WinMagazin

A Windows 8.1 megjelenésével egyidejűleg elkezdték a hardware gyártók is bemutogatni a 8″-os tabletjeiket. Nagyjából egyszerre jelentette be az új termékét a Dell (Dell Venue 8 Pro), a Toshiba (Toshiba Encore) és a Lenovo (Lenovo Miix2 8).

Idáig kétféle méretű tabletet használtam. 10″-ost (Apple iPad és Apple iPad2) valamint 7″-ost (Samsung Galaxy Tab 2.0 7“). Az előbbi számomra túl nagy volt, bár látom azt a felhasználási területet, ahol jól jöhet a 25 cm-es kijelző. A másik véglet jól használható volt számomra a napi információfogyasztási rutinomhoz, ott inkább a vas/operációs rendszer kombinációja tette nehézkessé a munkát.

Ezért örültem különösen a teljes értékű Windows 8.1-et futtató, de 10″-nál kisebb tabletek megjelenésének. Külön öröm, hogy gyártók az olcsóbb árkategóriába pozicionálták a termékeket. Vagyis kb 300 usd-ért a bolygónk boldogabb felén bárki számára elérhetővé váltak.

Mivel itthon ezek az eszközök még nem (vagy legalább is a vásárláskor) voltak beszerezhetőek így forrásnak az Amazont választottam. Így ugyan az ár 300 dollárnál több lett, de cserébe 3 munkanap alatt a kezembe kaphattam a rendelést. (update: már itthon is kapható, ~100.000-120.000 ft között)

Nem volt különösebb preferenciám vásárláskor, a bevezetőben említett három gyártó bármelyik termékét szívesen láttam volna, a döntést az Amazon raktárkészlete hozta meg, mivel az Encore nem volt rendelhető, a Venue nem volt raktáron (beszerzése bizonytalan), míg a Miix2-ből volt még 12 db. Az előzőleg áttanulmányozott tesztek alapján igazán egyiket se hozták ki sokkal jobbnak, így bátran nyomtam a rendelés gombra.

Az alábbi kis táblázatban láthatóak az alap hardveradatok, ha valaki esetleg a másik két gyártó termékeivel kacérkodna:

Dell Venue 8 Pro Lenovo Miix2 Toshiba Encore
CPU Intel Atom 1.8 GHz, Quad-core
RAM 2GB, LPDDR3, 1.6 GHz
Képernyő 1280 x 800, WXGA, 189 PPI
Háttértár,
bővíthetőség
32 / 64 GB,
MicroSD kártya
Hálózat WiFi, Bluetooth
Csatlakozók Micro USB, fülhallgató Micro USB, fülhallgató jack,
Micro HDMI
Webkamerák
(első/hátsó)
1.2 MP / 5 MP 2 MP / 5 MP 2 MP / 8 MP
Méret (mm),
súly (g)
216 mm x 120 mm x 9 mm,
395 g
216 mm x 132 mm x 7 mm,
350 g
212 mm x 135 mm x 10 mm,
445 g

A fenti táblázatból is látszik, hogy minimális az eltérés a három gyártó terméke között,így egyik se sokkal jobb vagy rosszabb választás a másik kettőnél.

A termék bejelentését követően rengeteg cikk és ismertető jelent meg a Lenovo új eszközéről. Azok kedvéért, akik lemaradtak róla pár mondatban összefoglalnám a legfontosabb jellemzőket.

Készülékház

216 mm x 132 mm x 7 mm és ehhez jön 445 grammos súly. A mérte nagyjából a retinás iPad mini mérete. A hátlap enyhén redőzött műanyag, ami szerencsére nem egy ujjlenyomatmágnes.

Csatlakozók

Kombinált mikrofon/fülhallgató jack a készülék oldalán, a másik oldalon a bekapcsológomb, a hangerőszabályzó fizikai gombjai, egy kis ajtó mögött egy MicroSD/SDHC/SDXC kártya foglalat és egy micro USB 2.0 csatlakozó, mellyel tölthetjük az eszközt vagy külső perifériát csatlakoztathatunk hozzá.

Kommunikáció

Elől 2 megapixeles, hátul pedig 5 megapixeles kamera videotelefonáláshoz vagy fényképezéshez, videorögzítéshez (nyilván nem egy DSLR kamera minőségében, de átlagos felhasználásra elegendő). Extra, hogy panorámaképet vagy akár gömb-panorámát is könnyedén készíthetünk velük. 801.11 a/b/g/n wifi-vel csatlakozhatunk a netre, illetve Bluetooth 4.0-val csatlakoztathatunk eszközöket a tablethez.

Képernyő

1280×800 pixeles felbontású, 8″-os, 189 ppi-s (pixel/inch) IPS kijelző, melynek betekintési szöge 178 fok. A képminőség rendben van, bár a feketék lehetnének egy árnyalattal sötétebbek.

Ezek után kanyarodjunk rá a címben említett Lenovo miix2 8″/32 gb tabletre.

Három nappal a rendelés leadása után már a kezemben is volt a kis doboz. Ami szó szerint kicsi. Pontosan tablet méretű, az eszköz alatti rekeszben a következő tartozékok találhatóak: egy USB csatlakozós 220 V-os adapter (angliából rendelés esetén ez értelemszerűen a szigetország szabványának megfelelő), egy micro USB kábel, pár általános ismertető és egy Office 2013 termékkulcs. Ennyi. Mivel ez egy árfekvésben alsó kategóriájú tablet, így ez mondjuk nem róható a Lenovo szemére.

IMG_3863.jpg WP_20131211_008_2.jpg

Szerencsére már bejelentettek hozzá kapacitív érintőtollat (hogy ez szükséges-e vagy sem, arról majd késöbb) és egy képernyővédő tokot, ami viszont javasolt, elkerülendő a képernyő karcolódását. Mindkét termék ára ~20 USD lesz, de jelenleg Európába még nem rendelhetőek.

Az eszköz kb. 80%-os töltöttséggel érkezik, így rögvest birtokunkba is vehetjük. A készülék bal felső sarkában van a bekapcsológomb, alatta a hangerőszabályzó, illetve a képernyő alatt középen (ha a porté állást vesszük alapnak) egy Windows emblémás Home gomb.

IMG_3852.jpg IMG_3851.jpg

 

Ami első kézbefogáskor feltűnik, hogy az eszköz könnyű. Nem légiesen könnyű, és nincs olyan érzésünk, hogy ha nem vigyázunk kibillen a kezünkből, viszont annyira pont az, hogy akár órákon át kézben tartva se legyen kényelmetlen. A burkolat egyébkén nagyjából kellemes fogású műanyag, egész minimálisan bordázott hátlappal. Szerencsére ez a műanyag ház nem csúszós, “megtapad” a kézben. Hátul egy dombornyomásost Lenovo felirat és pár, szerencsére eltávolítható, matrica van csak.

IMG_3850.jpg

 

A tablet elejét szinte teljes egészében a kijelző uralja, ami kikapcsolt állapotban meglepően csillogó, de bekapcsolt készüléknél ez már nem észrevehető vagy zavaró. A káva vékony, de nem túlzottan. Portré állásban alul és felül egy kb. 1 cm-es perem van, oldalt pedig kb. 5 mm. Ez azért is jó, mert a képernyőt elforgatva, mondjuk filmnézéskor, is biztosan lehet, akár két kézzel is, tartani az eszközt, anélkül, hogy véletlenül megérintenénk a kijelző aktív felületét. A kép kontrasztos, szép és színhelyes. Egyetlen "hibája", hogy még legalacsonyabbra vett fényerőnél is "erős" a kép, tehát éjszakai olvasgatásnál ez egyeseknek zavaró lehet.

WP_20131211_018.jpg

 

Első bekapcsolás után a Windows 8 illetve 8.1 verziónál megszokott lépések következnek, ami ugye nem meglepő, hisz egy teljes értékű, ámde 32 bites Windows 8.1 fog települni. Kis molyolás után bekéri a Live accountunkat és kb. 5 perc múlva kész is. Természetesen van lehetőség egy már meglevő eszköz beállításainak szinkronizálása, de jelen esetben egy teljesen új, "szűz" telepítést választottam, tehát a telepítési idő rövidebb volt.

IMG_3861.jpg

 

Ha már a telepítés szóba került. Van lehetőség a rendszer újrahúzására is (ez nagyjából 20 percet vesz igénybe), mivel az alapban 32 gb-os háttértároló tartalmaz recovery partíciót is. Ezt, éppen ezért nem érdemes törölni, mert után meglehetősen bonyolulttá válik a rendszer újratelepítése. Alap helyzetben közel 10 GB a rendelkezésünkre álló hely (21.5 GB-os a rendszerpartíció, 6.25 GB-os a recovery), ami microSD kártyával tovább bővíthető. Sokak számára lehet ez a 10 GB elsőre kevésnek fog tűnni, de ha, mint tartalomfogyasztó eszköz nézünk a Miix2-re, akkor látni fogjuk, hogy ez bőven több, mint elegendő. Én személy szerint a tartalom-előállítás esetén a felhő alapú tárhelyek (pl. Skydrive, Dropbox, Cubby, stb...) bevonását javaslom. Már csak azért is, mert ebben az esetben a mentett dokumentumok bármikor és bárhonnan elérhetőek, miközben nem használunk el feleslegesen helyet a gépen.

Szerencsére a Lenovo nem követte el azt a hibát, hogy az operációs rendszer mellett még egy marék, általában teljesen felesleges, ún. bloatware programot is telepítene az első indításkor. Csupán a Mcafee virusirtó 30 napos próbaverziója és az internetről egyébként is letölthető használati utasítások kerülnek a gépre. Mindkettő egy-egy kattintással eltávolítható. Amivel többet kapunk, mint egy átlagos OEM Windows 8.1 az a Lenovo saját alkalmazásboltja, illetve egy teljes értékű Microsoft Office 2013 Home and Student edition (Word, Excel, Powerpoint, OneNote és 7 GB Skydrive tárterület). [szerkesztői megjegyzés: amennyiben teljesebb Officera van szükségünk, akkor célszerű Office 360 Home Premiumra váltani, ami egy havi vagy éves előfizetési modellben kínálja számunkra a teljes Office palettát. Ha viszont csak az kell, hogy időnként Word, Excel vagy Powerpoint dokumentumokat szerkesszünk, akkor a tablethez kapott verzió bőven elegendő.]

Ezeken kívül papíron pár apróbb alkalmazás jár még a megvásárolt eszközhöz, úgymint

  • Veriface Pro (a kamera képes azonosítani a felhasználót, megkímélve minket a jelszavak begépeléséről. természetesen több felhasználót is képes kezelni.)
  • Lenovo cloud storage
  • Evernote (felhő alapú jegyzettömb)
  • Cyberlink YourCam (feltuningolja a windows 8.1 gyári kamera alkalmazását)
  • Zinio online Newstand (rengeteg újság elektronikus verzióját lehet vele elérni)
  • Skype
  • Amazon Kindle

A dolog szépséghibája, hogy ezek nem léteznek, nem települnek, nem elérhetőek. (remélem hamarosan a lenovo support hivatalos válaszával updatelhetem a postot). Az Evernote, Skype és Amazon Kindle hármas ingyenesen letölthető a Microsoft alkalmazásboltjából.

Tehát van egy 8"-os tabletünk, teljes értékű Windows 8.1-gyel. tudjuk-e ezt napi szinten használni? A választ természetesen az határozza meg, hogy mire is szeretnénk használni? Tartalomfogyasztásra (levelezés, közösségi siteok, hirolvasás, böngészés és hasonlóak) természetesen igen, hisz valahol ez a tabletek alap funkciója. Viszont, elsősorban az asztali operációs rendszernek köszönhetően, alkalmas tartalom előállításra is. az Office alkalmazások segítségével ugyan olyan minőségű doksikat készíthetünk, mint tennénk azt egy laptopon vagy egy asztali gépen. Mivel nem a kicsit szerencsétlen RT verzióval szállítják, így igazán nincs megkötés, hogy milyen alkalmazást telepítünk rá. ha VLC Playerrel szeretünk ágyból videókat nézni egy távoli gép megosztásairól, megtehetjük. Ha az alap zenelejátszó helyett WinAmpot használnánk, megtehetjük. Ha nem az Internet Explorer a kedvenc böngészőnk, Nosza telepítsünk nyugodtan Firefoxot, Chrome-ot vagy bármi mást.
Szükségünk van vpn kapcsolatra, hogy elérjük a céges erőforrásainkat? Semmi akadálya. Egy Cisco VPN vagy LogMeIn Hamachi gond nélkül települ rá és máris részei lehetünk a céges hálózatnak.

Persze nem szabad megfeledkezni a limitációkról sem. Egyrészt, az egyébként kényelmes és jól használható, virtuális billentyűzettel valószínűleg lassabb lesz a gépelés, mint a megszokott, fizikai billentyűzeten. Ez szerencsére az egyre olcsóbb, vezeték nélküli perifériákkal egyszerűen áthidalható. Ehhez mondjuk kötelezően kell a bevezetőben már említett tok, melynek segítségével "felállíthatjuk" az asztalon az eszközt. Illetve, mivel Windows 8.1 és nem Windows 8.1 Pro érkezik az eszközzel, így domainbe nem rakható a tablet, bár ez az otthoni felhasználókat az esetek 90%-ban biztos, hogy nem fogja zavarni. Csakúgy, mint a BitLocker hiánya sem.

IMG_3856.jpg

 

A tablet egy 4730 mAh-s akkumulátorral érkezik (csak összehasonlítás képpen a Dell 4100 mAh, a Toshiba pedig 4000 mAh) , ami a gyári specifikáció alapján 7 órányi üzemidőt ígér. A gyakorlat azt mutatja, hogy bekapcsolt wifi és Bluetooth modulokkal, háttérben 15 percenként szinkronizálódó levelezéssel és RSS feedekkel, a képernyő fényerejét 75%-on tartva, több, mint 5 óráig bírta. A tesztek alapján ha az ember okosan konfigurálja az eszközt (wifi nélkül, legalacsonyabbra vett fényerővel) több, mint 14 óráig fog futni a Miix egy feltöltéssel.

A képernyő felbontása bőven elegendő a napi használathoz, az elforgatásokra gyorsan reagál, bár volt olyan eset, amikor ez nem valósult meg maradéktalanul. Vicces módon ez pont a Lenovo saját alkalmazásboltjával történt és nem is sikerült egynél többször reprodukálni az esetet. Ettől eltekintve panasz nem lehetett a működésére. A már említett virtuális billentyűzet álló (portrait) és fekvő (landscape) módban egyaránt jól és pontosan használható.

WP_20131217_001.jpg

 

Ha már a pontosság szóba került. az egyértelmű, hogy a ModernUI (MetroUI) felület borzasztóan kényelmesen használható érintőképernyővel. De mi a helyzet a desktop móddal? Nos, az is. Mivel még nem érkezett meg a kapacitív toll az eszközhöz, így kénytelen voltam anélkül használni a hagyományos, asztalos megjelenítést. És örömmel tapasztaltam, hogy hiba nélkül lehetett a legkisebb menüpontokra, ikonokra is rábökni. Tehát akár toll nélkül is használható, bár az Ativ PC Pro-s tapasztalataim azt mondatják velem, hogy nem lesz hátrány egy érintőtoll beszerzése azoknak, akik gyakran bóklásznak a desktopon. Bár az is tény, hogy az említett Samsungnál lényegesen jobb a képernyő érzékenysége.

Teszteredmények számfetisisztáknak.

3DMark

  • Ice storm: maxed out (ez a teszt túl “gyenge” a vashoz)
  • Ice storm extreme:  8749 pont
  • Ice storm unlimited: 15495 pont

PC benchmark

  • GPU test: 649.81 ops
  • RAM test: 736.00 MB/s
  • CPU test: 35.41 MB/s (egy szálon) és 132.31 MB/s (több szálon)
  • Disk test: lináris irás 36.41 MB/s, lineáris olvasás 144.96 MB/s, 512k-s irás 23.20 MB/s, 512k-s olvasás 67.30 MB/s, 4k-s irás 4.79 MB/s, 4k-s olvasás 4.46 MB/s

Összességében egy nagyon kényelmes és jól használható eszköz azoknak, akik nem az iOS/Android világból választanának maguknak tabletet. A ModernUI (MetroUI) itt mutatja meg igazán, hogy mennyire jól használható, és úgy alapvetően a Windows 8.1 nagyon jól érzi magát a vason. A használata zökkenőmentes és gyors. Belassulás, lefagyás, akadozás egyáltalán nem volt. Se a rendszerben magában, se az alkalmazásokban.

Az egyetlen bökkenő az itthoni ára. Mivel 100.000-120.00 Ft az nem az az árfekvés, ahova alapvetően ezeket az eszközöket tervezték. Az európai/amerikai ár (299 USD = ~65.000 Ft) alapján a lehető legjobb választás lenne, és ha valakinek lehetősége van külföldön beszerezni, akkor nem érdemes rajta gondolkodni, mert ilyen áron ajándék (akárcsak a versenytárs Dell és Toshiba modellek). A négymagos processzor elég erőt biztosít, hogy akár játékokat is futtassunk rajta, bár ehhez nyilván kell egyfajta elborultság. A mobilokra fejlesztett játékok ugyan olyan egyszerűen játszhatóak, mint a telefonunkon, de asztali gépekre tervezett PC-s játékokkal is vidáman elboldogul. (kivéve, ahol a minimum felbontás nagyobb, mint 1280×800 pixel) Sajnos a 100.000 Ft vagy kicsivel felette levő ár itthon sok embert el fog riasztani a vásárlástól és inkább olcsóbb Androidos eszközöket fogják választani.

Pro

  • Windows 8.1
  • kényelmes méret és súly
  • hosszú üzemidő
  • nagy betekintési szögű, szép képet mutató képernyő
  • panoráma fényképezés jópofa és egyszerű

Kontra

  • micro-HDMI hiánya
  • érthetetlenül rossz támogatás
  • kevés (még) a megvásárolható kiegészítő (tokok, stylusok)
  • zajos kép gyengébb fényviszonyoknál

verdikt: 9/10 (itthoni áron: 6/10)

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr695694771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akron · http://e-vita.hu/dxn 2013.12.20. 12:06:59

Kedvet kaptam egy ilyen kütyühöz. Ugyan mindig utáltam a MS-ot, de ez a Metro UI (és az új irány) nekem nagyon bejön. De eltudom képzelni, hogy a MS ezt is eltudja vinni negatív irányba. A Skydrive szuper lenne önmagában. De a Google Drive mellé téve a funkcionalitás és kezelés már szegényes.

Akron · http://e-vita.hu/dxn 2013.12.20. 12:26:00

Ha van micro HDMI akkor rá lehet csatlakoztatni a VGA csatlakozós projektort és tudnám prezentációra is használni a tabletet?

IamTwo 2013.12.20. 13:08:19

Szia, neked hogyan sikerült megrendelni? Az usa amazon azt mondja, hogy nem szállítható ide, az uk amazon pedig pont annyira drága, hogy ne legyen szimpatikus.

waces · http://blog.waces.hu 2013.12.20. 13:19:04

@Akron: igen, termeszetesen a google drive is jo, vagy a box, a sugarsync vagy barki :)

illetve a microhdmi kerdese. a micro usbje elmeletileg tamogat microusb-hdmi atalakitast (azert irom, hogy elmeletileg, mert kiprobalni csak a hetvegen fogom tudni a maga valojaban az atalakitott). ha igen, utana egy hdmi csatlakozos projectorral vagy mas eszkozzel (pl) tv ki tudod vetiteni a kepet (illetve tamogatja a wireless megjelenitoket is, de ilyen nincs a kozelemben, sot tavol se, ugyhogy ott gyakorlati tapasztalatrol nem tudnek irni).

@IamTwo: amazon.co.uk. szallitassal egyutt eppen 100.000 alatt volt. ezert is irtam, hogy a legjobb beszerzesi modja, ha valaki az usaban egy boltba besetalva megveszi 299 usd-ert (vagy europaban, a lenyeg, hogy ne postazza, mert nalam is a rarakodott afa miatt lett sokkal dragabb)

IamTwo 2013.12.20. 14:37:30

@waces: na mindegy, szerintem megrendelem az uk amazontól, aztán had szóljon. Van egy eladó Tab2-esem ha érdekel valakit :)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.20. 15:09:01

@Akron:

Milyen funkció hiányzik? Tényleg nem értem.

valaki23 2013.12.20. 16:28:48

Tegnap voltam a Média Markt-ban, és ott futottam bele ebbe a gyönyörű kis tabletbe, és az áron padlóztam egyet: xbox 360-nal együtt a tabletet 100 eFt-ért árulták. Az Xbox elvileg 55 eFt (nincs Kinect), de a konzol nekem nem kell, így azt ha már 40 eFt-ért el tudom adni, akkor nagyon jó áron vettem. Nem kell valakinek az Xbox? Bontatlan, teljesen szűz :-)

Az éjjel megnéztem a Miix2-t, egyszerűen fantasztikus, a családnak tökéletes. Természetesen a Metros felület hasít, de meglepett, hogy a Desktop-pal is el lehet boldogulni, azt hittem, kínszenvedés lesz, de nem.

valaki23 2013.12.20. 16:30:18

Jajj, elszállt a bejegyzésem? Aúúú

valaki23 2013.12.20. 16:32:36

@valaki23: bocs, még valami. A MM-ban 64GB-os háttértárral árulják, ez sem utolsó.

valaki23 2013.12.20. 16:38:19

Ugyanez az akció az edigital.hu-n is megy, de ott 32 GB-ot írnak háttértárnak, én a MM-ban 64-est vettem.

Helye Sírásk Ommandó 2013.12.20. 20:17:48

Egy ilyen színvonalas blogon igazán lehetne figyelni, hogy durva helyesírási hiba ne legyen a címben. (Főleg ha ott figyel az index címoldalán.)

8.1=nyolcpontegy
plusz -val -vel
Eredmény: 8.1-gyel.

Amúgy 100 ezerért Xbox-szal nagyon jól hangzik...

IamTwo 2013.12.20. 21:27:09

Akit esetleg érdekel a 100e-es akció a MM-ban:
- a Westendben már nincs, állítólag lehet, hogy lesz még.
- az Europarkban van, legalábbis este még vettem egy pakkot.

Aki a desktop alkalmazásokat is akarja nyomkodni, az szerintem vegyen hozzá tollat.

Egy "bajom" van vele, nem látja a wifimet, hm... Látja a szomszédot, meg a Lumia internetmegosztását, de a routert nem... Ha valaki tudja, mit kell hol állítanom, kérem szépen ossza meg.

Akron · http://e-vita.hu/dxn 2013.12.21. 10:15:32

@pushalias:
Mint írtam jó, de az összehasonlításban szerinetem alulmarad. A kezelése kevésbbé gördülékeny, a felhasználó élmény rosszabb, a képernyőfelosztás (elrendezés) sem olyan jó szerintem.
Funkciók pedig a táblázatkezelőben (excel) pl. nem találtam sor/oszlop rögzítést, ami kifejezetten nehézkessé teszi a használatot.

De ez itt egy off téma, nem akarok belemenni. Csak megemlítettem, hogy fura, hogy a MS-tól, aki ennyire kapaszkodik az officba, hogy nem ő a legjobb ezekben a webappokban. Én szívesebben használom a gDrivet-ot (gDocs), mint a MS megoldását. Viszont az op rendszerben meg inkább a Win mint az Android. Ezért volt részemről ez a dilemma.

Hogy ne csak off legyek: Nagyon szuper lenne ebbe a gépbe a (micro)HDMI. Azthiszem igyekeznék is megvenni. 100 eFt-ért (xBox-szal) nagyon jó vétel.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.21. 10:26:45

@Akron:

Nem tudom, aki megszokta az Office használatát, annak az a felület a magától értetődő és egyszerű. Én agyérgörcsöt kaptam mindig a Google Docs használatától, ugyanis folyamatosan nem azt csinálta, amit szerettem volna (hóttegyszerű, primitív műveletektől van szó), ráadásul jóval szegényebb funkciókban, ami nem csoda, mert az online Office rengeteget tud.

Akron · http://e-vita.hu/dxn 2013.12.21. 10:39:09

Az eDigatálnál a Toshiba is akcióban van xbox-szal. ...és azon van microHDMI :) ...csak az kicsit vastagabb, 1 dekával nehezebb, gyengébb aksi

IamTwo 2013.12.21. 13:29:21

Valaki tudja, hogy a tablet bal oldala miért mágneses?

A wifi félig-meddig meggyógyult, a routert át kellett állítani channel 13-ról 1-re.
De ettől függetlenül nem 100-as; ha ledobja wifi, akkor előfordul, hogy az egész wifi adapter eltűnik, csak újraindítás segít rajta.
Ettől eltekintve nagyon pöpec cucc, de toll nélkül néha megzsibbadnék a nagy felbontás miatt

IamTwo 2013.12.21. 13:31:00

@Akron: szerintem összemosod a drive szolgáltatásokat a docs szolgáltatásokkal.

waces · http://blog.waces.hu 2013.12.21. 15:43:14

@Akron: gdrive != gdocs :) de lesz hamarosan (talan meg karacsony elott) egy kis osszehasonlito iras az ilyen-olyan felhos szolgaltatasokrol windows 8/8.1 ill. windows phone 8-ra kihegyezve

valaki23 2013.12.21. 15:48:42

@IamTwo: "de toll nélkül néha megzsibbadnék a nagy felbontás miatt"

Milyen tollat vettél? Hol, mennyiért? Megérte? :-)

valaki23 2013.12.21. 15:53:25

Skydrive-ról: volt valami akció, régi felhasználóknak ingyen járt 25GB tárhely és most jött egy email, hogy egy évre adnak még 20 GB-ot ingyen, mert WP felhasználó vagyok. 45 GB ingyen, nem rossz, ráadásul a Win 8.1 Skydrive szerintem über f@sza lett.

IamTwo 2013.12.21. 21:00:28

@valaki23: valami genius toll, a doboza már nincs meg, a tollon meg nincs típusjelzés.
A mediamarktban vettem az akciós csomag mellé, 1990 ft volt.
ez az első tollam, tehát nincs összehasonlítási alapom, de ez nekem jó. Rugalmas, gumiszerű feje van, állítólag 400000 érintést bír. és így legalább az ujjlenyomat is minimális.

valaki23 2013.12.21. 23:17:05

@IamTwo: köszi, még egy kérdés, írni is lehet ezzel vagy a gumis fej miatt nem csúszik az üvegen?

IamTwo 2013.12.22. 07:29:13

Ezzel nem lehet írni, az üvegen viszont némileg csúszik, hiszen akkor nem lehetne vele tartalmat, ablakot húzkodni. Úgy viselkedik, mint egy vékony kisujj.

IamTwo 2013.12.22. 08:09:04

Még egy bánatom van, ha valakinek a GPS-t sikerült feléleszteni, az kérem árulja el, hogyan tette

valaki23 2013.12.22. 15:10:30

@IamTwo: én most nem tudok segíteni, be van csomagolva és várja, hogy a fa alá kerüljön :-)

IamTwo 2013.12.22. 15:28:09

@valaki23: Akkor majd visszatérünk rá a jövő héten

IamTwo 2013.12.25. 13:12:59

Egy érdekesség: ha valaki más böngészőt tesz fel és a továbbiakban nem az IE az alapértelmezett böngésző, akkor nem is indítható el többet a metro felülettel, csak desktop módban.
Ha visszaállítja alap böngészőnek, akkor megint metrós lesz.

Én firefoxot használok, ami kicsit kényelmetlen ilyen környezetben (jól kell célozni a tab-ok bezárásánál, a virzuális billentyűzet nem jön fel magától egy szövegbeviteli mezőbe lépve, stb), szóval úgy néz ki, hogy ha felteszem a megszokott browsert, akkor nincs kényelmes browserem

valaki23 2013.12.26. 20:55:00

@IamTwo: ez az app azt mutatja, hogy működik, igaz, ki kellett mennem vele az udvarra, mert bent nem volt jó:

apps.microsoft.com/webpdp/app/29a4a5f3-35c6-47f4-9859-b067574ae461

IamTwo 2013.12.28. 21:22:00

@valaki23: köszi, valóban ki kell vele menni, így már nekem is tökéletes!

valaki23 2013.12.30. 12:43:38

Valami nem kósér a cuccal, Win8.1 sok gépen megy, de nincs kék képernyő, viszont ezen már nem először látom, nem gyakori, de azért van. Szerintem valami drivert nem szerethet, de a support.lenovo.com-on nincs újabb driver.

Más is tapasztalt ilyet?

IamTwo 2013.12.30. 23:10:23

@valaki23: én összesen 3 bigyót tettem fel rá, ebből kettőt a Lenovo support app ajánlott (valami dependencypackage.exe win 8-ra, majd később ugyanez 8.1-re)
Még a gps kergetős időből tettem fel egy apps.diagcab nevű fájlt, ezt egy fórumban lőttem, de a lenovo oldalaira mutató linken lehetett letölteni.
Ha a windows update tett fel valamit, akkor az még fent van, mást nem bütyköltem rá. Az enyém még nem csinált kék halált.
Te mikor látod? Egy bizonyos alkalmazás indításakor? Egy bizonyos művelet elvégzésekor? Vagy csak úgy álltában, magától?

-putyin- 2013.12.31. 09:13:16

@valaki23: na ezért nem veszek MS-hez kapcsolódó terméket. Tudod mit vettél magadnak? Gondot.

valaki23 2013.12.31. 11:02:29

@IamTwo: Pl a kamera app tudta kiakasztani

valaki23 2013.12.31. 11:06:20

@-putyin-: Nem kell erre ráizgulni annyira, nem-windows világban is vannak ilyen problémák, csak ott nem mindig beszélnek róla. Itt egy új termékről van szó, lesz driver update és akkor betonbiztos lesz. A kamera alkalmazás ráadásul nem egy kritikus cucc, és nem is mindig csinálja.

IamTwo 2013.12.31. 16:22:43

@-putyin-: ez nem túl szép antré egy olyan blogon, ahol tisztában vagyunk a dolgainkkal.

valaki23 2014.01.01. 22:45:35

@IamTwo: az általad írt dependencypackage.exe-t felraktam én is, azóta nem volt kékhalál.

A készülék nagyon tetszik, hihetetlen jó cucc, nem lehet letenni. Fürge, mint az atom. Nem tudok betelni vele :-)

IamTwo 2014.01.03. 12:39:49

@valaki23: Na szuper, reméljük, csak ennyi hiányzott!
"Fürge, mint az atom" - persze, hiszen Atom van benne :)

Cloud Wizard 2014.01.04. 09:44:40

Tegnap beszereztem en is egy ilyet, igen jo cucc. Allitolag van/lesz hozza accutype cover, ezzel talalkozott mar valaki?

valaki23 2014.01.05. 15:28:16

@Cloud Wizard: hol olvastad? ez engem is fog érdekelni, ha lesz.

IamTwo 2014.01.06. 11:54:40

Sziasztok! USB eszközt (pendrive-ot, mobilinternet sticket) tudtatok az eszközhöz csatolni? Én egy pendrive-ot próbáltam, de nem ismerte meg :(
(a kapott kábel + egy anya-anya USB átalakító)

valaki23 2014.01.06. 11:59:38

@IamTwo: én Lumia mobil internet megosztást próbáltam, meg egy bluetooth-os egeret, természetesen jól működtek. Másról nincs tapasztalatom.

waces · http://blog.waces.hu 2014.01.07. 19:10:27

@IamTwo: igen, siman lehet hozzá csatlakoztatni pendriveot, külső diszket.

waces · http://blog.waces.hu 2014.01.07. 19:11:22

@-putyin-: ez mondjuk nyilván hülyeség. de persze lehet szivni androiddal, de egy idő után azt megunja az ember

waces · http://blog.waces.hu 2014.01.07. 19:12:37

@IamTwo: ez azert igy nem teljesen igaz. nalam is chrome az alapertelmezett es megis fut minden metros app. ott valami mas gond lehet

IamTwo 2014.01.09. 11:23:18

@waces: nem általában a metrós appok nem futnak, hanem az IE nem indul el metrós felülettel. És ez nem csak nálam gond, hanem by-design ilyen, tehát ez egy dokumentált ajándék.

IamTwo 2014.01.09. 14:16:01

@waces: és ezt próbáltad is, vagy csak olvastad?

IamTwo 2014.01.20. 14:48:25

@waces: a hozzám hasonló tudatlan népeknek és a jegyzőkönyv kedvéért: nem jó a sima usb kábel, ham ún. USB OTG kábel kell hozzá.

IamTwo 2014.01.20. 19:26:44

Másnak is tetszik:
index.hu/tech/cellanaplo/2014/01/20/itt_a_majdnem_hibatlan_tablet/

Szereztem egy OTG kábelt és azzal csatlakoztatni tudtam mindenféle pendrive-ot, egy külső HDD-t (laptop HDD-s), mobil internet stick-et.

valaki23 2014.01.21. 08:52:38

@IamTwo: "Másnak is tetszik"

Nem csodálom, nagyon eltalálták. Éppen most olvastam ki rajta egy vaskosabb könyvet. A NOOK-ot használtam, mert az tud importálni is, és a betűméretet is nagyobbra tudtam venni. Nagyon kényelmes volt.

valaki23 2014.01.21. 08:54:16

Közben sikerült az XBOX-ot is eladnom, így nekem a tablet 65000 HUF-ban volt, áfával, garanciálisan, bontatlanul 64GB-os verzió.

IamTwo 2014.02.12. 14:53:57

Sikerült már hozzávaló tokot találnia valakinek? Nem a gumipántos univerzális tok érdekel, hanem egy hozzávaló, bepattintós.

IamTwo 2014.02.12. 16:16:21

Szuper, ez jó lesz! Köszönöm!

IamTwo 2014.02.22. 20:50:50

Megjött a tok! Gyors értékelésként megjegyezném, hogy az érintő ceruzának nincs helye ugyan a tokban, és a tablet felállítása is igényel némi rutint, de cserébe pontosan illeszkedik és a különböző csatlakozók helye is pontosan van kivágva.

IamTwo 2014.06.25. 14:26:28

Úgy tűnik, elért a Lenovo átok*, a tapiképernyő megadta magát. Valami isteni sugallat volt, hogy éppen most vettem hozzá BT-egeret, így legalább erős hendikeppel, de tudom valamennyire használni.
*)Erős típushibának tűnik a google keresések alapján... egy ideig ment az "i2c hid device restart" módszer, de tegnap óta sehogy sem lehet feléleszteni az érintőképernyő érintő részét.
Tapasztalt valaki már hasonlót? @valaki23?
A lenovo garanciás ügyintézésnek mennyi az átfutási ideje?

IamTwo 2014.09.10. 12:04:48

Info garanciális ügyintézéshez: a garanciapapíron lévő szám már nem él, de bemond helyette egy másikat és az ott kiválasztandó menüpontot. A megadott számon lévő másik menüpont teljesen érdektelen, úgyhogy legalább negyed órát lehet bolyongani egy teljesen használhatatlan információt nyújtó hangmenüben.
Ha valakinek hasonló problémája lenne, megspórolok neki 20 percet :)
A megadott 23-880-319 es telefonszámon ne az említett 7-es menüt nyomjuk, hanem kérjük a gyártói ügyfélszolgálatot. Itt sem leszünk sokkal okosabbak, de legalább megemlítik, hogy tmx.hu/lenovo oldalon kérhetünk futárt.
Humán erőforrással nem tudtam beszélni, akármelyik menüpontot választottam, akárhol nyomkodtam a 0-át.
+3 napra kértem futárt, nem tudom, hogy jön-e mert semmilyen visszajelzést nem kaptam.
Kicsit parázok, mert a neten elég rosszakat olvastam :(

IamTwo 2014.09.12. 16:43:45

Kedves naplóm!
Ma megjött a futár, aki nem futár volt, hanem csomagpostás, eléggé zokon is vette, hogy "lefutároztam" :) Hozott nekem egy borítékot, amit rendesen át kellett vennem, a borítékban pedig egy átveli elismervény mellett benne volt minden, ami a "csomagfeladáshoz" szükséges volt, így végül elvitte a dobozkát.

IamTwo 2014.10.06. 15:39:02

Kedves naplóm!
Pontosan 3 hét kezelés után visszakaptam a tabletet. Valószínűleg cserélték a komplett LCD modult. Egyelőre jó. (Bár ha hinni lehet a lenovo fórumon leírtaknak ez elég kétesélyes javítás volt, de majd fél év múlva meglátjuk)
Viszont a neten korábban olvasott problémákkal szemben a TMX-es lebonyolítás teljesen korrekt volt (ők intézik a lenovo szervízhátterét).

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása