WinMagazin

2014-05-28 10:00 crey7 3 hozzászólás

A történet elég messziről indul, ugyanis a mi kedvenc hoppmesterünk nem csak úgy hirtelen felindulásból bökött rá az elé kiterített kakaófoltos vaktérképre, hanem okkal választotta a Los Angeles Clippers együttesét. 

Steve-Ballmer-Confirms-He-Wants-NBA-Back-in-Seattle-2.png

Történt ugyanis, hogy lassan egy hónapja egy bizonyos Donald Sterling (multimilliomos, szabadidejében NBA csapattulajdonos) egy magánbeszélgetése kiszivárgott az internetre, amint az asszisztens nőjével azon vitatkozik, hogy az miért hord fekete srácokat a kosárlabda meccsekre (rossz nyelvek szerint a hölgy nem csak kolléga, hanem ágybetét is egyben). 

A V. Stiviano és Donald Sterling közötti beszélgetést összefoglalva kb. annyi hangzik el, hogy azt csinál a lány a fekete srácokkal amit akar, le is feküdhet velük, szórakozhat is velük, csak ne hozza őket a Clippers meccsekre (amit Donald úgy fogalmaz meg, hogy az "Ő meccseire").

Azt hiszem senkinek sem kell bemutatni az amerikai mentalitást rasszizmus kérdésében, ez a felvétel óriási port kavart a tengerentúlon. Az ügy komolyságát mutatja, hogy még maga Barack Obama is megszólalt, és kérte a Sterlingre mérhető legnagyobb büntetés kiszabását. 

sterling.jpgA frissen székébe ültetett NBA kommiszár (Adam Silver) kapva kapott az alkalmon, elég gyorsan megkapta az élettől a lehetőséget, hogy megmutassa, a David Stern utáni érában is egy legalább annyira markáns és kemény kezű komisszárja lesz a ligának, így személyesen járt el hogy Donald a lehető legsúlyosabb büntetést kapja. 

A „Sterling-gate” végeredménye az lett, hogy a tulajdonost 2,5 millió dolláros büntetés megfizetésére és a csapata eladására kötelezték, valamint egy életre eltiltották az NBA-től. Donald egy-két hétig még folytatta a nyilatkozat háborút, és leszögezte, hogy se a büntetést nem fizeti be, se a csapattól nem válik meg, de végül győzött a józan ész, a média- és szurkolói nyomás, valamint az a tény, hogy a 84 éves Donald sem szerette volna a hátralévő éveit bíróságon, perről-perre járva tölteni.

A hihetetlen sebességgel megalkotott lejárató kampány elérte a célját, három napja lemondott a csapat kontrollját jelentő pakettről, és eladta az egészet a ... feleségének, Shelly Sterlingnek. A feleség azóta lázasan keresi a vevőket (vagy mondhatjuk úgy, hogy van miből válogatnia), ami úgy tűnik nem kicsit lesz jó üzlet az egész Sterling családnak (1,5 milliárd dolláros vételárat rebesgetnek, ami a Clippers piaci értékének háromszorosa). 

És hogy miből gondolom, hogy akár újraéledhet a Seattle SuperSonics? Steve Ballmer sikeres üzletember, ahogy Microsoftos alapító kollégája Ray Allen is. Amikor Seattle NFL csapata bajba került, és úgy tűnt az akkori tulajdonos elköltözteti a városból a csapatot, Ray Allen közbelépett, és megmentette a SeaHawksot. A történetüket azóta ismerjük. Új general manager érkezett, új edzői stábot igazolt a klub, évek alatt felépítettettek egy teljesen új csapatot, fiatalok integrálásával, jó draft pickekkel operáltak a következő 4-5 évben. 2014 február 3-án pedig úgy verték laposra a toronyesélyes Broncost a SuperBowlban, hogy Denverben azóta is könnyezik a Szűz Mária szobor. 

Seattle egy sportszerető város, ahol lassan 8 éve megszűnt a profi kosárlabda, ugyanis a város és az állam túl későn kapcsolt, és a SuperSonics tulajdonosa Oklahomába költöztette a csapatot, és átkeresztelte őket Oklahoma Thundersnek (A KeyArenat kellett  volna felújítani, amihez  a tulajdonos kérte Washington állam és a város segítségét is, de ők nem hajlottak a pénzügyi támogatásra). 

bllmnba9087.jpgRégóta rebesgetik már, hogy Seattlebe visszatérhet az NBA újra, és voltak ötletek is, hogy melyik franchise-t kellene oda vinni. De úgy tűnik a pletykák most már valós alakot is ölthetnek, mind a TMZ mind az ESPN megerősítette, hogy Ballmer és Shelly Sterling Malibuban tárgyalt a Clippers adásvételének lehetőségéről, ami egyértelműen jelzi a volt Microsoft CEO vásárlási szándékait. 

A költöztetést ugyanakkor ő maga egy Shira Ovide (Wall Street Journal) által készített interjú alapján tagadta:

„Ha a Los Angelest Clipperst megvásárolnám, akkor azt Los Angelesért tenném, mert már nem köt a munkám Seattlehöz és a franchise költöztetése pedig destruktívan hathatna az egész csapatra, és a szurkolóira is.”

Mégis azt kell mondjuk, hogy van esély a költöztetésre, mert nem ez az első eset, hogy az amúgy nagy NBA rajongónak tartott Ballmer egy franchise-t költöztetne Seattlebe (alig egy éve egy befektető csoporttal bepróbálkoztak a Sacramento Kingsnél is). 

forrás: businessinsider

illusztráció: SeattleSportsNet, NOEL VASQUEZ/GC IMAGES 

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr266211110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kolléga 2014.05.29. 16:50:04

Na akkor kicsit javítgassunk: A Seattle Seahawks tulajdonosát Paul Allennek hívják. Ő ugyan valóban alapítója a Microsoftnak, Ballnernek viszont sohasem volt kollégája, hiszen jóval azelőtt visszavonult a cégtől, hogy az erősen kopaszodó fiatalember odakerült volna. Ettől persze nyilván ismerik egymást, hiszen Allen a Microsoft egyik nagy részvényese.

Paul Allennek van NBA érdekeltsége is, hiszen ő a Portland Trail Blazers tulajdonosa. A NFL szabályai erősen korlátozzák, hogy egy franchise tulajdonosa más major ligában is érdekelt legyen, de mivel a két csapat más régióban van, legálisan vehette meg a football csapatot Allen '97-ben.

crey7 2014.05.30. 12:40:05

@Kolléga: Hamut fejemre. Valóban Paul Allen, a kapkodásban sikerült elbarmolnom.
Viszont nem igazán értem a "nem ismerhették egymást" dolgot, ugyanis Steve Ballmert 1980-ban vitte maga Bill Gates az MS-hez, Allen viszont egészen 2000-ig board member volt.

20 év alatt csak megismersz egy kollégádat, aki a fizetésének egy jelentős részét (akkoriban egyedülállóan) részvény opciókban kapja meg, majd évek alatt tetemes vagyonra tesz szert a maga 8%-os részvény pakettjével. ;)

Kolléga 2014.05.30. 13:45:34

Nyilván a kosárlabdás téma miatt lett Ray Allen. Ő a Miami Heat játékosa.

Én nem írtam, hogy nem ismerték egymást, csak azt, hogy kollégák nem voltak. Allen a mai napig a cég részvényese tudtommal, és mint írtad 2000-ig az igazgató tanács tagja volt. Ellenkezőleg, én azt írtam, hogy nyilván azért ismerik egymást.

Azokban az években a Microsoft ügyeiben kizárólag egy ember dönthetett. Gates lelépése után a CEO székből nyilván felértékelődött a board szerepe, de addig csak az volt, amit ő akart. Ha jól emlékszem olvasmányaimra, Gates és Allen, akik gyerekkori barátok, megállapodtak: Allen kiszáll, a napi ügyekbe nem folyik bele, de megtarthatja a részvényeit. Ha nem lettek volna barátok nyilván nem engedte volna meg, hogy ennyi részvény külső kézben maradjon. Ne felejtsük el, hogy ez még jóval a tőzsdei bevezetés előtt volt.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása