WinMagazin

A katyvasz fortyog már egy ideje, nemrég mi is felkaptuk a fejünket pár apróság miatt. Most viszont úgy néz ki, a szájkarate előbb-utóbb valóban átmegy háborúba a Microsoft és a Google között. Legutóbb Dave Heiner, a Microsoft jogi osztályának főigazgató helyettese szólt pár keresetlen szót arról, hogyan kivételez egyértelműen negatívan a Windows Phone rendszerrel a Google. Lényegében arról van szó, hogy a Microsoft illetékesei szerint a Google ez ügyben tanúsított hozzáállása a legékesebb bizonyíték arra, hogy a Google ellen a jelenleginél szigorúbb antitröszt vizsgálatot kellene indítani.

Google-Antitrust-Image.jpg

Mint írja, a Google a rendszer megjelenése, vagyis 2010 óta folyamatosan akadályozza, hogy a Windows Phone alatt megfelelő hivatalos Youtube kliens működhessen. Az még viszonylag természetesen hangzana, ha csak a saját rendszerükre, vagyis az Androidra engednének megjelenni összes funkciót felvonultató klienst, azonban ez nem igaz, mert iPhone-ra is létezik ilyen. Dave Heiner egyértelműen arra céloz, hogy ez azért lehetséges, mert az Apple nem veszélyezteti a keresőóriás monopóliumát.

Mint az köztudomású, gyakori kifogás a Windows Phone ellen a szegényes Youtube kliens, és a többségnek fogalma sincs arról, hogy ennek valójában éppen a Google az oka. A Microsoft folyamatosan hangsúlyozza, hogy ők bármikor készen állnának egy teljes értékű kliens kibocsátására, azonban az Apple-lel ellentétben ők nem kapnak engedélyt a Google-tól a megfelelő erőforrások használatára. Holott, mint Dave Heiner írja, a tárgyalásaikon tapasztaltak elég egyértelműek voltak. Ha csak a Youtube illetékesein múlna, akkor már régen meglenne számukra is a többi mobil platforméval azonos szintű szolgáltatás. A Google vezetői azok, akik megtiltják, hogy az Windows Phone-ra is elérhető legyen.

Bár Heiner a keresőháborúban véli megtalálni az okot, továbbra sem hiszem, hogy ez az egyértelmű, vagy legalábbis nem az egyetlen válasz arra a kérdésre, miért pont csak a Windows Phone kliens megjelenését akadályozza ilyen elkeseredetten a Google. A Microsoft – ésszerűen hangzó – érvelése szerint a Google így – saját állításával ellentétben – valós indok nélkül megfoszt egyes ügyfeleket a teljes értékű felhasználói élménytől. Továbbá viselkedése meglehetős ellentmondásos, hiszen ezzel a szolgáltatás megtagadással párhuzamosan megköveteli más szolgáltatóktól, mint például a Facebook, hogy számára teljes keresési hozzáférést adjanak. Ha csak a felhasználók szempontjait vesszük figyelembe, akkor ezek az érvek bizony meglehetősen jogosan hangzanak. Ráadásul a Google tilalma abból a szempontból is egyoldalúnak tűnik, hogy a Microsoft rendelkezésre bocsátja szolgáltatásai (mint például az Exchange, az Outlook, vagy a Skydrive) hozzáférését a Google konkurens rendszere számára.

wp_google.png

A dolog pikantériáját fokozza, hogy a Microsoft nem teljesen véletlenül éppen most emelte fel ez ügyben ismét a hangját. Az okok közt lehet az is, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) és a Google viaskodása kezd a hajrába fordulni, illetve több szakértő is úgy tippel, hogy a Google szénája az ügy kimenetelét illetően nem áll olyan jól, mint azt a Google sugallni igyekszik. Ugyanakkor a piaci túlsúlyukkal való visszaélések közül pont az esetben szereplőhöz hasonló esetekben lehetséges, hogy csak minimális mértékben lép fel ellenük a Bizottság. Az biztos, hogy súlyos hiba lenne jelképesnek hinni, a most folyó eljárás végeredményében melyik fél érvei fognak nagyobb hangsúlyt kapni. Az Államokban a Google a keresőpiac 70 százalékát uralja, és a mobil piacon is az Android a piacvezető rendszer, amely természetesen a Google keresőrendszerét használja alapértelmezetten. Nem babra megy a játék, és a Google szemmel láthatóan minden lehetséges eszközt bevet az általa nyilvánosan egyébként lekicsinyelt mobil platform ellen. Ráadásul úgy tűnik a Windows Phone piaci részesedése a vártnál komolyabb mértékben nő, tehát egyre kevésbé lehet lekicsinyelni a teljes értékű szolgáltatásból kiesők számát.

A Google részéről persze természetes, hogy a törvényes határokat feszegető mértékű agresszivitással igyekszik a keresőpiac többi tagját kizárni a versenyből. Ez egy nagyjából előre kiszámítható akció tőlük. Ahogyan a különböző antitröszt ellenes bizottságok és a konkurencia ellenlépései is többé kevésbé kiszámítható ellenreakciók. Ironikus módon az is kiszámítható, hogy az online fórumokon többnyire azok helyeselnek a leginkább, vagy mondják azt, hogy „na és?”, akik korábban a Microsoft hasonlónak ítélt lépései ellen a leghangosabban zúgolódtak.

Forrás: Zdnet via WPCentral
Illusztráció: Openview blog, WPCentral

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr824993402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása