WinMagazin

Amióta igazán elterjedtek az okostelefonok, azóta téma a frissítések kezelése. Az iOS-nél nincs kérdés, 2-3 főverziót mindig megkap az aktuális csúcskészülék. Az Android már érdekesebb, hiszen rengeteg különböző készüléken kéne futnia alapjaiban a rendszernek. Ezt egyrészt nem egyszerű megoldani, másrészt a gyártók érthető módon inkább a készülékváltás irányába terelnék a vásárlókat, a frissítésekért nem kapnak pénzt. A Windows Phone e téren az iOS-hez áll közelebb. Viszonylag kis számú készülék, meghatározott hardveres tartalommal, nincs nehéz dolga a Microsoftnak. Ennek ellenére sokan úgy érezzük, hogy a rendszer nem fejlődik kellő mértékben, amiért egyedül a Microsoft okolható. Egy olyan piacon szeretnének érdemben növekvő számokat produkálni, ahol a csapból is az Android illetve az iPhone folyik. Ehhez nem elég újat, mást mutatni, mint amit a piacvezető rendszerek adnak, de funkcionalitásban is fel kell nőni az Ő szintjükre, hogy valós alternatívát jelentsen a termékük.

phone update.jpg

Hol tart most a WP8?

A WP7 elég sok sebből vérzett. Bár a folyamatossága, a stabilitása sokakat meggyőzött, de a potenciális felhasználók többsége szerint alapvető dolgok maradtak ki belőle, ami miatt nem lehetett igazán sikeres. Mint később kiderült, a WP7 fejlődésének elsősorban a WP8 szabott gátat. Az alapoktól újraírt rendszer bár látszólag nem sokban különbözik elődjétől, de a motorháztető alatt mindent kidobtak, ezért nem érte meg a WP7-be komoly energiákat ölni. Meg is látszott az előrelépés az új rendszeren. Sok új, a mindennapokban hasznos funkciót kapott a rendszer, de bőven van még hova fejlődni. A kezdeti gyerekbetegségekre szolgált gyógyírként a GDR1 (GDR = General Distribution Release), vagy más néven a Portico. Megszüntette a kezdeti újraindulásokat, elhozta sokak nagy álmát, a lezárt képernyő alatt is aktív WiFi kapcsolat lehetőségét, de itt az említésre méltó változtatások sora véget is ért. Mivel a Portico az én készülékemre alig másfél hónappal a piaci megjelenés után megérkezett, nem keseregtem az új funkciók hiánya miatt, örültem hogy nem indul többet újra a telefonom. Gondoltam majd a GDR2 elhozza a megváltást, vagy valami hasonlót. Bár mindenképp szem előtt kell tartani, hogy a GDR2 csak egy kisebb frissítés, de december közepe óta eltelt több mint fél év. Tekintve, hogy a WP8 célja hogy megszorongassa a "nagyokat", ennyi idő alatt elvárható lenne érdemi új funkciók implementálása, de sajnos erről nem igazán beszélhetünk jelen esetben.

GDR2 (Custom).jpgVan minek örülni

Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy hasznos volt ez a frissítés. Bár engem pont teljesen hidegen hagy, de sokaknak fontos lehet, hogy végre van FM rádió. WP7-nél volt, a WP8 csak most kapta meg, de egy az egyben ugyanazt tudja, nem is vesztegetnék rá sok karaktert. Egy egyszerű csúszkán tudjuk beállítani a frekvenciát, felvehetünk kedvenc állomásokat, és tud RDS-t is. A rádió használatához elengedhetetlen a headset csatlakoztatása, ezt használja a készülék antennaként. Véleményem szerint fontosabb változás, hogy a WP8 mostantól támogatja a CardDAV és CalDAV protokollokat. Erre azért van szükség, mert a Google nagy port kavarva megszünteti az Exchange ActiveSync (EAS) támogatást, amin keresztül eddig a Gmail-es postafiókok, kapcsolatok és naptárak szinkronizálódtak a telefonunkkal. Sokan vannak, akik évek óta a Google szolgáltatásait használják, akár azért mert Androidos készülékük van, akár csak mert úgy kényelmes nekik. Nem egy olyan felhasználóval találkoztam, akik eddig azért nem tudtak váltani WP8-ra, mert kérdéses volt a Google szolgáltatásainak kezelése, mostantól ezt a problémát is elfelejthetjük. Bár hasznos apróságokról van szó, ezek nélkül így vagy úgy, de eddig is lehetett élni.

FM radio (Custom).png

Viszont most jön a lényeg: az amúgy sem lassú és akadozó rendszer a frissítést követően megtáltosodott. A menüpontok közötti váltások, lapozások, animációk, de még a kezdőképernyő görgetése is gyorsabb és folyamatosabb lett. Eddig is gyors és folyamatos rendszerként tekintettem a Windows Phone 8-ra, de mostantól ez hatványozottan igaz. Nem ma érkeztem a WP világába, de ezzel még engem is meglepett a Microsoft. Igazából ez az, ami miatt nem vagyok nagyon csalódott a GDR2 kapcsán. Újra eljutottunk oda, hogy nem csak akkor veszem kézbe a telefonom, mikor szükségem van rá, hanem annak ellenére hogy régóta használom, és nem tud újat mutatni, néha azon kapom magam, hogy csak úgy bóklászom a menüpontok között, és élvezem hogy szinte teljesen megszűnt a várakozási idő. Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy szignifikáns üzemidő-növekedést tapasztaltam a frissítést követően. Egyértelmű, hogy a Microsoft ráfeküdt az optimalizálásra, és ebből mi, felhasználók nagyon sokat profitálunk.

Tárhely felszabadítás HTC módra

A HTC-kre egy ideje elérhető egy rendkívül fantáziadús, Hely felszabadítása nevű alkalmazás. Kezdetben ez nagyjából semmire sem volt jó, megjelenítette a tárhelyadatokat, de ezt a beállításokból gyárilag elérhettük. Azóta egyszer már kibővült annyival, hogy megnézhetjük az egyes alkalmazások által elfoglalt helyet, ez a része tényleg hasznos. A GDR2 frissítéssel együtt végre belekerült egy ideiglenes fájlok pont is, ami elméletileg képes lenne a rendszer által nem megfelelően kezelt tárhelyfaló felesleges fájlok törlésére. Sajnos a gyakorlat mást mutat, a saját telefonomon fellelhető több mint 2 GB-nyi ideiglenes fájl-al sehogy nem tud mit kezdeni. Hiába nyomok rá hogy töröljön, mégse történik semmi. Az ötlet jó, és szükség is van rá, de a megvalósításba a jelek szerint hiba csúszott. Bár jó lett volna, ha végre a HTC tulajok is kapnak a Nokiás tárhelyellenőrzőhöz hasonló (fél)megoldást a rendszer problémájára, de ez egyrészt nem jött össze, másrészt van itt egy komolyabb gond, amit a frissítésnek "köszönhetünk". A 8X tulajdonosok visszajelzései alapján az új szoftverrel zenehallgatás közben sajnos le tud fagyni a telefon. Én még nem tapasztaltam ezt a problémát, de ez valószínűleg csak a szerencsémnek köszönhető.

make more space (Custom).png

Fragmentálódik a platform?

Azt eddig is tudtuk, hogy a Nokia komoly mennyiségű extra szoftverrel támogatja meg a készülékeit, de most egész másról van szó. A Lumia tulajdonosoknak még várniuk kell a GDR2-re, és az ehhez kapcsolódó Amber névre keresztelt firmware frissítésre. Egyelőre csak a HTC illetve Samsung tulajok örülhetnek, de ami igazán érdekes, hogy a Samsung Ativ S készülékeken hiába egyezik a szoftververzió, nemes egyszerűséggel nincs FM rádió. Hogy hová lett, nem tudjuk, de a saját 8X-emen van, a családban fellelhető Ativ S-en nincs. De akad itt egy nagyobb probléma is. A GDR2 frissítés elméletileg gyártótól és szolgáltatótól függetlenül elhozta volna a - többek között - mobil adatforgalom mérésére szolgáló Data Sense-t. Megfelelő szolgáltatói támogatással még adattömörítésre is lenne lehetőség, de ez Magyarországon nem elérhető. Ami viszont furcsa, hogy ettől függetlenül az adatforgalom számláló része működhetne, mégsem elérhető, nem került bele a frissítésbe. Kiszivárgó képernyőmentések alapján a korábbi Nokia modelleken elérhető lesz, illetve a Lumia 925 is rendelkezik ezzel a funkcióval. Hogy mi lesz a történet vége, nem tudjuk, de nem tenne jót a platformnak, ha ez a rendszerszintű funkció csak Nokiákra lenne elérhető. Remélhetőleg tisztázódik a kérdés, amint megérkezik a frissítés a Lumiákra is.

update completed (Custom).png

Összességében elmondható, hogy örülök a frissítésnek, de nem vagyok elégedett. Elég rossz érzés, hogy több kérdés merült fel bennem a frissítést követően, mint amennyire választ kaptam a telepítésével. Sajnos a Microsoft kommunikációja a platformot illetően finoman szólva hiányos (gyakorlatilag szinte egyenlő a nullával), így vélhetően pletykákon és találgatásokon túl semmi nem fog segíteni a kérdések megválaszolásában, de meglátjuk hogy alakul a jövő.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr295414709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dávid Imre 2013.07.26. 18:27:11

Hali!
A tárhely frissítéshez fűzném hozzá, hogy nekem a settingsben a GDR1-en is van egy olyan opció, hogy storage check. Simán ki tudom vele törölni a temporary fájlokat.
Ez már gyárilag rajta volt a telón.

Üdv

tudosb 2013.07.26. 19:07:44

@Dávid Imre: HTC készülékekről van szó abban a részben, Nokiákra régebb óta elérhető a storage check, de ezt említem is.

zagarfan 2013.07.27. 07:44:11

Nekem 8s tulajként legjobban az androidnál megismert App2SD hiányzik, mert így egy pár program telepítése után drasztikus fogyás érezhető a tárhelyben...
Egyébként a Tárhely Felszabadításában nem lelem a Temporary törlése funkciót... Ami a fenti probléma miatt megint csak hasznos lenne!

tudosb 2013.07.27. 13:12:39

@zagarfan: Frissítsd a programot, utána lesz rá lehetőség. Bár ahogy írtam, nálam semmit nem ér.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása