WinMagazin

Talán nem én vagyok az egyetlen, aki úgy gondolja, hogy a Windows Phone 8 egyértelműen sikert hozott a Nokiának, és a Microsoft üzlettel végérvényesen is bebizonyosodott, hogy talpon marad a sokáig kétséges jövőjű finn cég. Be kell ismerni, hogy a valaha egyeduralkodó gyártó lemaradt az okostelefonok első hullámáról, és későn szállt be az igencsak elavult alapokra épülő Symbian sokadik verziójával, amivel az iOS és a rohamtempóban fejlődő Android ellen nem tudtak labdába rúgni. Közben persze elindult a Windows Phone, ami mögé a HTC egészen népes sereggel állt be, illetve akadt néhány Samsung és LG modell is (a különleges Dell Venue Pro-ról nem is beszélve), de a zárt rendszer és a rengeteg hiányosság kombinációja nem hozott sikert. Nagyon gyér eladásokat, és épphogy mérhető részesedést produkált a rendszer, és ezen csak a Nokia név tudott változtatni.

microsoft-nokia (Custom).png

Lassan 3 éve jelentette be a Nokia, hogy a Microsoft-tal stratégiai megállapodást kötve beszáll a WP piacra, aminek 2011 végére lett kézzelfogható eredménye a Lumia 710 és a Lumia 800 képében. Sok jelenlegi Windows Phone tulaj számára ez történelem, de én már akkor is egy WP-s HTC-t birtokoltam, így talán kicsivel tisztábban láttam, hogy jó stratégiát választott a Nokia. A viszonylag gyenge testreszabhatóság miatt egyformának ható készülékek közül a 800-as a színes házakkal, illetve mindkét modell az exkluzív alkalmazásokkal tűnt ki a WP-s telefonok nem túl népes táborából. A Nokia név, az ingyenes navigáció, illetve a 800-as sokakat megfogó, és azóta is meghatározó formavilága (valójában az N9 volt az első modell szinte ugyanabban a házban) a korábbihoz képest egész szép eladási számokat hozott, bár még messze voltunk attól, hogy tömegek számára nyújtson reális alternatívát a platform. Hiába jött ki a viszonylag olcsó, kissé megcsonkított, de megbízható és jó üzemidejű 610-es és a szerintem máig legszebb 900-as Lumia, egyértelmű volt, hogy a WP7 korlátai miatt a piacot nem lehet meghódítani.

A változás szele

Jött a WP8. Kétmagos processzorok, HD kijelzők, 1 GB RAM, illetve az LTE hálózati támogatás már elég lehetséges variációt adott egy tisztességes termékskála felépítéséhez. Kezdetben a 920 és a 820 jött, egyforma hardverrel, de a 920 kapott HD kijelzőt, beépített vezeték nélküli töltési lehetőséget (a 820-ashoz erre alkalmas hátlapot kell venni), meg persze a PureView kamerát, ezzel egyértelműen csúcsmodellként pozícionálta a Nokia. Aztán jött a kisebb 620-as, majd az 520, 720 páros. Ezek egyforma hardverrel érkeztek, de a Nokiánál ügyesen megoldották, hogy mindegyik megfelelő távolságra legyen a másiktól. Az 520-ban a 620-hoz képest gyengébb a kijelző és nincs LED villanó, ezen felül a 620 tulajdonosok egyből élvezhetik a világon bárhol a HERE Drive+ előnyét, ami az 520 illetve 720 tulajoknak némi pénzébe kerül. A 720 ezzel együtt is egyértelműen a 620 fölött áll, sokkal jobb kamerát, kiváló minőségű unibody házat, nagyon jó üzemidőt biztosító akkumulátort és azonos felbontás mellett is még szebb képet adó megjelenítőt kapott, de még ugyanúgy nem kapott 1 GB RAM-ot, és a készülék szívét jelentő Qualcomm MSM8227 SoC is gyengébb, mint a 820-ban dolgozó központi egység, ezzel elkülönítve azonos méretű testvérétől.

Én kicsit máshogy építkeztem volna. Szerintem lehetett volna a 920 mellett a 820 is HD kijelzős, és a 720-ba is befért volna a kétszer annyi operatív memória, de az eladások a mai napig azt mutatják, hogy ár/érték arányban nagyon jók lettek a WP8-as Nokia modellek. Az 520-as itthon is elég nagy népszerűségre tett szert, amit főleg az árkategórájában egyedülálló hardvernek köszönhet. Egy néhány hetes időszakot leszámítva a megjelenése óta 40 000 Ft alatt elérhető, amiért cserébe IPS kijelzőt, illetve erős, 2 Krait magot magába foglaló processzort kaptak a vevők, ami önmagában egyedülálló, de hozzátartozik a népszerűséghez az is, hogy a hasonló árkategóriás Androidok a gyengébb hardver mellett a WP optimalizáltságát sem tudják hozni. Így hiába nem tökéletes a WP8, az egyik legjobb választás lett az 520 a belépő kategóriában. Nem csoda hogy világszinten ez lett a legnépszerűbb csempés okostelefon.

Itt a kamerakirály

Épphogy megjött az 520 és a 720, máris bemutatták az újabb csúcsmodellt, pontosabban mondva csúcsmodelleket. Valójában inkább csak továbbfejlesztett 920-ak, de kétségtelen, hogy a 925 és a 928 is igen jól sikerültek, bár utóbbi sajnos csak az amerikai Verizonnál kapható. Mindkettőnél komoly súlycsökkentést eszközölt a gyártó, tovább csiszolták a PureView kamerát, és mindkét modell AMOLED kijelzőt kapott. Hozzánk sajnos csak a 925 érkezett, de aki a 920 tudására vágyott vékonyabb kialakításban, annak is teljesült a vágya. De nem is ez volt az igazán nagy durranás, hanem a Nokia Lumia 1020, ami a 2012-es MWC-n bemutatott Symbian alapú 808-as 41 megapixeles kameramoduljához nagyon hasonlót kapott, amivel a hasonló kameramodult tartalmazó elődöt leszámítva minden telefont kétségtelenül maga mögé utasított fotózási képességek terén. Ez a készülék a kamera miatt 2 GB RAM-ot kapott, de ezt leszámítva még mindig a 920 és a 925 hardverére alapoz, ami a Windows Phone-nak kétségtelenül elég, de a specifikációs táblázatban nem mutat annyira jól, mint az Androidos csúcsmodellek 4 magos, legtöbbször 2 GHz fölötti órajellel rendelkező processzora és FullHD felbontású kijelzője. 

Sejteni lehetett, hogy a Microsoft fejlesztői sem tétlenkednek, a legújabb GDR3 frissítés (ami még csak félig-meddig hivatalosan érhető el) végre elhozta az aktuálisan csúcsnak számító hardverelemek támogatását, ezzel utat nyitva a számháborúban is vitézkedő modelleknek. Vártuk is a durranást a november 22-én tartott Nokia bemutatón, de én személy szerint csalódtam. 

nokia-lumia-1520-vs-samsung-galaxy-note-3-2 (Custom).jpg

Túlméretes csúcsragadozó

Szépek a nagy számok a papíron, és nagy divat lett túlméretes telefonokkal mászkálni, de őszintén meglepődtem mikor kiderült, hogy mindkét frissen bemutatott kommunikációs eszköz 6"-es képátlóval bír. Olvasóink közül a legtöbben valószínűleg találkoztak már 920-as Lumiával, vagy ha nem, a legközelebbi T-Mobile üzletben valószínűleg megtekinthetik, elég jó összehasonlítási alap. A 6"-es képátló azt jelenti, hogy csak a kijelző maga akkora, mint az előbb említett modell. Erre még rájön egy nem is annyira keskeny keret, ami szerintem a mindennapokban már kényelmetlenül nagy készüléket eredményez, a fenti képen látható, hog a szintén nem kicsi Note 3-nál is lényegesen nagyobb. Remélem kapunk mi is tesztkészüléket, és kipróbálhatom milyen érzés egy ekkora eszközzel - telefonnak már nehezen tudnám nevezni - a mindennapokban létezni. Rögtön két modellel támad a Nokia a phablet kategóriában: a középkategóriás hardverrel, 720p kijelzővel szerelt Lumia 1320 mellé a legfelső kategóriát képviselő 1520 érkezett. A kötelező kört megfutották, a csúcsmodellben helyet kapott a Snapdragon 800-as processzor, a 2 GB RAM, az 1920*1080 képpontot megjelenítő kijelző (ezek a közös pontok az Androidos csúcskészülékekben), és szerintem igencsak mutatós lett, de ezt be kellett volna mutatni egy mérettel lejjebb is. Hiába népszerű a phablet kategória, a Galaxy S4, az LG G2, a Nexus 5 mind az 5 hüvelyk körüli méretkategóriában indulnak, de ez a méretosztály WP vonalon egy nagy fekete lyuk. 4,5" után - az alacsonyabb ligában játszó 625-öt leszámítva - a következő méret a 6", nem tűnik túlságosan átgondolt stratégiának. Persze ott van a Nokia Lumia 929, ami épp megfelelne a kívánalmaknak, de az a 928-hoz hasonlóan a Verizonnak elkészített exkluzív modell lett, amiből nyugodtan csinálhattak volna egy nemzetközi variánst is, legalább Európába. Nekem hiányzik, és valószínűleg jónéhány potenciális vásárlónak is, akik nem szeretnének a februári Mobile World Congress-ig várni a telefonvásárlással. Ráadásul számolni kell azzal is, hogy még mindig nem sikerült azt a jó szokást eltanulni az Apple-től, hogy bejelentés után 1-2 héttel kapható az aktuális csúcsmodell, így várhatóan csak a második negyedévben örülhetünk a hiánypótló készülék boltokba kerülésének. 

nokia-lumia-525 (Custom).jpg

A GDR3 miatt a felső szegmensben nyíló lehetőségek vannak fókuszban, de nem mehetünk el szó nélkül a belépő kategóriában megjelenő Lumia 525 mellett, ami nagyjából előrevetíti, mire számíthatunk a jövőben. Az 520 utódjának szánt "apróság" (a 1520 mellett a maga 4"-es képátlójával tényleg eltörpül) ugyanis 1 GB RAM-mal a fedélzetén érkezik a boltokba, ami remélhetőleg azt jelenti, hogy innentől kezdve az új modellek mindegyike legalább ugyanennyivel rendelkezik majd. 

Ködös messzeség

Nehéz mostanában a Nokia jövőjét megjósolni. Nem szabad elmenni amellett a tény mellett, hogy a 2013-as naptári évben más gyártó nem mutatott be érdemi piaci szerepet vállaló Windows Phone alapú okostelefont. A HTC-ről sokat pletykáltak, hogy jobban koncentrál a WP-re, de ennek semmilyen kézzelfogható eredménye nincs, és nincs is semmi hír róla, hogy készülnének valamivel. Ráadásul a Microsoft megveszi a Nokia telefongyártó részlegét. Nem tudni mikortól veszi át teljesen a redmondi szoftveróriás az irányítást, de nehezen tudom elképzelni, hogy egy ekkora vállalat a gyártókat szeretné motiválni azzal, hogy megvesz egy komplett telefongyártó részleget. Kíváncsi leszek mi sül ki az üzletből, és mit hoz a jövő, nagyon remélem hogy teljessé teszik a termékpalettát, és tényleg minden méret- és árkategóriában megjelenik a Windows Phone. Jön a 8.1, amitől sokat várhatunk, meg utána ki tudja még mi. A felhasználótábor bővül, a piaci részesedés nő, ezt az irányt jó lenne tartani, miközben egyértelműen fejlődik a rendszer. Vannak még hibák, hiányosságok, de egyre kevesebb, és a jövőben tovább csökkenhet a hátrány a riválisokhoz képest, ha a Microsoft okosan fejleszti tovább a rendszert. A 2014-es év első fele biztosan izgalmas lesz, remélhetőleg sok itt felmerült kérdésre választ kapunk. Én mindenesetre óvatos optimizmussal nézek a jövőbe, bízom benne hogy a Nokia mérnökök jó kezekbe kerülnek a Microsoftnál, és a Windows Phone fejlődése sem áll meg.  

Illusztrációk: Nokia, fonearena

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr295674024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.05. 09:03:04

Kolléga úr még mindig ábrándozik egy Dell Venue Próról? :-P

gh14 2013.12.05. 12:14:35

Én például egy 4" max 4,3"-os Nokiát szeretnék, ami hardverileg a felső kategóriába tartozik.
Minimum 1 GB, de inkább több RAM, Pure View kamera.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2013.12.05. 12:21:02

Azért a Nokia stratégiáját érdemes úgy vizsgálni, hogy a Nokia viszonylag sok vasat tartott a tűzben ez idő alatt. És ezzel a sok "trójai falovas" mesét könnyű megcáfolni.

Elöljáróban megjegyzem, hogy korábban egy ideig HTC és Windows Mobile felhasználó voltam. A kérdés az volt, hogy innen hogyan tovább. Windows Phone (akkor még 7) vagy valami más operációs rendszer. A WP 7 sok szempontból kockázatos volt, kevés továbblépési lehetősséggel. Így maradt a Maemo és a MeeGo féle irány.

Hiszen jól optimalizált rendszer, elfogadható hardware, a PCvel valamennyire közös ökoszisztéma még annak ellenére is ütőképes ajánlatnak volt mondható, hogy voltak erős kétségeim azt illetően, hogy az Open Source közösség valóban a linuxos telefonok mellé áll, vagy csak a szájuk nagy, de a boltban vásárláskor már nem a linuxot keresik. Ha az utóbbi az igaz, akkor ugye minden hardware gyártónak igaza van, aki a hiszti ellenére mellőzi a linuxos driverek fejlesztését.

Ha ez sem hoz 5-10% körüli piaci részesedést, nem hoz alkatrész ellátást, akkor bizony a trójai faló nem a későbbi CEO, hanem az az Open Source közösség aki ismét szart csinált a szájából. Ismét: Mert ugye elég sokszor mondják így lesz jó úgy lesz jó valakinek a linux. Aztán kiderül az adott feladatra gyakorlatilag leginkább alkalmatlan. Felhasználók is pofára estek már vele... Felhasználók is pofára esnek vele.

De ugye amikor az "MS ölelését" említik akkor bizony sorban jönnek elő olyan cégek akik előtte linux mellé álltak, nem értek el sikert (mondjuk úgy buktak) és utána kerestek maguknak egy kis kiutat. És vagy megmenekültek, vagy nem. De a linux elfelejtése utáni szövetség mindig inkább gyógyírt jelentett (még, ha nem is eleget) mint problémát.

A Nokia nem maradt le az okostelefonok első hullámáról. Már az első kommunikátor is okostelefon volt. A symbian kapcsán is tudtuk: appok már akkor is voltak. A telefon már akkor is általános számítógép volt. Már nem a fix featurek, hanem ezek a lehetőségek határozták volna meg a telefon tudását.

Csak míg a Nokia hitt az Open Source közösségben, addig a Windows Mobile rendszerű okostelefonok esetében a programozhatóság nem maradt meg elméleti lehetőség szintjén. Az gyakorlatban használt megoldás volt.

Csakhogy a Windows Mobile kapcsán volt egy apró gond: Nem éppen konzumer cucc volt. Munkára remek volt, sok esetben a Blackberry-nél is jobb választás, a communicatornál is jobb választás volt... Csak éppen a mezei usert nem érdekelte sem az SSH kliens, sem az RDP kliens, sem a tény, hogy Visual Studioban remek kis programokat lehetett rá összedobni.

Munkára a telefont, és a PDAt (tulajdonképpen mai tabletek közvetlen előzménye) is remekül lehetett használni. Telefonnak kicsit nagy volt az 5 inch és a feletti kijelzőmérettel mondjuk egy HTC Advantage. De én mondjuk azért kedveltem. Igen: Mágnessel feltapadó "cover" is tartozott hozzá. Azon billentyűzet, a telefon erre felállítható volt. A cover egy része átlátszó így sok info látható volt.

A PC alapú communicatorokkal szakító Nokia Symbian alapú termékeit viszont mind a Windows Mobile, mind a BlackBerry kiütötte. Az Open Source felé való nyitás után is állva maradt a Nokia.

Az iPhone erre a piacra robbant be. Az iPhone nem tudott többet mint egy korabeli okostelefon. Sőt az elsőre még App-ot se nagyon tettél, így érezhetően kevesebbet tudott, mint mondjuk a kb vele egy idős HTC Advantage.

A Nokia ekkor is versenyben volt. De a Symbian mellett, ha már az Open Source közösségre épített, megfogadta azok tanácsát és szépen elindult a Linux felé.

A MeeGo mögé viszont hiába álltak be a nagyok, a Linuxos közösség nem kezdett el tömegesen vásárolni, nem kezdett el tömegesen appot fejleszteni rá. Maemora sem. A régi dolgok portolása akadozva de ment.

A MeeGo-t nem csak a Nokia kapcsán lehetett megnézni, hanem az Intel Processzorral szerelt referencia készülékeket is. Amikor a fő feature az volt, hogy windowsos programok futnak egy telefonon, akkor látható volt, hogy a linux mint irány zsákutca.

Innen érthető volt az is, hogy a Nokia az Open Source közösség ígéreteit egy zárt platformra, az ottani exkluzív lehetőségekre váltotta le. Amikor pedig a Windows Phone és a Windows RT egyesüléséről beszélünk, akkor azt is észre kell venni, hogy ezzel a Windows 8 (és annak Modern App-jai) és a Windows Phone is össszeér.

Ha pedig az Intel megoldja a telefonokban is jól használható x86-ot, akkor vajon mennyi idő, míg visszatérünk oda ahonnan a Nokia a 9000-es communicatorral is elindult: PC alapú okostelefon.

Csak éppen versenyképes UIval, designnel, szexi és eladható termékként, immár a consumer piacra is. A programozhatóság, a számítógép jelleg, a kompatibilitás hosszú távon fontos érték lehet.

Azaz a Nokia, ha az addig őt átverő emberek kedéért nem akart az Androidos követők végére csatlakozni tetszhalott cégként, akkor a Windows Phone volt a jó stratégia.

(Folyt köv)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2013.12.05. 12:38:20

@TheElf: Azaz a "Mi jöhet még?" kérdésre inkább a fenti perspektíva ismeretében lehetne válaszolni.

Véleményem szerint sokminden. A Windows RT és a Windows Phone irány egyesítése kapcsán megjelenhet a QWERTY billentyűzet. A szép multitouch érintőképernyő mellett sokan hiányoljuk az akár kicsúsztatható, akár mágnessel feltapadó billentyűzetet. Ugye ezzel valóban új felhasználót is elérhet majd a Nokia.

De a HTC Advantage idején emlékszem a monitor kimenetre is. Ha pedig az eszköz párosítjuk egy vezeték nélküli egérrel, billentyűzettel, és egy külső képernyőn látjuk viszont az alkalmazásokat, akkor az RTvel egyesülő platform sok esetben elhozza a zsebben hordozó teljes értékű irodák korát. A sharepoint kompatibilitás, a nagyvállati rendszerekbe kapcsolatóság, stb. erre mutat.

A Phablet irány kapcsán viszont egyre nagyobb aksi fér a telefonba, és egyre kevésbé a proci terhel igazán. Ezzel pedig az Intel féle SoC megoldások, a teljes PC kompatibilis telefonok, phabletek megjelenése sem feltétlenül a SciFi kategória. És igen: Az Intel még mindig stratégiai partner. Azaz a Maemo és MeeGo projekt tapasztalatainak hasznosítása sem lehetetlen irány.

De megkérdezek valamit: A Smartglass mint második képernyő igen hasznos a konzol piacon. De fordítsuk csak meg a kérdést: Mi van akkor, ha a telefonon futó alkalmazásnak lesz második képernyője a projektor, második beviteli eszköze a kinect? A prezentációk kapcsán a nagy képernyőn látható kezelhetőség jó irány.

A már orvosi alkalmazásoknál is előkerülő érintés nélküli interface technológia és a touch screenes technológia, valamint a hagyományos desktop kezelés "összeér".

És sem az iOS, sem az Android nincs felkészítve ahhoz, hogy ugyanaz az eszköz legyen a telefonod, az asztali PCd, de akár érintés nélküli technológiával közösen kezelhető prezentációs felület is.

A Modern UI viszont amennyire lehet, fel van erre készítve.

És benne van a pakliban, hogy a következő nagy dobás az okostelefon piacon erre legyen.

A lehetőségek tárháza korlátlan, a technológia rendelkezésre áll, az MS bármikor megírhatja az ehhez szükséges drivereket, bármikor robbanthat.

A "mi jön még", a fejlődés nem csak a konkurencia számháborúja szerinti piaci rések kitöltésében lehet, hanem a valódi innovációban, a sehol máshol nem elérhető lehetőségekben.

Megkérdezem: Ha kellően erős alkalmazás bolt mellett, a Microsoft nem csak kamerával hanem ilyen extrákkal is dob egy nagyot és az új helyzetet nem lehet a "de hát kicsi a piaci részesedése, és kevés az app a rendszerükre" érveléssel lesöpörni már, akkor mennyi idő még, míg a többiek lépni tudnak?

valaki23 2013.12.05. 13:19:42

Megmondom, hogy én mit szeretnék. Egy olyan esztközt, ami a most általam használt sok-sok esztközt egyetlen eszközbe integrálja kompromisszunok nélkül. Egy über PC-t akarok, amit munkahelyen is, otthon is, és útközben is tudok használni, mindenféle kényelmetlenség nélkül. A munkahelyre érve pl vezeték nélkül kapcsolódik a 24" monitorhoz + billentyűzethez + egérhez, anélkül, hogy kotorásznom kellene az eszköz után. Ha hívnak, csak előveszem a zsebemből, és telefonálok vele. Ha hazaérek, előkapom a 8" colos érintőképernyőt, és vezeték nélkül rácsatlakozik a cuccra, ismét elő sem kell vennem. Ha meg filmet akarok nézni, akkor a 30" colos kijelzőre, vagy projektorra csatlakozik rá. Szerintem nincs is ez olyan távol.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása