WinMagazin

Mint egy korábbi cikkemben (amiben az Xbox Live hibáit elemeztem) említettem, hogy a szolgáltatás legnagyobb hibája a túlzott merevség, de talán 2014 a változás éve lesz. Úgy tűnik a Microsoft is ezt reméli. Sőt, ők tesznek is érte. Legalábbis egy állásajánlat arról tanúskodik, hogy az Xbox Live Windows 8-on illetve a Windows Phone-on  az eddigi legnagyobb átalakuláson mehet végbe a megjelenés óta. Sőt, nem csak Windows-on!

xbox-live-ios-android.jpg

Bővíthetőség, gördülékenység, egyszerűség

Nagyon úgy tűnik, hogy az Xbox Reading és az Xbox Fitness megjelenése mellett a Microsoft belefog a játékok kiadásának megreformálásába is. Jelenleg minden Xbox Live-os játéknak kiadása és frissítése előtt végig kell menni egy minősítési és engedélyeztetési szakaszon, de a jövőben azt tervezi a cég, hogy csökkenti a korlátozásokat és jobb eszközöket ad a fejlesztők kezébe a funkciók könnyebb kihasználhatóságának érdekében. A Microsoft Careers oldalán megjelent állásajánlat így fogalmaz: „Egy olyan modern keretrendszert fejlesztünk, ami nyílt forráskódú, könnyen kezelhető és bővíthető...” Itt akár fel is ugorhat minden olvasó, aki rendszeresen igénybe veszi az Xbox Live szolgáltatásait telefonján vagy táblagépén/laptopján/asztali gépén, és megölelheti a hozzá legközelebb található személyt (vagy bárki/bármi mást), mert ez azt jelenti, hogy végre elérkezett amire lassan három éve várunk, hogy a Microsoft  egyszerűsítse az XBL szolgáltatásait integrálhatóságát, így mind a nagy fejlesztőknek kedvezve, mind nyitva az indie fejlesztők felé is.

iOS, Android, lejjeb nincs?

A hirdetés tartalmazza továbbá ezt is: „Csapatunk egy olyan új csoport, mely tevékenységének középpontjában egy következő generációs szórakoztató élmény fejlesztése áll Windows, iOS és Android platformokra, a Microsoft felhő adta lehetőségeit kihasználva.” Tehát: teljes XBL támogatás nem csak Windows-ra, hanem a konkurens platformokra is. Itt felmerül a kérdés, miért engedi ki a Microsoft a Windows kezéből ezt az értékes exkluzív szolgáltatást?

Mérlegelés

Szerintem az exkluzivitás elvesztése elsőre néhány olvasót (ahogy engem is) legbelül kellemetlenül érint. Az Xbox Live egy, azon extrák közül, amit egy telefon/oprendszer vásárlásakor a többi rendszertől megkülönböztetőnek éreztünk. Nem hiszem, hogy érezhetően befolyásolta volna döntésünket, de valahol ott volt, mélyen a legjobb szórakoztató hálozathoz tartozás érzése. Viszont ha belegondolunk, mit jelent a hír ténylegesen, megváltozik a véleményünk!

Az egyszerű API, a támogatás és a könyebb engedélyeztetés magában is növelni fogja az új XBL címek számát, de a cross-platform fejlesztés lehetősége tovább erősíti a hatást. Sőt, talán a Microsoft egy megkerülhetetlen névvé válhat, hiszen, ha a Microsoft felhő technológiájának kihasználása valami hasonló eszközök elérését jelenti, mint amivel az ID@XBOX-osok dolgozhatnak, akkor akár egy indie fejlesztő is alkothat cross-platform multiplayer játékokat saját szerverek nélkül, olcsón vagy ingyen, ami óriási áttörés lenne a mobiljátékok piacán. Így már más a helyzet, röviden: sok, új, kreatív játék, cross-platform megoldásokkal! Nekem tetszik!

Összességében tehát a Microsoft megpróbálja visszanyerni a fejlesztőket és a játékosokat. Nem hiszem, hogy egyszerű lesz az elmúlt évek után, de az eredménye látványos lesz. Úgy tűnik 2013 az Xbox One éve volt, de 2014 a kapcsolt eszközöké lesz! Ti örültök a hírnek? Játszatok olyan játékkal, ami szerintetek sokkal jobb lenne Xbox Live-val?

Forrás: The Verge

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr305846734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása