WinMagazin

...fejlesztőknek.

Na jó, ez azért nem a teljes igazság, hiszen nem születne belőle cikk, ha csak fejlesztők élhetnének a lehetőséggel. A kulcs a Microsoft saját megoldása, ami nem más mint a Windows Phone Preview for Developers program. Mi a legjobb ebben? Egyáltalán nem kell fejlesztőnek lennünk ahhoz, hogy lehetőségünk legyen kipróbálni az újdonságokat, sőt, még pénzbe sem kerül.

A metódus egyszerű: amennyiben nem tartozik Windows Phone fejlesztői regisztráció a Microsoft Accounthoz, szükségünk lesz egy App Studio regisztrációhoz, ami teljesen ingyenes, és semmilyen komoly szakértelmet nem igényel némi angol nyelvtudást leszámítva. Ezt a linket követve a "Start building" gombra kattintva - és követve az utasításokat - egyszerűen lezavarható a regisztrációs művelet. Az App Studio segítségével nagyon egyszerű eszközökkel kezdetleges saját alkalmazásokat is létrehozhatunk, de jelen esetben ez kevésbé releváns számunkra. Innentől kezdve nem kell mást tennünk, mint a Windows Phone Áruházból telepíteni a Preview for Developers alkalmazást, azon belül bejelentkezni, majd a visszaigazoló üzenetet megpillantva mehetünk is a beállítások frissítések menüpontjához, ahol ha rákeresünk, a rendszer fel fogja kínálni az új szoftververzió telepítését.

Preview for Developers.jpg

Az alkalmazás az App Studio-ból az OS Preview for Developers menüpontra kattintva, majd a megnyitott oldalon a nagy lila Download gombra kattintva is elérhető. Fontos megjegyezni, hogy ez a megoldás nem zsákbamacska, a Microsoft által létrehozott lehetőség a GDR3 telepítésére, de hivatalos frissítésként nem tekinthető, még ha úgy is viselkedik is. Ez a módszer semmit nem töröl a telefonról, nem állítja alaphelyzetbe, ugyanúgy viselkedik a telepítés során, mint egy akármilyen OTA update csomag. Mindezek ellenére a folyamatot mindenki saját felelősségére végezze el, az esetleges hibákért sem mi, sem a Microsoft nem vállal garanciát. Mindezek mellett fontos kiemelni, hogy nincs lehetőség egyszerű módon visszaállítani a frissítés előtti állapotot.

Az sem elhanyagolható tény, hogy a hivatalos frissítésnél általában érkezik egy szoftverfrissítés a Microsofttól, és egy a készülékgyártótól, amik egyszerre szoktak települni, de jelen esetben ez a módszer csak a Microsoft oldalt adja. Ezzel alapvetően semmilyen hátrányba nem kerülünk, semmilyen működésbeli rendellenességet nem okoz,  pusztán a Nokiák esetében a Bittersweet shimmer névre hallgató csomag marad ki, de ez természetesen később, a frissítés hivatalos megjelenésekor elérhető lesz. 

Mit hoz nekünk a GDR3?

Mindenekelőtt egy verziószámugrást, ez most a rendkívül könnyen megjegyezhető 8.0.10512.142, nem véletlenül emlegeti mindenki GDR3-ként. Ami viszont sokkal fontosabb, hogy eljött az idő, amikor hardveres képességeket tekintve a Windows Phone is felveheti a kesztyűt a nagyokkal, ugyanis az új frissítés hozza az 1920*1080 felbontású kijelzők, és a négymagos processzorok támogatását, amivel már olyan "szörnyetegek" jöhetnek létre, mint a jövő hét folyamán a Nokia World rendezvényen bemutatkozó Lumia 1520. Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy a FullHD felbontású paneleknél már nem maximum 4 kis csempe fér majd el egy sorban, hanem akár 6 is. Ez a lehetőség a kisebb felbontású készülékekből annak ellenére kimarad, hogy pár napja még olyan pletyka is napvilágot látott,  ami szerint a 768p (1280*768) felbontású készülékek, vagyis a Lumia 920, 925 és 1020 megkapják ezt a funkciót.

1520 (Custom).png

A jelenleg kapható készülékek tulajdonosai ne számítsanak világmegváltó újdonságokra, ez csupán egy újabb, a GDR2-höz hasonló kisebb frissítés, az igazán nagy durranás várhatóan a 8.1 lesz, bár erről még csak hírmorzsák szintjén van információnk. De pár hasznos apróság azért akad, amiket mindenképp érdemes megemlíteni. Első körben kitérnék egy teljesen új funkcióra, az autós üzemmódra. Bár valószínűleg kevesen használják majd, de mindenképpen hasznos apróság az autós üzemmód. Ez az opció a beállításoknál található, képes a vezetés közben beérkező hívások illetve SMS-ek automatikus elutasítására, amihez beállíthatunk automatikus üzenetet, illetve megadhatunk olyan Bluetooth eszközt (jellemzően kihangosítót) amihez csatlakozva bekapcsol az autós üzemmód.

A beállításoknál találhatunk még egy újdonság, ami jónéhány felhasználó szerint alapfunkció, a WP-be még csak most került bele, de jobb később mint soha. Úgyhogy ezennel bejelentem hogy megérkezett a várva várt "képernyő elforgatás" menüpont, amin belül a képernyő automatikus elfordulását tudjuk be- illetve kikapcsolni. Kétségtelenül hasznos dolog, ágyban, vagy kanapén fekvő testhelyzetben a telefonon híreket olvasva nem egyszer futottam már bele, hogy a képernyő akaratlanul is 90 fokos fordulatot vett, aminek én nem különösebben örültem, de Redmondban sikerült ezt a problémát is elhárítani. 

drving mode + screen rotation (Custom).jpg

Jöjjön az alkalmazásváltó, ami szerintem a rendszer működéséből adódóan felesleges funkciót kapott, ráadásul ha már megkapta, igazán választhattak volna elegánsabb megoldást. Kezdem az elején. A Windows Phone a kezdetektől fogva úgy épül fel, hogy bármi is került a háttérbe, az valójában nem futott. Egy adott pillanatnyi állapotot megjegyzett a rendszert, ott befagyasztotta az alkalmazást, és csak akkor indította el újra attól a ponttól folytatva a munkát, amikor a felhasználó újra előtérbe helyezte a folyamatot. Ez az alkalmazások nagy részével a mai napig így működik, a zenelejátszó valamint egy-két Youtube kliens tud úgy futni a háttérben hogy nem fagy meg ha a Start gombbal kilépünk a kezdőképernyőre.

Emellett vannak háttérben futó folyamatok, de azok azok speciális feladatot látnak el, és a nevükből adódóan tényleg a háttérben működnek, normális esetben ezeket a folyamatokat nem látjuk. Az eredményüket persze igen, mert Ők felelnek az élő csempék frissítéséért, az értesítések megjelenítéséért (bár itt azért néhány helyen akadnak gondok), de ez most igazából nem lényeges, csak azért írtam le, hogy a rendszer felépítése könnyebben érthető legyen. Ami lényeges, az az, hogy az alkalmazásváltó a háttérben fagyasztásra került alkalmazások közötti váltást teszi lehetővé, és a mostani frissítéssel a jobb felső sarokban megjelenő kis fekete X-szel bezárhatjuk az alkalmazásokat. De egyrészt ez tök felesleges, mert valójában ezek az alkalmazások nem fogyasztanak erőforrást, másrészt ha már mégis belerakták, választhattak volna normálisabb megvalósítást. Sokkal szebb, korszerűbb, ergonómikusabb megoldás lett volna, ha az alkalmazást egyszerűen lefelé elhúzva be lehetett volna zárni, de ehelyett maradt a kis X. Ennél számomra örömtelibb változás, hogy a folyamatosságban is sokat fejlődött az alkalmazásváltó. A GDR2 a rendszer minden pontját és animációját nagyszerű sebességre pörgette fel, de ez a rész akkor még nem sikerült tökéletesre. Ezzel a frissítéssel már itt is döccenések nélkül tudunk váltani az alkalmazások között, nincsenek kis megtorpanások sem a megnyitáskor, sem a lapozáskor.

appsw+drm (Custom).png

Utolsó napirendi pontunk az értesítésekhez rendelt egyéni jelzőhangok lehetősége. Eddig csak a csengő- és ébresztőhangokat formálhattuk saját ízlésünkre, ezentúl a jelzőhangokra is igaz lesz ugyanez. Ezzel egyetlen eleművé szűkült a hangok beállításaival kapcsolatban rendszeresen felemlegetett témák halmaza, ez pedig a csoporthoz rendelt csengőhang. Az egyes személyekhez lehet, de az egész csoportnak ugyanazt sajnos nem, reméljük a 8.1-el ez is bekerül a rendszerbe.

Látható, hogy apránként fejlődik a WP, de sok csiszolnivaló akad még rajta. Reméljük a 8.1-el majd eléri azt a szintet, hogy már nem kell ezt leírnom, de nem szabad elfelejteni, hogy addig még sok víz lefolyik a Dunán. Ez a frissítés hivatalosan még nem érhető el mindenki számára, a következő hetekben, hónapokban válik majd a nagyközönség számára elérhetővé. Pontos dátumok még nincsenek, a kísérletező kedvűek és a türelmetlenek a cikk elején említett módszert alkalmazva biztonsággal telepíthetik a frissítést.

Forrás és illusztrációk: WPCentral (több cikk)

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr265568906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása