WinMagazin

Készülékcsere, verzióváltás, öröm, elégedettség. Ezekről lesz most szó. Na és persze néhány aprócska kis homokszemről, ami a gépezetbe került. De ezek tényleg olyan aprócskák lesznek, hogy a Tisztelt Olvasók többsége észre sem fogja venni. Ha mégis észrevetted, akkor kommentben megírhatod ;)

Történt, hogy úgy egy hónapja elérkezettnek láttam lecserélni akkori Samsung Omnia 7 készülékemet egy Windows Phone 8-as telefonra. Fel is csaptam hát az aktuális reklámújságot, amivel a szolgáltatóm tömíti a postaládám amúgy sem túl nagy nyílását.

Ebből a Nokia Lumia 520-as telefonjára esett a választásom. Windows Phone 8, új, olcsó. Mindhárom feltételnek eleget tett.

Elballagtam hát a szolgáltató egyik tatabányai üzletébe, lévén én ott lakom. :) Innen egy kisebb szerepcserét követően sok idő elteltével, de végül elégedetten távoztam. Hogy mi volt a szerepcsere? Nos, ahelyett, hogy az eladó próbált volna minden eszközzel rávenni a vásárlásra, inkább lebeszélni próbált. Nekem kellett bedobnom magam, hogy márpedig én tudom miért jöttem az üzletbe. Kitaláljátok melyik kedves szolgáltatónál történhetett az eset?

Hazafelé már a rám váró nehézségeken gondolkoztam. A legégetőbbnek például a telefon szétszedését tartottam, ugyanis itt, a WinMagazinon olvastam korábban egy cikket, mely szerint nem túl egyszerű leszedni a telefon hátlapját, és beletenni a SIM kártyát. Ezért folyamatosan azon gondoltam, hogy melyik fiókomban lehetnek a telefon szétszedő eszközök.

phonerepairkit.jpg

Hazaérvén nekiestem a telefonnak, amolyan lesz, ami lesz alapon. Legnagyobb meglepetésemre a hátlap hihetetlenül könnyedén lejött. Ideje volt tehát beletenni a SIM kártyát. Viszont, mivel telefonszámot nem akartam váltani, ezért muszáj volt a régi kártyámat belerakni. Legalábbis azt kellett volna. Csakhogy az bizony még nem Micro-SIM kártya.

Nade melyik háztartásban nincsen legalább egy olló? Természetesen nálam is fellelhető ez a gyerekek elől gondosan elzárandó tárgy, így nekiestem vele a SIM-nek. Szépen körbevágtam, majd többszöri próbálkozás után végre a helyes irányt eltalálva beletettem a készülékbe, és bekapcsoltam.

Ezt követően az első bekapcsolás, konfigurálás, és végre eljutottam a kezdőképernyőre. Itt értek az első meglepetések. A kellemes, hogy az új telefonomon valahogy még smooth-abb a  csempék görgetése. A másik, hogy bizony az Omnia 7 AMOLED kijelzőjének bizony szebbek a színei, mint a Lumia 520 LCD kijelzőjének.
Viszont meg kell jegyezni, hogy a maga idejében az Omnia 7 felső kategóriás telefon volt, most az 520 pedig a legolcsóbb, ezért nem haragszunk. Egyébként ennek ellenére szépek a színek, csak kevésbé, mint a korábbi telefonomon.

Ha már a készülékeknél tartunk, akkor megemlítenék még néhány eltérést a két telefon között. Az egyik, hogy a Lumia 520 nem rendelkezik villanóval, ami az este készült képeket tenné valamivel szebbé. Valamint a burkolata nem azt a kellemes fémes tapintást adja, amit az Omnia 7, hanem helyette egy kézbe simuló, puha érzést.

Miután a beállítások megvoltak, végre elkezdtem barátkozni a Windows Phone 8-al. Eközben folyamatosan a „miért nem lehetett ezt már a 7-esben?” érzésem volt. Persze a válasz egyszerű, valahol el kellett kezdeni.

wp_ss_20131227_0001.png

Az általam legfontosabbnak ítélt, és leginkább feltűnő változások a következők:

  • A biztonsági mentések több dologra kiterjednek, mint az elődben. Számomra külön öröm, hogy immár az SMS-ek is menthetőek. Én ezt a szolgáltatást ezentúl előszeretettel fogom használni, lévén a SkyDrive egy fantasztikus felhő alapú tárhely, és kezdetben is legkevesebb 7GB-al rendelkezünk, Ráadásul mindez teljesen ingyenes.
  • A zárolási képernyő végre átvette a Windows 8 hasznos dolgait, tehát kiválaszthatunk alkalmazásokat, amik üzenetet helyezhetnek el ezen a képernyőn.
  • A Bing alkalmazások fantasztikusak, és dinamikussá tehetik a zárolási képernyőt is.

wp_ss_20131227_0003.png

  • A Windows Phone 8 kezeli a SIM alkalmazásokat is.
  • A beszédfelismerés használható magyar lokalizációra állított telefon esetén is, mely számomra szintén előny, ugyanis így a telefonom megérintése nélkül kezdeményezhetek hívásokat, vagy válaszolhatok meg üzeneteket az angolul is tudó ismerőseimnek, akik ezen már meg sem lepődnek :)
  • Bekerült a rendszerbe egy jópofa, visszajelzés névre hallgató alkalmazás is, amivel a Nokia részére küldhetjük el a véleményünket készülékünkről.
  • A tárterület kihasználtságáról pedig egy nagyon csinos felületen képes tájékoztatni minket a telefon.
  • És nem utolsó sorban, a kommunikációs alkalmazások, mint például a Skype és a Facebook végre úgy működnek, ahogyan azt mindenki elvárja.

A Windows Phone 8 rendszerű telefonok ráadásul egy szép, modern alkalmazással is szinkronizálhatóak.

modernwpapp.jpg
A legvégére hagytam a számomra talán legkedvezőbb két tulajdonságot.

Ezek igazi nagy durranások. Az egyik, hogy a telefon képes állandó WiFi kapcsolatot fenntartani, a másik pedig az akkumulátor brutális üzemideje. Őszintén szólva egyetlen dolgot hiányolok a rendszerből, de ez teljesen szubjektív. Mivel időnként készítek alkalmazást a telefonra, jó lenne egy olyan funkció, mint a régebbi, balcsida ROM-os Omnia 7-esemen volt, mégpedig a képernyő zárolásának letiltása. Ugyanis zárolt készülékre nem lehet alkalmazást küldeni a fejlesztőeszközből. :(

A Lumia 520 nálam állandóan bekapcsolt wifivel, aktív használat mellett is bírja jócskán több, mint egy napig. Ehhez hasonlót sem tudott produkálni az Omnia 7, ráadásul ott a wifi is kikapcsolt a képernyő lezárásakor. Ez pedig bőven kárpótol a kijelzők közti különbség miatt.

Összefoglalva a dolgokat elmondhatom, hogy ez a váltás zökkenőmentes volt, és számomra nagyon megérte. Őszintén merem javasolni mindenkinek az áttérést, aki esetleg még mindig csak gondolkozik rajta.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr795712010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kolléga 2014.01.10. 20:04:24

Én párhuzamosan használom az Omnia 7-est egy Lumia 625-tel (céges/magán). Ami a kijelzőt illeti: az 520-as is, a 625-ös is IPS panel. Semmivel sem gagyibb, mint az AMOLED, csak más. A színei sokkal élethűbbek, nem annyira túlszaturáltak. Az AMOLED homogenitása pedig csodálatos. Mindkettő prémium panel azért. Az egyetlen zavaró a relatíve alacsony pixelsűrűség a régebbi telefon kisebb kijelzőjéhez képest.
A WP 7-re sajnos nem lehet feltenni a céges mailcímemet, mert az nem tud átlépni a lejárt tanusítványon, a WP8-nak nincs ilyen gondja. A 625-ösön van villanó.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.11. 12:05:59

@Kolléga:

Megfelelő anyagi szolgáltatásért cserébe nagyon szívesen megújítom azt a tanúsítványt.

Kolléga 2014.01.11. 13:34:19

@pushalias: És mit fizetnél érte? :)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.11. 14:36:54

@Kolléga:

Vannak jó viccek és vannak sza.r viccek. A sz.r viccek egy része legalább a szövegkörnyezetbe beleillik. Ez még abba sem illett.

Kolléga 2014.01.11. 16:21:34

Lehet, hogy nem volt valami óriási humor. Mentségemre szóljon, hogy az első rosz viccet te sütötted el.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.11. 18:08:31

@Kolléga:

Én nem haragszom, de az igazság kedvéért csak megjegyezném, hogy az első rossz vicc ebben a párbeszédben a lejárt tanúsítványú mailszerver, ami egy cégben senkit sem érdekel.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása