WinMagazin

Nincs legjobb mobil operációs rendszer. Ezt mindenképp érdemes megjegyezni. Adott igényeknek legjobban megfelelő van, adott embernek legjobban tetsző van, de nem érdemes általánosítani. Egyesek azt mondják hogy az Android a legjobb, mert nyílt, mások szerint az iOS, mert mint tudjuk „ha a jóságot egy szintnek vesszük, az iPhone azt megüti”. Sokan vannak akik nem tudják elfogadni a sajátjuktól eltérő véleményt, ők az általuk imádott OS hibáit sem képesek elismerni, hiába támasztjuk alá tényekkel. Mert mindenben van valami hiba, mindenből hiányzik valami, a kérdés csak az, hogy ki mit tart fontosabbnak, kinek mi számít többet. Én lassan 2 éve Windows Phone felhasználó vagyok, szeretem, és nem váltanék platformot, de tudatában vagyok a hibáknak és hiányosságoknak, amik problémát jelenthetnek más felhasználóknak, ezeket szeretném most összegyűjteni.

2408atg-w484h484z1-11474-nothing-is-perfect-tank.jpg


Ami nem egyszerű téma, mert sokaknak hiányoznak olyan dolgok, amik nekem nem, vagy nekem hiányozhat olyan speciális funkció, ami másoknak nem, ezért a legáltalánosabb, leggyakrabban hangoztatott és a felhasználókat leginkább érintő problémákat szedem csokorba a Windows Phone kapcsán, külön kiemelve azokat a dolgokat, amik a 7-es és a 8-as generációnál is jelen vannak. 

A WP7 hiányosságai

Nem mennék bele a kezdeti állapotok elemzésébe, mert órákon keresztül lehetne sorolni mik azok a funkciók amik hiányoztak induláskor a rendszerből. Mivel minden készülék számára elérhető a legújabb 7.8-as frissítés, az aktuális állapotra koncentrálva gyűjtöm csokorba a rendszerszintű hiányosságokat. Ezk közül a Nokiának köszönhetően néhány dologra létezik gyógyír, ám a többi gyártó készülékeire ezen hiányosságok mindegyike igaz. Jöjjenek tehát a legfájóbb pontok!

1. Nincs bluetooth fájlküldés.

A rendszer bluetooth headseteket, kihangosítókat tud kezelni, de fájlküldésre nem alkalmas. Lumiákra létezik a Nokia által készített beszédes nevű Megosztás BT-on alkalmazás, ami a 7.8-as frissítés óta elérhető.

Bluetooth-File-Transfer-Wp-7-8.jpg2. Nincs mass storage üzemmód (azaz nincs lehetőség úgy fájlokat rakni a telefonra mint egy pendrive-ra, mindenképp kell hozzá a Zune nevű segédprogram)

Ezen sajnos nem lehet sehogy változtatni, ha a készülékre szeretnénk médiafájlokat másolni, ahhoz mindenképp Zune kell. Dokumentumokat sajnos ilyen úton sem szinkronizálhatunk, azt mindenképp e-mailben vagy Skydrive-on keresztül kell eljuttatni a telefonunkra.

3. Egységes a hangerőállítás, nem lehet külön értéket megadni csengetésnek és médiatartalmaknak.

Ez van akit zavar, mert problémát okozhat ha mondjuk buszon vagy vonaton játékhoz lehalkítjuk a telefont, majd elfelejtjük újra felhangosítani, de véleményem szerint megszokás kérdése. Talán az lenne a legjobb, ha választhatóvá tennék, de a Microsoft az ilyen típusú megoldásnak nem igazán barátja.

4. Egyéni csengőhangot csak körülményesen, SMS és egyéb jelzőhangot pedig egyáltalán nem lehet beállítani.

Az egyéni csengőhang beállításának alapvető menete itt egyértelműen le van írva, de ez egy több lépésből álló folyamat, nem túl barátságos. Erre megoldást jelenthet az alkalmazásboltban fellelhető többféle csengőhang-beállításra szolgáló app egyike, vagy újfent Nokiákra korlátozva letölthető a Csengőhangkészítő alkalmazás, amivel a telefonon tárolt zenékből tudunk tetszés szerint, maximum 30 másodperc hosszú csengőhangot készíteni.

5. Nincs lehetőség százalékos töltöttségszint-kijelzésre.

Sem a rendszer, sem külső alkalmazás nem képes rá, csak a beállítások menü egy alpontjából érhető el a pontos érték, ez nem túl felhasználóbarát megoldás, a kezdőképernyőn is elférne egy ikon.

6. Az alkalmazások push értesítései igencsak hektikusan, leginkább alig működnek.

Talán ez ami leginkább fájó lehet az Androdiddal vagy az iOS-szel összehasonlítva. Túlságosan sok az olyan alkalmazás, ami nem tudja megfelelően továbbítani az értesítéseket a rendszernek, amik így nem jutnak el időben a felhasználóhoz. Van hogy soha, van hogy több órás vagy akár napos késéssel érkeznek csak meg, a lényeg hogy nagyon kellemetlen probléma tud lenni. Különösen a különböző csevegőprogramoknál okozhat ez gondot, bár a legnépszerűbbek, a Viber és a Whatsapp többnyire megbízhatóan teszik a dolgukat, tehát van arra is példa, hogy nem lehetetlen jól működő programot írni.

7. Értesítési központ hiánya.

Szorosan kapcsolódik az előző pontban taglalt problémához. Ha meg is érkezik az értesítés, a képernyő felső sávján csak kb. 10 másodpercig látható az értesítés, ezt követően nincs egy központi hely, ahol a különböző alkalmazások által küldött értesítések megtekinthetőek. Ugyan a kezdőképernyőre kitűzve az adott alkalmazás csempéjén megjelenő szám jelzi, ha történt valami, de be kell látni hogy ez nem igazán megfelelő megoldás, főleg abban az esetben, ha nem szeretnénk minden alkalmazást kitűzni.

livetiles2.png8. A tárhelybővítés nem támogatott.

Nem lehet Micro-SD kártyát helyezni a készülékekbe, be kell érnünk minden készülék esetén a belső tárterülettel, ami jellemzően 8 vagy 16 GB, de van néhány 4 GB-os modell is. A bővítés elvileg nem ütközne korlátokba, a gyártók  némiképp érthetetlen módon mégsem éltek a lehetőséggel.

9. Az „other content bug”

Ez egy érdekes jelenség, ami nehezen megfogható. Röviden úgy tudnám összefoglalni, hogy azok az adatok, amik nem zenék, képek, videók, vagy szigorúan az alkalmazás részei, azok tárolódnak egy Egyéb néven jelölt tárterülete. Ennek a területe dinamikusan változik. Ide kerülnek az alkalmazások telepítői, a dokumentumok, a böngésző cache, az e-mailek – minden ami nem szigorúan kategorizálható. A fő gond ezzel az, hogy a fölösleges dolgokat (pl. egy alkalmazás telepítőcsomagja, amire a feltelepítés után valójában már semmi szükség) a rendszer nem távolítja el, még az adott alkalmazás letörlése után sem, de nagyjából bármilyen alkalmazás tud szemetet generálni, ami egy figyelmetlenül megírt alkalmazás esetén a tárhely elfogyásához vezethet. Erre sajnos nincs semmilyen gyógyír, ráadásul nagyon esetleges és használatfüggő a hibajelenség, nem lehet megfogni, és ha előjön, csak gyári visszaállítással lehet segíteni a dolgon. 

10. Nincs adatforgalom számláló

Sajnos a Microsoft nem teszi lehetővé, hogy ilyen alkalmazás készüljön a rendszerre, a fejlesztők nem férnek hozzá a szükséges adatokhoz. Megint a Lumia termékcsalád a kivétel, amelyre létezik a Számlálók névre keresztelt alkalmazás, ám a felhasználói visszajelzések alapján ez sem üzemel elég megbízhatóan.

Nokia-Counters-Windows-Phone.jpgA WP8 nagy előrelépés

A vásárlók által is sokat kritizált hiányosságok jelentős részét kijavította a Microsoft, lett bluetooth fájlküldés, van mass storage, így nincs szükség a Zune-ra (nem is kommunikál a Zune a WP8-as készülékekkel), lett SD kártya támogatás, létezik alkalmazás amivel ki tudjuk tűzni a kezdőképernyőre a százalékos töltöttségi szintet és az egyéni csengőhangok beállítása is lényegesen egyszerűbb lett. Ésszerű korlátok között (maximum 30 MB-os méret és a DRM hiánya a feltétel) a telefon Ringtones mappájába bemásolva bármiből csinálhatunk csengőhangot. A funkcionális előrelépés mindenképpen érezhető, ugyanakkor még van min dolgozni, sőt, azt kell mondjam egy-két kivételes esetben még rosszabb is lett a helyzet.

Nézzük ezeket. Egyrészt a Nokia féle Számlálók nem érhető el WP8 alól, ami nem lenne akkora érvágás, ha az erre szolgáló előre beharangozott Data Sense mindenhol működne. Ez a funkció adattömörítést és adatforgalom mérést hozna rendszerszinten magával, ám operátori oldalon szerverszintű támogatás kell hozzá, ami jelenlegi tudomásunk szerint a világon egyedüliként az amerikai Verizonnál van meg. Ennek ellenére nincs lehetőség alternatív alkalmazást fejleszteni, így erről a tulajdonosoknak le kell mondaniuk.

data sense.jpgA másik komolyabb gond a tárhelyprobléma, ami sokkal elkeserítőbb perceket okozhat, mint a data sense hiánya. WP8-ra több és igényesebb alkalmazás érhető el, amelyek nagyobb méretűkből adódóan nagyobb telepítővel rendelkeznek, és több adatot „termelnek”. Ezen felül a Windows Phone 8 lényegesen nagyobb helyet foglal el a belső memóriából, mint amennyit az előd foglalt, ráadásul az Androidnál meglévő Micro-SD kártyára telepítés opciója itt nem létezik. Viszont a készülékek belső tárhelye nem nőtt, ugyanúgy főleg 8 vagy 16 GB-al gazdálkodhatnak a tulajdonosok. Hiába a Micro-SD bővíthetőség, 8 GB így hamar megtelik alkalmazásokkal és ezek adataival. Kilóg a mezőnyből a HTC 8S, ami a maga 4 GB-os belső tárhelyével különösen nehéz helyzetben van, ugyanis ebből teljesen szűz állapotban is csak 1,3 GB szabad. Szerencsére Micro-SD kártyával bővíthető, így legalább a médiafájlokat nem a készüléken kell tárolnunk.

Ígéretek vannak a probléma kezelésére, valamirevaló segítséggel azonban - micsoda meglepetés - eddig egyedül a Nokia jelentkezett. A WP8-as modellekre elérhető legújabb belső vezérlőprogram (firmware) tartalmaz egy kedves kis segédprogramot, amivel részletesen kilistázható mi mennyi tárhelyet foglal, és törölhetjük a felesleges dolgokat.

nokia storage (Custom).jpgAz értesítések kérdése továbbra is nyitott. Kevésbé hektikus mint a WP7-nél, a számomra fontos alkalmazásoktól kapok értesítéseket, ugyanakkor nem minden user mondhatja ezt el a készülékéről, ami tényleg rejtélyes. Azt azért mindenképpen elismerhetjük, hogy a WP8 sokat fejlődött ezen a területen, az értesítések gyakrabban érkeznek meg, mint amikor nem (nálam például a WP7-nél említett népszerű csevegőprogramok kivétel nélkül hibátlanül jeleztek eddig). Bár egy értesítési központ továbbra is nagyon hiányzik, azért a rendszer lépett egyet előre a megjelenítés terén is. A zárképernyő alsó részén ugyanis 5 olyan alkalmazást (beletartozik ezekbe a tárcsázó, az üzenetek, és az egyes e-mail fiókok is) helyezhetünk el, amik ezt a funkciót támogatják, ezzel a számunkra legfontosabb applikációk értesítéseiről akkor is egyből értesülhetünk, ha esetleg lemaradtunk volna a felső sávban megjelenő jelzésről.

lock screen notifications.jpgÉn személy szerint az értesítések rendberakását várom a legjobban, mert ezen a téren tényleg nagyon le van maradva a csempés rendszer a konkurensekhez képest, és a felhasználók is talán ebből profitálnának a legtöbbet, remélhetőleg nem kell sokat várni, hogy valami történjen ezügyben. Összességében elmondható, hogy bár vannak olyan területek, ahol még komoly fejlesztésekre van szükség, a Windows Phone 8 egy nagy előrelépés a 7-hez képest. Ha a most összeszedett hibákat illetve hiányosságokat javítják, egy igazán ütőképes operációs rendszerré nőheti ki magát, de ehhez a Microsoftnak sokat kell még előrelépnie. 

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr75217924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.04.16. 18:12:44

Akkor mondok még, mert ugye én Symbianről jöttem, nagyrészt kényszerből (és ennek megfelelően sajnos az Android lehetne a legközelebb funkcionalitásban, csak a Nokia nem gyárt androidos telefont).

-Perifériák kezelésének megoldása (pl bluetoothos OBD olvasót máig nem lehet csinálni)
-NORMÁLIS DIALER. Nem lehet elég durva szavakkal illetni a gyárit, de komolyan. Értemén hogy van RapDialer, meg sok minden más, de most könyörgöm, ha egyfős cégek hetek alatt képesek korrekt kódot írni a témában, nehogymár tétel legyen ezt rendszerszinten támogatni
-ébresztés kikapcsolt telefonnal is.
-Vagy az IE-t gyúrják végre ki rendesen, vagy legyen lehetőség alternatív böngészőre. Az hogy máig nem képes a jelszavakat tárolni, nevetséges.
-Ha már tileos rendszer, mert a widgetek az ördög műve, akkor nem ártana ha :

1: stabilan működne a frissítésük
2: lehetne őket csoportosítani
3: kicsit interaktívabbak lennének annál, mint hogy rá lehet kattintani és elindul a mögöttes alkalmazás. Pl a mail tile lehetne görgethető, ilyesmikre gondolok.
-Az applistában mi a fene indokolja, hogy a csoportnak használt kezdőbetűk a lista elemei legyenek és ne tőlük balra az üres oszlopban jelenjenek meg? 25 fölösleges sor az amúgy mondjuk 40 elemű listában.
-Normális gyári calendar (főleg a tilera gondolok, amit az tud, az szégyen, 1 db esemény az adott napról, csodás).
-Egy tisztességes Backup (lehetőleg offline) megoldás nem ártana, erről már írtam is ugye egy postot.

Elsőre ennyi, és még nagyon nem is erőltettem meg magam :)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.04.16. 19:40:13

@Hooshee:

Fúj, troll :)

Komolyra fordítva: némelyik kérésed szerintem te magad sem gondolod komolyan. Vgay ha igen, akkor gond van a fejeddel. :) Az OBD olvasó egy vicc, már ne haragudj. A dialerrel abszolút nem értem, mi bajod, az applista pont így dizájnos, a mail tile-t meg gőzöm sincs, hova szeretnéd görgetni. :O

LiberAll 2013.04.16. 23:38:08

@pushalias: Talán látni szeretné, hogy milyen levelei jöttek anélkül, hogy be kéne lépni a mail progiba, droid tudja, szerintem az IOS is, a MS szarik ránk.
S csatlakozva a kívánság listához
Én csak egy normális skype integrációt szeretnék, ami fut a háttérben, mint anno a messenger. Nagy kérés volna? Nem. Kivitelezhető, igen a messenger is tudta, s akkor hol is müxik a skype ami az MS tulajdona? Nah hol ??? Bing-Ó Droidon, meg IOS-en, egyre inkább az az érzésem, hogy az MS azt akarja, hogy vegyek egy Apple telefon... ha így csinálja tovább hajlani fogok rá.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.04.17. 07:38:57

@pushalias: De, én ezeket véresen komolyan gondolom. Miért lenne vicc? Azért nem lehet ráakasztani egy OBD olvasót Bluetoothon, mert az MS nem engedi az appokat rendesen hozzáférni az APIhoz. Minden ilyen Droidos/Symbianes progi gyártója leírta, hogy ennyi az akadálya a portolásnak, ők nagyon szívesen. Lehet hogy nem tömegigény, de amúgy 100 másik perifériával kapcsolatban nyilván ugyanez a probléma. Nekem konkrétan ez fáj, mert autóbuzi vagyok.

Az applista designjában mi a designos hogy oda van cseszve egy listába? Szerintem még ronda is, de ez kevésbé érdekel, viszont az hogy sokkal többet kell görgetni miatta, az igenis zavar (főleg hogy ikonos nézet nincs is, mert néha a tököm se emlékszik hogy egy app, amit anno letöltöttem, milyen néven is fut).

Próbáld ki a rapdialert és majd rájössz. Az a bajom hogy:
-Ha rányomok, nem kapok számgombokat, az külön gömb.
-Ha előhözöm és elkezdek prediktíven beütni egy nevet, akkor nem keres a névlistában, csak írja a számokat
-Ha a keresésre nyomok, akkor csak a híváslistában keres
-Ha egy nevet akarok a dialerből elérni, akkor előbb névjegyzék, ott keres, és négy kattintás után el is jutottam oda, ahova egy kattintással kellett volna. Szánalmasan gagyi. Tényleg próbáld ki a másikat (vagy bármely klónját), és rájössz miért tartom szemétnek a gyárit.
A mail tilera már válaszolt a kolléga: ok, elfogadom hogy csak egy mailt látok rajta, de legalább legyen két nyíl, vagy bármi, amivel még megnézhetem a többit, vagy forgassa 5 secenként, mittudomén, de nem akarok minden alkalommal belépkedni a mail appba hogy megnézhessem.

Azért nyilván a véleményem annyiban a helyén kezelendő, hogy ha lenne ma még symbian, eszembe nem jutna mást venni.

2013.04.17. 11:09:26

Nekem Lumia 800-am van, és eszemben sincs WP8-ra váltani, majd másfél év múlva csak, mikor a hűség lejárt, és úgyis veszek új készüléket. A 7.8 nálam kb helyretette a dolgokat, a hangerő mizéria továbbra sem a szívem csücske, de megszoktam, a Zune-t meg utálom, de mivel 2-3 hetente frissítem a zeneállományomat, ennyi belefér. Ezen a két dolgon kívül mondhatni minden mással tökéletesen elégedett vagyok, mondjuk ebbe illik beleszámolni, hogy a nokiás szoftverek miatt lehet nagy a szám, de nekem smakkol az egész.

Norx 2013.04.17. 20:33:40

Gyerekek, meg ne haragudjatok, de onszántatokból ms rendszert használni, valamin, amiért még fizettetek is? Nem értem. Tudok én a rendszer korlátaival együtt élni. Rutinos Palm felhasználó voltam 2005-ben, pedig akkor is elavult volt. WM5pda-t ma is használok. Sajnos a cégnél is win a laptop és otthon is kell egy secondary xp partíció, de hogy magamtól, pénzért ilyet használni... Tényleg hülye vagyok én ehhez.
Zte blade, 4.2 androiddal

hunter84 2013.04.17. 21:00:53

Uhh, így kompletten látva a helyzetet, rosszabb mint gondoltam.

Mindenféle flame keltés nélkül, van még hova fejlődnie a rendszernek (WP8-nak is).

Attila1234 2013.04.17. 21:11:19

Nekem az jött le a postból, hogy 7.8-as telefont már semmiféleképp se szabad venni, de ez a veszély nem is fenyeget, hisz szép lassan szállingóznak az új középkategóriás WP8-as Nokiák. Ahogy látom, a WP8 se tökéletes, de nem hiszem, hogy gond lesz mivel én nem használok túl sok alkalmazást a gyáriakon kívül. Meg gondolom, a Microsoft se ül a kezein, és szépen fejlesztgetik majd. Nyáron tervezem egy Nokia 620 vagy 720 beszerzését, addigra talán még jobb lesz a rendszer.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.04.17. 21:25:43

@Attila1234:

Rengeteg embernek kiváló választás például egy Lumia 800. Akinek nem kell ezer app, csak egyszerűen egy jó telefont és egy gyors, egyszerűen használható rendszert akar potom pénzért, annak királyság.

Attila1234 2013.04.17. 21:28:07

@pushalias: Igen, nézegettem én is a 800-ast, de van vele egy súlyos gondom, ami mellett eltörpül a régi operációs rendszer. Nincs belőle sárga... Tudom, tudom... Nem kell mondani semmit! :DDD

omlósz 2013.04.17. 21:28:57

@Norx: Hogy tudsz pénzt adni a lagos andoridért? És gondolom linuxot isteníted, amiből normálisan használhatót még nem láttam. :)

Mitya Ivanov 2013.04.17. 21:29:46

@pushalias: és képzeld, még mindig nem tudom, hogy 620 vagy 800 legyen.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.04.17. 21:45:24

@Attila1234:

De természetesen, ha hozzájutsz egy eredeti Zétée Plédhez, akkor csak azt vedd. ;-)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.04.17. 21:46:19

@Mitya Ivanov:

Nincs kérdés, 620.

@Attila1234:

Teljesen átérzem, AZ a sárga nekem is instant get!

tudosb 2013.04.17. 22:08:01

@Attila1234: A "Kell-e nekem WP8" cikk pont erről szól, ha elég a 7.8 tudása, bármelyik Lumia (najó, a 610 talán nem) simán bevállalható.

Norx 2013.04.18. 06:45:40

@omlósz: Hááát, igen ritkán terítem a szõnyeget le hogy Linus aktuális pozíciója felé borulva imádjam, de már vagy 4 éve elégedetten használom.
30 rugóért meg laggolhat, ráfogom a fõzott rom-ra meg a 2+ éves vasra. A buta telók célszoftvere is laggol, a desktop win is, pedig az még drága is.
Én elfogadom ha egy rendszer tokéletlen, csak akkor árazzák ahhoz (vagy ne, lesz aki megveszi).

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.04.18. 07:29:22

@Norx:

Ha neked bevallottan jó egy (nagyon) lagos cucc akkor miért fikázod le azt, akinek jó egy rendszer, amit láthatóan nem ismersz? :)

Mitya Ivanov 2013.04.18. 08:37:28

@pushalias: de a forma...
na jó, persze hogy 620, már alig várom.

Egyébként soha meg nem fordult a fejemben Androidos telefon, céges mobilból is Symbianost használtam rövid ideig. szerintem nagyon jó, hogy ütőképes alternatiívája van az Androidnak és az iOS-nak.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.04.18. 09:34:57

@Mitya Ivanov:

Nem tudom, volt-e a kezedben, szerintem nem annyira gáz. Nem kifejezetten gyönyörű, de azért nem olyan béna, mint a fotókon. Esetleg gyűjts 720-ra, első sufnis ára 86k. :)

Mitya Ivanov 2013.05.14. 22:22:05

@pushalias: na megvan végre, egészen kellemes kis darab. Igaz nekem minden új a készüléken, most hasonlíthatnám a korábbi butatelefonjaimhoz, de minek.
Azt mondjuk nem értem, hogy live fiókos szinkronizálás után az IE ben miért nem lehet elérni az outlookos fiókomat, a skydriveal és a naptárral együtt.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.05.15. 08:05:25

@Mitya Ivanov:

Na, gratula! :) A kérdésedet nem egészen értem viszont. :)

Mitya Ivanov 2013.05.15. 10:06:28

@pushalias: szinkronizáltam a live fiókommal a telefont, és az IE ikonra kattintva, és a címsorba beirva azt hogy outlook.com, nem a szokásos webes levelező felület jön be, hanem ez: windows.microsoft.com/hu-hu/windows/home. És sehogy sem jutot át az outlook.com-ra

de nem lényeg, mert amúgy a leveleimet, az outlook csempére koppintva, a naptáramat meg a naptárnál megtalálom.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.05.28. 18:02:27

hobbi beton hozzászólónk egy napig gondolkodhat, hol van a kulturált társalgás határa.

krampam 2013.12.09. 19:49:28

Sajnos en is wp8-at hasznalok... En hulye, nem tudtam kiverni a fejembol, hogy ha mobiltelefon, akkor nokia. Ez meg a 6300-as idobol maradt. De rohadtul megbantam. Amit megmondtak neki, h tudjon, azt tudja, de ne akarjal semmit valtoztatni! Mondjuk amit tudnia kene, azt sem tudja mindig. Meg iszonyatosan korulmenyes! Meg a tamogatas... Tenyleg, mintha szarnanak a felhasznaloi igenyekre. Miert nem kepesek lemasolni azokat a dolgokat droidrol, amik ott jol mukodnek? Szanalmas. Amint lesz modom, repul szegenyke. Pedig sok dologban tenyleg jopofa, de a korlataival nem birok megbaratkozni. Kar ezert a Nokiaert. Szerintem itt az ideje lehuzni a redonyt...

tudosb 2013.12.09. 19:57:30

@krampam: Aki tisztaban van azzal hogy ez egy zart rendszer, az nem varja el az alakithatosagot. Minden eszkoznel igaz, hogy utana kell olvasni vasarlas elott, megfelel-e az igenyeknek. En 2 es fel eve hasznalom a rendszert, nem tudnek es nem is akarok mast hasznalni, mert ez felel meg. Ezzel szerencsere nem vagyok egyedul, igy a Nokia is felszalloagban van. Nem hiszem hogy lehuznak a rolot, foleg most hogy a MS kezebe kerul a telefonos reszleg.

krampam 2013.12.10. 00:19:35

@tudosb: probaltam tajekozodni, de nem gondoltam, h ennyire rossz a helyzet. Az az igazsag, h lehet mantrazni, hogy ez igy jo, meg biztonsagos, meg anyamkinja, de a vilag nem erre megy. Ez zsakutca. Vagy legalabbis a tobbsegi igenyek masok. Basszus, atkuldtem BT-on egy fajlt, szepen fogadta is, aztan eltunt a semmiben. Fogalmam sincs, hova tette, stb... Ha csak annyit tudna ez a nyomorult, mint egy asztali win7 pl, nekem az is megfelelne, de nem. Meg ezek az aprosagok: hangero, medialejatszo szanalmasan gyenge felepitese, ja meg nekem tobbszor befagyott mar bejovo hivaskor. Utana kepernyo lezar/felold, s mukodik, de ne mar... Meg a billentyuzet... Meg az ertesitesi anomaliak... Meg hogy nincs normalis tamogatas, nincsenek szoftverek...
En hasznaltam symbiant, droidot, wp8-at, de eddig a droid a legbaratsagosabb. Mondjuk a 4-es verzio folotti, persze. :)

Es lehet valami zart rendszef, de attol meg lehessen mar hasznalni!

tudosb 2013.12.10. 00:26:56

@krampam: Hangerő nekem speciel így kényelmesebb, embere válogatja, lehetne választható, ez igaz. Médialejátszóból van jobb alternatíva (Moliplayer), a fagyást nem tudom hova tenni, én talán ha kétszer találkoztam fagyással több év alatt WP-n. Billentyűzet nekem a legkényelmesebb mind közül, de ez is szubjektív. Értesítési anomáliák egyre jobbak, E-mail kliens, Whatsapp, Viber, Facebook értesít rendesen, nekem nem kell más, néha még ez is sok. Normális támogatás alatt mire gondolsz? Az alkalmazásbolt szűkösségét aláírom, de ez se olyan vészes, mint volt régebben.

Egyébként ízlések és pofonok, nem akarlak meggyőzni hogy a WP igenis jó, sajnálom hogy neked nem jött be, remélem a következő telefonod kiválasztásánál nagyobb sikerrel jársz :)

krampam 2013.12.10. 01:05:42

@tudosb: koszi. Remelem, nincs harag! ;)
Majd egyszer osszeirom, mik zavarnak. De most hirtelen ami meg eszembe jutott, az a gtalk hianya (ami persze valamelyest ertheto, de ha erre van igeny, mirt nem oldjak meg), s masik meg a fajlkezeles hianya.
no, megyek. Pa!

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása