WinMagazin

Az előző írásomban említettem néhány egyszerű megoldást arra az esetre, ha a telefon rövid ideig nem válaszol. Most tovább mennék, és habár a Windows Phone-ok esetében sokkal ritkább, de néha (főleg az alacsonyabb árkategóriában) megesik egy-egy felhasználóval, hogy a telefon ideiglenesen működésképtelenné válik. Ekkor kerülnek képbe a resetek.

Soft reset

A resetnek két fajtáját különböztetjük meg Windows Phone-on: van soft és hard reset. A soft reset gyakorlatilag csak újraindítja a telefont, így hatása megegyezik egy ki- és egy bekapcsolással. Ez a megoldás nem rendszerszintű hibáknál azért működhet, mert kiüríti a RAM-ot, tiszta lappal indulva újra. (Ilyen esetek például, ha egy alkalmazás, ami működni szokott folyamatosa leáll, a kamera nem indul vagy túl gyorsan merül az akksi.)

 A soft resethez a Hangerő le és a Power (feloldás) gombot kell nyomva tartani egyszerre, amíg a telefon megrezdül és újraindul (néhány másodperc). A Microsoft azt ajánlja, hogy az érintőképernyőt ne próbáljuk meg használni a procedúra alatt.

A soft reset hatása egyébként teljesen megegyezik az akkumulátor eltávolításával, de mégis elegánsabb (és sok telefon esetében arra nincs is lehetőség).

Hard reset

Hard vagy factory resetre két esetben lehet szükségünk, ha a telefont valamiért gyári állapotába akarjuk visszaállítani vagy ha a telefon teljesen kezelhetetlenné válik.

Ha például eladás céljából minden adatot törölni akarunk  és minden kapcsolatot meg akarunk szüntetni a telefonnal, akkor a legegyszerűbb a hard reset békésebb változatát választani. Ezt a Beállítások/Névjegy/Telefon alaphelyzetbe állítása gomra koppintva tehetjük meg. Kétszer meg fogja kérdezni, hogy biztos minden információt törölni akarok-e, és csak ezek után kezdi el.

Ha a telefont ellopták, az akkor is alaphelyzetbe állítható, így megvédve a rajta lévő információkat illetéktelen kezekbe kerüléstől. Ehhez a windowsphone.com oldalon be kell jelentkezni, majd a jobb felső sarokban a Telefon nyomon követése opció kiválasztása után a Tartalom törlése szolgáltatás indítja el az előzőhöz hasonló folyamatot, interneten keresztül.

Ha hard resetet hardveres elvégzésénél (amit akkor alkalmazunk, ha a telefon nagyon nem megfelelően működik vagy elfelejtettük jelszavunkat, PIN kódunkat és nincs lehetőségünk eljutni a beállításokig) készüléktől függ, hogy milyen gombkombináció működik.

Lumiáknál 

Lumiáknál a folyamatot elvileg két féle képpen is el lehet indítani. A Microsoft ajánlása szerint a Power, a Hangerő le és a Kamera gomb nyomvatartása után a telefon néhány másodpercen belül megrezdül, ekkor a Power gombot kell elengedni, míg a másik kettőt még 5 másodpercig nyomva tartani. Ekkor elindul a reset.

A Nokia ezzel szemben azt ajánlja, hogy a telefon kikapcsolása után csatlakoztatni kell a töltőt és lenyomva kell tartani a Hangerő le gombot, amíg a képernyőn egy nagy felkiáltójel megjelenik. Ezek után a következő gombokat kell lenyomni sorrennedben: Hangerő fel, Hangerő le, Power, Hangerő le

HTC

A HTC-knél hasonló a helyzet a Nokia ajánlásához: kikapcsolt telefonon felkiáltójel megjelenéséig Hangerő le, majd sorrendben:  Hangerő fel, Hangerő le, Power, Hangerő le

Ajánlatos, hogy az akksi legyen legalább 50%-ig feltöltve a reset elkezdése előtt. A folyamat alatt fogaskerekek fognak forogni a képernyőn teljes idő alatt, ami általában nagyjából fél, ritkán néhány óra. (A végtelen hosszan fogó fogaskerekek jelenség csak néhány Lumiánál előforduló bug, erre egy régebbi cikkünk tért ki.)

Fontos, hogy hard reset után a telefon biztonsága jelentősen csökken, hiszen az összes biztonsági beállítás is elveszik. Továbbá az is fontos tudnivaló, hogy a hard reset az operációs rendszerhez és firmware-hoz nem nyúl, így nem lehet vele frissítéseket, preview verziókat, se egyéb nem engedélyezett verziókat eltávolítani.

A hard reset után a telefon olyan állapotba kerül, mint amikor kiszedtük a dobozból, de biztonsági mentések segítségével a beállítások, személyes tartalmak és alkalmazások nagyon rövid idő alatt visszatelepíthetők.

Forrás: Microsoft Community, Nokia Support

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr956484681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása