WinMagazin

2014-07-03 10:00 waces 11 hozzászólás

Újabb frissítést kapott az egyik legjobb és legelterjedtebb streaming zeneszolgáltatás, a Spotify. Ennek örömére, és mivel a nagy ráncfelvarrást jelentő 3.0-ás verzió esetén elfelejtettem megemlékezni róla, legyen itt kis ismertető, ami nem csak a mostani javításokat fogja bemutatni, de magát az alkalmazást is.

Tehát Spotify. Mit is kell tudni róla? Egy hatalmas zenei adatbázissal (és ez szó szerint hatalmas, hisz már 2012-ben több, mint 20 millió számból állt) rendelkező szolgáltatás (olyan, mint a Deezer vagy a Google Music), ami egyrészt alkalmas on-line zenehallgatásra - ez a streaming, illetve offline lejátszásra is. Maga a szolgáltatás havi előfizetéses modellben működik, de a konkurenciához hasonlóan itt is van ingyenes megoldás is, a Spotify Free.

Nézzük először mit kapunk ingyen és mivel kapunk többet a havi kb. 1.500 forintért (gyk. 4.99 EUR).

Az ingyenes verzióban a legegyszerűbb funkciókra van lehetőségünk. Úgyis, mint tetszőleges zenék keresése és on-line hallgatása mobilos vagy asztali klienssel csakúgy, mint a webes lejátszóval. Persze itt együtt kell élnünk bizonyos limitációkkal és a reklámokkal, de az alap funkciókat tudjuk használni. Készíthetünk saját lejátszási listákat vagy böngészhetjük ismerőseinkét, illetve megszűnt a szám vagy idő alapú limitáció. Viszont a program erőssége igazán a fizetős, prémium, szolgáltatásnál fog megjelenni. És mivel a havi ára van olyan baráti - hovatovább nevetséges -, hogy a részletesebb bemutatást azon fogom megejteni (természetesen van 30 napos próba a Spotify Premiumhoz, tehát ingyen és bérmentve bárki kipróbálhatja az összes szolgáltatást).

logo.jpg

Nézzük akkor érintőlegesen a teljes szolgáltatás listát. Értelme szerűen az előfizetésünkkel bármilyen eszközről elérhetjük a Spotifyt. Legyen az mobilos kliens (Android, iOS vagy Windows Phone), asztali kliens (Windows - itt a natív Windows 8.x-es verzió még várat magára-, Mac OS-X vagy Linux) vagy a böngészős lejátszó. Az ingyenes verzióhoz hasonlóan készíthetünk saját lejátszási listákat és elérhetjük az ismerőseink listáit valamint kereshetünk új zenéket a Discover segítségével. Illetve készíthetünk saját rádiót a kiválasztott előadó alapján, amikor a program mögötti intelligencia állítja össze a lejátszási listánkat a megadott műfaj alapján. Egy példán érzékeltetve egy Sisters of Mercy alapú rádióban az említett előadók mellett lesz még - a teljesség igénye nélkül - The Mission, The Cure vagy Fields of the nephilim, de nem lesz Abba vagy Lady Gaga. Ráadásul nagy valószínűséggel fog a program olyan előadót ajánlani, akiről adott esetben még soha nem is hallottunk. Az éppen hallgatott számokat, előadókat vagy akár az egész listánkat megoszthatjuk Facebookos ismerőseinkkel is a Spotify Social segítségével. Valamint lehetőség van a már említett offline, avagy kapcsolat nélküli lejátszásra is, amikor a később hallgatni kívánt számokat vagy listákat leszinkronizálhatjuk az eszközünkre (WiFin vagy mobil hálózaton ízlés szerint) és bármikor újrahallgathatjuk őket anélkül, hogy egy laza mozdulattal lemerítenénk a havi adatforgalmi keretünket. Az pediglen természetesnek mondható funkció, hogy mindenféle fontos és kevésbé fontos infót megtudhatunk a kedvenc előadóinkról, sőt, amennyiben "követjük" Spotifyban, automatikusan értesülni fogunk arról, ha az adott előadótól új album válik elérhetővé. Ha mind ez nem lenne elegendő, akkor az asztali kliensünket tovább turbózhatjuk külsős beépülőmodulokkal. Legyen az akár egy last.fm scrobler, aminek segítségével a halgatott zenéink bekerülnek a last.fmes zenehallgatási listánkba, vagy a TuneWiki, amivel megjeleníthetjük az adott zeneszám szövegét. És a lista egyre csak bővül, mivel bárki készíthet saját plug-int Spotifyhoz. És még egy aprócska, de annál fontosabb extra funkció a fizetős verzióban. Lényegesen jobb minőségben tudja streamelni illetve lementeni a hallgatott zenéket, mint az ingyenes. Ez számszakilag a következőket jelenti. Alapvetően három féle minőségben képes a Spotify stremelni a zenét. A leggyengébb a 96 kb/s, ami a mobilos kliens esetén a normál módot jelenti. Ennél egy fokkal jobb a 160 kb/s-es tömörítéssel előállított, ún. High quality, illetve a Premium felhasználók rendelkezésére áll egy 320 kb/s-el tömörített "Extreme" minőség is. A tömörítésre egyébként nem lehet panasz, nyilván az audiofil olvasók most felzokogtak, de nem feltétlenül ők a Spotify célközönsége, hanem a munka/sportolás/utazás mellett zenét hallgató átlag. Illetve megfelelő, Spotify Connect kompatibilis házi audiorendszer esetén a zenéket a nappaliban felhalmozott hangfalakon keresztül is hallgathatjuk.

desktop.apps.jpg

Tehát van egy Spotify Premium előfizetésünk, egy asztali kliensünk és egy Windows Phoneos mobil kliensünk. Itt egy aprócska megjegyzés. Míg az Androidos és iOS-es verziók használhatóak ingyenes előfizetéssel, addig a WP-s nem, ahhoz kötelezően kell a Premium vagy Premium Trial verzió.

Kezdjük a mobilos verzióval, mert az tartalmaz kevesebb funkcionalitást, utána persze megmutatom a nagy testvért is, az asztali klienst.

Indítás után egyszerűen lépjünk be a Spotify fiókunkba, ami lehet dedikált Spotify felhasználónév és jelszó páros vagy használhatjuk a Facebook authentikációt is. A szépre rajzolt és kifejezetten használható 3.0-ás felület egyszerű és átlátható. A képernyő legnagyobb részét a műfajok alapján csoportosított lejátszási listák uralják (aka. Popular playlists) illetve a képernyő tetején található a keresősáv, amiben számra, előadóra, vagy albumra kereshetünk. Ettől balra pedig az androidos világban megszokott három vonalas menű gomb leledzik. A menüpontok értelemszerűek és szerencsére nincs belőle túl sok, így elveszni se fogunk benne. A Search & Browse a már említett főképernyő. A Discover avagy ajánló a mi és ismerőseink zenehallgatási szokásai alapján ajánl nekünk hallgatnivalót. Ez egy aktív, folyamatosan váltózó lista, ami - ha levonjuk az ismerősök listái alapján történő ajánlásokat -, kifejezetten hasznos újdonságok felfedezésére. A következő, "Radio" nevű menüpont alatt megtalálhatjuk az általunk kreált rádiócsatornákat, illetve a mások által készített olyan csatornákat, amik a kedvelt zenéink alapján nekünk is érdekesek lehetnek, vagy válogathatunk zenei stílusok alapján készített adások között is. Sorban a "Playlist" következik, ami ismét értelemszerű. A listáknál külön-külön beállíthatjuk, hogy melyek legyenek offline állapotban is elérhetőek és melyek nem, illetve priváttá is tehetjük a listánkat. Természetesen maguk a listák törölhetőek, megoszthatóak, a tartalmuk szerkeszthető a telefonon is. Új playlistet hozhatunk létre, vagy akár rádiót is indíthatunk egy-egy szám alapján. A könnyebb elérhetőség miatt a listá(ka)t ki is tűzhetjük a főképernyőre.

Az Inbox alatt látjuk az értesítéseinket, a Friends alatt pedig az ismerőseink listáját, illetve balra görgetve a Suggestions alatt azokat akiket a program javasol követésre. Ezek nem csak személyek, de akár események vagy előadók is lehetnek.

A legvégére maradt a Settings, ahol a mobil kliens beállításait végezhetjük el. A Social alatt kapcsolhatjuk ki illetve be a Privat sessiont, vagyis amikor a követőink nem látják, hogy éppen mit hallgatunk. A lejátszási listáink is lehetnek publikusak vagy zártak. Az ajánlásokba csak az előbbiek fognak belekerülni. A Music quality állítható, hogy milyen minőségben streameljen, illetve milyen minőségben töltse le az offline tartalmat a kliens, a már említett három minőségszint közül. Az offline & sync, ahogy a neve is mutatja a hálózat nélküli mód ki- és bekapcsolására szolgál. Ha bekapcsoljuk, akkor csak és kizárólag a már letöltött zenéket tudjuk hallgatni a klienssel. Ugyan itt állítható, hogy mobilnetet használhasson-e a kliens szinkronizálásra vagy ne. Valamint látjuk, hogy adott pillanatban a letöltött zene mennyi helyet foglal el az eszközön.

Ezek után lássuk miben nyújt többet az asztali kliens. Itt most a már bemutatott szolgáltatásokra nem térnék ki újból, hisz ezek mind elérhetőek a desktop verziókban is.

A főképernyő itt lényegesen tagoltabb, mint a mobilos verzióban, mivel nem 4-5-6"-ra kellett optimalizálni. Jobb oldalt egy kvázi hírfolyam látszik, ahol látjuk, hogy ismerőseink éppen miket hallgattak (ez a sáv kikapcsolható), míg baloldalt van a főmenü. A Browse, Discover, Radio, Messages ugyan az, mint a mobilos kliensnél. A Follow pedig a Friends megfelelője. A Top Lists alatt különböző szempontok alapján készített hallgatottsági listákat böngészhetünk és megtudhatunk olyan létfontosságú infókat, hogy például Uruguayban mi a leghallgatottabb zeneszám (Happy Pharrell Williamstól, csak fyi). A Play Queue alatt az aktuális lejátszási sort láthatjuk, ha nem rádió módban vagyunk, illetve a History alatt a meghallgatott számokat követhetjük vissza és láthatjuk az adott szám popularitását is, aminek szintén sok haszna nincs, de végül is elfér a képernyőn. A Devices menű számunkra nem annyira fontos, de iPod/iPad illetve Android felhasználók itt tudják szinkronizálni a zenéiket a hordozható eszközeikre. A következő az App finder, ahol mindenféle csilivili, hasznos és kevésbé hasznos kiegészítéseket tölthetünk le a kliensünkhöz. Ezek később külön menüpontként tűnnek fel és ezáltal közvetlenül is elérhetőek.

Végül pedig az utolsó menűelem a Your music, ahol a saját mp3-ainkat érhetjük el szám, album, előadó vagy könyvtár alapján. 

A képernyő középső része aktív tartalom, ami éppen attól függően változik, hogy mit csinálunk. Ha rádiót hallgatunk, akkor az aktuális szám előadója, albumborítója tölti ki, illetve visszafele lépkedhetünk a már elhangzott számokon. Ha esetleg olyan dalt játszik a rádió, ami nem tetszik, akkor azt a lefele, ha pedig olyat, ami különösen tetszik, akkor a felfele mutató kezecskével megjelölhetjük. Ennek a szerepe az, hogy az ilyen visszajelzések alapján tovább finomhangolja magát a program ajánló mechanizmusa. Amennyiben lejátszás közben a bal alsó sarokban található előadónévre kattintunk, akkor a középső terület tartalmat vált és az előadóval kapcsolatos információkat kapjuk meg. Overview alatt látjuk a Spotify katalógusban elérhető számokat (popularitás alapján rendezve) illetve albumokat, míg a Related artists alatt az előadóhoz hasonló vagy valami módon hozzá köthető zenekarok tűnnek fel. A Biography pedig értelem szerűen a zenekar, vagy előadó életrajzát mutatja meg. Illetve 2+1 gomb is található itt. Az elsővel elindíthatjuk a lejátszást (ez mondjuk kevéssé meglepő), a Followinggal pedig "követhetjük", és így értesülni fogunk az újdonságokról. A három pontos kis gomb pedig egy menüt nyit meg, http vagy spotify linkként lementhetjük vagy megoszthatjuk a tartalmat. Illetve innen is indíthatunk előadón alapuló rádiót.

 

A képernyő legalján a szokásos kezelőgombok vannak. Előre és hátra léptetés, lejátszás/pause, ismétlés illetve véletlenszerű lejátszás, valamint egy csík, ami a lejátszott/hátralevő időt mutatja.

desktop.control.bar.jpg

Mindezek mellett van még egy menüsor a képernyő tetején is. Ezek csupán ismételt kivezetései bizonyos menüpontoknak (pl itt is léptethetünk a számok között), vagy műveleteket végezhetünk a lejátszási listáinkon (új playlist, lista importálás, offline mód és privát session beállítása, ki- és bejelentkezés valamint kilépés a programból), illetve engedélyezhetjük vagy tilthatjuk az Activity feed/Hírfolyam részt vagy a nagyméretű albumborítók megjelenítését. Nagyságrendileg szinte soha nem kell használni ezeket a menüpontokat.

Még meg kell említeni a jobb felső sarokban levő fiók menüpontot. Itt a kis csengő ikon alatt találjuk az általunk követett előadókra vonatkozó értesítéseket, illetve elérhetjük a saját profilunkat, ahol látjuk a privát és publikus playlistjeinket, a követett előadókat illetve a követőinket.

dekstop.notification.jpg

Mint látható a program használata egyszerű, a kivitelezés példaértékűen szép. És ez ugyan úgy igaz a mobilos verzióra, mint az asztali kliensre.

Nem lenne teljes a kép ha nem emlékeznénk meg a böngészős kliensről, így csak nagyon röviden pár szóban arról is. A dizájn a mobilos verzióra hajaz. Ugyan olyan szellős és átlátható, mint ott. Baloldalt menüsáv, jobbra az aktív tartalom. És, a gyakorlat azt mutatja, hogy minden elterjedt böngészővel ugyan azt az élményt biztosítja.

És akkor végszóként nézzük mik azok a változások, amik a hét elején megjelent frissítésben (3.1.5288.2351) érkeztek:

- A Facebook kétlépcsős authentikáció hibája javításra került
- Stabilabb működés
- Memóriakártyáról történő lejátszás támogatása Windows Phone 8.1 alatt
- Offline lejátszás, keresés és rádió üzemmód alatt fellépő hibák javítása
- (És természetesen az elmaradhatatlan) Egyéb hibák javítása

Nyilván egy ilyen alkalmazás használathatóságát alapvetően az határozza meg, hogy megtaláljuk-e rajta a kedvenc zenéinket. Azt hiszem a Spotify ilyen szempontból kiválóan teljesít. Persze mindenki fog találni, pontosabban nem találni, rajta olyan zenét, ami nem szerepel a katalógusban (és nem feltétlenül csak 1 demó kazettát kiadott, kevéssé ismert underground, 80-as évekbeli dark wave zenekarok esetén), viszont mellette rengeteg olyan zenével fog találkozni amit idáig nem ismert és a katalógus folyamatosan bővül, így elképzelhető, hogy ami ma még hiányzik az holnap már ott lesz. És, ami itthon fontos szempont, vannak magyar zenekarok is. Egyre több és több.

Verdikt. Itt most könnyű dolgom van, mert szinte tökéletes megoldást nyújt a Spotify olyanoknak, mint e sorok szerzője is, akik mindig és mindenhol zenét hallgatnak a háttérben. Ráadásul a Discovery funkció sok-sok jó és ismeretlen vagy kevéssé ismert zenekart dobott már. Ideális megoldás lehet a millió+1 mp3/flac hurcolása helyett egy darab előfizetést használni. Egy személyes megjegyzés a végére. Bár meglepően sok offline zenével rendelkezem, már nem is tudom, hogy mikor hallgattam utoljára mást mint a Spotify/TuneInRadio páros a laptopomon vagy a telefonomon. Mindenkinek javaslom, hogy legalább egy 30 napos trialt próbáljon ki. A havi 1.500 Forint nem nevezhető komoly összegnek a szolgáltatásért (szűk 3 korsó sör, vagy 1.5 doboz cigi), de mint mindent ezt is érdemes előbb kipróbálni és csak utána "beleugrani".

Egy marék link a cikk végére:

Spotify Windows Phone kliens

Spotify web player

Spotify Windows asztali kliens

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr576463393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LiberAll 2014.07.03. 23:27:12

Prémium előfizetés nélkül ki sem lehet próbálni, az ingyenes próbához, meg kell adni a bankkártya adatokat, s a próba időszak után automatikusan vonja a pénzt. Ezt én egy

Nagy
Rakás
Szarnak

nevezném, nem kiemelkedő programnak :S Hagy döntsem már én el, hogy fizetek-e valamiért, vagy nem, s ne kellejen azon agyalni, hogy ha nem kell, akkor letiltassam az előfizetést :S

waces · http://blog.waces.hu 2014.07.04. 01:57:10

@LiberAll: a trialt barmijor meg tudod szuntetni,ugyhogy nem fog senki automatikusan terhelni semmit. pontosan azert van a 30 napos proba lehetosege,hogy eldonthesd akarsz-e erte fizetni vagy sem.

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2014.07.04. 21:49:56

még megoldhatnák, hogy bele tudjak tekerni a lumi925-ösömön az adott számba, mert valamiért az nem megy

LiberAll 2014.07.04. 22:53:23

@waces: Ja, mondjuk igaz, de az azért kissé gáz, hogy telefonon nem lehet az app-ból elindítani, mert minden áron prémium előfizetés kell neki, ha Facebook-al akarok bejelentkezni. Az meg viccesnek tartom akár ingyenes akár, nem, hogy azonnal a bankkártya adataimat akarja a Fb kapcsolataim nem elég az nem elég hogy írogathat a Fb oldalamra. Lehet, hogy én vagyok kissé paranoid, de ez így nem túl nagy stuff. Legyen ingyenes induljon el a telefonon a Fb login után, azt ha tetszik fizetek, de ne kelljen már "érzékeny" adatokat meg adnom egy rohadt próbáért. Mondjuk ahogy a piactéren a véleményeket nézem nem csak én anyázok masszívan. Szóval mondjuk ki így ez SZAR, lehetne jobb is. Nem kéne a félmegoldásokat agyon hypolni.

waces · http://blog.waces.hu 2014.07.05. 05:12:53

@LiberAll: azert ez messze nem felmegoldas (de,ahogy irtam is az android es iis kliens kuforrottabb).. egyebkent meg hasznalj spotify accountos bejelentkezest es ne facebookost. nem irogat semmit a faladra,viszont osszekotheto a fb profiloddal,tehat annak az elonyeit is elvezheted. nem allutottam,hogy a mobilos app tokeletes,viszont jol hasznalhato. ez imho nem tulhypeolas. (a paranoia meg nem baj,sot. ilyen esetekre ott a paypal es tarsai vagy egy szeparalt virtualis kartya,amin csak a szukseges osszeget tarolod).
az valoban hiba/hianyossag,hogy a mobilis kliens csak premium accounttal indul el es freevel nem,mig androidon,iosne igen.

waces · http://blog.waces.hu 2014.07.05. 05:46:12

masreszt a store hozzaszolasok megernek egy kulon tanulmanyt. egy olyan appnal,ahol a leirasban szerepel,hogy csak premium elofizetessel mukodik, ott azert 1 csillagot adni,mert nem tamogatja a freet,az felettebb mokas. es a pontozok 80%-a tenyleg ennyire hulye. a maradek fele meg lepontozza,mert nem tud belepni. szinten user error. az ossz comment kb 10%-a ad relevans infot (ez kb minden appnal igy van. altalanos korkep).

az,hogy miert nincs freemium wp-n,az a spotify izleti dontese. nyilvan messze nem osszehasonlithato a felhasznaloi bazis aranya (gondolom szokasos 50% android,40% ios,10% egyeb). ertelem szeruen a free oda van targetelve,ahol van is ertelme reklamozni,mert van esely reklambevetelre. ettol meg jogos,hogy van igeny free accountos mobil kliensre wpn. max nem lesz (bar spotify communityn tobb utalas volt mar arra,hogy lesz)

waces · http://blog.waces.hu 2014.07.05. 05:50:21

@DrSWAG_InstaProfessorOfYolo: bele lehet. klienen alul ott a csuszka es azt oda huzod,ahova akarod. a szep az lenne ha a notification centerbol is menne ue. mondjuk a megszokott modon,a lepteto gomb hosszan tarto lenyomasaval. (bar ez os feature,nem spotify)

LiberAll 2014.07.05. 09:10:15

@waces: Alapvetően arra kéne az app gyártóknak készülni, hogy az user hülye, érdekes az apple ezt keresztülverte az MS meg ül a tojásain, mint fecske anyó :P

franckarika (törölt) 2014.07.08. 22:03:50

A Spotify Connect-el csak óvatosan, mert nem uaz mint a sima Spotify támogatás egy házimozi rendszerben. Ez utóbbit tudja például a Denon AVR-X?000 széria, ami viszont erősen korlátolt funkcionalitású. Az erősítő saját menürendszerén keresztül (távirányítóval vagy mobilos app-al) eléred ugyan a spotify playlist-jeidet, és tudsz keresni számokra is, de ennyi, és ez sem stabil, hanem lassú és a rendszer néha reboot-ol, firmware frissítés pedig hónapok óta nincs, a Denon sz.rik bele. Az elmentett zenéidet album/előadó szerint nem tudod böngészni, nincs discovery, nincs rádió se.

A Spotify Connect ennél több, ott a spotify app-ból tudod az erősítődre küldeni az aktuális zenét ráadásul úgy, hogy az nem a telefonodról kapja meg a stream-et, hanem saját maga építi fel a hálózati kapcsolatot. De ehhez kell egy speciális chip az erősítőbe, tehát csak nagyon friss vagy jövőbeli erősítők fogják támogatni, a meglévők sima firmware update-el sosem lesznek Spotify Connect kompatibilisek. Ez is egy nagy átverés azok számára akik mostanában vettek új erősítőt (mint pl. én).

Szóval ha normális Spotify támogatás kell akkor keressétek a "Spotify Connect" matricát a megvásárlandó erősítőn!

waces · http://blog.waces.hu 2014.07.08. 22:16:54

@franckarika: koszi a bo infot. ezeket en se tudtam. koszi

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása