WinMagazin

Az Adobe nevét gondolom egyetlen olvasónak se kell bemutatnom, csakúgy, mint az egyik leghíresebb termékükét a Photoshopét se. Mint az egyik legjobb, legismertebb és legdrágább fotómanipuláló alkalmazás vonult be a történelembe. Amiről most szó lesz az egy teljes körű és ingyenes (nem trial, nem funkciócsökkentett, hanem minden igényt kielégítő) megoldás, mely a fantáziadús Adobe Photoshop Express nevet kapta a keresztségben. És most elérhető Windows 8.1 mellett Windows Phonera is. Ez hát az apropója a cikknek.

Első körben fókuszáljunk a telefonos verzióra, hisz ez a újdonság. A Windowsos verzió már egy éve elérhető és a funkcionalitása nagyjából ugyan ez.. És rögtön fel is merül bennük a kérdés, hogy szükségünk van-e a tízenpármegás alkalmazásra avagy csak a parasztvakítás tipikus esetéről van-e szó? Főleg mivel - a mobilos kamerák minősége miatt-, szinte minden egyes fotós alkalmazás rendelkezik több-kevesebb effektező és szerkesztő funkcionalitással. És ha ez nem lenne elég, akkor ott van még egy jómarék képszerkesztő program is, amik hasonló funkciókkal bírnak (például a nemrég nálunk is bemutatott Black és társai). Tehát erre az érezhetően telített piacra érkezett meg az Adobe Photoshop Express (APS) és bízván bízhat a sikerben. És akinek affinitása van az eszközön történő képszerkesztésre annak hasznos lehet ez a kis tool.

wp_ss_20140627_0003_c.jpg

Első körben ott vannak a szokásos alap funkciók, mint a képek forgatása, vágása vagy a vörös-szem effektus eltüntetése. Ezek mellett egyszerű ujjmozdulatokkal állíthatjuk a kép színparamétereit (fényesség, árnyék, stb...) vagy rögvest megbolondíthatjuk a 20 db gyárilag megkapott szűrő valamelyikével. Mivel az Adobe is a piacról él, így kaphatóak alkalmazáson belüli vásárlással, kiegészítők is a programhoz, mint például az un Looks Pack vagy a zajcsökkentésre szolgáló Noise Reduction Pack, bár a program ezek nélkül is kifogástalanul használható. És szintén megtaláljuk a manapság kötelező social-networkinget, vagyis a módosított képek a programból megoszthatóak Facebookon, Instagramon vagy elküldhetőek más telefonra SMS-ben.

Nézzük a programot működés közben. A kezelőfelület kialakítása tökéletesen illeszkedik a ModernUI/MetroUI felülethez, nem egy designerek kokainos látomása kinézetű, hanem egy átlátható és funkcionális darab. Itt is igaz, hogy a méret a lényeg és hiába fut csont nélkül egy közepes méretű kijelzőn is (mint a sorok irójának Lumia 925-én, amin az itt látható képek jelentős része készült), de minél nagyobb a képernyő, annál könnyebb a program használata. És itt egy fél sornyi kitérő. Volt szerencsém 8" illetve 10"-os kijelzővel szerelt tableten is kipróbálni és igazán jól működik a képek manipulálása egér és billentyűzet nélkül, csupán az ujjaink mozgatásával. Ráadásul azért is kell a nagyobb kijelző, mert a program jelenleg csak portré módban hajlandó futni.

Bár képesek lennénk az alkalmazáson keresztül készíteni fényképeket ez nem ajánlott, mivel a a APE a képek kvázi lebutított verziójával tud csak dolgozni, így sokkal jobb eredményt kapunk, ha a szokott módon elkészítjük a képet és csak utána bizergáljuk a Photoshop Expressel. És akkor még egy gyors negatívum. A program csak és kizárólag a Camera Roll alól képes képeket megnyitni. Sajnos. De ez remélhetőleg hamarosan változni fog.

Ezek mellett természetesen nem maradhat ki napjaink egyik buzzwordje a felhő támogatás. Az esetek legnagyobb részében a W8.x/WP8.1 tulajok úgyis a Microsoft OneDriveját fogják használni, de van lehetőség az Adobe saját, Reveal felhőjének igénybevételére is.

Viszont ha eljutunk odáig, hogy használjuk is az alkalmazást, akkor már megy majd minden mint a karikacsapás. Ebben segítenek a program varázsló alapú megoldásai a leggyakoribb feladatokra. Illetve az egy gombnyomásos javító funkciók. Amiknél azért célszerű néha kicsit játszani a beállításokkal, mert nem mindig a program által javasolt a legjobb (A szerző saját, nem kevés pénzért megvásárolt Lightroomjánál is gyakran észrevette, hogy az automatikus sokszor nem az optimális is egyben. Ez pedig egy ingyenes app, ahol hajlamos az ilyen apró hibákat elnézni az ember és nem felróni mint negatívum).

És, bár a program lehetőséget biztosít az eredeti és a módosított képek összevetésére, ezt sajnos egymás mellett nem tudja megtenni. Nyilván aprócska 4-5-6"-es kijelzőn nem is lenne releváns a funkció, de a Windows 8.x-es verziónál ez fájóan hiányzik.

Verdikt. Öhm, itt most kicsit nehéz egyértelmű véleményt mondani. Maga a program jó és a kivitelezés is az. Sőt, az ingyenes verzió is szépen teljesít, bár az igazán "dögös" filtereket csak külön megvásárolva élvezhetjük. És ott a pár apró, ám annál bosszantóbb hiba, mint a portré mód, az alkalmazáson keresztüli fényképezés, amiket sürgősen orvosolni kéne. De ha így nézzük, ezért az árért egy ügyes kis programot kapunk. A másik összetevője a történetnek, hogy rengeteg, legalább ilyen kaliberű alkalmazás van már a piacon és nincs meg az APE-ben az a "whow" faktor, ami miatt csapot papot eldobva ezt választaná bárki, aki már megszokott egy másik, de hasonló funkciókkal rendelkező alkalmazást.

A képek telefonon történő szerkesztése, mint szükséges funkció, számomra legalább annyira kérdéses, mint maga a mobillal történő fotózás. Viszont aki így készít képeket, annak mindenképpen hasznos lehet egy stabilan működő tool, ami képes értékelhető minőségű képeket csinálni a mobilos fotókból.

Összességében a program ajánlott. Ha a kevés, de annál zavaróbb hibát az Adobe fejlesztői javítják, akkor meg must-have darab lesz.

És végül pár kép, köztük screenshotok az asztali verzióból is, melyre részletesebben nem tértem ki, hisz mint említettem a két verzió funkcionalitása megegyező, csak a képernyő felépítése tér el egy leheletnyit.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr246431297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása