WinMagazin

Az Úr 1983.-ik esztendejében megteremtették vala a hordozható telefonot, a mobilt. Az emberek örvendezének vala, és az Úr látá, hogy ez jó. Ezért megparancsolta az angyalainak, hogy minden földi jót kezdjenek el belepakolni ezekbe az kis kütyükbe. És az emberek örvendezének vala, és az Úr látá, hogy ez így jó. Nade tényleg az? - kérdezte Lucifer.

Előszó. Az alábbi írás csak a szerzője személyes véleményét tükrözi és nem a WinMagazin blog hivatalos álláspontját. Személyes tapasztalaton alapuló, szubjektív irás következik. Nem valamifajta isteni kinyilatkoztatás, senem szentírás. Ne is vegye senki annak, viszont vitatkozni, érvelni valami ellen-mellett nyugodtan lehet.

A bevezetőben említett korai mobilok még igencsak célorientált eszközök voltak. Lehetett rajtuk telefonálni. Hívást fogadni és indítani. Ja igen, meg rövid szöveges üzeneteket küldeni. Azután, ahogy egyre jobban és jobban elterjedtek, elkezdtek a gyártók egyre több és több funkcionalitást belepakolni. A mai okostelefonok (platformtól függetlenül, bár a cikk alapját a szerző Lumia 925-öse adta) már nagyjából mindent tudnak. Illetve szeretnének tudni, valamint a vásárlókkal elhitetni ezen képességeiket. Hogy valóban így van-e? Szerintem messze nem. És most pár funkción nézzük is meg, hogy miért látok olyan területeket, ahol még a dedikált eszközöknek van (és lesz is) létjogosultsága. Mivel mindenki másra és máshogy használja a telefonját, más és más a prioritás a számára, így ez egy egyszemélyes vélemény csupán. De kommentekben, mint mindig, most is, szívesen veszem az esetleges kiegészítéseket, ellenvéleményeket. Általában a gyári, alapértelmezett programokat fogom alapul venni, itt-ott teszek egy kis kitérőt és számomra kényelmesebb megoldásokra kitérni.

images6AP0OTU9.jpg

Az alapfunkciók értelemszerűek. Telefonálni, üzenetet küldeni bármilyen készülékről tudunk. Ugorjunk. Kapcsolatok kezelése. Régen a SIM kártyán tárolta a kapcsolatainkat a telefonunk. Szigorúan 1 név, 1 telefonszám párosításban. Késöbb ez bővült az 1 név, több telefonszám lehetőséggel. Majd már nem csak a SIM-en, de már a készüléken is tudtuk tárolni a telefonkönyvünket. És ha szerkeszteni, vagy menteni akartuk, akkor vagy gyártói eszközzel vagy sima Excel export/importtal tudtuk megtenni. Ezek körülbelül egy szinten volt a vezetékes telefonok idején divatos, minden készülék mellett megtalálható papír alapú telefonregiszterekkel. Lassú és kényelmetlen megoldás volt. Ez szerencsére napjainkban már nem így működik, hisz egyrészt nagyjából végtelen mennyíségű információt adhatunk meg egy-egy ismerőshöz (többféle telefonszám, e-mail címek, születésnap, Facebook, Twitter, Google+ vagy LinkedIn profilok, fénykép, miegysmás) és nem a telefonon, s főleg nem a SIM-en tárolódnak, hanem a felhőben. Nincs már adatvesztés és a szerkesztés lényegesen egyszerűbb és kényelmesebb. Ezen a téren a telefonoknal alkalmazott megoldások verhetetlenek. Vége az Excel vagy papír alapú kontaktlistáknak.

Ezek mellett ott vannak az alapvő okostelefon funkciók, melyek a produktivitást hivatottak elősegíteni. Itt a kérdés az, hogy tudjuk-e a telefonunkat érdemben használni, vagy minduntalan a laptopunkhoz kell nyúlnunk. Nos, ezen a téren semmi szégyenkezni valója nincs a mobilos megoldásoknak. A levelezés értelemszerűen működőképes, hisz támogat minden fontosabb levelező megoldást, legyen az akár céges vagy felhő alapú Exchange szolgáltatás vagy a szabványos IMAP/POP3 protokolok. Kellően testreszabhatóak, akár a szinkronizációt, akár a kliens használatát nézzük. Ehhez szervesen kapcsolódik a Calendar/Naptár funkció, ami szintén teljes értékű, nem is érdemes rá több szót vesztegetni. És ha már megemlítésre került a céges integráció, akor mindenképpen meg kell említeni a napjainkban egyik legdivatosabb buzzwordot, a BYOD-t, vagyis a Bring your Own Devicet, amivel lehetőséget biztosítanak a cégek, hogy saját eszközöket, esetünkben mobilokat, integráljunk a céges környezetbe. Ez a levelezés, naptár szinkronizálástól kezdve, a céges SharePoint oldalak elérésén át a teljes értékű VPN kliensing terjedő, meglehetősen nagy spektrumot takarja. Amit a modern mobilok már gond nélkül megugranak. Sőt, félig meddig ide tartozik a céges Instant messaging (pl. Lync szolgáltatás) elérése. Ha csak ezekre lenne szükségünk a napi GDP termeléshez, akkor ezt minden gond nélkül megoldhatjuk egy megfelelően felkonfigurált telefonnal mindenféle egyéb eszköz használata nélkül.

Szintén egyre komolyabb igény mutatkozik a felhő alapú szolgáltatások elérésre is, legyen az Onedrive vagy más szolgáltatás. Mivel a blog a Windows világra fókuszál, így ha ezt vesszük de facto alapértelmezettnek, akkor ismét jól teljesítenek a kis telefonjaink, hisz például a Onedrive / Office 365 elérés alapértelmezett a Windows Phone rendszereken. De természetesen jópár egyéb szolgáltatás is elérhető, ha nem is natív módon, de gyári alkalmazások segítségével. Itt, elsősorban az Office Web Appsra gondolva, azért észben kell tartanunk, hogy a komoly, többszáz slideos PowerPoint prezentációt senki nem akar és nem is fog mobilon szerkesztgetni. Még ha a lehetőség adott is rá.

Kicsit elkanyarodva a corporate világtól pillantsunk rá az ún. általános alkalmazásokra. Kezdve az olyan egyszerűekkel, mint az ébresztő óra. Van szükségünk az ágyunk mellett porosodó vekkere? Valószínúleg nincs, hisz már szinte minden mobil operációs rendszer alapértelmezetten kínál majdnem tökéletesen testre szabható megoldásokat. Kezdve a tetszés szerinti ismétlődések és ébresztő dallamok megadásávál. Hisz a felhúzható, kalapácsos orosz ébresztőórának nem tudtuk megmondani, hogy hétfon és szerdán 7-kor ébresszen, míg kedden és csütörtökön 6:30-kor, viszont pénteken 6-kor, míg hétvégén egyáltalán ne. Illetve napi átkonfigurálással persze ott is elérhető volt a kívánt eredmény, de azért egy mobilnál ez lényegesen egyszerűbb. Az, hogy sok telefon csak bekapcsolt állapotban képes ébreszteni persze lehet egy aprócska fekete pont, de az emberek 95%-a valójában soha nem kapcsolja ki a telefonját, tehát ez határeset, mint problémaforrás. Persze régen voltak olyan készülékek, amik képesek voltak offline is ébreszteni, de ez a tendencia kezd kihalni. Ráadásul még az analóg vekkert is fel kellett néha húzni. Amennyiben megvalósul, hogy nem csak előre letárolt hangfileokra tudunk ébredni, hanem mondjuk a kedvenc netes rádiónkra vagy stream szolgáltatónkra, akkor majd elmondhatjuk, hogy tökéletes megoldást kaptunk. Addig csak 99.7%-os. És ha már említettük a rádiót. Ez szintén szinte alap funkció napjainkban. Csak egy vezetekes füles kell, ami antennaként is funkcionál és máris élvezhetjük a rádióadásokat. Itt egy átlag rádióhoz képest az eltérés, hogy megkerülhetetlenül szükség van a fülhallgatóra. Ennél egy fokkal jobb megoldás a netes rádiók használata. Ez utobbi tlejesen jól és kényelmesen használható telefonon. Mondjuk egy TuneIn rádióval.

Akkor most jöjjenek a minden marketinganyagban megtalálható. Médialejátszás, fényképezés, navigáció és társai. Mert itt a legerősebb a parasztvakítás.

smartphone funny.jpg

Kezdjük a zenelejátszással. Audiofil, vájtfülű, bakelithangzást kedvelő kedves olvasóink rögvest ugorhatnak is egy bekezdést, mert számukra a válasz egy erős és határozott nem lesz. Ezek az eszközök nem fogják megütni az ő igényszintjüket. Ha, az általam egyébként nagyra becsült szent őrültek igényeiből engedünk, és egy átlag felhasználü szükségleteit nézzük, akkor egy picit árnyalódik a kép. Kijelenthető, hogy minden készülék képes zenelejátszásra. Ez mondjuk jó hír. Kevésbé jó, hogy a támogatott formátumok az esetek legnagyobb részében kimerülnek a tömörített megoldásokban (pl. mp3) és elvétve található olyan, ahol veszteség mentes hangformátummal is megbirkózik az eszköz (pl. flac). Ez elsősorban annak köszönhető, hogy egy ilyen file nagy. Nem kicsit. Nagyon. A tárhely meg sokkal végesebb, mint egy PC-n, laptopon, NAS-on. Tehát le kell mondanunk a tömörítetlen hangfileok nyújtotta előnyökről. Ami valószínűleg nagyrészt úgyse tudnánk értékelni, mert a mobilos zenehallgatást nem arra találták ki, hogy tökéletes körülmények között élvezzük a muzsikát, hanem, hogy utazás vagy sportolás közben legyen valami a háttérben. Erre utal az átlag fülesek minősége is. De még egy jobb minőségű fejhallgatóval se lesz olyan, mint a nappaliban felállított többszázezer forintos audiorendszeren. Mondjuk nem is ez a cél. Tehát együtt tudunk élni az mp3-al. Viszont itt jön még két újabb bökkenő. Az egyik a már említett tárhely probléma, ami elsősorban azon eszközök tulajait érinti, akik fix méretű memóriával rendelkeznek és nem bővíthetik a tárhelyet microSD kártyákkal. Adott így egy pár gigától pártíz gigáig terjedő lehetőség, hogy a szükséges zenéket felpakoljuk. Elég lehet? Adott esetben igen, hisz így is több órányi zene áll a rendelkezésünkre. És itt el is értünk második bökkenőig, ami az akkumulátor élettartalma. Mókás látni a Lumia 925 hivatalos specifikációjában az 55 órásra jelölt időtartamot, amit zenelejátszásra használhatunk. Ez jóval több, mint amit az aksi maga bírna. Főleg ha nem lebutított, semmi nem fut módban használjuk a telefonunkat. A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy normál használat melletti zenehallgatás egy rövidebb repülőútra elegendő kraftot biztosít az aksi, de egy tengerentúli járatra már célszerű a külső aksi vagy méginkább egy fillérekért kapható dedikált lejátszó, amivel gond nélkül 10-15 órán keresztül hallgathatunk zenét. Ha kicsit elvonatkoztatunk a lokálisan tárolt fileoktól és az egyre jobban elterjedő streamingre fókuszálunk, akkor ugyan kikerüljük a tárhely szűkössége okozta problémát, de az aksik rövid élettartalma továbbra is jelen lesz és hozzá jön egy erősebb adatforgalom. Hisz mondjuk kocogás közben kevéssé valószínű, hogy állandóan általunk ismert WiFik vonzáskörzetében leszünk. Tehát rövid távon, rövidebb időintervallumra lehet alternatíva a telefon, de csak itt.

A médialejátszásba beletartozik a videók lejátszása is. Itt mégrosszabb a helyzet. Ugye a már említett tárhely illetve akksi probléma itt fokozottan megjelenik és ehhez jön a képernyő mérete. Ami jó lehet megnézni egy rövidebb YouTube videót vagy valami vicceset a 9gag.tv-ről, de tökéletesen alkalmatlan filmnézésre. Itt még a tabletek is komoly kihívásokkal kűzdenek, nemhogy a sokkal kisebb kijelzőjű telefonok. Nyilván csak abban az esetben ha nem háttérfilmezésnek akarjuk használni az eszközt, hanem esetleg kiváncsiak is vagyunk a filmekre. Nem mondom, hogy csak fal méretű vásznon, projectorral élvezhető egy film, de egy átlag notebook kijelzője alatt már inkább csak tűzoltás, mint szórakoztatás. Filmet tessék otthon TV-n, nagy monitoron nézni, mert a hangyafoci sokat vesz le az értékéből.

És most jöjjön a másik flame generáló vesszőparipa, a fotózás. Annó nálunk is megjelent egy, a mobilok fele kicsit pozitívabb képet festő összehasonlítás, ami a blog.hu áldásos motorjának köszönhetően, a képek hiányában, kevéssé volt élvezhető. De röviden összefoglalva a mobilos fotózásnál kell a legkomolyabb kompromisszumokat kötni. Ha csak szelfiket vagy Facebookra szánt fotokat akarunk készíteni, lehetőleg jó fényviszonyok mellett és a zoom funkció használata nélkül, akkor egy Lumia kamera működőképe megoldás lehet. (És a szerző itt most nagyvonaluan megfeledkezik a belépő szintű telefonok képminőségéről, mert az még ezeknél is rosszabb, ezért például nem is említem meg a fotózásra teljesen alkalmatlan Moto E-t). És hiába viszonylag szép a Lumia PureView kamerájának a képe zoom nélkül, amennyiben nem fix objektívként akarjuk használni, hanem horrible dictu zoomolnánk exponálásá előtt, akkor valóban érdekes, pixeles képet kapunk. Amit tovább ronthatunk azzal ha nem csendéletet akarunk fotózni, hanem valami mozgó tárgyat, személyt, mert a végtelenül lassú expozíció miatt itt komoly jövőbelátó képességekre van szükség, hogy megtippeljük, hogy a fotó alanya hol fog járni mire exponál a telefon. És mielőtt valaki megemlítené a „40 megapixeles” Lumiákat, el kell oszlatni azt a tévképet, hogy ez valóban 40MP. A technikai kötöttségek miatt ez se képes igazán jó képet készíteni. És itt az igazán jó egy középső polcos kompakt kamera szintje. A DSLR-ekkel való összehasonlítás olyan övön aluli lenne, mint egy Forma 1-es versenyautó és a pedálos játék Moszkvics párhuzamba állítása. Szóval hiába a dobozon szereplő soksok megapixel, attól még a képek se színhelyesek, se torzításmentesek nem lesznek. Bár valóban jól hangzik a nagy szám, de szívesen váltok bárkinek 1:2 arányban megapixeleket (vagyis adok 40 megapixeles Lumiát 1020-at egy csupán 20 megapixeles EOS 6D vázért). Szóval senki ne higyje, hogy egy Lumia 40 Mp-je akár csak megközelíti egy Hasselblad 40 MP-jét. És ha túllépünk az értelmetlen megapixel méregetésen, akkor még ott van az elkészült kép, ami nem nyers RAW formátumban kerül mentésre, tehát az érdemi utómunka ezzel kizárásra is került. Persze ha meg RAW-ba mente, akkor újra felbukkanna a tárhely probléma, hisz egy nyers képfile mérete sokszorosa a legjobb minőségű JPG-ének. Nyilván nem véletlen, hogy Dunát lehet rekeszteni a különböző effekt programokkal, amik próbálják így-úgy-amúgy javítani az elkészült kép minőségét. És ami szép a mobil kis képernyőjén, az nem feltétlenül ugyan olyan szép normális méretben megnézve. Tehát fotózhatunk bátran mobillal, ha tudjuk és értjük a limitációkat. Viszont fotózásra mobilt venni nem érdemes (még a csoda 1020-at se, mert annak is csak mértékkel jók a képei), mivel már egy egész használható használt DSLR kamerát kapunk 100.000 Ft alatt, a jó kompaktokról nem is beszélve, amik még olcsóbbak. Ad hoc fotózásra, zoom nélkül, verőfényes napsütésben persze lőhetünk értékelhető képeket mobillal is, de a fotózás ennél többről szól. (És a szerző csak fogta a fejét, amikor mobilhoz kapcsolható vaku projectről olvasott). Nem tartozok azon hard core fotósok táborába, akik szerint minimum a félmillás váz és a millás obi, de azért lássuk be, a technikai, fizikai limitációkat szoftveresen nem lehet áthidalni.

imagesDP6UVXWO.jpg

No, ugorjunk egy másik, gyakori felhasználási területre. Ez pediglen a navigáció és a GPS kezelés. Mivel a legtöbb okostelefon rendelkezik GPS chippel, ezért kézenfekvő, hogy a dedikált navit leváltsuk és ezáltal csökkentsük az autó szélvédőjét beborító kütyütengert. Értelemszerűen ez a gyári, bépített navigációval rendelkező autósokat csak szőr mentén fogja érinteni. Tehát adott az okostelefon és egy online illetve offline navigációs megoldás. Onlinera mindenképpen a Waze az ajánlott, mivel annak meg van az az előnye, a natív navikkal szemben, hogy folyamatosan frissülnek az adatai és így lényegesen gyorsabban értesülünk a ránk váró esetlegesen zavaró forgalmi szituációkról. Mivel a Waze közösségi alapokon nyugvó navigáció, így bízhatunk wazer társainkban, hogy nem futunk bele félórás dugókba vagy váratlan útlezárásokba. Hogy a rejtőzködő trafipaxokról már ne is beszéljünk. Offline megoldás esetén a Lumia tulajdonosok alanyi jogon megkapják a Nokia Here Drive+ alkalmazást, ami egy teljes értékű offline navigáció. Az offline megoldás előnye, hogy külföldi utazás esetén nem kell aggódni az erőteljes roaming adatforgalom generálta költségek miatt. Alap funkciókat hibátlanul ellátja. Képes útvonalat tervezni, újratervezni és egyebek. A gond akkor jelenik meg, amikor csak a navigációra hagyatkozva akarunk eljutni valahova. Mivel lassú és pontatlan. És mindkettő gond ha éppen vezetünk. Az elmúlt hetekben a sorok szerzője kb 2.500 km-t vezetett le egy számára idáig ismeretlen országban és jópár alkalommal szembesült azzal, hogy bár a GPS mutatott valamit az valójában 20-30-40 másodperccel ezelőtti esemény volt. Már rég elhagyott körforgalomra mutatta, hogy lassan be kéne hajtani, vagy a nyílegyenes autópályán hirtelen megfordult és ennek örömére újra is tervezte az utat, hogy hogyan lehetne visszatalálni a megfelelő irányba. A furán viselkedő sebességmérés már csak a hab a tortán, hisz lassuló autónál képes volt növekvő sebességet mutatni, sőt időnként 230-240 km/h-s sebességjelzés már az autó mibenléte miatt is több volt, mint vicces. Mivel több eszközzel is kipróbáltam a navigációt és a hiba csak itt jelentkezett ezért ezt betudom a software és GPS chip közti interferenciának. Mindenesetre bosszantó. Ilyet egy gyári GPS (legalább is tapasztalataim szerint) nem csinál. A térképek elméletileg naprakészebbek és könnyebben frissíthetőek, mint a dobozos naviknál, hisz ha van kapcsolat bármikor lefrissíthetjük a térkép fileokat, míg egy natív eszköznél ez bizonyos esetekben komplikált. Ugyan ez igaz akkor is ha valaki Geotrackingre szeretné használni a telefonját. Ott ráadásul előjön az akkumulátor probléma is, és míg az autóban könnyedén megoldható a töltés szivargyújtóról, addig az erdő közepén ez kicsit komplikáltabb. Rövid távra, autóban, online módban kiválthatja a külső navigációs eszközt, de aki gyakran vagy sokat utazik külföldre vagy más ok miatt szüksége van offline navigációra az valószínűleg lényegesen jobban fog járni egy dedikált eszközzel, aminek az ára már lényegesen barátibb, mint pár éve volt.

Ezek után, ha valaki még mindig olvassa a cikket, térjünk rá egy két hasznos, de elképzelhetőleg ritkábban használt, ámde hasznos funkcióra. Vagy olyanra, ami hasznos lehetne.

Itt van például a telefon, mint játékplatform kérdésköre. Emlékszem mekkora őrület volt, amikor megjelent a Snake a mobiltelefonokon. És az össze se hasonlítható a mostani játékok minőségével. Elmondható, hogy bizonyos játékok esetén a mobil kézenfekvő és hibátlan platform. Ezek pediglen elsősorban a logika vagy egyszerűbb ügyességi esetleg platform játékok. E sorok írója is szívesen üti el az unalmas meetingek perceit egy kis Angry Birdsel, Frozen/Maleficient Free Fallal, Solitairrel vagy az új favorittal a Tentacles:Enter the mindal. Ezek a játékok megjelenítésükben kihasználják a rendelkezésre álló erőforrásokat és kényelmesen játszhatóak akár kis méretű kijelzőn is. Nade vannak azok, melyek ezen lehetőségeken túlmutatnak. Se komoly stratégia játék, se akciójáték nem lesz igazán élvezhető egy 5"-nál kisebb kijelzőn. Hiába volt egész ügyes próbálkozás mondjuk az Asphalt, autóversenyezni nagy képernyőn kell. Ugyan így elképzelhetetlen - számomra - egy FPS ekkora kijelzőn a képernyőt tapicskolva. De még egy Civilizaton se nagyon találhat otthonra egy akkora kijelzőn ahol a játékidő legnagyobb részét a képernyő görgetése teszi ki. Tehát van, szerencsére nem kevés, játék, ami működik mobil platformon, de van olyan, amire marad az Xbox.

untitled.png

Ugyan így erős kihívásokkal küzd az e-könyv olvasás is. Itt a kis kijelzőméret csak egy gond, de komolyabb baj az, hogy egy aktív kijelző nem biztosít annyira kényelmes olvasást, mint mondjuk a Kindle e-ink megoldása. Utóbbival órákon át lehet kényelmesen olvasni, míg előbbin csak rövid ideig. És az se lesz kényelmes a folyamatos lapozgatás miatt. Ellenben mondjuk egy e-inkkel felvértezett Kindlevel, amit már szinte ingyen utánunk dobnak. Kényelmes, jól használható és egy feltöltéssel elmegy hónapokon át.

Ha már olvasgatás. Ott vannak a hírolvasók. RSS feedek olvasására viszont a mobil szinte tökéletes. És a szinte most nem a mobil hibája, hanem azon lusta webfejlesztőké, akik nem optimalizálják az oldalaikat, feedjeiket. Viszont normál esetben tökéletesen és kényelmesen lehet olvasni mondjuk egy NextGen Readerrel a minket érdeklő forrásokat. Megkockáztatom, hogy kényelmesebben mint PC-n, laptopon. És ha már információfogyasztás. A mobilos böngészés megkerülhetetlen, mint lehetőség. A WP 8.1-es Internet Explorer motor már-már asztali Explorer minőségben jeleníti meg az oldalakat. Addig persze ez nem lesz 100%-os megoldás, amíg olyan idejétmúlt technikákat használnak weboldalakon, mint az Adobe Flash vagy Shockwave. Ha már ragaszkodunk ezekhez, bár épeszű indok nincs rá, akkor legalább arra kéne a fáradtságot venni, hogy legyen mobilra optimalizált oldala is a sitenak, ahol ezeket kiváltják valami mobilbarát megoldással. Viszont ha szépen felépített oldalt nézünk, akkor a mobilos böngészés működőképes lehet. Itt nem a rendelkezésre álló technikával van a gond, hanem a fejlesztőkkel. De ez más lapra tartozik.

És mindenképpen meg kell említeni azokat az alkalmazásokat, ahol egy desktop alkalmazás portolása nyújtja megközelítőleg vagy teljesen ugyan azt az élményt, amit megszoktunk a laptopunkon, pcnken. Legyen az közösségi siteok elérését biztosító app, mint a Facebook, LinkedIn, Twitter, Tumblr és társai. Itt csupán az alkalmazás minőségétől függ, hogy a telefon kiválthatja-e az asztali megoldást vagy sem. Az esetek legnagyobb részében a problémát nem a rendelkezésre álló technika, hanem annak kihasználása vagy éppen ki nem használása okozza. Vannak persze olyan esetek is, amikor a mobilos verzió lényegesen jobb. Ilyen például az IMDB alkalmazás, ami mobilon egy kényelmesen és jól használható megoldás, míg a Windows 8.x-es, MetroUI/ModernUI verzió használhatatlan. Tehát van ilyen is. Ugyan így a mobilos Wikipedia simán kenterbe veri a nem mobilos társait.

Összegzés? Nyilván egyre több és több funkciót lehet belezsúfolni az eszközökbe. Mivel ezekkel lehet eladni. Hogy lesz-e olyan eszköz, ami mindent vivő lesz és minden funkciója legalább 95%-ban eléri az alternatív megoldások (PC/Laptop, Xbox, Amazon Kindle, DSLR fényképezőgép és társai) szintjét? Belátható időn belül nem. Ennek elsősorban a technikai limitek az okai, másodsorban vannak olyan feladatok, amire a céleszköz funkcionalitása fog kelleni. Még sokáig. Persze a képet árnyalja az is, hogy minden felhasználó másra és máshogyan használja az eszközeit és ami valakinek hátrány, az másnak előny. Tartsuk észben, hogy mit és mire akarunk használni és tudjuk, hogy minek milyen funkcionalitásbeli limitációja van vagy lehet és akkor nem fog kellemetlen csalódás érni minket. Megfelelő eszközt a megfelelő feladatra. Ilyen egyszerű.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr56632803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamTwo 2014.08.28. 14:16:27

Én nem tapasztaltam a GPS-sel kapcsolatban ilyen problémákat (igaz, még egy régi 710-est használok). A többivel azonban egyetértek.

glabor 2014.08.29. 12:31:26

Az ébresztés funkciót illetően azért szögezzük le, hogy igenis gáz, hogy csak bekapcsolt állapotban hajlandó ébreszteni a telefon. Miközben még mindig dúl a vita, hogy káros-e a mobil az emberi agyra, én szívesebben teszek kikapcsolt mobilt a kispárnám alá, mint bekapcsolt állapotban. De ha ezen túllendülünk (a bekapcsolt telefont kicsit távolabb tesszük), akkor is probléma, ha a telefon véletlenül lemerül az éjszaka közepén, vagy horribile dictu lefagy, újraindul stb. Akkor aztán várhatjuk az ébresztést.

glabor 2014.08.29. 12:35:05

A telefonkönyvvel kapcsolatban szerintem nagyon zavaró, ha a telefon az összes kapcsolati adatot összefűzi. Ha fel akarok hívni valakit vagy sms-t akarok küldeni, akkor ne arra a számra küldje a telefon a hívást, amit az illető tíz évvel ezelőtt beírt a facebookjába és azóta se frissített, hanem amit a T E L E F O N K Ö N Y V be beírtam a neve mellé.

waces · http://blog.waces.hu 2014.08.29. 12:37:49

@glabor: igy van. foleg amiatt igaz a felvetesed, hogy anno voltak olyan kevesbe-okos telefonok, amik siman ebresztettek kikapcsolt allapotban is, tehat nem ordogtol valo az igeny, hogy ezt akar meg is lehetne ujra oldani. nyilvan az elemes ebreszto oraban is kimerulhet az elem, vagy ha elfelejti az ember felhuzni az analog orat, akkor az se fog ebreszteni. itt nincs igazan halalbiztos, redundans megoldas :) de azthiszem napi szinten (es ez erosen szvsz ertelemszeruen) hasznalhato a funkcio. (ezert kell ejszakara toltore rakni a telefont a kisasztalon es akkor biztosan nem merul le :) )

waces · http://blog.waces.hu 2014.08.29. 12:40:29

@glabor: ez viszont allithato. ha nem akarod osszefuzni, mert jobban szereted ha van kovacs bela - telefon1, kovacs bela - telefon2, es igy tovabb megteheted. ez opcionalis. ugyan igy sok esetben (most alt. mobil os-t nezve, nem dedikaltan csak wp-re vonatkoztatva) az osszefuzott kontaktnal allithato, hogy mi legyen az alapertelmezett es akkor a hivas/sms arra fog menni es nem a sok evvel ezelott megadott es ugy hagyott, mar regen nem elo szamra

hekhekhekhekkinen 2014.08.29. 13:19:34

@glabor: Akkor kapcsold be az airplane módot te birka.
Gondolkodni nem, de rikácsolni azt tudsz. Tipikus.

randomuser1 2014.08.29. 13:45:48

sőt,a vibra is elég szar benne, a csajom se jut el vele olyan könnyen az orgazmusig mint a régi 3310-essel, meg akkor soványabb és szekszibb is volt..
sztem ezek a okostelók egyre jobbak és nem adok nekik pár évet, a legtöbb ember ezt fogja használni minden felmerülő informatikai igényére.
és ez így van jól, nekem még votl epoc-os kommunikátorom, a fejlődés igenis szédítő :)

Csabi77 2014.08.29. 14:07:38

@hekhekhekhekkinen: Megszólalt a főbirka. A kolléga nem rikácsolt, egy létező igényt indokolt meg. A témához hozzászólni azt nem, de másba belekötni azt tudsz. Tipikus...

pacagánycsök 2014.08.29. 14:15:14

ez a cikk egy netto fhaszsag.
Zene: azt h mit jatszik le, az apptol fugg. Aki olyan shegghuulye, hogy addig sem jut el hogy a gyari fhost lecserelje, ne irjon cikkeket a temaban. Rengeteg teloban minosegi wolfson vagy yamaha dac van, egy jo fulessel siman jo a minoseg. Tarhely keves? LOL?
Fenykepezo: egy mostani kozepkategorias telefon fenykepezoje a userek 90%-nak megfelelo. A maradek 10% DLSR-hez hasonlitja es cikket ir belole
GPS: ha nem tudod beallitani, ne irj cikket belole.
Ebook: korrekt, e-ink mellet semmi nem rug labdaba. A konyveket kiveve.

pacagánycsök 2014.08.29. 14:16:27

A leirt problemak kb 80%-a utoljara symbianon volt issue... No irta a cikket vagy mi?

waces · http://blog.waces.hu 2014.08.29. 14:22:36

@pacagánycsök: na akkor szepen sorban. nem az appon mulik, hogy nem tud lejatszani flacot vagy mas tomoritettlen formatumot. az mp3nal meg pont mindegy ,hogy milyen appot hasznalsz, attol az meg veszteseges tomorites marad es ez a minosegen is meg fog hallatszani.
tarhely keves. igen. amig max 16-32-64-128 gigakrol beszelunk az nem tarhely. (nyilvan megtamaszthatod felhovel es akkor lesz tobb), ez semmikeppen nem versenyezhet egy part 10 terras otthoni nassal.
fenykepezes: ahogy Te is irod. megfelelo. ettol meg nem lesz jo. foleg ha kepernyonel nagyobb meretben nezed. lehet effektezni, meg szoftveresen trukkozni, de az a hw limitaciokon nem segit. es direkt nem dslr-hez lett hasonlitva.
gps: nem beallitas kerdese. egyszeruen sokat hibazik (hidd el, nem egy es nem ket gpst hasznaltam mar eletemben)

waces · http://blog.waces.hu 2014.08.29. 14:23:41

@pacagánycsök: nem, olyan irta akinek a tapasztalata mas mint a tied

randomuser1 2014.08.29. 14:39:55

@waces: a wolfson csippek amúgy tényleg jók, meg a füles is sokat számít...
ha nem legalább egy esi juli@+fülesrősítő+akg sextett van az asztali gépedben, van egy lukas kétfilléresem, h nem fogod megmondani a 320as mp3 és az ape közti különbséget :)

waces · http://blog.waces.hu 2014.08.29. 14:44:21

@Emmanuel Goldstein: nem vitattam a wofson elonyeit. irtam, hogy ha a limitaciokkal egyutt tud elni valaki, akkor mar csak a tarhely illetve az aksiido lesz az ellensege (es mivel tavolrol sem vagyok audiophil, ezert nekem pont eleg a jo minosegu mp3 meg egy kozepesnel jobb fules. de itt is szamit, hogy mire akarod hasznalni). viszont sokan a gyari, nevezzuk neven, szar agybadugos fulessel probalkoznak es furcsaljak, hogy silany a hangzas.

randomuser1 2014.08.29. 14:58:06

@waces: szal megegyezhetünk abban, h zenehallgatás ügyében az emberiség úgy 99%-át tökéletesen kielégíti, a többieknek meg úgy is van otthon lemez/cd gyűjteménye amit asztali decken hallgat mert a pc.. az még mindig nem céleszköz, csak nagyobb, könnyebben bővíthető és valamivel okosabb a mobil testvérénél :)
viszont az akkuk kapacitása, az tényleg nagyon gáz, és egyre tarthatatlanabb a helyzet.

waces · http://blog.waces.hu 2014.08.29. 15:04:51

@Emmanuel Goldstein: nem is irtam egyebet. sot, ezert jeleztem a bekezdes elejen, hogy az erzekeny fuluek ugorjnak tovabb. casual felhasznaloknak eleg (ha eleg az mp3) mert ok nagyreszt ugyis hatterzenehallgatasra hasznaljak. ugyhogy ebben nem volt vita. a gond a tarhely, es meginkabb az akkumulator kapacitasa.
ugyhogy nincs itt vita :)

pacagánycsök 2014.08.29. 15:14:02

@waces: mi a bubanaton mulna a flaclejatszas, ha nem az appon?
Tarhely oke, legyen, ez lehet szubjektiv, van, akinek keves a 32 GB microsd (az ugye alap, hogy olyat nem veszunk, ami nem legalabb 32GB vagy annyival bovitheto. 2014 van, mik vagyunk mi allatok?) Ja, remelem eliras volt, nem terra hanem tera.
Fenykep: egy mai kozepkategoria mobil siman felveszi a versenyt egy kompakt fenykepezovel.
Altalaban veve nezzen utana az ember hogy mit vesz. Ha nem fontos a fenykepezes, meg a GPS, johet valami kinai csoda mtk chipsettel, de akar 4-5k mAh-s akksival.
Ha out of box kell, jo fenykepezovel, Apple vagy WP. Es nyilvan nem beleposzint.

waces · http://blog.waces.hu 2014.08.29. 15:32:36

@pacagánycsök: nyilvan eliras volt (nem az elso es nem az utolso).
flac: nyilvan codec se artana hozza. illetve olyan eroforrashasznalat, ami adott esetben nem eri meg. egyebkent semmibol nem tartana megoldani, hogy akar a gyari app is le tudja jatszani. es innentol kezdve meginkabb zavaro lenne a tarhely kerdeskore :)
tarhely: szubjektiv, ahogy irtam is, de a bovitheto telefonoknal legyen mondjuk jo indulattal 32 gigad. ez siman eleg _lehet_. viszont ha nem csak hordozhato zenelejatszokent hasznalod a telefonod, akkor ez a tarhely maris nem csak zenekre van. tehat kevesebb. ez elobb-utobb akar gondot is okozhat. bar a nagyobb problemaforras az aksi lesz.
fenykep: nem, max egy also kategoriaju kompaktal veszi fel. ahol mar optikai zoom is van ott menthetetlenul elverzik a digitalis zoom. raadasul egy kb koromnyi ccd/cmos szenzornak megvan az a limitacioja, amit utana nem tudsz szoftveresen javitani. ezert van az, hogy amint nem idealisak a fenyviszonyok, a kepek sokkal zajosabbak lesznek az elvartnal. nem csak beleposzint, de meg felette se sokkal jobb a kep.

igen, en is ezt irtam ,hogy nezzuk meg mire van szukseg es mi az ami nem kell, vagy eleg ha annyit tud amennyit. es akkor nem lesz csodavarasbol eredendo csalodottsag.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása