WinMagazin

Amióta a Nokia leállt a Symbian fejlesztésével, és a Microsoft segítségével a csempékkel jelzett utat kezdte követni, azóta állandó szívfájdalom sokaknál, hogy nem az Androidot választotta a finn vállalat. Szűk két és fél évvel az első Lumia modellek bejelentése után a Nokia meglepte a világot, és megérkezett az első három Androidos Nokia. Hogy mennyire tekinthetők ezek teljes értékű Androidos készüléknek, arról megoszlanak a vélemények, magáról a Nokia X széria létjogosultságáról is, de arra mindenképp jó volt, hogy újra előkerüljön a Nokia (illetve új tulajdonosa, a Microsoft) kapcsán az Android felhasználása a mobilpiaci térnyerés érdekében.

Nokia x.jpg

Én személy szerint egyáltalán nem látom azt a lehetőséget, amit a ZDNet újságírója a Microsoft és az Android esetleges házasságában lát, és nem hiszem, hogy valaha is bekövetkezne az, hogy a Microsoft felhagy a Windows Phone fejlesztésével azért, hogy Androidos készülékeket szórjon a piacra, de ha még ez be is következne, kizártnak tartom, hogy a legnagyobbakkal (Samsung, LG, Sony) tudna versenyezni. Na de lássuk, mi is az az 5 ok, ami miatt elméletileg a Microsoft számára előnyösebb lehetne az Android.

1. A redmondiaknak már most is komoly bevételt jelent az Android

Mindenféle szabadalmi szerződések nyomán minden egyes eladott Androidos készülék után jónéhány dollárral gazdagodik a Microsoft, az ebből származó összbevétel tavaly elérte a 3,4 milliárd (!!!) dollárt. Különösebb energiabefektetés nélkül ekkora bevételt generálni semmiképp sem rossz. A Nomura elemző cég szerint enélkül az Xbox-ot, Skype-ot és Windows Phone-t is magába foglaló Entertainment & Devices részleg masszívan veszteséges lenne. Ha a Nokia felvásárlásával a Microsoft elkezdene Androidos telefonokat piacra dobni, ezt a bevételt még növelhetné. Értelemszerűen saját magának nem fog licenszdíjakat fizetni a vállalat, így kevesebbe kerülhetne nekik egy-egy készülék előállítása, mint a mobilpiacon jelenleg a Microsoft PC-s szerepéhez mérhető befolyással bíró Samsungnak.

2. Az Androidnak megvan a saját piaca

A világszinten meglehetősen lassan terjedő Windows Phone-nal szemben a legutóbbi adatok szerint a zöld robot az okostelefonok több mint háromnegyedén fellelhető, a rivális iOS-szel együtt már a piac 95 %-át lefedte. Ebben a felállásban a WP bár növekszik, de messze nem eléggé ahhoz, hogy belátható időn belül a két naggyal összemérhető részesedésre tegyen szert.

3. A MS-Androidnak egyedülálló előnyei lehetnének a versenytársakkal szemben

A gyártók legnagyobb problémája, hogy a nagyjából azonos hardveres alapokra épülő készülékeket hogyan emelik ki a vetélytársak közül, mi az az ütőkártya, amivel a potenciális vásárlókat meg tudják győzni. Az előre telepített alkalmazások, illetve a gyártóspecifikus egyedi kezelőfelületek jelentik mindössze a formaterven túl a megkülönböztető jelzést. 

De a Microsoftnak vannak olyan lehetőségei, amivel többet adhat a vásárlóknak. A Gmail helyett Outlook, Google Docs helyett Office 365, Google Drive helyett OneDrive van ütőkártyaként a MS kezében. Azok számára, akik hosszú évek alatt Outlook-hoz és Office-hoz szoktak számítógépeik használata során, előny lehet, hogy a jól ismert szoftvereket használhatják Android alapokon is.

4. Alacsonyabb fejlesztési költségek

Nem tudni pontosan, hogy mennyit költ a soron következő Windows Phone generáció fejlesztésére a Microsoft, de egy jelentősebb tételről lehet szó. Ezzel szemben az Android a Google és az open-source fejlesztők kreálmánya, nem kerül semmibe a Microsoftnak.

5. Több alkalmazás, több fejlesztő

A Windows Phone Áruház alig több mint 200 000 alkalmazásával szemben a Play Áruház elhagyta már a milliós darabszámot is, és a fejlesztők száma is többszörös, így a WP egyik legnagyobb problémája, az alkalmazások hiánya sem lenne gond.

ms-android.jpgÖsszefoglalva tehát a lényeg az, hogy a ZDNet újságírója szerint jóval kevesebb energiabefektetéssel sokkal több pénzt és felhasználót nyerhetne magának a Microsoft, ha a WP-t elfelejtve átállnának Androidra, de ez szerintem több szempontból sem állja meg a helyét. Egyrészt az, hogy olcsóbban tudnak készüléket gyártani, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a végén olcsóbban is tudnák adni a riválisoknál, a marketingköltségek, a Microsoft számára új piac megismerése sem két fillérjébe kerülne a vállalatnak, és még mindig semmi nem garantálja azt, hogy valóban a Microsoftot választják a vásárlók. A Windows Phone részesedése folyamatosan nő, a 8.1 megjelenése annyi változást hoz majd, hogy az eddig néhány hiányzó funkció miatt elpártoló felhasználók tömegei térhetnek vissza, ha valóban bekerül a rendszerbe mindaz, ami az elmúlt 1 hónapban kiderült, megfelelően pozícionált, jó árazású készülékekkel szerintem még az Androiddal telített piacon is lehet nagyot dobni.

Nem látom azt sem, hogy a felhasználók a Google szolgáltatásaival szemben miért választanák Androiddal párosítva a Microsoft adta lehetőségeket. Ott egy teljes, többnyire jól működő szolgáltatáscsomag a Google részéről, aminek a kiirtása, és MS termékekkel helyettesítése nem biztos, hogy minden kategóriában megállja a helyét. Az meg egyenesen nevetséges, hogy az Android átalakítása nem kerülne semmibe a Microsoftnak, ez egyrészt nem igaz, másrészt nem releváns érv. Aki kicsit is odafigyelt a Microsoft ténykedésére az elmúlt másfél évben, az látja, hogy pénzt és energiát nem kímélve próbálják fejlesztői és felhasználói szempontból is közelebb hozni a 3 Windows platformot (x86, RT, Phone). Ez utóbbiban sokkal inkább látom a jövőt, mint egy Microsoft féle Androidban, ami már egyébként is annyira túlburjánzott, hogy a Google sem feltétlenül támogatja a partnerek ténykedését. 

Forrás: ZDNet

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr605855642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása