WinMagazin

Már a a kiállításon azon gondolkodtam, hogy ez tök jó, sok minden érdekes, de vajon hogy lesz ebből cikk? A Microsoftos-Windowsos vonulatot kb lefedte a Microsoft standja (shame on you, Nokia), arról meg csak nem írhatunk mind a hárman, főleg, hogy igazi újdonság ott sem nagyon volt. Azért mindenesetre jár a nagy pirospont, hogy láthatólag a Microsoft valóban áldozott a jelenlétre, mind anyagi, mind humán erőforrások tekintetében. Épp ezért nagyon sajnáltuk, hogy pont az ő előadásuk maradt el. Na de akkor miről?

WP_20130428_004 .jpg
Nos, ha a Nokia ki is hagyta a ziccert, ahogy azt tudosb kolléga már leírta, megnéztük magunknak, kiket is kell legyőzni manapság, és miket küld csatába a piac néhány nagy szereplője. Belépéskor mindjárt szembejött a Huawei standja. A kis hazánkban saját jogán még kevésbé ismert gyártó (a mobil sticket használók többségének fogalma sincs róla, hogy már van egy Huawei eszköz a birtokában)  láthatólag komolyan vette a rendezvényt, nagy, és szépen kialakított standdal készült, sok terméket mutatva be a közönségnek. Meglepetésünkre elhozták az Ascend W1et is, ami kézbe véve egyáltalán nem keltett vállalhatatlan benyomást, a Windows Phone 8 teljesen korrektül ment rajta, és az anyagoktól, összerakási minőségtől sem akartunk fejvesztve menekülni. Sajnos az a sajtótájékoztatójukon kiderült (bár csak kérdésünkre, mert amúgy egyáltalán nem volt szó erről a termékvonalról), hogy a W1 szolgáltatóknál egész biztosan nem, esetleg függetlenül lesz elérhető a hazai piacon, annak „sajátságos helyzete” miatt. Ezt nem voltak hajlandóak tovább részletezni, kis csapatunk némileg pikírt véleménye szerint az olcsó Nokiák húzhatták ki alóla a szőnyeget. A W2 viszont állítólag érkezni fog: alig várjuk hogy kapjunk belőle egy tesztpéldányt (hiéna mód on). Megcsodálhattuk viszont az új Androidos termékvonalat, amit egy új, saját fejlesztésű GUI-val próbálnak eladni, négy szegmensét támadva a piacnak a legolcsóbb, alaptelefonokkal versenyképes árú darabtól a felső kategóriáig. A telefonok technikai tudása- papíron legalábbis - akár megfelelő is lehet, a formatervre viszont kicsit még áldozhatnának, mert lehet hogy rossz a májunk, de a legtöbb telefonjuk formatervét… khm… már láttuk valahol. Csak más logoval. Hogy kiével? Maradjunk annyiban hogy akasztják a hóhért :) Összességében a Huawei a Samsung útját látszik járni: olcsó, funkcionális eszközöket gyártó cégből igyekszik elismert szereplővé válni a piacon. A kapacitásuk és a tudásuk elvileg megvan, meglátjuk mennyire sikerül a fejekbe valódi alternatívaként beférkőzniük.

WP_20130428_011 .jpgVelük szemben egyből a Samsung standja világított, megnéztük hát azt is. Talán a rendezvény legkomolyabb standját hozták el a kék-fehérek, méretre mindenképp az övék volt a legnagyobb, persze nem csoda, az érdeklődés is hatalmas volt, ugyanis kihozták az összes csúcskategóriás kütyüt. Sőt, szinte csak azokat, jól építve arra az emberi tulajdonságra, hogy hajlamosak vagyunk a csúcsmodell létével és tulajdonságával magyarázni a saját kisebb tudású, de ugyanolyan márkájú eszközünk kiválóságát. Bár még nem is kapható, de kihoztak több Galaxy SIV-et, amire érthető módon nagyon sokan voltak kíváncsiak, ráadásul a Samsung nem követte el azt a hibát, mint majd mindenki más, hogy üresen adta a közönség kezébe a telefont: mindegyik készülék névjegyzéke, SMS és e-mail tára fel volt töltve, így valóban képet kaphattunk arról, hogy hogy is működik a készülék a valóságban, jár a hatalmas ötös. Ezen kívül a készülékek mindegyikén volt internetkapcsolat, ez sem volt sajnos a kiállításon általános, így aztán néhol ütköztünk kihívásokba, ha mondjuk egy youtube videoval szerettük volna tesztelni egy készülék tudását. Hoztak Note2 phableteket, sok laptopot és tabletet: összességében a Samsung úgy viselkedett, és úgy jelent meg, ahogy a világ jelenleg legnagyobb mobilgyártójának meg kell jelennie. Maga a Galaxy SIV, amiről néhány perc nyomkodás után persze csak benyomásaink vannak, nem tűnik különösebben forradalminak: inkább csak az SIII csiszolása, ami persze annak sikerét látva akár elég is lehet. Azért az új tudás egy részén még biztosan fognak csiszolgatni, ez a felette elhúzott kézzel lapozgatás még elég bizonytalannak (és érthetetlenül lassúnak) tűnik. Azért hogy kicsit aláhúzzuk a Samsung ötösét: az ATIV S-t persze nem hozták ki (gonosz mód bekapcs: lehet hogy féltek hogy túl gyorsnak tűnik az SIV mellett :)

Számomra a kiállítás egyik legérdekesebb kiállítója a BlackBerry volt: a bemutatása óta szeretnék megnézni egy Z10et, ugyanis pontosan azokat a tulajdonságokat látszott fókuszba állítani, amelyek számomra fontosak, úgyhogy nagy reményekkel haladtam feléjük. Az érdeklődés itt sem volt kicsi, viszont maga a készülék számomra picit csalódás. A nagyon intuitívnak kikiáltott gesztusvezérlés finoman szólva sem egyértelmű elsőre, pedig szerintem annak kéne lennie. Valószínűleg megszokható, ettől függetlenül furcsa. De többen végigpróbálgattuk, sőt, figyeltem a közönség reakcióját is, és a wow faktor, ami elgondolkodtatná a tömegeket, hogy váltsanak a megszokottról, nos, az nincs meg. Maga a készülék egyébként szép, a mérete tökéletes (bár ekkora lenne a Lumia-m), de mégsincs meg az a „kéne” érzés. Remélem hogy ezzel azért kisebbségben vagyunk, mert sajnálnám ha a BlackBerry végleg eltűnne a piacról.

WP_20130428_006 .jpg
A Nokiát nem lehet elég sokat emlegetni, sajnos negatív értelemben: egy olyan gyártó számára, amelyik épp a szakadék szélén lóg, és még most is csak fél kézzel kapaszkodik, vitális lenne, hogy minél több vásárlót győzzön meg: érdemes a termékeire voksolni. Ehhez nagyon kevés lesz műtelefonokat mutogatni, abból is csak egy modellt, azt pedig nem is kommentálnám hogy a két valóban kipróbálható készülékből egy lemerült. Egy tech kiállításon, ahol ráadásul több, kiegészítőket forgalmazó cég is jelen volt, legalább kérjenek egy töltőt kölcsön. Különösen úgy volt vállalhatatlan a Nokia megjelenése, hogy mellettük a Microsoftnál majdnem minden termékük ott volt, kipróbálhatóan. Azért hogy pozitívumot is mondjunk, a 620as kifejezetten korrektnek tűnt kézbevéve, sokkal kevésbé néz ki olcsónak mint a képeken, ráadásul rendesen kézbe foghattuk őket, nem csak a lopásgátlós zsinór hatótávján belül. Mondjuk a Lumia 920 dummykat viszont ellátták lopásgátlóval, az ördög se érti :)

WP_20130428_015 .jpgHogy a szűk helynek köszönhető, vagy tényleg ennyire érdekes az új készülék, azt nehéz lenne eldönteni, mindenesetre a HTC standjánál tumultuózus jeleneteknek lehettünk szemtanúi, és persze részesei is: mindent az olvasókért, benyomakodtunk mi is. A tömeg oka természetesen az volt, hogy a céget megmenteni hivatott One-ból többet is elhozott a HTC. Mi is megkaparintottunk egyet, hogy megnyomkodjuk, már csak azért is, mert a BlinkFeedre keresztelt új kezdőképernyő finoman szólva is…khm… merített a Windows Phone felhasználói felületének designjából. A készülék egyébként valóban nagyon szép, nem csak a képeken, minőségi, masszív darabnak tűnik, a kijelző gyönyörű, a sebesség az androidos mobilokon belül érzésre kiemelkedően jó (nekünk valahogy sikerült késlekedésre bírnunk az SIVet is a benne dolgozó erőmű ellenére). Ez azonban valószínűleg kevés lenne, a HTCnek ki kellett valamit találnia, amivel megkülönbözteti magát az ősi riválistól, és a One esetében a hangképzésre (mobilos szinten elég komoly hangszórókat szereltek a One-ba), és a fényképezésre esett a választás. A HTC szakítva a számháborúval egy 4 megapixeles kamerával látta el a One-t, amely mögött azonban egy sokkal nagyobb pixeleket tartalmazó érzékelő ül, és a lencséből is egy nagy fényáteresztésű verziót választottak, ráadásul egy nem részletezett működésű elvű képstabilizátorral is ellátták a Onet. Minden adott lenne tehát egy nagyon jó képeket készítő kamerához, a HTCnél azt állítják, hogy főleg rossz fényviszonyok között mutatkozik meg az ún. Ultrapixelek felsőbbrendűsége.

WP_20130428_007 .jpgNos, rögtönzött gyorstesztünk alapján, illetve átböngészve a korábbi versenyzők készüléken kapott képeit, úgy éreztük hogy a Nokiának azért még nem kell visszaadni az iparosengedélyt, a Lumia 920 teljesítménye messze van rosszul megvilágított képek esetében, normál fényviszonyoknál pedig kissé visszaütni látszik az alacsonyabb felbontás. Lehet hogy szoftveresen még sokat fognak tuningolni a kamerán, de elsőre annyira nem tűnik nagy dobásnak. Persze ott van még a rengeteg szolgáltatás, amit a kamera köré fejlesztettek, a mozgóképrögzítés és fényképezés párhuzamos lehetősége, a ZOE, és egyéb nyalánkságok, de mégse Android blog vagyunk, akit bővebben érdekel a One, biztosan talál ezekről leírást. Hogy mégis miért írtam ennyit ezekről a szolgáltatásokról? Mivel a HTC teljesen a One köré építette az egész megjelenését, és az előadásuk is erről szólt, kérdeznünk kellett: vajon ez a sok nyalánkság visszaköszön-e majd a Windows Phone termékvonalon is? Konkrét választ természetesen ha vártunk is, nem kaptunk: annyit tudtunk meg, hogy a HTC továbbra is elkötelezett mindkét platform mellett, és bár a Windows Phone kötöttebb rendszer, de dolgoznak azon, hogy minél több új szolgáltatást kínáljanak ezen a platformon is, valamint várható még idén új HTC gyártmányú Windows Phone készülék. Mindenesetre úgy látszik, a közönségben azért nem csak a mi gonoszsági faktorunk magas, ha szegény előadó remélte is hogy megússza a Nokia-mikrofonra vonatkozó kérdést, csalódnia kellett. Bár azóta bírósági ítélet is van az ügyben, és valójában nem a HTC tehet az egészről, ez az ostor bizony az ő hírnevükön csattan. Dióhéjban: a One egyik sokat emlegetett szolgáltatása a hátlapi szélessávú és kiváló minőségű hangfelvételt lehetővé tévő HDR mikrofon, amit az ST Electronics gyárt, viszont a Nokia szabadalmait tartalmazza, ennek ellenére az STE eladta a HTCnek, amiből elég komoly botrány és bírósági per született. Ennek eredményeképp aki ilyen mikrofonnal szerelt One-t szeretne, az igyekezzen, mert bár a legyártottakat nem kell levenni a polcokról, és visszahívni sem, az új gyártásban már nem használhatják ezeket az eszközöket. 

WP_20130428_001 .jpgA végére hagytam az ínyencfalatot, amin csipet csapatunk a legjobban szórakozott az egész kiállításon (igen, tényleg rossz a májunk, az ereinkben pedig sav folyik), pedig isten az atyánk, próbáltunk jóindulatúak lenni: megjelent a Mozilla is, a Firefox OS-el. Mivel tényleg a legalsó kategóriába készül, nem vártunk túl sokat. Én, aki sokáig használtam Symbian Belle-t N8on, láttam már lassú telefont. De a Firefox OS jelen állapotában minden várakozásunkat alulmúlta. Ahhoz képest hogy az Alcatel idén már konkrét készülékkel kíván megjelenni, a bemutatott rendszer még annyira lassú és annyira hibás, hogy ezt még bétának nevezni is nagy merészség. Pedig egyébként az érdeklődés láthatólag megvan, nagyon sokan akarták megnyomkodni a rókás telefonokat (igazából ilyen még nincs is, egy levitézlett HTCre volt felbütykölve a rendszer). Kíváncsi vagyok, sikerül-e még az idén valamit kihozniuk belőle, mert a jelen állapot ilyen ellenfelek mellett teljesen eladhatatlan lesz (főleg úgy, hogy pl. a Nokia 521et a WalMart a nagy vízen túl 130 dollárért méri, el is adták az egész készletet egy nap alatt, de a nem akciós ára is 150 dollár körüli, és ideát is 130 euroért adják mondjuk Írországban, ami nagyon versenyképes ár).

Összességében az látszik, hogy a számháborúnak lassan vége: minden gyártó inkább az egyediségre, a hozzáadott szolgáltatásokra kezdi helyezni a hangsúlyt, mivel a hardver tulajdonságaira már nem érdemes: az bőségesen többet tud, mint amire szükség van, a további erősítés akár órajelben, felbontásban már nem ad hozzá az élményfaktorhoz. Ebben szubjektív értékelésem alapján a legerősebbnek a konkurensek közül a HTC tűnik, ők tényleg sok újdonságot pakoltak a One-ba, és állítólag hiába vagyunk kis piac, a BlinkFeed magyar forrásokat is támogatni fog a hírfolyamában. Hogy melyek lesznek ezek, az pedig jelenleg még titok. A Samsung nem dobbantott most akkorát, mint tette az SIII-al, persze nekik nem is kell: épp annyit és ott csiszoltak a rendszeren, amennyiről már elhisszük hogy az egy új generáció. Mindenesetre a Microsoftnak és partnereinek fel kell kötni azt a bizonyost, mert a platform jelenlegi fejlesztési tempója kevés lesz ennyi konkurens újdonság mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr65283377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása