WinMagazin

Az utóbbi időben megint felkapott téma lett a Start menü visszahozása az új Windows verziókba. Habár semmi konkrét információval nem rendelkezünk, Paul Thurrot megemlítette, hogy akár a Threshold keretében néhány Windows változat esetleg visszakaphatja a Start menüt, sőt annak egy „modern” változatának lehetséges látványterve fel is került az internetre (egy kreatív felhasználó jóvoltából). Nézzük meg a kérdést közelebbről!

Start menü anno

A Start menü a Windows 95-ben jelent meg, előző Windows verziókban nem található semmilyen hasonló eszköz se. Érdekesség, hogy a Windows 95 telepítése után hasonló oktatóanyag várta az új Start menü felhasználót, mint amilyen a Windows 8 telepítésénél is megjelenik. Mobilos téren az első menüt, a 96'-ban kiadott első PDA-s változat már tartalmazta.

A Start menü története három különböző stílust, fejlettségi szintet mutatott; az első generáció a Me-ig és a 2000-ig volt a Windows-ban, a második, Luna stílusút csak az XP futtatta, míg a legfejlettebb, legkényelmesebb, Aero-s Start menüt a Vista és a Windows 7 nyújtotta a felhasználónak. Az új generációs Startscreen (Kezdőképernyő) a Zune közvetítésével jutott el a Windows Phone 7-hez, ahonnan a nagy (bár nem osztatlan) siker miatt 2012-ben a Windows 8 is, kis módosításokkal, megkaphatta.

Használtuk? Nem használtuk?

Sajnos a fenti kérdésekre a válasz alapvetően a „nem használtuk”. Nem szabad általánosítani, voltak, akik lelkesen használták, kattintgattak a Windows gombra napjában akár százszor, de legtöbb esetben csak néhány keresés illetve a kikapcsolás erejéig vettük igénybe nagyszerű szolgáltatásait. Az alábbi táblázat erőteljesen rámutat arra, hogy mennyi értelme lett volna a Windows 8-ban tovább erőltetni a Start menüt (a táblázat a Vista és a 7-es Start menü használata közötti visszaesését mutatja).

Eszközök, kattintások, érvek

Mennyivel tud többet a Menü, mint a Képernyő? A válasz: semennyivel... Nézzük végig, mire használtuk a Menüt:

  • kikapcsolás/altatás/stb - 3 kattintás
  • dokumentum, alkalmazás keresés - 1 kattintás
  • gyakran használt/kedvenc alkalmazások elindítása - 2 kattintás
  • speciális mappák (fényképek, zenék, sajátgép, vezérlőpult, stb.) elérése - 2 kattintás

A plusz néhány egyéb, egyéni felhasználási területet is belevéve, ha végignézünk a listán, rájövünk, hogy a Kezdőképernyő is képes ezeket ennyi (vagy kevesebb) idő alatt elvégezni nekünk.

A gondoskodás határtalan

Mint láttuk, a kezdőképernyő képes hozni azt, amit a menü, de mi akkor a többlet? A kezdőképernyő (bár ez ízlés kérdése) sokak számára nem túl nagy esztétikai élmény, kicsit fura, sőt, néha nehézkesebbnek tűnik. Miért használjuk mégis? Mi motivál több millió (százmillió) embert ennek a használatára? A válasz: az idő. Gyakorlatilag 15 másodperc alatt látom, hogy vannak-e értesítéseim, emailjeim, mik az új hírek, milyen lesz az időjárás, mit játszott a kedvenc csapatom, milyen naptárbejegyzések vannak holnapra, mik az új alkalmazások, sőt akár az elmúlt hét edzéseinek tagadhatatlan jele is megmutatkozhat. Ezt 15 másodperc alatt. Ha ezt egyesével kellene végignéznem, alkalmazásról alkalmazásra, akkor több, rossz esetben akár 10 percet is elvehetne minden nap (évi 2,5 nap) és még a lényegi munka el se kezdődhetett. Persze jön a válasz, hogy nem mindegyik szolgáltatást használod ki; ez valószínű, de válaszolj: van legalább egy email címed, Facebook-od vagy Twitter-ed, esetleg kedvenc NBA csapatod, Skype-od, talán olvasol valamilyen online magazint vagy játszol AlphaJax-szel, Galactic Reign-nel vagy akár van Xbox Live profilod? Ha valamelyikre is igen a válasz, már könnyebb az életed a kezdőképernyővel, már megéri azt használnod!

Ránkerőszakolt képernyő

Néhány felhasználó semmilyen körülmények között nem használná a kezdőképernyőt (a legvalószínűbb ok az újtól való félelem, ami természetes), sőt egyenesen azt gondolja, hogy azt a Microsoft rájuk erőlteti ezt az új szolgáltatást. Ez nem igaz, nem is lenne (pénzügyi) érdeke, tehát egy teljes értékű menüvel, teljesen kezdőképernyő-mentes életet is élhet a felhasználó, már ha ezt szeretné. Az asztalra boot-olás lehetősége adott a 8.1 óta, ezek után már csak egy „Start menü-pótlékot” kell telepíteni (esetleg néhány alapértelmezett programot átállítani) és élhetjük az életünket egy felturbózott, biztonságosabb és gyorsabb Windows 7-ben. Az egész procedúra kb. 2 percbe kerül.

Út a jövőbe

A Start menü visszahozásának ötlete már a Windows 8 bemutatása után ott volt a blogolók asztalán, nagyon sok ilyen, akár értesülésekkel alátámasztott bejegyzés született. Sok különböző opciót mutattak be, de két alapvetően közös vonásuk volt (a fent linkelt hírrel együtt), nem mondtak semmi konkrét infót illetve nem lett belőlük semmi.

Ennek ellenére esetleg elképzelhető, hogy a Microsoft visszahozná a start menüt, de nem túl valószínű. Egyik ok, hogy igazából senkit (néhány igen aktív kommentelőt leszámítva) nem érdekel ez a téma egy cikknél hosszabb ideig. Valljuk be, a potenciális vásárlók listáján a start menü kérdése egy nagyon eldugott helyen szerepel. A Másik ok pedig Steve Ballmer  „One Microsoft projectje”, aminek folytatása a lehetséges CEO jelöltek mindegyikének terveiben szerepel. Ebben pedig egy egységes Windows/Windows Phone/Xbox operációs rendszer szerepel, ami távolról elutasítja a start menü visszahozatalának gondolatát is.

Összegzésként tehát elmondhatjuk, hogy habár van valamennyi esélye, de valószínűleg a Microsoft nem fogja visszahozni a Start menüt, ami nem is baj, hiszen csak egy apró nyitottsággal sokkal kényelmesebbé tehetjük az életünket a Kezdőképernyő által.

Adatok forrása: Building Windows 8

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr565689952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.12.16. 08:21:38

"Gyakorlatilag 15 másodperc alatt látom, hogy vannak-e értesítéseim, emailjeim, mik az új hírek, milyen lesz az időjárás, mit játszott a kedvenc csapatom, milyen naptárbejegyzések vannak holnapra, mik az új alkalmazások, sőt akár az elmúlt hét edzéseinek tagadhatatlan jele is megmutatkozhat."

Az egész cikk következtetése arra a hibás feltételezésre épül, hogy a start menü idején ezekhez mindig ki kellett nyitni az alkamazást, nem léteztek az óra melletti notif ikonok (mail), widgetek, amikkel AZONNAL és FOLYAMATOSAN látom, nem kell a start screenre ugrándozni.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.12.16. 08:22:55

"gyakran használt/kedvenc alkalmazások elindítása - 2 kattintás
speciális mappák (fényképek, zenék, sajátgép, vezérlőpult, stb.) elérése - 2 kattintás"

És két-három-négyszer annyi egérmozgás.

Benoke2 2013.12.16. 09:42:10

A kezdő képernyőt ahhoz, hogy a fent leírt dolgokat használni lehessen, gondolom be is kell állítani. Illetve van akinek nem mindegy hogy 5 vagy 7 vagy akárhány levele van? Így is úgy is megnézi. Oké nem rossz dolog. Időjárás? Az ablakon kívül látom, de végül is használható ha valaki ezzel akar bíbelődni. Hírek? Hát ha valaki szereti annak szintén jó. Ezeket mind be kell állítgatni, azon felül akárhányszor ezt megnyitod látod annak ellenére, hogy már nem légyeges, oké túlélhető. Olyan mint a widget, csak hát ha programot futtatok egyiket sem látom, szóval aki szereti használja. Viszont az egész felület használata olyan, hogy kattintunk valahova aztán eljutunk valahova és az embernek gőze nincs hol van mit lehet ott kezdeni ha a metrós alkalmazásokat nézzük, vagy hogyan lehet onnan visszalépni. Szenvedős, macerás, érthetetlen ezen felül meg designer is megnézhette volna, hogy kinézzen valahogy. Amolyan összecsapott érzése van az embernek, csináljunk valamit gyorsan aztán majd lesz valami. Alternatíva olyan értelemben van, hogy telepíteni kell azaz a rendszer nem szerves része, így ez nem 100% -os alternatíva. Az emberek nagy része erről nem is tud, a céges felhasználók általában nem telepíthetnek olyan programokat amiket nem engedélyeztek.
Ha lenne valami rendszerben használható alternatíva, az sokat lendítene a dolgon. A biztonságosabb szárazabb érzés marketing duma nettó hülyeség. Eleve tudott hogy szándékos bacdor van a különböző titkosszolgálatok számára, már isten tudja mi óta. Eddig aki ilyet említett az összeesküvés gyártó volt, most hogy hivatalosan ki van szivárogtatva most meg mindenki elsunnyog felette. Gyorsabb is hülyeség, mert rendesen le sem áll a W8 csak időnként, a windóz meg különösen szereti a gyakori újraindításokat. A felhasználók jelentős részének ez nem okoz majd problémát, de akik rendesen használják a rendszert, azoknak külön problémát fog ez is jelenteni, ugyanis belassul olyan mértékben, hogy idegtépő lesz az embernek. Ezen felül ahogy egyre bonyolultabb egy rendszer egyre lassabb a sok szolgáltatás miatt, a sebessége akkor lehet jobb ha erősebb a HW alatta.
Nem állítom, hogy pont a start menü kell vissza, más rendszerekben más program indító menük vannak, nem szégyen szétnézni melyik hogy működik, melyikben mi a jó...

IamTwo 2013.12.16. 10:34:08

"a céges felhasználók általában nem telepíthetnek olyan programokat amiket nem engedélyeztek."
Nem is nagyon használok tucatnyi programot, hogy azt ne lehessen kitenni a start screenre.
De azért az jó lenne, ha shortcut-ot is ki lehetne tenni a start képernyőre egy két kattintással.
@Benoke2: az általad vizionált lassulásra miért lenne megoldás a start menü?

valaki23 2013.12.16. 10:53:18

@Hooshee: Van egy olyan tapasztalati törvény, hogy minél nagyobb a kattintás célja, annál hamarabb megtörténik a kattintás, mert kisebb célterületet nehezebb eltalálni, tovább tart a célzás. Tehát nem számít, hogy többet kell egerezni, mert a sebesség oldalán a nagyobb csempék ezt bőven kompenzálják.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.12.16. 10:54:04

@valaki23: Szerintem ezt te se gondoltad egész komolyan, hogy túl kicsik voltak a start menüben az ikonok, és sokat kellett célozni :)))

valaki23 2013.12.16. 11:02:22

@Hooshee: Te egy nagyon vicces ember vagy, hülyére röhögtem magam. Ne velem foglalkozz, hanem kisérleti eredményeket cáfolj, vazze.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.12.16. 11:06:55

@valaki23: Először is nem nagoyn mutattad meg a kísérlet forrását, így kénytelen vagyok azzal foglalkozni amit TE állítasz. Majd ha abban a kísérletben látjuk hogy mégis az a két véglet, amivel tesztelték, az mekkora is volt, valamint hogy milyen arányban nő a kattintási idő a méret csökkentésével, akkor lehet erről beszélgetni. MErt ugye azt nem nehéz belátni, hogy amikor még BŐVEN elég nagy az item ahhoz hogy ne nagyon kelljen finomhangolgatni az egeret a nagy mozdulat után, akkor a mutató mozgatásához képest lényegesen kevesebb időt fog elvenni, mint mikor valóban pár pixeles cuccot kell eltalálni. Csak épp itt nem erről van szó ugye, a csempe azért akkora mert az ujjaddal is el kéne tudni találni, viszonylag pontosan, ráadásul úgy hogy a kezed kitakarja mikor odahúztad. CSak épp az egér esetében ez tökéletesen felesleges.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.12.16. 11:07:30

Mellesleg te magad sem kísérletről hanem tapasztalati törvényről írtál, ami az eddigiek alapján akár valaki23 tapasztalati törvénye is lehet...

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.16. 11:42:44

@valaki23:

Nagyon szépen kérlek, hogy fogd magadat vissza!

Benoke2 2013.12.16. 11:51:11

@IamTwo: A lassulás nem vízió, hanem aki használja ezzel szembesül, max letagadja. Másrészt nem arra megoldás a startmenü, arra volt válasz hogy a W8 gyorsabb lenne. Mert a blog bejegyzés erre is kitér nem csak a startmenüre. El kéne olvasni :)

Benoke2 2013.12.16. 11:57:46

@valaki23: Félrekattintás az van, mindig olyankor mikor nem szeretnénk. Most elgondolkoztam mikor szeretnék félrekattintani -> soha, ezért csak olyankor lehetséges mikor nem szeretném, mert olyan nincs, hogy mikor szeretném. Ez a méretes izé, kicsit olyan hangzású mint a kocsmai darts... Viszont sokkal könnyebb itt célozni... :) Már csak azért is mert iszik az ember romlanak a reflexei, nagyokat röhög, piszkálják a haverok, meg is lökik aztán vagy a falat veszi célba vagy a kocsmárosné asszonyt aki ad egy pofont ami kijózanító lehet erre... Vagy lehet pihent vagyok így hétfőn... Viszont valahogy ez a célzás dolog nekem furcsa :)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.16. 12:02:42

@Benoke2:

Ideiglenesen be tud lassulni, de én bizony menekültem vissza W7-ről, az annyival lassabb.

valaki23 2013.12.16. 12:40:05

@pushalias: OK főnök, tündi bündi leszek :-)

valaki23 2013.12.16. 12:50:19

Előkerestem, Fitt's Law a neve, bővebben itt:

en.wikipedia.org/wiki/Fitts%27s_law

Durván leegyszerűsítve: a pozícionálást két tényező határozza meg, a távolság és a cél nagysága. Tehát minél nagyobb a cél, annál kevésbé számít a távolság.

Benoke2 2013.12.16. 13:55:30

@pushalias: Ideiglenesen 2 éve egyre lassabb, az indulás minden képen eljutottam a 10+ (perc). A login képernyő hamar bejön, de mire használható lesz a gép... Az borzalom. Mire felküldtem mindent ami a melóhoz kell már a W8 is 4 percnél járt üres install után. Persze SSD, de egy már elhalálozott alattam és 1 heti munkám elment a levesbe, most nem kísérletezek...

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.16. 14:28:32

@Benoke2:

Tehát a most egy év és két hónapja kiadott W8 neked már két éve egyre lassabb. Te tudsz valamit! :)

Chariot33 2013.12.16. 15:01:48

Nekem a fő bajom van vele, nem esztétikus. Magyarul ronda! Már igen sok éve a desktop háttér nekem egy szép kép. Rajta kicsi ikonok. Mellékattintás? Tessék józanul egerészni! :)
De visszatérve a menüre, az a néhányan program ami kell az a gyorsindítóban lenn a start mellett, a ritkábban használtakért pedig el lehet ballagni a menübe. Aki szerint ez hihetetlenül időpocsékoló azzal nem szeretnék főnököt cserélni!:P És akkor még nem futtattam widgeteket se! Nekem konkrétan SEMMI jól használhatót nem hozott az új felület, sőt!

Benoke2 2013.12.16. 15:03:43

@pushalias: W7 -et használok. Hátam közepére sem szeretnék W8 -at. :) Szerencsére ez a kötelező a W8 nem támogatott OS :)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.16. 15:17:12

@Chariot33:

Fújcsempe érv nélkül nem is elképzelhető ez a téma. :)

@Benoke2:

Akkor behatóan ismerheted a W8-at, hiszen hosszú ideje napi, saját tapasztalatod van róla. :)

Chariot33 2013.12.16. 15:48:22

@pushalias: Szerintem egy egy érv. Ha pocséknak tartom a kinézetét az nekem fontos! Lehet, neked nem, nem vagyunk egyformák. De hacsak nem ad valami igazán fontos újat a régivel szemben, akkor ez az egy érv marad. :) És nekem a 8.1 semmilyen újat nem adott. Kivéve bosszúságot.
Elllenpéldaként: anno a linux berkein belül volt több tucat-féle desktop próbálkozás és végül win-re (menu+vmilyen gyorsindítók) hajazók terjedtek el. Olyanok körében akik nem win függők! Pedig ott azután senki nem kényszerítette a usert semmire!

Mihálykó Péter 2013.12.16. 15:48:22

@Hooshee: azt te se gondolhatod komolyan, h email-eket/facebook-ot/játékokat stb könnyebben el tudtál érni start menüből, mint start képernyőn.
A mail-es ikon csak Outlook-nál működött, míg az összes többi Win7-es widget (időjárás, hírek) rendszerbiztonsági okokból el lett távolítva, így ezt a módot nem lehet mondani, h jobb, mint a live tile-ok.

heimdall 2013.12.16. 15:52:41

Egy kérdésem van:
Win 8.1 alatt be lehet állítani, hogy indítás után a desktop jelenjen meg és ne a Metro felület? Magyarán ki lehet kapcsolni?

Mihálykó Péter 2013.12.16. 15:52:49

@Chariot33: ezt a cikkben is leírtam esetleges negatívumként, persze ez egy elég egyénfüggő dolog. Nekem bejönnek a csempék, de a 7-es Aero-ja kerget a falra, de ez persze nagyon szubjektív. :)

Chariot33 2013.12.16. 15:58:59

@Mihálykó Péter: Nos, nálam ez nem esetleges.:) Olyannyira nem, hogy win-es telefonra se vágyom miatta. De amit már írtam, elfogadnám én így is, ha nyújtana bármi FONTOS előnyt a régivel szemben! De az én fh.-i szokásaimban nemigen van ilyen. És innentől nekem ez kényszer, amit rosszul tolerálok. A fh. elvesztésének leggyorsabb útja! :(

Mihálykó Péter 2013.12.16. 15:59:49

@heimdall: lehet közvetlenül aszalra bootolni, nem kell startképernyőre :)

Mihálykó Péter 2013.12.16. 16:03:23

@Chariot33: hát, biztos van, akinek se Facebook-ja, se Flipboardja, se semmilyen egyéb közösségi/hír/szórakoztató alkalmazása nincs, amit használ. Akik ebbe a körbe tartoznak (és vsz te is) tény, hogy nem tudják értékelni az új startképernyőt, de a Windows 8 többi előnye (gyorsabb, biztonságosabb, stabilabb) már megérheti annak használatát! :)

Mihálykó Péter 2013.12.16. 16:05:28

@Mihálykó Péter: mármint nem a startképernyő, hanem a W8 használata javasolt azok számára :D

Chariot33 2013.12.16. 16:07:19

@Mihálykó Péter: Munkára és munkában használom. Ott nagyon bejönne a facebook! Leginkább a főnökömnek. :)

Mihálykó Péter 2013.12.16. 16:11:33

Jó, hát elismertem, h akadnak ilyen esetek! De pl skype-nak örülhet a főnököd, ha nem 2 hét múlva válaszolsz. Habár van asztali, a metrósban ez a dolog hatékonyabban működik. ;)

valaki23 2013.12.16. 16:24:56

Nem kell facebook a csempe előnyének megismeréséhez, elég, ha van egy hobbija az embernek, és az tökmindegy, hogy mi. Nekem pl a csillagászat, marhajó kis csempés progik vannak a témában, de szerintem ez igaz minden témakörre is, sorolhatnám hosszan, de nem fogom.

voodoux 2013.12.16. 16:45:32

ez valami hittérítés vagy keresztesháború? mindenki használja azt, és úgy ahogy akarja...

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.12.16. 17:09:18

@Mihálykó Péter: Nem is gondolom komolyan, hogy a start menüből használnám ezeket. A Thuderbird mindig fut, és ha új mailem van, azt látom az ikonon az óra mellett. Azonnal.

A facebooknak van widgetje emlékeim szerint, de nem vagyok olyan hardcore facebook user, hogy ne legyen elég ha naponta 2-3* ránézek a BÖNGÉSZŐBŐL, ami szintén mindig nyitva van, esetleg egy tabján a facebookkal.

A widgetből meg nem csak az ms féléket lehet használni ugye, úgyhogy nem igazán tudom hova tenni az utolsó mondatod. Mindensetre az biztos hogy sokkal kényelmesebbek, mint mindig a startscreenre ugrálni a desktopról, ahol amúgy dolgozom.

És még mindig nem azt mondom hogy 1: minden platformon így van, nyilván egy tableten már minden érved megállja a helyét 2: hogy mindenkinek így kell látnia. Én kizárólag azt mondom, hogy legalább annyira korrektül lehet érvelni a start menü felsőbbrendűsége mellett, és nem lehet annyival lesöpörni, hogy változásképtelen idióta mind, akinek kényelmetlenebb a start screen. Nem véletlenül él olyan jól ebből a nem kevés emberből a stardock, meg az összes többi ilyen 3rd party start menüt gyártó cég. Amit kényszerből felrakok, ha muszáj, de alapvetően sokkal jobban szeretném ha nem még egy potenciális risk futna a gépemen, ha már a Microsoftnak van remek megoldása a témában, csak ki kéne venni két kommentjelet a kódból.

Mihálykó Péter 2013.12.16. 17:11:42

@voodoux: nem, ez egy szimpla elemző írás, mely sokak számára új infókat is tartalmaz. :)

Mihálykó Péter 2013.12.16. 17:18:00

@Hooshee: én nem akartam senkire ráerőltetni a nézetem, csak leírtam, h miért kényelmesebb a screen, mint a menü. Vannak, helyzetek, egyértelműen, amikor ez nem igaz, de átlagban az emberek nem használnak már thunderbird-öt, és nem MS-es widgeteket se. Ellenben az is igaz, h sokkal többet mennek ki asztalra, mint én, így az én nézőpontom se nevezhető átlagosnak. :)

Chariot33 2013.12.16. 17:34:32

@Mihálykó Péter: Azt gondolom kiegyezhetünk abban, hogy amit tipikus felhasználási módnak írsz le, az egy otthoni, vagy egyéb, de alapvetően nem munkára, munkahelyen használt gép leírása. Mert céges környezetben, és ilyen gép azért akad 1-2 :), mindezek a funkciók tiltottak vagy korlátozottak (vagy azok lesznek), elvégre a dolgozó ne ezekkel töltse az idejét, nem ezért kapja a fizuját! másik oldalról, a 8.1 gyorsaságát és stabilitását megítélni bevallom nem tudom, de az első nagyobb javítócsomag után (illetve ez maga a 8.1, nem? :)) talán már ilyen vállalati környezetben is terjedni fog. De addig max ha az MS tényleg áterölteti a w7 support leállítását, de ehhez IMHO a nagyobb flottás fh-nak még lesz némi szava!

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.16. 17:44:26

@Chariot33:

Már Magyarországon is több az otthoni használatú pécé, mint a tisztán céges. Vagyis az otthoni felhasználást inkább tekinthetjük átlagosnak.

Az 8.1 maga az első javítócsomag tulajdonképpen, de nevezhetjük major update-nek is. :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.16. 17:51:19

Nekem hiányzik a Start menü, telefonon is mindig jobbra lapozok a listához, rakok ki ezer csempét. Laptopon/asztali gépen pedig az a nagy előnye, hogy csak a képernyő egy részét takarja ki, nem másik képernyőre váltasz a használatakor.

Persze van néhány elem, amit sose használtam a Start menüről, például a Dokumentumok, Képek, Zenék, Videók. Ezek helyett volt az asztalon egy Dokumentumok ikon, az bőven elég volt.
A Vezérlőpultot az átlag felhasználó ugyanúgy nem használja, mint a beállításokat bárhol máshol.
Viszont a Start menüre kitűzött programokat mindig onnan indítom (böngésző, levelezés) és a leggyakrabban használt programok listája is nagyon hasznos.

Chariot33 2013.12.16. 18:14:21

@pushalias: Ezzel az adattal, info híján, nem tudok vitatkozni. Viszont ettől még igaz, hogy szórakoztató centrumnak jobb csak a 8.1, dolgozni nem. Nem az a baj, hogy táblagépen, netbookon, vagy 1xűen egy otthoni gépen ne lennének előnyei, vannak. A baj a presszió. Eszi, nem eszi nem kap mást. 3rd party külső alkalmazások ISO, vagy ne adj isten GMP környezetben? Ez az MS részéről 1xűen kapitális ostobaság! Ráadásul elég nehéz megindokolni egy 100-5000 darabos gép és/vagy oprdsz cseréjének a költségét azzal, hogy majd megy rajta a facebook jól :D :D :D. Ennek erőltetése, hogy befenyítjük a vállalati felhasználókat azzal, hogy a w7 support megszűnik baromság. És kontraproduktív.

Gekko 2013.12.16. 18:53:02

@Mihálykó Péter: 1. Skype: Ha dolgoznál, nem írnád példának/ mobil - tablet - laptop felületeken szimultán használhatatlan.
2. Bill parancsok és klaviatúra: az használható. A többi home usereknek / stupid usereknek csicsa.
3. Egy épeszű indokot mondj arra, hogy miért nem lehet választható?

Mondjuk nekünk mindegy, mert a "WIN8 meaning its the time to move apple:-)" Ott nem kell csempéken matatni, meg tablet-re optimalizált gesztusokat egérrel bohóckodni...

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.16. 18:53:54

@Chariot33:

Nem tudom, mi az a munka, amire alkalmatlan lenne. Tényleg érdekelne.
De akkor meg ehet maradni akár az XP-nél is. Hiszen mint azt már leírták itt remekül, annak a cseréjét sem indokolja semmi. :)

„3rd party külső alkalmazások ISO, vagy ne adj isten GMP környezetben?”

Csak tudnám, mire akarsz utalni...

Chariot33 2013.12.16. 19:27:17

@pushalias: Nem alkalmatlan, szimplán felesleges. Semmivel, kiemelem SEMMIVEL nem ad többet mint a w7, vagy akár az általad említett XP.
Munka. Méregdrága célszoftverek, amivel én dolgozom ott a 8 db-os licensz 10+millió ft-ba került. Működik, jól, ergo az oprdsz teljesen másodlagos. És ilyen, vagy ehhez hasonló hely csak ebben az országban vagy min 100 ezer. És ezeket a cégeket b@..ja az MS a support megvonásával? Amikor ez nálunk a licensz lejárta (=újratelepítés) miatt tucat milliókba kerülne? Ha leírom pontosan mire gondolok kitiltanak! :)
ISO, GMP, itt a szigorúan szabályozott munkahely szinonimája. Tudod, ahol a belső VPN netes kijáratán eléggé erős loggolás és elég hatékony szűrés ücsörög, ahol azért fizetnek, hogy hatékony legyél, és cserébe a fizudért nemigen tolerálják ha a barátaiddal csetelsz munkaidőben. Na ilyen helyen mondj egy jó okot a csempékre.
De megismétlem: otthonra, fun feeling fokozására biztosan tök jó. De ezért kib..ni az ablakon egy már bevált, jól használható és sok helyen ipari szabványként kezelt rdszt szerényen szólva sem túl okos dolog.
Legyen otthonra a csempés változat, mit bánom én! De egy jó okot mond arra, hogy miért nem választható?

valaki23 2013.12.16. 21:40:06

@Chariot33: a platform a rá írt szoftverektől sikeres. A jó szoftverek meg nem egy két pillanat alatt születnek, az egész metrós világ nagyon elején járunk még. Például még metrós Office sincs még, csak a OneNote.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.16. 22:17:13

@Chariot33:

Nem az a gond, hogy ilyen a munkahelyed (100-ból kábé 1, de legyen 10-ből 1), és neked OTT nem jó a W8. Az a baj, hogy általánosítasz. Ráadásul tényleg jóval több otthoni pécé van már, és otthon aztán tényleg nem az ISO, GMP a jellemző. Otthon sokan fognak majd örülni az érintőképrnyőnek is pl.

Egyébként ilyen alapon a MS már nagyon sok szoftverfejlesztő céggel kitolt. Ám azok eddig nem síránkozásba ölték az energiát, legalábbis úgy tűnik.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.12.17. 00:57:32

@valaki23: Nos, ez valóban elég komoly egyszerűsítés, de nem is ez a lényeg. Ezt a gondolatmenetet követve, és feltételezve hogy az MSnél azért nem teljesen hülyék dolgoznak, egy bevallottan és hosszú évek óta egérvezérelt felületnél gondolod nem optimalizálták ezt is figyelembe véve a méreteket? És egy bevallottan inkább touchra, tehát egy lényegesen pontatlanabb eszközre optimalizált felületnél szintén? És ha mindkettőre úgy gondoljuk hogy megtették, akkor a touchra optimalizált felület nem lesz túl, vagy még inkább feleslegesen nagy egy sokkal pontosabb vezérlőeszköz számára?

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.12.17. 01:01:00

@Chariot33: Arra ,hogy miért nem választható, még senki nem mondott JÓ okot.
Az egyetlen valid ok az lehet, hogy szokjad a csempét, mert mindenhol ez lesz (a 2012 servereken a falnak megyek tőle egyébként, különösen remote desktopon vidám, mondjuk mikor egy thaiföldi szervert piszkálok épp (nem röhög, a múlt héten kínába és thaiföldre is kellett dolgozni napokig). 500 mseces pinggel szórakozzon a hotcornerrel (mert a 2012ben még nincs start gomb) meg a teljes képernyőre töltögető csempékkel akinek hét öreganyja van.

Őszintén remélem hogy lassan észretérnek, és a win8 eladások láttán valaki most már tényleg a fejéhez kap odaát.

valaki23 2013.12.17. 08:07:49

@Hooshee: Azért egyszerűsítettem ilyen durván, hogy világosan érthető legyen: nem állja meg a helyét az az állításod, hogy azért lassú, mert sokat kell egerészni. Erre írtam, hogy erre van egy törvény, ami a tapasztalattal (és a józan ésszel is) összhangban áll. Ezt kerestem elő neked, és ezért nem lényegtelen. Szólj, ha valamit nem értesz, szívesen elmagyarázom, mert nem szeretném, ha valami homályos folt maradna. Örülök, hogy segíthettem.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.12.17. 08:31:08

@valaki23: Még szerencse hogy saját törvényed sem érted.

Ugyanis ez a törvény önmagában semmit nem mond arról hogy a két felület összehasonlításában kinek van igaza. Azt mondja, hogy a két faktortól egyszerre függ az, hogy mennyi időt vesz igénybe a kívánt kattintás. De azt is, hogy az összefüggés nem lineáris, azt meg végképp nem lehet kiolvasni belőle így, csak magát a törvényt, mint általánosságot alkalmazva, hogy mi a györsabb, átscrollozni az egész képernyőn (pláne mondjuk touchpaden), vagy eltalálni egy amúgy arra optimalizált méretű ikont-menüsort. Úgyhogy egyelőre a világon semmit nem bizonyítottál, ellenben a vitakultúrád továbbra is szorulna némi csiszolásra.

Chariot33 2013.12.17. 09:12:58

@pushalias: Szándékosan nem értetted amit írtam? Akárhány % ahova nem jó, oda nem jó! Így OK? :) És a kérdés még mindíg az, hogy a saját jó kis profitjuk dajkálgatása miatt miért azokra a felhasználókra gyakorolnak nyomást, ahonnan azért elég sok pénzük származik.
Visszatérve a munkára: 1-2 felhasználási terület:
-könyvelés, bérszámfejtés
-grafikai tervezés
-mérnöki tervező munkaállomások
-DTP
-folyamatirámyító rdsz-ek
-számítógépek K+F környezetben.
-tudományos műhelyek
-államigazgatási hálók
Hirtelen ez a néhány jutott az eszembe, ahol nem szórakozásra használják a gépeket. Vagy ha használnák is, nem lehet :). Egészen biztos vagy te benne, hogy csak ezen a néhány területen nincs annyi PC mint ahányat összesen home célra eladtak? Röviden: az, hogy vmit optimáltak touch-ra még nem teszi igazán alkalmassá "hagyományos" gépekre. És a választás korlátozása miatt itt az MS hatalmasat bukik éppen. Egy nagycéges beszerzés nagyonsokmilliós költség. Ha te lennél a döntéshozó cserélnél? Milyen alapon? Beszerzés, telepítés, kiképzés, tanfolyamok, stb. De miért is? Milyen előnyök miatt?

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.17. 10:32:13

@Chariot33:

Most akkor a Win8 alkalmatlan egy könyvelő-bérszámfejtő cégnek? A grafikai tervezőknek, nyomdai előkészítőknek? Vagy csak SZERINTED nem éri meg váltaniuk (MAJD VALAMIKOR)rá? Kezdem tényleg nem érteni, mire akarsz kilyukadni.
Értem én, hogy a szemét Microsoft ERŐNEK EREJÉVEL arra akarja KÉNYSZERÍTENI a nálatok alkalmazott szoftverek fejlesztőit, hogy a nevükben szereplő tevékenységet folytassák (fejlesztés), bár gőzöm sincs, hogy mi az, amivel erre kényszeríti őket, mi az amiben a jelenlegi szoftvereitek inkompatibilisek a W8-cal. De ettől még egy könyvelőnek nem hiszem, hogy ilyen TRAGIKUS a helyzete.

TheRminator 2013.12.17. 12:20:14

@Chariot33:
Én DTP-vel és Grafikai tervezéssel foglalkozom. Win 8.1-et használok. Gyorsabb, jobb a skydrive integráció, és még sok minden.

Chariot33 2013.12.17. 12:40:20

@pushalias: Mit is kérdeztem? Milyen indokkal? Mik az előnyei? Mert a váltás ugye pénzbe kerül. Miért váltson egy cég le egy jól működő rdszt? Az XP és a w7 hozott egy rakás hasznos újdonságot. Mit ad hozzá ehhez a 8.1? A már kivesézett fun feeleing-en túl? De olyat sorolj kérlek amiért megéri rá súlyos pénzeket költeni! Olyat, amire egy beszerzési osztály rábólint, hogy megéri.
És a presszióról: A presszió az, amikor pl. egy cég nemrég felújította a gépparkját, a hozzá vásárolt w7 op rdsz-ek használatára betanította a usereket, a rdsz gazdik is végre jól átlátják mi hol van :), és akkor mit hallani? 1 év múlva kezdjük elölről, mert onnantól nincs support a w7-re. Kőccsé még rá még 1x ennyit újra!
És kényszer kettő: Sok drága program licence x darab telepítést enged meg. Remek, új op.rdsz tehát újratelepítés = egy licens/gép ugrott. Ami konkrét esetben 2 mFt/gép. De meg kell lépni, ha az MS a "régi" op rdsz-t nem támogatja, mert első a biztonság ugye. Biztosan te is vidoran és örömmel perkálnál le ilyen indokkal, tök feleslegesen milliókat, ugye?

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.17. 12:40:29

@valaki23:

Mivel általában normálisan szoktál vitatkozni, ezért ez most még következmény nélküli, de hangsúlyozottan utolsó eset. A hozzászólás természetesen kuka.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.17. 12:53:58

@Chariot33:

Az a baj, hol alkalmatlanságról beszélsz, hol meg arról, hogy nem éri meg. Azt, hogy megéri-e neki, azt majd az adott cég eldönti. Szerintem hagyd meg nekik ezt a jogot. :)

Ja, hogy „mit hallani”. Ha én is készpénznek vennék minden buta rémhírt, én is írnék hülyeségeket. :)

A bővített support módosítására eddig egy példa volt, az XP esetében kitolták. A Windows 7 alap bővített támogatása (addig jönnek rá biztonsági frissítések) 2020.01.14., vagyis a szegény, szerencsétlen RÁKÉNYSZERÍTETT cégnek a valóságban még több, mint 6 éve van eldönteni, hogy jó lesz-e neki a Windows 8, vagy esetleg inkább a Windows az után következő verziójára voksol. Kis szerencséjük van, lesz abból még Windows 10 is, te meg arról vízionálsz, hogy jövőre ki kell dobniuk mindent, és milliókat elkölteni. Hát nem.

Arról pedig elég egyértelműen nem tehet a Microsoft, hogy a szoftvercég korlátozza a telepítések számát. Én igazából ilyen esetben a felhasználót súlyosan szopató szoftvercéget átkoznám. Bár tény: lehet átkozni a tévékészüléket is azért, mert az RTL Klub műsora sz.r. :)

A végéhez még annyit: okos embernek a biztonság nagyon sokat ér. De csak az okosnak.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.12.17. 13:55:32

valaki: meg kell hajolnom az immár kimoderált "érveid" előtt...

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.12.17. 13:59:51

@Chariot33: Szerintem te kevered azzal, hogy venni már nem lehet hamarosan win7et előtelepítve sem. Ettől még amúgy a downgrade jog él, tehát a win8 licencel telepíthetsz épp hetest is, ha akarsz. De a support meglesz rá, sokkal problémásabb amúgy a hardvergyártók supportja, az új laptopokra nem veszel 8ast, veszel külön mellé egy oem 7est, és aztán fél napig turkálsz, hogy melyik gyártó adta ki hozzá éppen a win7 drivert is, mert a 8as nem minden esetben megy... Szóval ez sokkal problémásabb, mint a win7 megvásárolhatósága vagy supportja.

Mihálykó Péter 2013.12.17. 15:30:15

@Chariot33: egy Win7-es gépparkon win8-cal gyorsabban futnak a régi (asztali) alkalmazások is (nem tudok forrást írni, tapasztalat), és sokkal biztonságosabb is minden (ami mondjuk ink a 7-es szégyene, mint a 8 érdeme). :P Az XP pedig maga ellen érvel! :) Nem hiszem, h mindenkinek rohanni kell 8-ra upgrade-elni, viszont szerintem, ha választás előtt áll egy cég (új gépek stb), egyértelműen a 8-as az ésszerűbb döntés.

Chariot33 2013.12.18. 10:36:49

@Hooshee: Igazad van, kevertem a kettőt, és nem kell váltani. Ami jó, mert 1részt csak a gond lenne vele, másrészt majd akkor, ha vmi tényleg fontos dolgot tesznek bele! :) A 8-ast pedig addig is meghagyom a táblagépeknek.

Chariot33 2013.12.18. 10:43:23

@pushalias: Valamiért megint nem írtál egyetlen egy jó indokot sem a váltás szükségességét indoklandó. Te tudod!
A programok telepíthetőségéről csak annyit, hogy jól látszik, még nemigen láttál/használtál drága, ipari szabványoknak megfelelő szoftvereket. Hisz nem ismered az arrafelé szokásos jogi környezetet. Baromira nem ugyanonnan nézzük a dolgot!

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.18. 11:16:42

@Chariot33:

Nem én állítottam, hogy nem megfelelő, stb. tehát nekem semmi bizonyítanivalóm nincs. :) Én csak azt állítottam, hogy majd egyesével (és TŐLEM mindenképpen teljesen függetlenül) eldöntik a cégek és a magánszemélyek saját maguk. :)
Nekem személyesen a jobb teljesítmény, és néhány nekem tetszős dolog miatt megérte váltani, ám amint látszik, nincs olyan, hogy valami mindenkinek jó.
A programok telepíthetőségéről stb. meg ennyit, hogy ugye nem gondolod, hogy ti vagytok az ÁTLAG. :) Márpedig az átlagnak még céges környezetben sincs olyan problémája, hogy jaj, a spéci nagyon ipari szabvány szoftveremet PONT teljesen VÉLETLENÜL már telepítettem tízszer, és PONT teljesen VÉLETLENÜL a W8-ra telepítéséhez már nincs jogom még egyszer telepíteni. :)
Szóval igen, baromira nem ugyanonnan nézzük, mert én a meglehetősen túlnyomó többség szemszögéből nézem.

Chariot33 2013.12.18. 12:52:38

@pushalias: Végigolvastam a saját beírásaim, idézet tőlem:
"Nem alkalmatlan, szimplán felesleges.... "
Ezen felül még egyetlen helyen írtam vmi olyasmit, hogy asztali gépre...
"az, hogy vmit optimáltak touch-ra még nem teszi igazán alkalmassá "hagyományos" gépekre".
Egyszóval IMHO nem a használhatóságát vontam kétségbe, hanem a szükségességét.
A célszoftverek tekintetében viszont olyan témához szólsz hozzá amihez, megbocsáss de tényleg nem értesz. Az általad kipointírozott eset ti nem véletlen, és egyáltalán nem ritka. De, mint már sokadszor írom, attól még, hogy valami a tapasztalati körödön kívül esik attól az még létező, és súlyos probléma. Igaz, nem teljesen 8.1 specifikus, de itt merült fel.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.18. 13:21:45

@Chariot33:

Alkalmassá azt kell tenni, ami eredetileg alkalmatlan, de fogadjuk el.

És én is ismétlem: sehol nem írtam olyat, hogy a problémád a célszoftverrel/célszoftverekkel nem lenne valós. Azt állítottam, hogy finoman szólva nem az az általános.

Ráadásul a célszoftverek problematikája Win8 előtt, attól teljesen függetlenül is létezett. Egy XP->Vista/W7 váltás pedig licence problémáktól függetlenül is eséllyel problémásabb kellett hogy legyen, mint egy Vista/W7–>W8 váltás, és ha jól értem szavaidat, a programozók azt is megoldották valahogy. Szóval ezt az egészet Win8 specifikus problémává tenni egy kicsit csúsztatás. :)

2006 és 2011 között volt két váltás (–>Vista, –> Win7), azok nem voltak ilyen halálosak? :) Azokat indokolta a te felfogásod szerint bármi is? :)

Chariot33 2013.12.18. 13:37:47

@pushalias:
>...2006 és 2011 között volt két váltás...indokolta...?
Hogyne. Illetve a Vistára váltást nem sok. A w7 meg jött az új gépekkel és az elkanászodnivágyó userek hatásosabb kordában tarthatóságával, de annak a vistában tapasztalt idiótaságai nélkül.
Az egész beszélgetés amúgy vhogy úgy kezdődött, hogy munkára használt gépeknél a csere tök felesleges. És ezt továbbra is tartom hozzátéve azt, amit Hooshee kartársnak már írtam, hogy szerencsére a support beszüntetést én félreértettem, így a dolog igen nagy szerencsénkre egyelőre tárgytalan is.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.18. 13:43:46

@Chariot33:

Vagyis a kutya nem kényszerít téged a cserére még 6 éven keresztül.

Hm, probléma megoldva? :)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.18. 16:34:08

@Chariot33:

Hat év alatt a világ semmit sem változik, mint az köztudomású. :)

Mihálykó Péter 2013.12.18. 18:49:59

ők is (vsz) azt a forrást (Paul T.) használják, amiről már mi is írtunk (és a linkje bent van a fenti cikkben): winmagazin.blog.hu/2013/12/10/visszaterhet_a_start_menu_a_windows_8-ba még semmi biztos nincs róla

ranat 2013.12.25. 11:00:56

A metronak a legtöbb hibája pont az információk nem megfelelő kezelése.:
- Munka közben szeretném látni az aktuális időt és dátumot bármikor
- Munka közben szeretem látni az aktuálisan futó alkalmazásokat (mivel több is fut egyszerre)
- Munka közben egy klikkel szeretnék váltani az aktuálisan futó alkalmazások között.
- Munka közben gyakran akarok megnyitni előzőleg megnyitott állományt
- Munka közben állandóan értesülni szeretnék a leveleimről (Tehát nem akarok 1-et sem klikkelni, hogy megnézzem jöttek-e)
- Munka közben több ablakot kezelek folyamatosan, párhuzamosan. (Ne nevettess a függőlegesen elhelyezhető 4 appal)

- Otthon szeretném látni az aktuális időt és dátumot bármikor.
- Otthon folyamatosan szeretném látni ha kapok levelet. (Tehát nem akarok 1-et sem klikkelni, hogy lássam érkezett levél)
- Otthon több ablakot kezelek folyamatosan (két böngésző, cset, jegyzettömb, total commander...)párhuzamosan. (Ne nevettess a függőlegesen elhelyezhető 4 appal)
- Otthon szeretem látni az aktuálisan futó alkalmazásokat (mivel több is fut egyszerre)
- Otthon egy klikkel szeretnék váltani az aktuálisan futó alkalmazások között.

Azt gondolom, hogy a metró egyátalán nem való PC-re. Telefonra és táblára oks (Ativ S-em van és nagyon könnyen kezelhetőnek tartom. Akár a szüleim kezébe is adnám.)
PC-n mást várok el egy modern oprendszertől kezelhetőségben. Semmiképpen sem azt, hogy téglalapos így-úgy rendezhető, kezelőfelületet elrejtő menürendszert adjon.
Az meg külön cinizmus, hogy az asztal "visszaállíthatósága" valójába egy app futtatása a metrón.

A Win 8 hit kérdése. Racionálisan védhetetlen.
Még egy (kicsit Off) apróság: Win 8-am van. Win 8 prof-ot szeretnék. Tudjátok mi a lehetőségem? Meg kell vennem a Win 8 Prof-ot! Hehe. Tehát nekem néhány plusz szolgáltatás annyiba kerül, mint annak aki az egészet "0-ról" veszi meg.

Core 2014.01.17. 18:42:48

Én nem értem a Microsoft-ot, ugyanis van egy nagyon egyszerű megoldás. Beállítások és a felhasználó eldönti, hogy melyiket szeretné használni. Nem hiszem el, hogy akkora nagy feladat lenne a Microsoft-nak benne hagyni a Start menüt. Ha a kezdőképernyő szimpatikusabb, akkor eltűnik a gomb és a jelenlegi módon működik, ha a start menü szimpatikusabb, akkor kiválasztással hagyományos start menü jelenik meg. Szerintem nem szerencsés összegyúrni a hagyományos PC-s operációs rendszert az érintőképernyős kütyükkel. Mi lesz a következő? Megszűntetik a tálcát, az ablakokat, ami rendkívül kényelmes tulajdonság? Ennek köszönhető, hogy pillanatok alatt oda-vissza tudok váltogatni alkalmazások között. Ne akarjunk már számítógépre egy Android szintre lebutított Windows-t. Bár már ez a okos vihar is kezd komikus lenni, mert a felhasználó élmény a 90-es éveket idézi, amikor csak háttérszín és szöveg lehetett a weboldal, mert tetű lassú volt a net. Ma a kis képernyők miatt kell butított változatot készíteni. Az embereket megtévesztik, ugyanis az okos kütyük jók idő elverésére, vagy gyors információ szerzésre, de ennél többre nem. Ha látványt és kényelmet akarunk, vagy hosszabb választ szeretnénk írni valakinek, akkor bizony a notebook-ért kell nyúlni. A vicc, hogy most ezekből az okos kütyükből végül újra notebook-ot tákolnak össze, mert kell az élmény. Tudni kell helyén kezelni ezeket az eszközöket, amit sajnos az átlag ember nem tud, hiszen a többség nem ért a számítástechnikához. Ezért is jó az Android, mert csak nyomkodni kell és kis eséllyel lehet "elrontani". Legyen okostelefon, mert hasznos - aláírom, de ezekre soha ne tekintsünk kizárólagos eszközként, mert ahogy már írtam idő elverésére, vagy információk beszerzésre jók, viszont komolyabb feladatokra notebook. Az a probléma, hogy megveszik a rettenetesen túlárazott okos kütyüt, ami egy év alatt elavul, mert nem kap rendszer frissítést, mert nem viszi el a gyatra teljesítményével az 50 Mb-os Nintendo játékot, így a sűrűbb csere miatt nem marad keret notebook-ra.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.19. 04:39:34

@Core:

Én azt ajánlanám, hogy kezdj el előbb tájékozódni, tapasztalatokat szerezni, mielőtt erről a témáról BÁRMIT is leírsz. Különben ilyen hozzászólásaid születnek, mint ez.

acsa77 2014.12.16. 21:30:59

@pushalias: Ennyire nem célszerű lenézni más véleményét. Én is sokféle eszközt használok és a mai okostelefonos alapötletekért már a 80-as évek óta rajongok, lehetőség szerint ki is próbálom őket. De tényleg helyén kell kezelni. Annyira, hogy pl. örülök, hogy az ultrabookok kiforrottá váltak, mert tartalomfogyasztásra és munkára is messze legjobban használhatók. Az iparban az érintőfelületek már nagyon beváltak, ezért nem lepett meg a bevezetésük a miniatürizálás és olcsóvá válás után. Az okostelefon esetén viszont mindig beleütközök az egyszerűségbe, nem tudom rendesen elintézni a dolgaimat, se privát, se munka téren. Inkább csak tűzoltásnak jó (de az ember lehet felkészült is), meg hogy fejben hamarabb készüljek valamire. Másrészt bőven töltök időt gép előtt munkám miatt, minek erőltessem még mobil eszközökkel annyira az időtöltést? Van más dolgom is.

De hogy a tárgyhoz is szóljak: nekem nagyon tetszik a Win8, de a start menü tényleg kell. Egy explorer ablak persze megteszi, ahová gyűjtöm a linkjeimet. Simán van 100+ alkalmazásom, mindegyik lényegesen összetettebb a mobilos appoknál. Ennek nyilvántartására a start menü alkalmasabb a metronál. De lemondanék a start menüről is, linux alatt csak beírom a nevét a programnak, meg hogy melyik verzióját kérem és kész. És persze össze is fűzhetem láncba a programokat, ami gyorsítja a munkát.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.12.16. 21:37:59

@acsa77:

A tényállításaival van baj, illetve amiket annak szánt.

"De lemondanék a start menüről is, linux alatt csak beírom a nevét a programnak, meg hogy melyik verzióját kérem és kész."

Érdekelne, mit akarsz itt mondani...

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása