WinMagazin

December 17-én, az év végi ünnepek előtt néhány nappal vette át a tizenegy díjazott nyereményét “A dinamótól Harry Potterig” című szellemitulajdon-védelmi óravázlatíró pályázat díjátadóval egybekötött eredményhirdetésén. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kezdeményezésére meghirdetett óravázlatíró pályázatra több mint 73 pályamű érkezett a hathetes pályázati időszak alatt. Óravázlat-pályázatok érkeztek magyar nyelv és irodalom, dráma, informatika, ének-zene, környezetismeret, etika, fizika, kémia, történelem, idegen nyelvi és osztályfőnöki órákhoz.

0_kezdő.jpgBaho-Borzók Noémi, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) képzési tanácsadója a díjjal jutalmazott óravázlatokról elmondta, hogy azok – mind színvonalas munkák, ötletesek, alaposak, látványosak, jól kidolgozottak, segítségükkel egy pedagógus élvezetes órát képes felépíteni osztályának. Az óravázlatok kiválasztásakor szempont volt továbbá a szellemitulajdon-védelmi részek szakmailag megfelelő tartalma és az óra eredetisége, interaktivitása is. Figyelembe vettük azt is, hogy az alapfogalmakat alaposan és érthetően tisztázza a vázlat, és hogy a pedagógus az ismeretek átadásán túl a tudatosság növelésére, a szellemi tulajdon értékének felismerésére neveljen.

A pályázatok értékelését az SZTNH és a partnerszervezetek munkatársaiból álló bizottság közösen végezte, a különdíjak nyerteseit a felajánlók választották ki. A díjakat felajánló Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó, ProArt Szövetség a Szerzői jogokért és Microsoft Magyarország mellett a pályázat létrejöttében további szakmai partnerek voltak még a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a MediaSmart Hungary Oktatási Közhasznú Nonprofit Kft. is.

Németh Gábor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Főosztályának igazgatója elmondta, hogy a pályázat célja, hogy a szeptembertől életbe lépett új kerettantervekben dedikáltan megjelenő legfontosabb szellemitulajdon-védelmi témák feldolgozására ösztönözze a közoktatásban dolgozó pedagógusokat. – Fontosnak tartjuk, hogy az új generációk már minél fiatalabb korban megismerkedjenek az szellemitulajdon-védelmének jelentőségével. A megfelelő tankönyvi tartalmak és a pedagógusok továbbképzése mellett, az olyan praktikus segédanyagok is nélkülözhetetlenek a sikeres ismeretátadásban, mint amilyenek a mostani pályázat keretében születtek, illetve kerülnek mindenki számára hozzáférhetővé.

Kiss János Tamás a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTK) vezérigazgatója az NTK különdíjainak átadásakor elmondta, hogy – a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó nem csupán elhivatott közvetítője a nemzeti kultúránknak, hanem egyik szószólója a szellemi tulajdon tiszteletének. Így nagy örömmel kapcsolódtunk a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának kezdeményezéséhez, és boldogok vagyunk, hogy számtalan pedagógus kollégát szólított meg a pályázati felhívás. A benyújtott munkák megerősítik a hitünket: lenyűgöző kreativitással igyekeznek a tanáraink az ifjabb nemzedékek számára nemcsak az értékeket átadni, hanem a szellemi tulajdon tiszteletére nevelni. Ez túlmutat a puszta jogkövető magatartás fontosságán; ez a szellemi produktumok tekintélyének emelése.

Horváth Péter, a ProArt Szövetség a Szerzői jogokért igazgatója a ProArt különdíjának átadásakor kiemelte – legfontosabb feladatunk a szerzői jogi tudatosság fejlesztése, ennek leghatékonyabb módja szellemi tulajdonnal, szerzői joggal kapcsolatos alapinformációk átadása. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel közösen sikerült elérnünk, hogy ezek a tudásmorzsák megjelenjenek a tananyagokban, a tankönyvekben. Ez azonban még nem elég, ahhoz, hogy ezek az információk tudássá váljanak a tanároknak is megfelelő segítséget kell biztosítani. Ezért született ez a tanároknak szóló pályázat. A díjnyertes tanárok és óravázlataik segítségével országszerte más pedagógusok is hatékonyan tudják majd ezeket a fontos ismereteket átadni a diákoknak, akik maguk is alkotók, a jövő reménységei, akik maguk lesznek ezen javak fogyasztói is.

Vass Gábor, a Microsoft vállalati és partnerkapcsolati üzletágának igazgatója a Microsoft különdíjainak átadásakor elmondta –manapság, amikor tízből hat háztartásban már található számítógép, és ezek közül szinte mindegyik az internetre van kötve, különösen fontos, hogy védjük ezeket a rájuk leselkedő veszélyektől. Hazánkban a számítógépeken található programok közül tízből legalább négy kalózszoftver. A nem eredeti alkalmazások és eszközök biztonsági szempontból komoly veszélyeket rejtenek, károsak lehetnek adatainkra, munkafolyamatainkra. –Az Microsoft igazgatója kiemelte – a fiatalok a nem eredeti szoftverek leggyakoribb alkalmazói. A ma fiataljai a holnap vezetői lesznek, akik munkájuk során szinte biztosan számítógépekkel fognak dolgozni, a kalózszoftverek használatával pedig már komoly gazdasági károkat is okozhatnak óvatlanságukkal. A Microsoft ezért YouthSpark programján keresztül mindent megtesz annak érdekében, hogy a diákok jogtiszta, eredeti informatikai megoldásokat használhassanak.

A pályázat díjazottai:

SZTNH első helyezett: Soltész Tünde (Bocskai István Gimnázium, Hajdúböszörmény)
osztályfőnöki óra/erkölcstan óra
téma: szerzői jog, plagizálás, a szellemi tulajdon tisztelete

SZTNH második helyezett: Tusorné Fekete Éva (Weöres Sándor Általános Iskola, Gyömrő)
informatika
téma: etikus internet és szoftverhasználat, szerzői jogi alapismeretek

SZTNH harmadik helyezett: Vit Olivér (Katona József Szakközépiskola, Budapest)
történelem
téma: ipartörténeti találmányok születése

SZTNH különdíj: Paizs Ottó (SM Duráczky József Pedagógiai Fejl. Központ, Kaposvár)
fizika
téma: a transzformátor felépítése és működése, szabadalma

SZTNH különdíj: Filep Otília (Mészáros Lőrincz Körzeti Általános Iskola, Megyaszó)
fizika
téma: a dinamó felfedezése, szabadalmak

SZTNH különdíj: Fodor Éva (Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Orosháza)
magyar nyelv és irodalom
téma: idézés és forráshasználat

NTK különdíj: Veszelszkiné Huszárik Ildikó (Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium)
magyar nyelv és irodalom
téma: idézés és forráshasználat

NTK különdíj: Sulai Erika (Kölcsey Ferenc Gimnázium, Budapest)
magyar nyelv és irodalom
téma: intertextualitás és plágium

NTK különdíj: Vizi Bernadett (Nógrádsipeki Keresztény Általános Iskola és Óvoda)
magyar nyelv és irodalom
téma: idézés és forráshasználat

ProArt különdíj: Takácsné Kocsis Anikó (Dancs Lajos Ének-zenei Ált. Isk., Nagyecsed)
ének-zene
téma: szerzői jogi alapfogalmak a zenéhez kapcsolódóan

Microsoft különdíj: Margitai Istvánné (Újfehértói Ált. Isk. és Alapfokú Művészeti Isk.)
informatika
téma: szoftver jogtisztaság, szerzői jog

Microsoft különdíj: Tusorné Fekete Éva (Weöres Sándor Általános Iskola, Gyömrő)
informatika
téma: etikus internet- és szoftverhasználat, szerzői jogi alapismeretek

A legérdekesebb óravázlatok a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület weboldalán elérhetőek lesznek. Példákkal, ötletekkel, jó gyakorlatokkal szolgálnak majd a közoktatásban dolgozó pedagógusoknak, szemléltetve, hogyan érdemes szellemitulajdon-védelmi tartalmakat beépíteni a tanórák anyagaiba.

A díjátadón készült fotók megtekinthetők és letölthetők itt.

További részletek a pályázatról itt olvashatóak.

Kiadta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Forrás: Microsoft Sajtóközlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr125698879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása