WinMagazin

Az elmúlt héten swGuru kollega billentyűzetéből napvilágot látott egy cikk, melyben leírta, hogy miért ő, személy szerint miért nem fejleszt alkalmazásokat Windows Phone 8-ra. Ezen sorok írója pedig részt vett a cikkben említett apptesztelő akcióban, melyben 30 db alkalmazást kellett kipróbálnia. Ezen teszt alatt szerzett benyomásairól olvashattok alant.

Ahogy sokan mások, én is kaptam a lehetőségen, hogy egy egyszerű regisztrációs folyamat után lehetőséget kapjak a nálunk is megjelent, alkalmazástesztelő történetben részt venni. És elsősorban nem az esetleges jutalom csábított, hanem, hogy lássam hol tartanak most az indie fejlesztők és mennyire lovagolják meg a platform nyújtotta lehetőségeket. Mint egykoron programozóként végzet személy persze arra is kíváncsi voltam, hogy milyen magasan van a léc, amivel be lehet kerülni egy ilyen megmérettetésbe. Sajnálattal tapasztaltam, hogy nem, hogy nem volt magasra rakva, de valószínűleg egyáltalán nem is létezett az a bizonyos léc, amit át kellett volna ugrani.49957273.jpg

Az eredeti terv az lett volna, hogy szépen, részletesen és igencsak szubjektív módon bemutatom mind a 30 darab indított pályamunkát. Ez a terv menet közben módosult és csak egy érintőleges, pár soros bemutató recenziót irtam, mert az appok jelentős részéről képtelenség pár mondatnál többet írni. Hogy miért? Az majd remélem a cikk végére kiderül.

Mindenképpen szem előtt tartottam, hogy itt nem nagy(obbacska) fejlesztőstúdiók alkalmazásairól van szó, hanem hobbi fejlesztők által készített programokról. Sőt, sokról süt, hogy csupán féléves beadandók voltak. Ez még nem is lenne feltétlenül baj, de az már komolyabb szemöldökráncolásra ingerelt, amikor szembetűnt, hogy sokan a programtervezés alapjaival sincsenek tisztában. Egy alkalmazás megírása nem csak kódsorok egymásbafűzését kell, hogy jelentse, de ezt meg kell(ene) előznie egy tervezési fázisnak is, amikor a programozó eldönti, hogy mit akar egyáltalán csinálni. És az se lenne hátrány ha a programmotor lefejlesztése mellett hagyna magának időt a design kidolgozására is. Mert hiába a legzseniálisabb fejlesztés, ha használhatatlan vagy illlogikus GUI párosul hozzá. Direkt nem a szép/nem szép párost használom, mert az egyéni ízlés kérdése. Ezek mellett legalább ilyen fontos lenne ha kikerülés előtt tesztelve lennének a programok. Nyilván nem véletlen, hogy komoly fejlesztői csapatoknál kiemelt szerepet kap a QA (Quality Assurance avagy minőségellenőrzés), mert a felhasználót igenis meg kell tisztelni azzal, hogy használható és lehetőség szerint hibamentes alkalmazást kap. Még akkor is ha ingyenes programról beszélünk.

Ezen bevezető morgás után lássuk az alkalmazásokat. A túlontúl hosszú blogpostot elkerülendő a programokhoz tartozó képernyőfotókat galériákba pakoltam. A pontozás szubjektív, csupán e sorok szerzőjének véleményét tükrözi, semmiképpen nem tekinthető mérvadó információnak. A programok leírása pedig a fejlesztő által, a Microsoft alkalmazásboltban megjelentetett szöveges leírás.

Lássuk az első tíz csoportot (nem abc sorrendben, hanem ahogy a Microsofttól megkapott listán szerepel).

Fibo

Leírás: Ez a program kiszámolja a fibonacci és prímszámokat, ezen felül körök, négyzetek, téglalapok, és háromszöget kerületét, és területét is kitudja számolni!

A program kellően egyszerű és ez az egyetlen pozitívuma. Ha már Fibonacci számokat (és nem fibonacci) számítunk, akkor célszerű lett volna egy Wikipédia linket elhelyezni, hogy a puszta számérték mellett esetleg meg lehessen tudni, hogy mit és hogyan is számítunk. Arról nem is beszélve, hogy ha kiegészíti a készítő a programot prímszám és egyéb számítással is, akkor egyrészt ott is elférne némi háttér információ, másrészt lehetett volna teljesebb és nem csak pár egyszerű alakzatra vonatkoztatott. Ugyan így alapvető fontosságú lett volna a beviteli mező ellenőrzése és ha már van lehetőség arra, hogy nagyobb számot írjon be a felhasználó, akkor azt egy értelmes és segítséget nyújtó hibaüzenettel lekezelni, mert a "A hiba oka: Value was either too large or too small for UInt64." semmiképpen nem nevezhető annak. Illetve, attól függetlenül, hogy manapság minden program valamilyen szinten a közösségi életérzésre fókuszál, egy ilyen alkalmazásnál a Facebookos megosztás több, mint felesleges. Ehelyett viszont hasznos lett volna ha lehetőség lenne pl a TAB billentyűvel mozogni a beviteli mezők között.

Verdikt: 2/10

Social learning

Leírás.With the help of Social Learning you can learn and test your knowledge! Create your own lessons and test your friends! You just have to log in and after that you can start using the application!

Maga az alapötlet egyszerű és mégis jó, sőt személy szerint nagyon jónak tartom. Lehetőséget biztosít saját tesztek elkészítésére és megosztására másokkal. Ráadásul van hozzá Windows Phone alkalmazás is. A tananyag letölthető és offline is használható. Természetesen az általunk készített tananyaghoz saját tesztsort is összeállíthatunk. Abszolúte jól közelíti meg a Social learning metodikát. Csupán kis finomítás kellene, elsősorban a GUI-n, hogy egységesebb képet mutasson a weboldal és az alkalmazás, talán egy kevésbé harsány háttérkép sokat dobna rajta. És ha már a website szóba került. Adott már a technológia, hogy az adott böngészőablakhoz, felbontáshoz méretezzük a tartalmat. Célszerű lenne használni. És még egy apróság. A tesztek végén nem hülység rögtön megmutatni az eredményt is és az esetleges hibás válaszokat is.

Verdikt: 4/10

ProgramajanloB

Leírás: Szerelmeseknek és pároknak ajánlunk közös programokat.

Ismét egy jó ötlet és ismét egy kicsit elsietett megvalósítás. Maga a koncepció nagyon rendben van, szépen mutatja a potenciális uticélokat, ad róluk leírást, megmutatja a térképet. De. Ez csak úgy működhet jól, ha interaktív, a'la Foursquare. Vagyis lehetőséget kéne biztosítani a program használóinak, hogy ők is felvehessenek helyszineket, bővíthessék az információkat, képeket adhassanak a meglevőkhöz. A jelenlegi információmennyiség a programban csupán arra elég, hogy megmutassa mire és hogyan lenne képes az alkalmazás. Kicsit komolyabban alágyúrva a térképmotort és ezáltal egy egyszerűsített navigációval kibővítve kifejezetten használható lesz. És a tesztelés hiánya eredményezhet olyanokat, hogy a szövegben megjelenik a HTML kódrészlet.

Verdikt: 5/10

Party Charades

Leírás: A játék kidob egy kártyát, és amit csak az éppen soros játékos láthat. A kártyán három feladvány található. A soros játékos kiválasztja a legszimpatikusabb feladványt, majd azt kell minél hamarabb
elmutogatnia / körülírnia / lerajzolnia úgy ,hogy a többi játékos rájöjjön mi található a kártyán.

Egyszerű és az egyszerűségében nagyszerű kis program. Aki már életében Activytizett, az pontosan tudja, hogy mit is kell csinálni. A megvalósítással sincs igazán komoly gond, bár a helyesírásra azért kiemelten fontos lenne figyelni. Az egyetlen dolog, amit fontos lenne hozzáadni, az a saját feladványok felvételének lehetősége. Esetlegesen az általunk hozzáadott elemek megosztása más játékosokkal.

Verdikt 5/10

party.charades.2.jpg

Szerelem teszt

Leírás: Tudni szeretnéd, hogy a kiválasztott személlyel összeilletek e? Ezt most megtudhatod. Ez a szerelem teszt kalkulátor két személy neve alapján kalkulálja ki a szerelm esélyének százalékát.

Az alkalmazás az viszonylag értelmetlen, vicc-appok közé sorolható, hisz két név alapján kiszámolni bármiféle esélyeket az csupán egy új felhasználása a random függvénynek. Ettől függetlenül a kivitelezés szép. Lenne, ha olyan apró, de bosszantó hibák nem lennének benne, mint például a névbeírásnál automatikusan nem eltűnő "Name" felirat, vagy, hogy a kellően hosszú női névnél a bevitt fekete szöveg rálóg a háttéren levő, szintén fekete, szimbólumra.

Verdikt 2/10

szerelemteszt1.jpg

Plant Watering Notifier

Leírás: The app contains information and images about various (for now, only a few) houseplants. You can create your own set of plants, and keep track of the watering needs for them. The app also reminds you with a toast notification when watering is necessary.

Megintcsak egy olyan ötlet, amiből hasznos kis appot lehetne készíteni, hisz mindenki legalább egyszer járt már úgy, hogy elfelejtette meglocsolni a szobanövényeit. És a kivitelezés is igényes és szép. Viszont hiányoznak olyan alapfunkciók, mint a saját növények felvitele vagy a növények kiválasztásakor a multi-select. Valamint fontos lenne, hogy rögzíthessük az adott növényre vonatkozó locsolási adatokat, amitől számíthatná a program a következő tervezett locsolás dátumát. És erről értesíteni is kellene a felhasználót. Itt jöhetne képbe az aktív csempe, az e-mail küldés vagy más értesítési metódus. Sokkal több potenciál van a programban, mint amit a mostani verzió tükröz.

Verdikt: 4/10

plantwateringnotifier.1.jpg

Holnapocska

Leírás: Magyarország különleges kistáját a Kis-Balaton és a Zalai dombság találkozását igyekszik bemutatni kiállításunk. Az alkalmazás tömör leírásokkal és képekkel mutatja be a kiállítás elemeit és az állandó programokat.

Ismét egy jó ötlet, ahol a kivitelezésbe csúsztak bosszantó hibák. Mindenképpen pozitívum az előre definiált bontás, a kapcsolati információk megosztása, maga a kezelhetősége a programnak vagy az útvonaltervezés. Ezeket viszont elhomályosítja a sok kisebb-nagyobb hiba, mint az értékelhetetlen minőségű képek illetve a stabilitási hibák. De kis csiszolgatással egy tényleg jó kis alkalmazás keletkezhet.

Verdikt: 4/10

Allergianaptár

Leírás: Ebben az allergianaptár programban megtalálod az adott hónapra jellemző allergéneket, polleneket, olvashatsz róluk leírást, illetve az alkalmazás csempéjén látod ezeket folyamatosan.

Megint csak jó az alapötlet és kifejezetten hasznos alkalmazás kifejezetten korrekten kivitelezve. De. És itt jön az a fránya de. Miért nincsen kapásból linkelés idevágó Wikipedia cikkekre vagy adott allergén növénnyel, allergiás reakcióval foglalkozó oldalakra? Nagyon hiányoznak a növényeket bemutató képek és esetleg elférnének írások, de legalább is linkek, a tünetek csökkentésére vonatkozó megoldásokra. Ebből az appból még egy nagyon komoly és jól használható kis program születhet.

Verdikt 4/10

Sminktükör

Leírás: Kezdő vagy a sminkelés világában, esetleg szükséged lenne egy sminktükörre? Ez esetben ez a te programod! Használd a program tippjeit, miközben nézheted magad a kamerádon keresztül, majd az eredményt egyből fel is töltheted Facebookra!

Kis odafigyeléssel sokkal többet is ki lehetett volna hozni az ötletből (ahogy azt egy később bemutatásra kerülő program meg is tette). Egyrészt egy ilyen alkalmazásnál a szép design, a jól kivitelezett GUI elengedhetetlen. Ez most kb olyan, mintha egy mobil telefon kijelzőjére lett volna tervezve. Rengeteg a kihasználatlan felület. Ráadásul a szöveg görgetése is hagy kívánnivalót maga után. És igen szegényes a program által jelenleg tárolt információ.

Verdikt: 2/10

Pécsi Mecsek Football Klub

Leírás: Az alkalmazás bemutatja Pécs labdarugó egyesületét a Pécsi Mecsek Futball Club-ot. Elolvashatod a legfrissebb híreket és a naptárban megnézheted, hogy a kedvenc csapatod milyen mérkőzéseket játszik. A galériában rengeteg képet találsz az elmúlt mérkőzésekről.

Végül az első 10 (de egyébként a teljes 30-as listát nézve is) egyik legszebben elkészített programja. Kb. így kell ezt csinálni. Átlátható felület, sok információ. Mindez szépen és használhatóan tálalva. Ha biztosított a tartalom frissítése, akkor a PMFC szurkolóinak kötelező az app. Esetleg a későbbiekben egy cikkmegosztó funkció belefejlesztése még dobna az alkalmazás használhatóságát, de így is magasan kiemelkedik a mezőnyből.

Verdikt 8/10

Ennyi volt az első 10 alkalmazás, holnap folytatjuk a következő csokorral.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr1006159637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilunet 2014.05.20. 22:39:49

Én is jelentkeztem a tesztre, de kb az 5. app-nál elment a kedvem az egésztől.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása