WinMagazin

Ha egy mondatban kellene kifejezni, egyszerűen azért nem, mert nem érdemes. Ez azonban így, indoklás nélkül kissé kevés lehet, így arra gondoltam, megmagyarázom kicsit. Az eszmefuttatást két dolog indította be bennem, egyrészt egy Facebook poszt, melyben az írója megkérdezi, miért nem portolnak jó iOS és Android appokat Windows Phone-ra illetve Windows-ra. A másik apropó a most induló apptesztelő akció, ahol az appokat megnézve először felzokogtam, majd örömmel nyugtáztam, hogy 30 appból azért van kettő használható is.

screenshot_01.jpg

Kezdjük is rögtön a pályázattal. Adott 30 app Windows 8-ra, amiből 28-ról ránézésre megállapítható, hogy egyetemisták szakdolgozata vagy beadandó feladata, többségük egy óra alatt összerakható (lásd képek). A NIK (Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar) térkép már több, mint bizonyíték, a Published by D. G. BSc Szakdolgozat pedig magáért beszél. Vannak tehát ilyen csodálatos appok, amiket tesztelhetsz, és nyerhetsz a teszteléssel akár több tízezer forintos billentyűzetet, egeret, szakkönyveket, szóval sokfélét. Elmondható tehát, hogy a Microsoft támogatja a szoftvertesztelőket.

Screenshot.264197.100000.jpg

Nézzük a média cégek szempontját is egy kicsit. Média partnerünknek szerettük volna bevezetni a Windows Phone appok fejlesztését, és ehhez kértük a Microsoft segítségét. Kértük, hogy esetleg a mobil média menedzsernek adjanak kölcsönbe/örökbe egy WP telefont, hogy megismerje, kértünk statisztikákat arról, hogy milyen arányban vannak jelen a Windows alapú készülékek a magyar piacon, és milyen app letöltési számok, arányok vannak a Store-ban. Tudomásom szerint a médiapartner egy ígéretet kapot mindössze, illetve én azt a választ kaptam, hogy az appok letöltése a fejlesztők üzleti titka, nekik semmilyen statisztikájuk nincs. Könyörgöm, bármikor megtudható, mennyi app letöltés történt az iTunes és Play Store-okból, illetve milyen arányban vannak a fizetős és ingyenes appok, alkalmazáson belüli vásárlások, valamint időbeli fejlődésük is nyomon követjető. Ez tényleg a fejlesztők saját titka, ugye?

Screenshot.260137.100000.jpg

Menjünk tovább, lássuk, miért nem fejleszt egy indy fejlesztő. Írtam sok appot Windows Phone-ra, talán még mindig a legtöbb megjelent alkalmazást jegyzem Magyarországon, de mostanra nincs értelme írni. Le alig töltik az appokat, pénzért nerm lehet adni, és nem csak Magyarországon, világszerte alig. Reklámozási lehetőség (bannerek, felugró reklámok) csak néhány házon belüli adserverrel megoldhatóak, a szokásos adserver szolgáltatások valamiért nem támogatják a Windows / Windows Phone fejlesztőket. Hmm, lehet, nekik se éri meg fejleszteni?

Próbáltam még rávenni a Microsoftot, ha szeretnék, hogy portoljam az iOS és Android appjaimat, amik egyébként folyamatosan jelennek meg szép számmal, legalább tesztkészüléket biztosítsanak. A válasz az volt, hogy a WP8 és a W8 óta nem tudnak készüléket adni. Közben lett a családban egy Lumia 520, de mostanra már engem nem érdekel az egész. Pedig az egyik régi appom (MEK olvasó) majd minden héten kiemelt appja a Store-nak, legalábbis a Microsoft erről biztosít minden alkalommal. Visszatérnék arra, hogy a szakdolgozat appok tesztelői értékes ajándékokat kapnak.

mekbook.png

A fent idézett Facebook post alatt egy MS közeli forgalmazó cég vezetője elítélt, mondván, hogy ha ő elad 100 készüléket, akkor nem kér a Microsofttól segítséget. Nem, mert minden darabon keres, árrésnek hívják ezt a fajta kereskedelmi hasznot. Ha nem keres, az az ő baja. Kérdeztem, ha ilyen lelkes, miért nem ír appot? A válasz egyszerűen sejthető, nem ezzel foglalkozik. Azt is mondtam neki, hogy a rendszeres iPhone, iPad és Android eszközök beszerzése után már nemigen telik windowsos eszközökre, mire azt válaszolta, persze, azokat megveszem, a WP meg ajándékba kellene. Az előbbi platformokon viszont pénzt tudok keresni, nem keveset, míg a Windows platformokból nem. Nem kell nekem ajándékba készülék, de mivel semmilyen formában nem vagyok érdekelt benne, ezért nem fejlesztek Windows platformra.


A főszerkesztő utószava

Úgy is, mint agyonfizetett Microsoft-bérenc leginkább bólogatni tudok erre, mert egy saját mániámról szól, az igényességről, illetve jelen esetben annak hiányáról. Persze körülbelül tudom, mi áll a fentebb leírt jelenség mögött, és valahol talán még értem is, ám megérteni soha nem fogom. Értem a Microsoftot például, ha a legutóbbi app fejlesztős/tesztelős pályázatról szóló cikkünkre gondolok, amelyben (természetesen nem a Microsoft) magyar szinten minimum brutális összegű díjakat dobtak fel, és amelyre péntek óta jelen sorok írásáig (kicsit több, mint két nap) 96 (kilencvenhat) kattintás érkezett, és amiből legalább kettő, de inkább három az enyém volt. Miközben tízből kilenc WP felhasználó minden létező fórumon azért sír, miért nincsenek appok WP-re. Mindezt a kattintásszámot egy olyan oldalon sikerült abszolválni, amelyen ha bármiről írunk cikket, akkor is kábé ötszázan kattintanak rá (és az egy gyenge nap), de ha a cikkben van legalább egy fél csöcs is, akkor simán ugranak rá háromezren. Ugyanakkor meg nem értem meg, hát hogyan is érthetném meg, hogy az anyacég miért támogatja az igénytelenséget. Mogyikkal. Márpedig azt hiszem, sokan tudjuk, mogyikért miket lehet munkára fogni. Mint azt a fenti példa igen szemléletesen ábrázolja.

A Windows 8 / Windows Phone appok egyik lényeges tulajdonsága, hogy aki kicsit is akarja, az nagyon igényes dolgokat tudna meglehetősen kevés munkával összedobni pont a rendszer sajátosságai miatt. Tudtommal Gábor sem ölt bele heteket a MEK olvasó dizájnjába, mégis tisztességes lett, tehát tudom, hogy miről beszélek. A kiút semmiképpen nem az, hogy a dizájn terén sajnos ultraigénytelen kockákba, meg a kötelességből igénytelen retteneteket összehajigáló főiskolásokba öljük a pénzt, miközben némi fantáziával, és érzésem szerint nem is túl sok pénz befektetésével el lehetne érni a fejlesztőknek azt a rétegét, akiknek az egy hét fejlesztésbe beleférne az is, hogy dizájn címén legalább egy icipicivel többet tennének le az asztalra, mint hogy egy kupacba feldobálják a formra a default unalomszürke controlokat, mint az illusztrációnkon is látható, és sajnos az efféle appversenyeken teljesen mainstream jelenség. Miért kell háromszázezret vagy többet is költeni harminc többnyire értékelhetetlen pályaműre (tisztelet a kivételnek), amikor ugyanezt a pénzt elkölthetnénk három olyanra is, amelyik valóban csábíthatna felhasználókat a platformra? Miért nem lehet az értékelheteten színvonalú pályázatokat még házon belül kiszórni? Pláne egy olyan cégnél, amelyik egy olyan rendszert tudott előállítani (WP), amelyiknek egy-egy dizájnelemére éves késéssel csodálkoztam rá, hogy de jó, hogy ez eddig. Egy olyan cégnél, amelyik a Surface nevű elképesztően prémium megjelenésű tárgyakat kitalálta. Vagy buta kérdés ez?

Nyilván összefügg a fejlesztői és a pályázatkiírói igénytelenség, de nem hinném, hogy ezen ne lehetne segíteni. Vagy mégse? Mert ha igen, akkor valóban baj van.

Mind a szerzőtől, mind az olvasóktól elnézést kérek ezért a hosszú toldásért, de le kellett írnom. Bocsánat.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr426150213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LiberAll 2014.05.12. 08:19:21

Az MS viselkedésében a "gazdag hülye gyerekre" emlékeztet, aki minden játékot megkap szórakozik vele "fél napig" aztán bassza be dobozba. Nem értem, hogy ha már ennyi pénzt beleöltek a rendszerbe, akkor miért nem fejlesztik rá a kínálatot, vagy belátták, hogy az android győz s minek szórakozzunk. Mondjuk ezt látom konzol fronton is. Talán ez azért van mert kissé érdekes az MS szervezeti felépítése, különböző osztályok vannak akik nem is versenyeznek egymással, hanem már kb egy más ellenségei a cégen belül. Jó lenne már ha valaki rendet rakna Redmontban, s pár "fax kiskirály" (elnézést, de nem tudok jobb hasonlatot) tökére lépne.

BigP 2014.05.12. 09:03:02

Úgy fog járni a rendszer,mint a winnobile.. Azt is kipróbáltam,egy ideig használtam és aztán váltás. Az egy dolog,hogy lassan fejlődik a rendszer,de appok hiányában nem lesz több a részesedés.

Akron · http://e-vita.hu/dxn 2014.05.12. 09:46:39

Szomorú és érthetetlen. Nyilván a szervezet nincs jól összerakva. Az még a fejlesztéseknél is lassabban változik.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.05.12. 09:56:05

@LiberAll:

A szerkezeti átrendezést még Ballmer kezdte el, és hol van ő már.

A fent leírt jelenség nagy eséllyel sokkal inkább helyi probléma.

EvilHedgehog 2014.05.12. 10:58:49

Nem hiszem, hogy itt a legnagyobb baj az lenne, hogy főiskolások/egyetemisták készítenek alkalmazást. Nézzük csak meg milyen jó lett pl az Utatmutat app.

tudosb 2014.05.12. 13:26:07

@EvilHedgehog: Nem az a baj, hogy egyetemisták készítik. Egy rossz szavunk se lenne, ha azok az alkalmazások, amiket Ők készítenek, igényesek, hasznosak, funkciókban gazdagok lennének, nem csak elvétve csúszna be 1-1 ilyen alkalmazás. Mégis őket támogatja a Microsoft, ami még mindig nem lenne gond, de a komolyabb alkalmazásfejlesztőket semmivel nem motiválja, és ez a valódi probléma.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.05.13. 09:02:13

Aki nem tud magának normális nicknevet választani az ne írjon ide. Nem a kedvencem Semjén Zsolt, de van egy határ.

Adam Adamczyk 2014.05.16. 17:54:34

Hát azért a wp köszöni szépen jól van és növekszik , majd ha elég részesedéssel fog bírni egy fejlesztőnek sem kell könyörögni h ugyan már írjon programokat az osre . (Mellesleg a Microsoft elég pénzeket nyom bele a mobilos fejlesztőcégekbe hogy írjanak rá programokat ) , csak hát Magyarország kis piac fentről kaptak pénzt hogy növeljék a helyi appok számát , ők pedig a mennyiségre mennek h a fejeseknek majd mutogassák a statisztikában h tessék nézni mennyi új app van . Magyarországon történteket sosem szabad általánosítani. Lefogadom az angol ms vagy nokiának írtál volna , és jelezted volna h mennyire népszerű más platformon megjelent alkalmazásaid készséggel adtak volna egy telefon. ui. arányában még mindig több hasznos app van wpre mint androidra :D

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása