WinMagazin

Még tavaly készült ez a cikk, amely nagy vonalakban bemutatná az otthoni felhasználóknak szánt, felhő alapú, ingyenes tárhelyeket. Mivel bejegyzés mérete túlmutatott a javasolton, így a főszerkesztő úgy döntött, hogy inkább 3 rövidebb cikk legyen belőle, mint egy, az orosz regények terjedelmét feszegető darab.

Az előző részben láttuk, hogy miért és hogyan alakultak ki a felhő alapú tárhelyek. Most nézzünk meg néhányat közelebbről is.

Mediafire

Eleinte a technológiát a Mediafire és a Megaupload kezdte el terjeszteni, kilépve a RapidShare árnyékából, ami az egyik első file-megosztó oldal volt. Ők már nem csak egy-kattintásos megosztást kínáltak, hanem a klasszikusabb értelembe vett felhő alapú tárhelyet is. Bár lényegesen többszintű szolgáltatást nyújtottak, mint a filemegosztás, mégse sikerült az áttörésük. A Mediafire mind a mai napig üzemel és nem több, mint egy viszonylag nagy tárhely a felhőben. Alapban 10 GB-nyi tárhelyet biztosít az ingyenes csomag, de ez +40 GB-al növelhető mindenféle egyszerűbb feladatok elvégzésével. Például a Facebook és Mediafire fiókjaink összekapcsolása +2 GB-ot eredményez. A mobil alkalmazás telepítése szintén. Egy ismerős meghívása újabb gigabájtot ad a felhasználható területhez. Az ingyenes csomag természetesen limitációkat is tartalmaz, úgymint reklámok megtekintése letöltés előtt vagy a maximum 200 MB-os fileméret. Természetesen vannak fizetős csomagjaik is. 100/200/500 GB a Pro és 1-100 TB a Business csomagban. A legolcsóbb fizetős lehetőség esetén 5.361 Ft-ot fizetünk a 100 GB tárhelyért évente, míg a legdrágább 100 TB-os csomagért 3.218.284 Ft-ot.

mediafire-screenshot-01.jpgItt értelem szerűen megszűnnek korlátozások és hozzáadott szolgáltatások jelennek meg, mint például a 20 GB-os maximális fileméretet, a különálló feltöltő alkalmazást, a közvetlen linket a letöltendő fileokhoz és társait kapjuk a pénzünkért.

Mobil alkalmazás terén az Android és az iOS a támogatott platform, valamint OS-X és Windows alapú asztali alkalmazást kínál az oldal.

Előnye az egyszerűségében rejlik, és ha nem akarjuk megosztani a fájljainkat, akkor könnyedén lehet egy 10-50 GB-os ingyenes tárhelyünk. (a megosztást a reklámokkal terheltség miatt nem említettem, de természetesen a szolgáltatás működik ha valakit nem zavar a képernyő jelentős részét beborító hirdetések).

Megaupload/Mega

Ehhez képest a Megaupload már nem létezik, hisz 2012-ben a szerzői jogok megsértése miatt az oldalt lekapcsolták és Kim Dotcom-ot, az oldal kitalálóját/tulajdonosát, letartóztatták. Pár tíz millió dollár kifizetése után Kim szabadlábra került és rögvest el is indította a Megaupload romjain kivirágzó új szolgáltatást, amit nemes egyszerűséggel csak Mega-nak keresztelt el. Mivel ez az oldal 2013 januárjában indult, ezt tekinthetjük a felsorolásunk legfiatalabb tagjának. Dotcom a biztonságra és a titkosításra helyezte hangsúlyt és a Mega-n tárolt összes file már feltöltés előtt titkosításra kerül és egy titkosított csatornán történik az adatok fel- és letöltése is Ami egyrészt jó megoldás, másrészt ha elfelejtjük a jelszavunkat, akkor búcsút mondhatunk a fájljainak is, hisz a jelszavunk egyben a titkosító kulcsink is. Regisztráció és a mókás RSA kulcs generálása után (egy falbontó játékkal kell lebontani az NSA feliratot. Az egér mozgatásával készül a kulcs.) kapunk 50 GB tárhelyet limitált sávszélességgel (ami korlátozás általában nem érezhető), vagy választhatunk a három fizetős csomag közül. 500 GB tárhely/12 TB sávszélességel a legkisebb évi 29.658 Ft-ért, míg a legnagyobb 4 TB tárhelyet ad 96 TB sávszélességgel évi 88.973 Ft-ért. Itt is van mobilos alkalmazás, igaz egyelőre csak az Android és az iOS támogatott, valamint Chrome illetve Firefox böngészőkhöz készített bővítmények. Az asztali alkalmazás jelenleg "Hamarosan elérhető" státuszban van (2013 január óta).

mega.jpgMaga a szolgáltatás ígéretes a teljes körű titkosítás miatt. Semmi egyebet nem kínál, mint egy titkosított tárhelyet, amin keresztül megoszthatunk fájlokat és mappákat. Hátullütő, hogy Kim Dotcom neve nem mindenkinek cseng bizalomgerjesztően.

Box

Időben a Megaupload/Mediafire páros után jelent meg a Box, 2005-ben. És annak ellenére, hogy a korát messze megelőző szolgáltatáscsomagot nyújtott a felhasználóinak, igazán nem lett soha olyan sikeres, mint a később indult Dropbox. Amiben a Box filozófiája másabb, mint a vetélytársaké, hogy a tárhely mellett nagy hangsúlyt fektetnek a csoportmunkára. Ez manapság már szinte alap szolgáltatás, de majd 10 éve még meglepő és sokak által feleslegesnek tartott extra volt.

box-01.pngAlapesetben az ingyenes csomag 10 GB tárhelyet biztosít, 250 MB-ban maximált fájlmérettel. A legkisebb és egyetlen egy felhasználós, fizetős modell 100 GB tárhely és 5 GB-os maximális fájlméret 25.860 Ft-ért egy évre. A többi fizetős megoldás a már említett csoportmunkára van kihegyezve, már a legkisebb ilyen csomag is 1-10 felhasználónak biztosít hozzáférést (100 GB tárhellyel, 2 GB-os maximális fájlmérettel, 12.926 ft/felhasználó/év struktúrában). Itt már megjelennek az ingyenesből kimaradt szolgáltatások, melyek elsősorban a csoportmunkát és az ezen belüli jogosultságkezelést szabályozzák, valamint biztosítanak verziókövetést is. A nagyobb csomag minimum 3 felhasználót követel meg (1 TB tárhellyel, 5 GB maximális fájlmérettel, 38.794 ft/felhasználó/év kifizetésével), viszont még több addicionális szolgáltatással, mint például a bővített keresés, az Active Directory integráció és a logolások. Ezekkel egy átlagos KKV tökéletesen elboldogul úgy, hogy mellette a költségeit minimálisra tudja csökkenteni.

És itt csúcsosodik ki a Box elvitathatatlan előnye a konkurenciákhoz képest. Ez pediglen a Box API-hoz fejlesztett rengeteg alkalmazás. Olyan nagynevű cégek álltak a szolgáltatás mögé, mint a SalesForce vagy a Netsuite. Ezek mellett a legszélesebben platform-támogatást is ok nyújtják. Mobilos alkalmazás vonalon a "szokásos" Android és iOS páros mellett megjelent a WP8 is, illetve a desktop operációs rendszereknél az OS-X és a Windows mellett itt jelent meg először natív Windows 8-as alkalmazás. (Azóta már például a Dropbox is kijött ilyennel)

box cloud app 1.pngHa, mint magánszemély, individuális felhasználó nézzük, akkor a Box egy, a sok Dropbox klón közül (ami vicces, hisz évekkel a Dropbox előtt indultak), 10 GB tárhellyel és sok olyan beépülőmodullal, ami a napi felhasználást könnyebbé tesz. Ilyen például a Box for Office, Box for Outlook vagy a Gmailbe illetve Google Appsba beépülő integrációs szolgáltatások.

Ha viszont, mint KKV állunk a Boxhoz egy igen komoly, csoportmunkára kihegyezett, pluginekkel, alkalmazásokkal gazdagon ellátott szolgáltatást kapunk, amely teljes körű megoldást biztosít a felhő alapú csoportmunkára.

Dropbox

2008-ban jelent meg a Dropbox és valószínűleg mind a mai napig őket társítjuk a felhő alapú tárhely fogalmával. Kvázi megkerülhetetlen ipari szabvánnyá váltak. Ennek megfelelően a legszélesebb spektrumot támogatják (a WP8-as verzió még nem készült el). Android, Blackberry és iOS a mobil oldalon és Linux, OS-X és Windows a desktop oldalon. Alapban egy nevetségesnek tűnő 2 GB-os tárhelyet kapunk ingyen, ami meghívókkal 16 GB-ig növelhető. Illetve a Dropbox sok OEM gyártóval áll kapcsolatban, így például Samsung telefonokhoz adogattak 50 GB-nyi tárhelyeket. A fizetős csomagok 100 GB/200 GB/500 GB-os verziókban léteznek. A legolcsóbbért 21.300 Ft-ot, a legdrágábbért 107.374 ft-ot kell fizetni éves szinten, amihez meglepően kevés extra szolgáltatást adnak. Lehetőség van (az ingyenes tárhellyel szemben) verziókövetésre és törölt elemek visszaállítására, igaz ezekért újabb dollárokat kell fizetni.

Dropbox_screen_shot.pngMivel az egyik legelterjedtebb szolgáltatás, így nagyon sok alkalmazás támogatja a Dropbox API-t a felhő alapú mentésre és visszaállításra.

Ubuntu One

Időben ezután jelent meg az Ubuntu One, az első olyan a szolgáltatások között, ami egy operációs rendszer (jelen esetben egy linux disztribúció) nevéhez volt köthető. Itt jelent meg először addicionális szolgáltatás is a már ismert és alapnak számító feltöltöm-a-fileokat-és-elérem-mindenhonnan mellett. Ez volt a Music streaming, ami a nevének megfelelően lehetőséget biztosít a felhasználóknak, hogy a felhőbe feltöltött zenéit "szórja" a mobil eszközére (vagy akár böngészőn keresztül hallgassa a zenét). Az ingyenes szolgáltatás a szokásos tárhelyet (itt 5 GB) biztosítja, amit elérhetünk mobilos alkalmazásból (Android/iOS) és az asztali operációs rendszerünkből (Linux, OS-X, Windows) egyaránt. A feltöltött dokumentumokat, képeket megoszthatjuk. A csoportmunka lehetősége kimerül annyiban, hogy a meghívott felhasználónak adhatunk szerkesztési jogot az adott fájlra, könyvtárra. A fizetős tárhelyek itt nem csomagokra vannak bontva, hanem 20 GB-os egységekben (évi 6.468 forintért) vásárolhatjuk meg őket. Ebből az is látszik, hogy ezért az összegért semmi egyéb extrát nem kapunk.

u1files.pngAz érdekes rész a történetben a Music Streaming, ami 8.624 forintos éves díjért ad 20 GB-nyi tárhelyet, amit az Ubuntu saját zeneboltjából tölthetünk fel. A megvásárolt számok/albumok felkerülnek a felhőbe és minden eszközünkről el tudjuk érni. Támogatja a hálózat nélküli, offline, zenehallgatást is, tehát le is tölthetjük a zenéinket. Magyar előadók is fel-fel bukkannak a UMS-ben. (Számomra meglepő módon szerepel a kínálatban az F.O. System egyetlen kiadott albuma úgyanúgy, mint a magyar doom mesterek, a Magma Rise albumai is. Viszont a populárisabb Tankcsapda csupán egy albummal képviselteti magát, míg a Kispál és a Borz nullával.) Szóval a felhozatal elég vegyes. A szolgáltatás hazánkban nem feltétlenül fog eget verő sikert aratni.

Amazon Cloud Drive

Meglepő módon csak 2011-ben startolt el az Amazon Cloud Drive. Ez azért meglepő, hisz az Amazon élen járt (és mind a mai napig élen jár) a felhő alapú megoldásokban. Itt az ingyenes csomagban kapunk 5 GB tárhelyet, melyet egyszerre maximum 8 eszközről érhetünk el (legyen az Android vagy iOS alapú mobil eszköz, Kindle Fire vagy OS-X-et/Windows futtató számítógép). A fizetős csomagok 20 GB-tól indulnak (ára 2.158 ft/év) és egészen 1 TB-ig terjednek (ennek ára 107.928 ft évente), viszont itt se kapunk hozzá semmilyen extra szolgáltatást, csupán a rendelkezésre álló hely mérete fog megnőni.

amazon_cloud.pngCsakúgy, mint az Ubuntu One-nál, itt is megjelenik a felhő alapú médialejátszás lehetősége, az Amazon Cloud Player képében, ami ingyenes és fizetős verzióban egyaránt elérhető. Lenne, ha nem Magyarországon lennénk, mivel sajnos Európában nálunk még nem él a szolgáltatás.

Az ingyenes lejátszóba 250 db számot importálhatunk, míg a fizetős testvérébe 250.000-et. Ez utóbbi ára 5.394 ft évente, ami reálisnak lenne mondható, ha elérhető lenne itthonról (összehasonlításul az Ubuntunál megtalált magyar előadók amazonnál így néznek ki: F.O. System: 1 db, Magma Rise: 2 db, Tankcsapda 16 db, Kispál és a borz: 1 db). És az a visszás helyzet állt elő, hogy bár számokat/albumokat gond nélkül lehet vásárolni az amazon.com-on magyar fiókkal, a cloud player nem élesíthető ugyanehhez az accounthoz.

Féloldalas megoldás, de ha 100%-an működni fog kishazánkban, akkor mindenképpen érdemes lesz rá odafigyelni.

LogMeIn Cubby

Szintén 2011-ben indult lista egyetlen haza fejlesztése a Cubby, a LogMeIn műhelyéből, mint "Dropbox-verő" alkalmazás. De természetesen itt is van egy kis csavar. Ez pediglen a DirectSync nevű varázslat, ami megkülönbözteti a versenytársaktól. Alapvetően az ilyen szolgáltatások a felhőben tárolják az adatokat (a rendelkezésünkre álló tárhely méretéig), és innen szinkronizálnak a kliensek felé. A Cubby esetében a felhő kihagyható és a kliensgépek egymás között másolják az adatokat peer-to-peer kapcsolaton keresztül. Vagyis az ingyenes 5 GB az csak a felhőben tárolt maximális adatmennyiséget szabályozza, de egymás között a kliensek akár TB-nyi adatokat is szinkronizálhatnak. Egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy most már csak a fizetős csomagokat használók kapják meg ezt a funkciót (csakúgy, mint a titkosított cubbyk). Az ingyenes csomag 5 GB tárhelyet tartalmaz, amely a szokásos módokon elérhetőek, úgyismint böngésző, OS-X-es vagy Windowsos kliens illetve Androidos vagy iOS-es alkalmazás segítségével. A cubbyjainkat megoszthatjuk csak olvashatóan vagy szerkeszthetően, ez utóbbi a csoportmunkának megfelelő megoldás, amihez társul egy idők kezdetéig visszanyúló verziókövetés. Ezek kiegészülnek a fizetős csomagokban a már említett DirectSync és Cubby Locks szolgáltatásokkal. Itt a vásárolt tárhely mérete 100 GB-tól (10.322 ft/év) 2.5 TB-ig (253.716 ft/év) terjedhet, míg a tárhelyhez hozzáférő felhasználók száma 1-től 25-ig. Illetve hamarosan kibővül a szolgáltatások listája egy Active Directory integrációt is lehetővé tevő nagyvállalati megoldással is.

A program használata, a LogMeIn termékekre jellemző módon, végtelenül egyszerű. Bármely könyvtárunkat kinevezhetjük "cubbynak" és kész. Onnatól kezdve szinkronizálódik a tartalma. Ez elsőre furcsa lehet azoknak, akik már megszokták a klasszikus, könyvtárstruktúrás módszert, de pár nap használat után már könnyedén rááll az ember gondolkodása a cubbykra.

Mint látjuk az igazán komoly újítások a fizetős verziókban elérhetőek csupán, szerencsére mint az árazás, mint a rugalmas skálázhatóság a LogMeIn oldalán áll.

Folytatása következik!

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr885738127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwertzu 2014.01.13. 16:15:37

Ha már winmagazin + cloud drive:
Nem tudjátok véletlenül, lesz olyan funkció skydriveban, hogy a velem megosztott mappákat/fájlokat is be lehessen állítani folyamatos szinkronizációra?

Naki vagyok kerdojel 2014.01.13. 20:01:29

Én a Cubby-t használom - valóban végtelenül egyszerű a használata, a a windowsos kliens alkalmazás is sokkal korrektebb, mint pl. a Google Drive desktop alkalmazása. Bár nem fizetek érte, mégis esélyes, hogy a fizetősre váltok, éppen a Cubby Locks és a DirectSync miatt.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.13. 23:06:54

@Almandine:

Ne haragudj, de ne itt szerezz plusz 5 GB-ket.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása