WinMagazin

Az Imagine Cup innovációs kategóriájának második helyezése mellett a finn AppCampus különdíjat is bezsebelte a szegedi fiatalokból álló magyar fejlesztő csapat, a Tep a világ egyik legrangosabb technológiai versenyén. A Seattle-ben megrendezett eseményen a csapat innovatív alkalmazás ötletével került a nemzetközi döntőbe, ahol a fiatalok bemutathatták, hogyan ösztönöznék az embereket valódi sportteljesítményre virtuális kisállatok segítségével. A csapatot a Microsoft Magyarország az Imagine Cup Academy keretén belül készítette fel a megmérettetésre.

ImagineCup.jpg

Kiválóan teljesített a fiatal magyar szakemberekből álló Tep csapat a Microsoft július 29. és augusztus 2. között lezajlott globális versenyén, a Washington Egyetemen megrendezett Imagine Cup-on. A magyar fiatalok az innováció kategória második helyezettjei lettek, amivel 10 ezer dollárt vihetnek haza. A Microsoft és a finn Aalto Egyetem appfejlesztő kezdeményezésének, az AppCampus különdíjáért pedig 20 ezer eurós nyereményt és a Microsoft szakembereinek szakmai támogatását zsebeltek be.

A Tep lényege, hogy az embereket virtuális kisállatokkal ösztönöznék valódi, olykor küzdelmes sportteljesítményre, annak érdekében, hogy minél fittebbek legyenek és megőrizzék egészségüket. A Microsoft imagine Cup helyi döntőit követően a nemzetközi zsűri 171 projektből válogatta ki azt a 34 országból érkező csapatot, akik meghívást kaptak a nemzetközi döntőbe a Washington Egyetemre (Seattle, Washington állam, USA). A csapatoknak idén a Játék, az Innováció vagy a Segít a technológia kategóriában kellett alkalmazásokat készíteniük Windows, Windows Phone vagy Windows Azure platformra.

after_the_appcampus_grant_announcement.jpg

A szegedi csapat tagjai szerint a modern, huszonegyedik századi életritmusban az egészségre  különös figyelmet kell fordítani. A fejlesztésre már idejekorán felfigyelt a zsűri, a Tep végül az Innováció kategória második helyezése mellett az AppCampus egyik különdíját is elnyerte.

A csapat a versenyre a hazánkban idén először megrendezett Imagine Cup Academy program során készült fel, amely a Microsoft Magyarország és partnerei – a Demola Budapest és a Záboji Péter vezette European Entrepreneurship Foundation – közös akcelerátor programja. Célja, hogy tehetséges diákokat segítsen abban, hogy ötletükből sikeres technológiai startupot építsenek. A nemzetközi döntőre a fiatalokat Kádas Péter orvos-közgazdász kísérte el, aki a Traction Tribe CEO-ja, egyben a hazai startup élet meghatározó alakja, és az amerikai kockázati tőkebefektetési technikák szakértője.

A Microsoft 10 évvel ezelőtt hozta létre az Imagine Cupot azzal a meggyőződéssel, hogy a fiatal generáció képes arra, hogy megváltoztassa a világot. Az elmúlt évtizedben 190 országból mintegy 1,65 millió fiatal vett részt a világversenyen, ötletet merítve egyebek mellett az Egyesült Nemzetek millenniumi fejlesztési céljaiból vagy saját országuk problémáiból. 

ImagineCup_interview.jpg

Az Imagine Cup lényege nemcsak az, hogy a csapatok érdekes, jól működő fejlesztésekkel rukkoljanak elő, de azt el is kell „adniuk” a zsűrinek, azaz bizonyítaniuk kell ötletük hasznosságát és esélyét az üzleti sikerre. A verseny végigköveti egy projekt teljes életét az ötlet megszületésétől a részletek kidolgozásán át a megvalósításig. Ez olyan szintű képzettséget és felkészültséget igényel az indulóktól, amelynek nagyon kevesen képesek tökéletesen megfelelni.

A zsűri tagjai idén is neves technológiai személyiségek voltak. Satya Nadella, a Microsoft elnök-vezérigazgatója mellett a grémium tagja volt a neves tech-riporter, Mary Jo Foley, Larry Hryb (ismertebb nevén Major Nelson) az Xbox LIVE programból, Adam Sessler, a világszerte elismert újságíró és tanácsadó, valamint Bill Buxton, a Microsoft Research legendás alakja. A tagok között ott volt Alexey Pajitnov, a Tetris megálmodója, valamint Hadi Partovi, a Code.org alapítója és Erik Martin, a Reddit vezetője is.

„Nincs olyan cég, iparág vagy ember a bolygón, akit nem érintene meg a technika” – mondta Satya Nadella. „Az Imagine Cup segíti a fiatalokat, hogy szembenézzenek nehéz problémákkal, miközben tanulhatnak, és építhetnek mások munkájára. A fiatal fejlesztőknek óriási szerepük van abban, hogy új technológiákat hozzanak a „mobile-first, cloud-first” világba, amiben élünk. Gratulálok az összes versenyzőnek a kemény munkához és a kreativitáshoz!”

ImagineCup_finals.jpg

A Tep tagjainak a sikerhez sokféle szakértelemre volt szükségük. Boros Ákos a szegedi gazdaságtudományi kar hallgatója, a SzegedBoost egyik alapítója. Szabó Gábor tipográfus és Babarczi Katica webdesigner és illusztrátor alakították ki az alkalmazás arculatát. Budincsevity Norbert és Jandzsó Zsolt fejlesztették a Windows Phone alkalmazást és a kapcsolódó Microsoft Azure felhőszolgáltatást.

„Az Imagine Cupon elért eredményünk komoly lehetőséget teremt, nemcsak a pénzdíj miatt, hanem mert rengeteg értékes nemzetközi kapcsolatot tudtunk építeni. A visszajelzések inspiráltak bennünket, és azok alapján újabb finomításokat tervezünk. Ez így volt a hazai Imagine Cup Academy esetében is, amikor a béta verziós applikáció egy új és könnyebben kezelhető menürendszert és új designt kapott, így jobban illeszkedhetett a Windows telefonoknál jól megszokott flat designba. A verseny igazán nagy lökést adott a továbbiakhoz” – mondta Boros Ákos, a Tep operatív koordinátora.

Aki többre kíváncsi a nyertes projekttel kapcsolatban, a gettep.com címen bővebb információkat is talál, és itt már elérhető az alkalmazás is Windows Phone-ra. A Tep Android operációs rendszereken év végén, iOS-en pedig jövő év elején lesz elérhető. Addigra a fiatalok kialakítják a fejlesztésre alapuló üzleti modellt is, melynek keretében többféle virtuális kedvenc is elkészül az app alá, melyeket a felhasználók letölthetnek.
„A Microsoft a tehetségre, a kreativitásra Magyarország egyik legfontosabb erőforrásaként tekint, épp ezért büszkék vagyunk arra, hogy a magyar csapat Seattle-ben is meg tudta mutatni, milyen magas színvonalú teljesítményre képes” – mondta Grósz Judit, a Microsoft Magyarország Developer Experience and Evangelism részlegének vezetője. Hozzátette: a Microsoft Magyarország a továbbiakban is támogatni fogja a Tep ötletének megvalósulását.

Forrás: Microsoft sajtóközlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr456572319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása