WinMagazin

Június 30. 15:30. Helyszín: Münchenbuchsee. Két (közepesen fogyasztható) kép készül a helyi golfklub gyakorlópályájáról. Az elsőbe bezavar a pályához tartozó védőháló (ez már a készítéskor megjósolható volt), míg a másik egy ügyes trükk segítségével kikerüli azt. Visszanézem őket, majd némi csalódással veszem tudomásul, hogy az első kép még a vártnál is rosszabb. Megyek a másik képre, hátha a jobb körülmények miatt értékelhetőbb lesz, mint a társa, de ezt már sosem tudom meg: „A kép nem megjeleníthető." Kissé idegesen kilépek a kamerából, hátha a Fényképek alkalmazás behozza. Az app folyamatosan kidob, így néhány perc múlva soft reset (újraindítás) mellett döntök (ahogy az utóbbi hónapban egyre gyakrabban). Kikapcsol. Újraindítom. Nokia. Telekom....Telekom....Telekom. Öt percig semmi. Újabb soft reset. Közben kiérek a pályáról. Kis forgalmú út, délután, még munkaidőben, tehát nem foglalkozom az autókkal, biztos kikerülnek, de nem is érdekel nagyon. A Telekomos képernyő a sokadik soft reset után egyszer csak elsötétül. Már izzadó kézzel kapcsolom be újra. De a Nokia képernyő után: „ERROR: Unable to find a bootable option. Press any key to shut down." És ennyi! Kész!

Stevie.jpg

Stevie. Nokia Lumia 520. Windows Phone 8.1. 11 hónap és 12 nap után feladta a harcot (ellenem). Sajnos nem tudtam elvinni rögtön megcsináltatni, de viszont halála ösztönöz egy rövid hibaelhárító cikksorozat írására, hogy mit kell csinálni pontosan, ha az eszköz nem megfelően működik, az apró trükköktől a garanciális javítás rejtelmeiig. Lássuk tehát a teendőket!

Megelőzés

Kissé sablonosnak tűnik, de talán a megelőzés a legolcsóbb módja a problémák megoldásának (a garanciális javítást kivéve). Főleg az alsóbb kategóriás készülékekhez (rosszabb minőségű képernyő miatt), de akár a magasabb árú darabokhoz is ajánlott képernyővédő fóliát venni, mert ez az ezer forint körüli kiadás megvéd a karcoktól (ami inkább csak esztétikai probléma) és akár a kisebb repedésektől is, míg az érzékenységen nem ront. A bőr és szövet tokok hasznosak és esztétikusak lehetnek, esések közben tompíthatják a becsapódást és jótékony hatással vannak a telefonra a karcok szempontjából is. Ellentétben a szilikon tokokkal, amik habár olcsó megoldásnak tűnhetnek, elég előnytelenek, akár maradandó foltot okozhatnak a hátlapon, a gyártók se ajánlják őket (cserélhető hátlapú telefonok esetében sokkal jobb a szilikon tokoknál új gyári hátlap beszerzése, mert esztétikusabb, árban hasonló és a telefonnak is kevesebbet árt).

A szoftveres megelőzés terén fontos, hogy mindig friss legyen a szoftver a telefonon, erről egy „beikszelt" doboz a Beállítások/telefonfrissítés menüpontban gondoskodik. Hasznos, ha a telefonon mindig elegendő hely van (a lassulások okozója gyakran a túl kevés szabad tárhely vagy RAM). Fontos a telefon alkalmazásainak frissítése is, mely Windows Phone 8.1-en automatikusan mehet, de 8-on manuálisan működik csak. A frissebb alkalmazásverziók általában stabilabb működést biztosítanak. Fontos megjegyezni, hogy Windows Phone-on nincsenek vírusok, így ilyen szoftveres támadás nem érheti a készüléket. (Bővebben: A Windows Phone és a vírusok)

WP_20140630_004.jpg

Egyszerű módszerek

Ha egy alkalmazás nem úgy működik, ahogy kell, akkor sok lehetőség van, amik adatvesztés nélkül (vagy minimális adatvesztéssel), egyszerűen és rövid idő alatt működhetnek.

A legegyszerűbb módszer a várakozás. Meglepő, de az alkalmazások 80%-a újra működőképessé válik, ha az ember egy befagyott képernyő fölött elszámol higgadtan tízig. Ezzel a legalapvetőbb problémák szinte mindig orvosolhatók.

A következő trükk a vissza gomb hosszan tartó lenyomása, majd a nyitott listában a nem válaszoló app újra kiválasztása. Ilyenkor akár ki is lehet lőni a nem használt, de nyitott alkalmazásokat, hiszen így RAM szabadul fel.

Ha a telefon már nem reagál az előlapi gombokra (vissza, start, keresés), akkor a lezárás a legjobb megoldás. Ilyenkor célszerű néhány másodpercet várni a feloldásig. (Addig nem érdemes felhúzni a zárképernyőt, amíg az alkalmazásai /értesítések, óra, speciális alkalmazások/ nem működnek).

Ha egy alkalmazás a fentiek kipróbálása után se hajlandó működni, vagy sorozatosan lemerevedik, akkor érdemes a telefonon futó komolyabb alkalmazások, erősebb játékokat és a nem válaszoló alkalmazást bezárni, majd utóbbit újraindítani. (Felesleges kapcsolatok és hálózatok (bluetooth, NFC stb) kikapcsolása is javíthatja a teljesítményt.)

Folytatjuk...

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr636478039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

filmgru (törölt) 2014.07.08. 06:55:41

nesze neked wind.os telo :) ennyit tud a mai napig

netrunner71 2014.07.08. 07:02:33

Kiváló trükkök ezek kérem!
Nekem alapvetően az volt a bajom a Lumia 625-tel, hogy használhatatlan volt.
Elhatároztam, hogy megveszem első okostelefonomat.
Tanácsokra hallgatva barátkoztam a WP rendszerrel.
Olvasgattam a fórumokon róla, csupa jó véleményt írtak. Persze.
Megvettem, mert hát hittem a pozitív hangoknak.
Utóbb jöttem rá, hogy a rossz véleményt írókat egyszerűen leugatták.
Később ezeken a fórumokon a felmerült kérdésekre véletlenszerűen az
- indítsd újra
- azt a WP-ben nem lehet
- hard reset
- ezt így kell megszokni
- minek az neked
válaszokat kaptam.

Két hét nyűglődés után azt tette fel a koronát az egészre, hogy a saját kamerájával felvett videókat nem tudta lejátszani.
Olcsó húsnak híg a leve alapon nem csináltam nagy ügyet belőle, a szomszédom 15 éves kisfiának pont megteszi. Játéktelefonnak.

netrunner71 2014.07.08. 07:16:53

Azért az is érdekes, hogy ha voltam olyan bátor, hogy a hibákat feszegettem, milyen válaszokat kaptam.
A legenyhébb ez volt: "akkó' vegyé magadnak egy droidot oszt' majd rájössz!"

Pipapapa84 2014.07.08. 09:15:01

@netrunner71:
Nekem 920 van. A családban van még 820, 620, 520, 710. Öcsém pedig most akar venni 1520at. Soha nem volt egyik telefonnal semmi probléma.

Mihálykó Péter 2014.07.08. 13:04:59

@filmgru: azért külön kell választani a hardver és a szoftver hibáit. Az enyém hardver hiba, ezek egyenlőre csak szoftver hibás "megoldásokat" kínálnak. :)

Mihálykó Péter 2014.07.08. 13:08:11

@netrunner71: én most androidos cserekészüléket kaptam. Galaxy S-t. Fél óra után követeltem vissza a Lumia 520-amat. :D Az az érzésem, hogy most meggyőzött arról, hogy nem lesz Androidom egy darabig.... :P

filmgru (törölt) 2014.07.09. 10:15:57

Teljesen mindegy milyen hiba nekem lumia 800 volt egy határ f.s semmilyen "értelmes alkalmazás nincs rá és nem is lesz fél év van vissza az előfizetésből és meghalt először a lezárógomb majd a hangerőszabályzó végül a kijelző maradt fekete persze jó pénzért megcsinálták volna inkább földhözvágtam bár elöbb meg kellett volna tennem azoknak persze perfekt akik zenehallgatásnál tovább nem jutottak vele nálam úgy is lefagyott ez a f.stalicsk sz.r

filmgru (törölt) 2014.07.09. 10:43:17

@netrunner71:

teljesen igazad van játéktelefonnak tökéletes annyit ér az egész mintha a mostani gépekre tennék fel a legelső windows oprendszert na akkor ez túltárgyalva részemről

Mihálykó Péter 2014.07.09. 13:18:12

@filmgru: azóta 2 év, több százezer alkalmazás és egy kernelcsere azért történt... :)

filmgru (törölt) 2014.07.10. 00:07:30

@Mihálykó Péter:

lehet meg lehet nézni mondjuk a tutti equalizerhez a hozzászólásokat www.windowsphone.com/en-us/store/app/audio/373cb76e-7f6c-45aa-8633-b00e85c73261 vagy a hivatalos facebook alkalmazáshoz www.windowsphone.com/hu-hu/store/app/facebook/82a23635-5bd9-df11-a844-00237de2db9e a normálisabbja rájött hogy egy forintot nem ér az egész telefon egyik példánya sem :(

Pipapapa84 2014.07.10. 08:46:55

@filmgru: ezek szerint akkor én nem vagyok a normális mert nálam működik minden probléma nélkül

filmgru (törölt) 2014.07.10. 09:24:38

tudod kinek meséled be magdnak perfekt ennyit is értesz hozzá

filmgru (törölt) 2014.07.10. 09:27:28

persze nem a telefonnal van gond hanem a rendszer egy határ f.s

A multitasking egy nagy átverés nincs semmi értelme
az értesítések csak ímmel-ámmal jönnek rendszeresen késve
Tele van buggal nincs is annyi hely amennyi ennek a hulladéknak van
Azt kamuzták, hogy a windows marketplace felér a google play store-val de ha talán az ötöde a kínálat és az is nagyon drága
Akksi nagyon gyenge
Újabban lefagyogat
a wifit nyugalmi állapotban folyton lekapcsolja és ezt nem lehet beallítani
Support egyáltalán nincs
Zune-ról már ne is beszéljünk hogy lehet építeni egy már bezárt online boltra építkezni
Customizeolni alig lehet bármit is
Szégyen a wifimodul és a kezelés
És még sorolhatnám

filmgru (törölt) 2014.07.10. 09:30:52

méghogy nem fagy le nálam egy év alatt lefagyott vagy 100 szor "Aki szidja, hogy nem bírja használni az BÉNA. " a béna te vagy aki csak max zenehallgatáshoz tudja használni vagy ahhoz sem ha a pc hez értek akkor nem hiszem hogy béna lennék nem én vagyok béna hanem ez az okostelefonnak nevezett akármi a piactere egy röhej flash player támogatás nuku a zenelejátszó egy bohózat

Pipapapa84 2014.07.10. 10:24:30

@filmgru:

Volt wp 7.8as L710em 1 évig, soha nem fagyott az sem. Lehet hogy kifogtál egy hibás szériát.
Most 920am van semmi gond nincs vele! WP 8.1 van rajta. Minden tökéletesen fut. Nem csak zenehallgatáshoz használom!
Miért nem veszel droidot? Szerintem az való neked!

filmgru (törölt) 2014.07.10. 10:42:47

már vettem álítólag lefagy hm érdekesegyszer sem tette és vannak értelmes alkalmazások rá nem úgy mint a wind.osra

Pipapapa84 2014.07.10. 10:50:58

@filmgru:
Örülök hogy találtál egy jót ami nem fagy! Páromnak is volt droidos, 1 év után hülyült meg és játszotta azt hogy magától kikapcsolt lefagyott, újraindult. Mondtam is neki hogy pár hónap és ez lesz vele, így is lett. Azóta kapott egy 620at, nincs vele problémája.

Mihálykó Péter 2014.07.10. 12:42:30

@filmgru: "
A multitasking egy nagy átverés nincs semmi értelme
az értesítések csak ímmel-ámmal jönnek rendszeresen késve
Tele van buggal nincs is annyi hely amennyi ennek a hulladéknak van
Azt kamuzták, hogy a windows marketplace felér a google play store-val de ha talán az ötöde a kínálat és az is nagyon drága
Akksi nagyon gyenge
Újabban lefagyogat
a wifit nyugalmi állapotban folyton lekapcsolja és ezt nem lehet beallítani
Support egyáltalán nincs
Zune-ról már ne is beszéljünk hogy lehet építeni egy már bezárt online boltra építkezni
Customizeolni alig lehet bármit is
Szégyen a wifimodul és a kezelés
És még sorolhatnám"
ez a WP7 két éve.
Ma WP8(.1)-et használunk (legtöbben, bocs, aki nem)
csak egy tipp, h nézd meg a 8.1-et is, hátha tud újat mutatni! :)

filmgru (törölt) 2014.07.10. 23:23:00

újat van ismerősöm akinek volt 3 nap múlva beadta az unalmast a 8.1 ingyen sem kéne többet egyik verzió sem írtam az összes verzió annyit ér mintha a mostani gépekre ráknák fel a legelső windowst

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.07.10. 23:49:58

@filmgru:

Jóhiszemű vagyok, tehát elhiszem neked, hogy bebuktál egy (valószínűleg gyári hibás) Lumia 800-at. Én magam is tudok ilyen esetről, megesik rendben van. Leírtad ide, még mindig rendben vagyunk. Bár ez itt baromira nem a Lumia 800-ról szól. Persze miért is szólna, bő két és fél év lepörgött a Lumia 800 megjelenése óta, ilyen alapon én most itt szidhatnám az S3-at is akár. De ezt még mindig elfogadom véleménynek.

Egyszer, érted? Egyszer. De legyen háromszor akár, mert még mindig rendes vagyok. Ehhez képest itt 19 (mindjárt 20) hozzászólásból 9 a tiéd.

A legjobb szó erre az, hogy szánalmas.

filmgru (törölt) 2014.07.11. 10:03:19

szánalmas vagy te mert még a telefonokhoz sem értesz te sokiskolát végzett pökhendi nagyokos

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.07.11. 10:30:31

@filmgru:

A hét éves lányom van ezen a "hülye aki mondja" szinten. Kicsit sem kínos, ugye?

filmgru (törölt) 2014.07.12. 08:03:41

A kínos az hogy te isteníted magad meg a f.s telefonod persze mert csak az f(acebook) betűig jutottál nem tovább

Szilunet 2014.07.12. 08:12:24

@filmgru: Azt nem értem miért jössz ide okoskodni. Az emberek maguk is el tudják dönteni mi a jó és mi a rossz nekik. Mi akik évek óta megelégedve használjuk a WP-s rendszert nem járunk más oldalakra pocskondiázni másik rendszerrel működő telefonokat. Ha Neked nem vált be a WP akkor használj mást és bizz benne, hogy azzal jobban fogsz majd járni. A cégemnél közel 200 telefont használunk, minden félét. WP, Android és iOS okostelefonok is vannak. Eleinte androidok voltak többségben, aztán szépen átszokott mindenki WP-re. Hidd el nem volt véletlen. De ez sem számít. Találd meg ami Neked megfelelő. DE!!! Ne gyere ide másokat sértegetni és légyszíves ne beszélj itt minősíthetetlen stílusban. Tudod a stílus maga az ember.

Szilunet 2014.07.12. 20:18:17

@pushalias: Igen én is tudom, csak kikívánkozott belőlem.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása