WinMagazin

Múlt pénteki cikkünk szép kis vihart kavart, végül az egyik kedves vendég egy hosszabb írásműben fejtette ki a véleményét. Vele ellentétben én természetesen megadom a linkjét annak, amire reagálok, hogy akinek van kedve, az el tudja olvasni az eredetit is, nem csak az esetleges kiragadott részleteket. Tehát az történt, hogy végigolvastam, majd rövid ideig szóhoz sem jutottam. Van benne szépen tárgyi tévedés, hibás prekoncepció, a végén pedig ad a trollmágnesnek is. Ez arra indított, hogy leírjak pár dolgot, amit tulajdonképpen már régen le kellett volna.

windows_xp_crash_edition-10913.jpgNagyon hosszú lesz (mondom nagyon hosszú), mert a téma nagyon összetett, és biztosan lesznek benne hibák, illetve tévedések. Látszólag alig fogok az említett dolgozatból pár részletet kiemelni (ezek az úgynevezett tények lesznek), és azokról látszólag feleslegesen sokat fogok írni, csakhogy ezek többnyire kulcsmomentumok, és azokat nem lehet annyival elintézni, hogy nem igaz. Az írásmű többi részéhez inkább nem szólnék hozzá.

First things first – ahogy a művelt francia mondaná – tisztázzunk pár alapvetést, ne utólag menjen a huzavona, hogy például Vista rajongó vagyok-e. A Windows 8 még igencsak az életciklusa legelején van. Alig több, mint egy éves, nincs fél éve, hogy átesett egy erőteljes face-liften. Az irány (hangsúlyozom, az irány) szerintem jó, mások szerint meg kevésbé. Hogy kinek lesz igaza, azt kizárólag jóstehetséggel megáldott emberek tudhatják. Egy biztos, ahhoz hogy legalább tippelni merjünk, nem árt, ha alaposan szemügyre vesszük azt, amiről merész kijelentéseket teszünk. Leszögezem azt is: az alábbiakban sűrűn emlegetett Vista elég érdekes kreálmány volt, egy percig nem lehet sikeresnek nevezni, összességében valóban nem egy jó termék, és én magam sem szerettem meg soha. Mára már nem utálom, ennél többre nem jutottunk mi ketten. A továbbiakat ennek szellemében tessék majd olvasni!

Ezen felül itteni eredeti cikkünk, ami melesleg nagyrészt egy eredeti átvétele, semmi másról nem szólt, mint hogy éppen azoknak a körében a legnagyobb az ellenállás, akiknek forgalmazni, illetve akiknek vállalatoknál bevezetni kellene a terméket. Aki még egyszer, figyelmesen elolvassa, az nem fog benne olyat találni, hogy hülye, aki nem vált Windows 8-ra, vagy hogy a csempegyűlölőket meg kellene kövezni. Valójában csak egyetlen sarkalatos kijelentés van benne, és az az, hogy az XP elavult, ahogyan egyébként az is. Már említettünk a kollégákkal néhány okot, most is fogok.

Legendák világa

windows-good-and-shit.jpgVisszatérve a témára: a Windows 8-cal kapcsolatban azonnal két legenda is elkezdett terjedni. Az egyik az az elmélet, hogy minden második Windows verziót érdemes csak megvásárolni, mert csak azok „kiforrottak”, jók, akármi. Nos, hát igen. Csak éppen attól függ, mit értünk az alatt, hogy „kiforrott”, illetve mely verziókat számítjuk bele a sorba, vagyis hogy mennyire kezeljük rugalmasan az úgynevezett tényeket és így tovább. A jó elmélet ugyanis nem szorul a tények rugalmas kezelésére, ez viszont nagyon is. A Windows XP a közhiedelemmel ellentétben nem a Windows Me, hanem a Windows 2000 utódja volt, és ezzel az elmélet már meg is bukott. A Windows Me családja utolsó sarja volt, funkciói beleolvadtak az XP által képviselt NT kerneles ágba. Csak apró ráadás, hogy a Windows 95 jóval stabilabb és megbízhatóbb volt, mint a Windows 3.1, a Windows XP-ről pedig még lesz szó bőven.

A másik tévhit az, hogy a Windows Vista csak egy facelift volt, és semmi érdemlegeset nem hozott az átlag felhasználó számára, de erről majd lejjebb. Ugyanilyen alapon az XP is csak egy facelift volt: mit érdekli a felhasználót a kernel, a fájlrendszer meg az ilyen marhaságok.

A fent említett írás szerzője azonban tovább megy, és hozzáteszi azt is, hogy „annak idején a kifejlesztését a 64bites architectura megjelenésével indokolták (kiemelés tőlem) [...] bár az XP-t átrakni 64bit-re sem lett volna(kiemelés tőlem) sokkal nehezebb feladat, mint egy új operációs rendszert megalkotni”.

Korábban már említettem a tények rugalmas kezelését. Ez egy tökéletes példa rá. A valóság ugyanis az, hogy az Intel már 1994-ben bejelentette a saját 64 bites architetktúráját, 1999-re ki is jött vele, és – most nagyon tessék megkapaszkodni – a Microsoft 2001. október 25-én, tehát a 32 bites kiadással azonos napon kiadta az XP 64 bites verzióját is Windows XP 64-Bit Edition for Itanium systems, Version 2002 néven. Későb aztán voltak további 64 bites XP verziók is. És ez még az iromány „objektív, tényközlő része”.

Az aranykorban minden jobb volt

Windows_XP_BSOD.pngA Windows XP-t sok mindennnek lehetett nevezni, csak éppen kiforrottnak nem. Sokan nem kevés joggal úgy tekintik, hogy a Service Pack 1 2003. szeptemberi kiadása (az XP megjelenése óta majdnem két év telt el) de még inkább a Service Pack 2 2004 augusztusi megjelenéséig (már majdnem három év eltelt a megjelenés óta), nem volt egy igazán jó operációs rendszer. Valójában a Microsoft egyik legsikeresebb terméke folyamatosan súlyos stabilitási, sebességi és biztonsági problémákkal küszködött és küszködik ma is.

A kor emberei annyira elégedettek voltak a Windows XP-vel, hogy szerintem soha korábban, és azóta sem jelent meg annyi teljesítmény-, registry- és akármibuheráló nyavalya semmilyen más rendszerre, mint a Windows XP-re. Persze a többsége az semmit sem ért, örülhetett a naív felhasználó, ha legalább nem rontott a helyzeten, rossz esetben meg persze valami malware volt, ami valamilyen módon károkat okozott. A kétezres évek közepéig magára valamit is adó „informatikai” magazin ilyenekkel volt tele, meg persze antivírus tesztekkel, és tippekkel, hogy hogyan kell kevesebb, mint fél nap alatt a rendszer teljes újratelepítése nélkül eltávolítani ezt vagy azt a trójait, férget, akármit. Mostanában ezek dolgok egészen elfelejtődnek. Bennem is van nosztalgia azon idők után, amikor örültem, hogy évekig ment újratelepítés nélkül egészen stabilan a drága, de azért nem feledkezem meg arról, napi szinten mit szenvedtem másokéval, akiknek gyengébb volt a vasuk vagy egy kicsit kevésbé törődtek azzal, éppen mit telepítettek.

Az egyik legfontosabb, és a Windows XP-ben máig meglévő súlyos biztonsági rés az, hogy az alapértelmezett felhasználó kezdetben maga a rendszergazda nevű szuperfelhasználó volt, a későbbiekben pedig egy másik, ám szintén legalábbis közel rendszergazdai jogokkal rendelkező egyed. Ami nagyon jó akkor, amikor drivert, programot vagy szolgáltatást telepítünk, ám annál hátrányosabb, amikor egy a nevünkben futó program mindenféle huncutságokat igyekszik elkövetni a háttérben. Tény, hogy a tapasztalt, nagyon odafigyelős fajta felhasználókat ezek a problémák általában elkerülik, meg a nagyobb cégeknél policyből szabályozottak a felhasználók jogai, de hahó, ők nagyon kevesen vannak. A kétezres évek leghíresebb kártevői szinte mind az Windows XP ilyen-olyan biztonsági réseit használták ki. Aki akkor a fronton volt, biztosan soha nem felejti a Blastert és utódját a Sassert, amelyek viharos sebességgel fertőzték meg pécék millióit.

Egy bukás története

339417-bigthumbnail.jpgA Vista egyik legszembeötlőbb újdonsága az ún. UAC (felhasználói hozzáférés ellenőrzés) éppen ezen próbált segíteni. Sajnos egy kicsit túl szigorúra vették a szabályokat, ezért sokan azzal kezdték, hogy kikapcsolták. Holott ez jelzett, ha egy program valamit elkezdett szöszölni a háttérben, vagyis legalább értesült róla a felhasználó, hogy a tudta nélkül valami akar valamit. A Windows 7 UAC már finomabb, és testre szabható, ezért kevesebben kapcsolják ki, de senkinek nem ajánlott, hogy ezt tegye. Mellesleg .a Windows 8 UAC-jén már nem is állítok. Volt egy megoldás, ami hat éve még nem volt az igazi, mostanra pedig szépen beért. Lehet kiforratlannak hívni az eredeti verziót, de ettől még az irány jó volt.

A korábbi felvetésre visszatérve: a Vista új fícsörök és programok tucatjaival érkezett. Mára sokan elfelejtik, hogy a Vistával érkezett az új Windows Search, a lapkás felület egyfajta elődje, a Sidebar, a kereső funkciókkal felvértezett Windows Media Player, a Windows Media Center, a Windows Calendar, a Windows Photo Gallery, a Windows DVD Maker, a Windows mobility Center, a Windows Fax and Scan, annyi van belőlük, hogy inkább abbahagyom. A legfontosabb természetesen az új keresőrendszer, az UAC, és az, hogy végre kidobták a francba a már több, mint tíz éves, elavult, instabil Active Desktopot. Úgy mellesleg nem csak az a jó változás egy rendszerben, amiről a felhasználó tudja, hogy ott van, és a legtöbb biztonsági ezmegaz bizony nem ilyen.

A Vista nagy problémája az volt, hogy túl sokáig fejlesztették, ezalatt többször is irányt váltottak, megjelenésekor túl erős hardvert igényelt, és végül buta módon az összes kísérleti szem-száj ingere fícsört kipletykálták, aminek aztán nagy csalódás lett a vége, amikor nem végül kerültek bele. A Vista viszonylagos bukása egyben az XP sikerének valódi titka is. 2006-ra az XP-nek házon belül már nem volt igazi vetélytársa. Ha a Vista sikeres lett volna, mára valószínűleg nyoma sem lenne az XP-nek. Csakhogy az XP-nek a Vistával szemben éppen az elavultsága volt az erőssége: a majdnem 6 évvel öregebb rendszer az akkorra már elenyészőnek számító erőforrás igénye, és persze a biztonsággal kapcsolatos „felesleges” macerák hiánya miatt maradt talpon.

A Vista talán még így is valamennyire sikeres lehetett volna, ha nem társult volna a bevezetéséhez egy alapjaiban elrontott üzletpolitika. A Microsoft elkövette azt a rendkívül súlyos hibát, hogy (vélhetően a nagyobb bevétel reményében) boldog-boldogtalannak kiadta a Vista ready matricát. A minta ironikus módon az XP sikere volt, hiszen XP ready matricával addigra jóformán már tehéntrágyát is sikerrel lehetett volna eladni. A gyártók természetesen örömmel kaptak a lehetőség után, hogy a csili-vili újdonsággal reklámozzák a saját terméküket, hiszen az meg nekik kellett (volna) növelnie az eladásaikat, ahogy az XP esetében már működött. Az eredmény ismert. A hatalmas mennyiségű felmatricázott, ám a Vista futatására jószerével alkalmatlan hardver miatt a Vista jóhíre a nullával lett egyenlő, és bár végül számszakilag nem lett belőle teljes bukás, ez alapjaiban rázta meg a redmondi céget, pláne, hogy ezzel párhuzamosan történt egy és más az érintőképernyős termékek piacán is, amiről csúfosan lemaradtak.

Bukás lett a Vista? Tulajdonképpen igen. Csak éppen annak nem olyan egyszerűek az okai, ahogy sokan látni szeretnék.

Ez vajon mi?

windows-8.jpgA emberek többségében van egy ösztönös ellenkezés az újjal és a mással szemben. A Windows valamennyi olyan verziójával voltak legalább kezdetben problémák, amelyek egy picit erősebben nyúltak az alap témához. Az egyetlen kivétel a brutálisan megmarketingezett Windows 95 volt, pedig abban aztán tényleg gyökeresen átalakították a felületet. Aztán egy idő után az ellenkezés átcsap megszokásba, és a pár éve még hevesen támadott rendszert már egyenesen védik a felhasználók. A legkiválóbb példa a Windows XP. A 2000-es évek elején még óriási viták főszereplője volt. Az új felületnek és az új Start menünek igen ádáz ellenségei voltak, aztán tessék, most meg ahányszor valami írás születik a témában, odavetődik pár tucat XP fan, aki nem bírja ki, hogy ne írja le, ugyan minek kéne váltani XP-ről, a többi sem tud többet. Ők már csak tudják.

A Windows 8-cal a Microsoft ismét (hangsúlyozom, ismét) belecsapott a lecsóba. Az iOS7 csak annyit mert változni hogy „flat” lett, és lám mekkora viták folynak róla. Ráadásul a Microsoft megint elkövette azoknak a hibáknak egy részét, amit a Vista esetében is. Ha valamiben, hát ebben valóban áll valami párhuzam. Mindenekelőtt az én személyes véleményem szerint hiba volt tavaly a határidőhöz ennyire ragaszkodva kiadni, ahogyan a Windows Phone 8-at is. Azt enyhe túlzásnak érzem, hogy béta állapotban került volna ki, hiszen a stabilitásával nem voltak problémák (WP8 esetében sajnos igen), azonban a mára kiemelten fontossá vált „user experience” (UX) tekintetében tényleg kiforratlan volt. Még most is vannak a felületnek olyan hiányosságai, amelyek számomra érthetetlenek, például a Kezdőképernyőn a csoportok nem mozgathatók [Update! Azt mondja egy hozzáértő, hogy kizoomolt nézetben lehet]. Ráadásul az az érzésem, nem tudták, eldönteni helyesen az arányokat,meddig érjen az egyik és meddig a másik fele a rendszernek.

Az eredmény egy olyan rendszer lett, ami majdnem mindenkinek kedvezni akart, meg azért mégse. Egyes dolgokban túl szigorú, más dolgokban viszont túl engedékeny. A WP8-cal ellentétben például egyértelmű hiba volt nem megengedni a felhasználóknak, hogy a jól bevált pucérmacát vagy dögösbömöst betegyék a lapkák mögé. Viszont a Vezértlőpultot teljesen bele kellett volna dolgozni a Gépházba.

Részben ilyeneknek köszönhető, hogy egészen végletes vélemények terjednek róla. Nem tudom nem a falba verni a fejem, amikor valaki olyat le mer írni, hogy korábban is volt Windows-ban érintőképernyő támogatás, mi ebben az új. Csak a lényeget nem veszi észre, azt amiben valóban mindvégig tévúton járt a Microsoft. A klasszikus Windows felületről bebizonyosodott: az a legenyhébb kifejezés, hogy nincs optimalizálva az érintőképernyős használatra. A Windows Mobile nem azért halt ki, mert ne tudott volna sokat. Éppenséggel funkcióit tekintve eleinte agyonverte az első iPhone-t, főleg amikor még nem volt hozzá Apple Store. Nem csoda, hogy olyan későn eszméltek Redmondban, azt a buta kis gyöszt miért veszik. Használtam egy HTC Diamondot hónapokig. Zseniális dolgokat tudott, ám a használata hosszú távon olyan volt, mint sajtreszelővel tudjátok mit csinálni – elnézést kérek a kiskorúaktól és a hölgyektől. Az iPhone és később az Android a már említett UX tekintetében egészen más ligában focizott. Nem véletlen, hogy még a Windows 8.1-nél is igazgatják a desktop méretezését, hátha kicsit jobb lesz érintőképernyőn. Nem lesz.

A fent linkelt cikk szerzője úgy véli, a Microsoftnál „úgy gondolták, hogy életbevágóan fontos valami nagyon egyedit kiagyalni a felhasználói «élmény» terén”. A helyzet az, hogy én valamivel kevésbé látok bele a Microsoft embereinek fejébe, de nagyon az a gyanúm, ez nem hepp volt, hanem kényszer. Ugyan tudjuk, hogy a Microsoft és az Apple között a fekszíni háborúság mögött szikár, józan, és végtelenül megfontolt üzleti kapcsolat van, tehát a Microsoft akár át is vehetett volna sokmindent az iPhone-ról, csak éppen a kutyának sem tűnt volna fel a sokadik ikonos felület. A Windows Phone 7-es verzió legendás stabilitása és gyorsasága mellett bizony a felület is sokakat csábított át a sötét oldalra. Ha már itt tartunk, több, mint három évig a Windows Phone jövője is teljesen bizonytalan volt. Sok jóslat elhangzott pro és kontra, és lám, még most is csak annyit állíthatunk, hogy a helyzet már nem reménytelen. Pár éve mondtak sokkal csúnyábbakat is a Windows Phone-ra, mint most a Windows 8-ra, és többnyire azoknak is az volt a magva, hogy fúj a csempe, meg ez használhatalan.

Végül egy utolsó „tény” a másik blogból: „a Windows 8 sokkal inkább egy tablet/smartphone operációs rendszer, mintsem desktop felhasználók számára kitalált valami”. Ez egyszerűen nem igaz. Ahogy az sem, hogy a felhasználó rá lenne kényszerítve a lapkák használatára. Nincs. Jelenleg az egyetlen komoly különbség egy desktop felhasználó számára a Windows 7 és Windows 8 között a Start menü hiánya. Ezt leszámítva a Windows 8 asztala pontosan ugyanúgy használható, mint egy Windows 7-é. Ha valaki nem akar lapkákat nézegetni, akkor nem akar. Telepítésnél kéri az ikonok elhelyezését az Asztalra, és annyi. A 8.1-es frissítés óta pedig már közvetlenül oda bootolhat és még a képernyő jobb oldala sarkainak speciális viselkedését is lekapcsolhatja.

Erre persze lehet azt mondani, ez egy érv amellett is, hogy minek térjek át Windows 7-ről, ha Windows 8-on is csak ugyanazt kapom. Azt kell mondanom, ez önmagában egy igaz állítás. Az én javaslatom pedig az, hogy ki kell próbálni, és úgy dönteni, nem hallomás és futó benyomások alapján. Sokaknak az első egy-két óra szokatlan lesz, sokaknak az első pár nap, talán az első pár hét is, és lesz, aki nem fog megbékélni vele amíg rá nem kényszerül. A próbaidő letelte után ki-ki beszélje meg saját magával, milyen előnyeit és milyen hátrányait érzi. Akinek a Windows 7 tetszik jobban annak az tetszik jobban, remek kis rendszer, én nagyon szerettem használni, és még most is bátran merem ajánlani bárkinek, aki ódzkodik a 8-as verziótól.

XP helyett mindenképpen.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr295681546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamTwo 2013.12.09. 11:39:52

Bizony, a háttérben is sokminden van, engem a "Storage Spaces" csábít.

Vacsi 2013.12.09. 14:51:05

off: Érdekes a begyöpösödött userek hozzáállása. Végigolvastam az előző ilyen cikk kommentjeit, azóta is röhögök.

on:
Saját tapasztalat W8.1 használatáról 6 éves laptopon:
- Stabilabb, és gyorsabb, mint az xp-vista-7. Nem telepítettem semmilyen drivert, mégis kezeli a 4 éves scannert, játszani tudok rajta azokkal a játékokkal, amik korábban is futottak.
- Számítógépet ritkán használó 40 feletti rokon a rendszer elé ültetve valahogy egyből el tudott igazodni a csempéken.
- Újratelepítés után azért csak jó, hogy SkyDrive-ból lehúzza a korábbi beállításokat, és nem kell vele fél napot szórakozni, mire mindent visszaállítok.

Egyéb:
- GUI ráerőltetése a userekre: sőt, azok a köcsögök már 20 éve is ezt csinálták szegény dos-os felhasználókkal.
- "Manci néni azt szokta meg": pont a begyöpösödött userek miatt nem megy olyan ütemben a fejlődés, mint amilyenben lehetséges lenne (ld. Xbox One körüli mizéria nyár elején).
- "a szomszéd gyerek is xp-t rak a gépére": tört xp-n tört játékokkal tényleg szép az élet, az új rendszeren meg fáj, ha nem hagynak lopni.
- "a csempe használhatatlan": mert olyan nehéz rákattintani egy akkora téglalapra. Egyébként is van összes alkalmazás rész a start képernyőn.

Dracor 2013.12.09. 16:09:55

A W8 egyetlen igazi hátránya eddig szerintem a nem sok információval kecsegtető BSOD - gyakran bármi értelmeset akarsz kiszedni, a log fájlokat kell áttúrni.

Illetve a frissítés nálam elrontotta a start menüs keresőrendszert, olyan lassú lett hirtelen, hogy az hihetetlen.

Amúgy szerintem jobb mint a 7 :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.09. 16:11:39

Szerintem a Windows 8-at nem az átlag felhasználók húzzák le, hanem a "power user" csoport, vagyis akik valamennyire értenek a számítógéphez, be tudnak sok minden állítani, de azért nem érik el azt a rendszergazdai szintet, amikor mindenre szkripteket írnak.
Azt érdemes látni, hogy amint @Vacsi: is említette, a Windows 8 az okostelefonos kezelhetőség vonalát követi: eléültetsz bárkit és tudja használni, nem kell magyarázni. Viszont az kérdéses, hogy az alapfunkciók egyszerű használhatósága mennyire szorítja háttérbe a többi funkció használhatóságát.

A minden második Windows használhatatlan legendája többnyire igaz, például a Win95 annyira instabil volt, hogy se a Win95 OSR2, se a Win98 nem tudta orvosolni, csak a Win98 SE pofozta nagyjából helyre. A Win 3.11 nem sokat fagyott le, a WinME és a Vista bukását pedig nem kell magyarázni. Én annyit tennék hozzá, hogy mindegyik Windows használhatatlan volt kiadáskor az utóbbi évtizedben, érdemes legalább egy javítócsomag kiadását megvárni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.09. 16:14:20

@Vacsi: "Újratelepítés után azért csak jó, hogy SkyDrive-ból lehúzza a korábbi beállításokat, és nem kell vele fél napot szórakozni, mire mindent visszaállítok."

Az emberek 99%-a nem akarja az újratelepítést végigjátszani minden évben...

pástétom 2013.12.09. 16:15:46

Vistát használok, és eszem ágában sincs lecserélni. Ezzel vettem a notit anno és amíg a meglévő gépet használom, én már nem fogok op. rendszert váltani.

Vacsi 2013.12.09. 16:20:45

@Online Távmunkás: szerintem a 100% nem akarja végigjátszani :) de amikor muszáj volt, akkor kellemes meglepetésként ért. Viszont XP-nél azért évente jót tett a gépnek, ha újra lett húzva, mert azért az tele tudott szemetelődni (fiatalon pakoltunk rá sok felesleges dolgot, meg hát valamin az ilyet is meg kellett tanulni).
Másik irányból nézve: veszek egy új gépet, bejelentkezek rá a fiókommal, és ott is megvan minden, amit az előző gépemen használtam.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.09. 16:20:46

@Online Távmunkás:

Ez is azt jelzi, mennyire egyéniek a tapasztalatok. nekem a Win 3.1 volt az, ami napi szinten fagyott (ráadásul egy csomó minden nem működött ugye alatta), a Win95 meg nem volt rossz, igaz, azt nem nyúztam annyira. Win98 kékhalál nekem mindennapos volt, igaz, ebben benne volt, hogy teszteltem vele sokat.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.09. 16:27:30

@Vacsi:

A pontosság kedvéért tegyük hozzá, hogy a minden az csak a Modern UI-s cuccokra vonatkozik, az asztali cuccok adatainak hurcibálásával ugyanúgy vacakolni kell.

De hogy az utóbbi pár újrahúzás alkalmával teljesen elfelejthettem. pl. a mailboxaim újra beállítását, az biztos. És az a legvacakolósabb mindig. Kár, hogy a W8-as klisensnek mg mindig vannak korlátai és apróbb hibái.

Vacsi 2013.12.09. 16:31:39

@pushalias: persze, de az irány mindenképp jó. Emellett az elérhető appok is egyre erősebbek, így ki lehet váltani velük az asztali alkalmazásokat. Én mostanában például az Xbox Musicot próbálgatom, és már többet használom, mint a Winampot.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.09. 16:33:44

@Vacsi:

Xbox music brutálisat javult. Én nem is használtam, mert egy gyösz volt, aztán nemrég véletlenül megnyitottam, és leesett a pici állacskám. És igazad van, nem az egyetlen, ami sokat javult (pl. Mail, Twitter is) és tényleg egyre jobbak a cuccok. Bár ebben benne van, hogy MS is javította az appok alapjait.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.09. 16:36:02

@pushalias:

Xbox Musicból annyi hiányzik csak, hogy azzal lehessen a telefonra feldobni zenét. :)

Vacsi 2013.12.09. 16:41:24

@pushalias: nálam a fájó pont a winampos hot keyek, illetve a queue használata, de cserébe van wp-n megszokott hangerőszabályzásnál felugró vezérlő.

Ami nálam ilyen agyeldobós élmény volt, az a Fresh paint, azóta nincs is "okosított" Photoshop a gépen, mert amire én használom (nem képmanipulálás, csak festegetés rajztáblával), arra sokkal jobb.

2013.12.09. 17:04:53

Legalább olyan emberke ömlengene, vagy írna cikket ilyen hangnemben (!) aki valamit konyít hozzá.

Ez a "sok buhera tool van tehát xar" annyira visszás óvodás szintű gondolkodás, hogy el sem lehet mondani.

Az ixpé mára megöregedett, igen, a vista xarul sikerült. Bár mára egészen feljavították, plusz alapbol rengeteg "kunsztot" tud, amit az ixpé nem, vagy csak buhera-muhera módszerekkel.

A win7-re épphogy beérett egy uj stabil és kiegyensulyozottabb, továbbfejlesztehtő "irányvonal", redmondban ostobán vérszemet kaptak, és ki akarják kukázni az eddig nyerő "minden visszafelé kompatibilis a vízözönig" filozófiát.

Ennek az oka pedig az, hogy az inteles platform még gyenge egy használható táblába, ezért a trendység miatt elkezdték a PC platformot "lenyomni" az arm-ok.

És sajnos a micro$oft mindig "rajta lógott" a hardveren, de sosem alakította, ezért most egy téves választ adtak arra, hogy mi ez "ellen" a megoldás.

Igy már kétfelől rombolják saját piacukat, és végül önbeteljesítő jóslatot csinálnak abból, ami egyébként 25éve napi szinten szajkózva van "az asztali gépeknek vége"...mert okostévé, mert konzol, mert újabban tábla, mert stb.

Ökörség, de nicsn mit tenni, ha az asztali PC-k oszlopa, és legnagyobb oprendszer szállítója valaha elhiszi, hogy vége, akkor vége, ők maguk fogják kivéreztetni, lényegében önmagukkal együtt.

Ha erre haladnak tovább, amerre a win8 mutatja, 10éven belül lesz egy iparági szinten fillérekért felvásárolt m$ márkanév valamelyik mamut kezében(sony, google, samsung, kitudja) , de az már nem ez a cég lesz.

zsoci 2013.12.09. 17:08:18

Azért az XP hez képest a Vistának alapvetően a memóriakezelésén , a kernel funkciókban volt teljesen új. Nekem magjelenése után felkerült a laptopomra, és 6 évig újratelepítés nélkül ment is rajta. A XP a Vista megjelenésére már végképp elavult lett, lassú és intabil, ezen a SP3 még sokat rontott.

A WIN8, Office2013 és iOS7 legenygobb baja ennek a ronda flat kinélzetnek az eröltetése. minek van jó vidokártya meg szép montor, ha valami primitiv fekete-fehér izét nézek?

A WIN8 pont annyira lett eröltetetten új, hogy abból sok jó ne süljön ki.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.09. 17:17:34

@Vacsi: Én úgy látom, hogy az XP ugyanúgy szemetelődik, mint a 7-es vagy régen a 95. Az a kérdés, hogy mennyi programot raksz fel rá és mennyit szedsz le, illetve 100%-ban letakarítod-e.

@pushalias: A Win95-nek volt kedves szokása a kékhalál, amikor floppyt vagy CD-t raktál a gépbe és voltál annyira merész, hogy meg is akartad nyitni a tartalmát:) Ezzel a tapasztalattal nem vagyok egyedül. Windows for Workgroups 3.11-et csak munkakörnyezetben használtam, az akkoriban szokásos Novell Netware hálózattal, nem tesztelésre, hanem működő programokkal.

csaki-de 2013.12.09. 17:22:31

www.softwareonline.hu/art4280/a+windows+xp+64+bites+verzioja.html

Ennyit arról, hogy a 64 bites XP mire és kinek volt jó. Tehát sajnos(?) jól emlékeztem arra, hogy a Microsoft igeni, mint Ultimate 64 bites rendszert hirdette meg a Vistát az átlag felhasználók számára. De ha a kedves blog gazda nem tudja lenyelni a békát, szívesen kikeresek pár korabeli cikket, ami pontosan erről szól.

efi 2013.12.09. 17:26:58

Attól, hogy valami új, nem jelenti azt, hogy jobb. Pláne, ha a felhasználók 90%-nak semmi igénye nem volt arra, hogy felületet cseréljenek CSAK azért, mert az más.
Továbbá, nem igaz, hogy a W95 gyökeresen más, mint a W3.1. Az irány ott ugyanaz volt, logikus folytatás. A W8 viszont teljesen más.
Továbbá, abszolut hibás koncepció, hogy minden HW-re (telefon, tablet, PC érintőképernyővel ill anélkül) ugyanazt (ugyanolyat) adjuk ki. Nyilván eddig mindenki hülye volt, aki külön optimalizált. Na, mindegy majd rájönnek az MS-nél, hogy ők is.
A W8 updatelése kezd abban kimerülni, hogy minél jobban hasonlítson a W7-re, ez is mutatja mi újság.
Amúgy hiába bizonygatod, hogy miben tud többet (biztos többet tud), de ha a userek 95%-a nem használja ezt a gyakorlatban, miért csodálkozol, ha nem akar váltani? (Lásd még elrettentő példaként: Office verzió hegyek. Ha eggyel kész voltak, azonnal nekiálltal fabrikálni az újat, mert hétfő reggel volt és csinálni kellett valamit...)
Végül: a W8 részesedése esett novemberben! Egy új oprendszernek! És bukás is lesz. A Vistánál is megjósoltam, úgy is lett.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.09. 17:37:44

Azért ez a cikk is jó pár csúsztatással van tele:

"A jó elmélet ugyanis nem szorul a tények rugalmas kezelésére, ez viszont nagyon is. A Windows XP a közhiedelemmel ellentétben nem a Windows Me, hanem a Windows 2000 utódja volt, és ezzel az elmélet már meg is bukott. A Windows Me családja utolsó sarja volt, funkciói beleolvadtak az XP által képviselt NT kerneles ágba. "

Csakhogy ugye az XP volt az első, ahol az otthoni és a vállalati vonalat egyesítették, mert ugye volt az NT 3.1 -> NT 3.5 -> 2000 vonal, meg a másik a Me-ig, és ugyan a vállalati vonal utódja technikailag az XP, mivel egyesült a 2 vonal, ezért annak is utódja. Nyilván aki ezt a jó, rossz sorrendet felállította, ez alapján csinálta, vitatható, hogy ebben igaza van, de az nem érv ellene, hogy idekeverjük, hogy nem is a Me utódja, mert ha az otthoni Windows vonalat nézzük, akkor bizony az.

"Csak apró ráadás, hogy a Windows 95 jóval stabilabb és megbízhatóbb volt, mint a Windows 3.1, a Windows XP-ről pedig még lesz szó bőven."

Valószínűleg a 95 elméletileg jobban fel volt készülve a fagyásokra, de a gyakorlatban mégis a 3.1 volt a stabilabb, mondjuk ez csak saját tapasztalat. De a cikkíró sem támasztja alá egy kijelentésnél többel. Persze az is lehet, hogy a win3.1 idejében nem mindenre azt használtuk, a DOS-os programokhoz el sem indítottuk általában.

"Korábban már említettem a tények rugalmas kezelését. Ez egy tökéletes példa rá. A valóság ugyanis az, hogy az Intel már 1994-ben bejelentette a saját 64 bites architetktúráját, 1999-re ki is jött vele, és – most nagyon tessék megkapaszkodni – a Microsoft 2001. október 25-én, tehát a 32 bites kiadással azonos napon kiadta az XP 64 bites verzióját is Windows XP 64-Bit Edition for Itanium systems, Version 2002 néven. Későb aztán voltak további 64 bites XP verziók is. És ez még az iromány „objektív, tényközlő része”."

Ebben meg az a csúsztatás, hogy gondolom a kritizált cikkben kiderül, hogy az AMD64, X86-64 vagy X64 néven ismert architektúrára gondolt a szerző és nem az Itaniumra, mert ugye végül ez terjedt el, miután az Intel is implementálta, és nem az Intel nem x86 kompatibilis megoldása. Az meg tény, hogy az XP 64 bites változatai nem lettek soha sem elég kiforrottak és a hardver támogatottságuk sem volt megfelelő.

"A legkiválóbb példa a Windows XP. A 2000-es évek elején még óriási viták főszereplője volt. Az új felületnek és az új Start menünek igen ádáz ellenségei voltak, aztán tessék, most meg ahányszor valami írás születik a témában, odavetődik pár tucat XP fan, aki nem bírja ki, hogy ne írja le, ugyan minek kéne váltani XP-ről, a többi sem tud többet. Ők már csak tudják."

Ja, csak nem biztos, hogy ugyanazok az emberek azok. A világ leegyszerűsítése megmagyarázni a Vista vagy a 8 elleni kirohanásokat a szokás hatalmával. Az XP Start menüje egy fos volt mindig is, és teljesen jogos volt ellene kikelni, én a Vistáig a klasszikus Start menüt használtam, ami a Vistánál is beállítható volt szemben az XP-s menüvel (ami igazolta szerintem hogy milyen fos), mégis a Vista Start menüjére tértem át ki tudja hány év klasszikus után, mert egyszerűen jobb volt. És akkor jön ide a 8 és a 8.1, ahol nem az újdonsággal van a bajom, hanem azzal, hogy nyilván szubjektív az én ítéletem is, de rosszabb, mint a korábbi megoldások. Mármint a Start képernyőre gondolok itt elsősorban. Tudod anno mikor a gépem kevés volt a 95-höz, én segédprogramot használtam, hogy legyen Start menüm és tálcám, mert nagyságrendekkel jobb megoldás a részképernyős menü monitoron, mint akár az akkori Programkezelő, akár a mai Start képernyő, mai nagy méretű monitoroknál ez még inkább igaz.

"A klasszikus Windows felületről bebizonyosodott: az a legenyhébb kifejezés, hogy nincs optimalizálva az érintőképernyős használatra. A Windows Mobile nem azért halt ki, mert ne tudott volna sokat. Éppenséggel funkcióit tekintve eleinte agyonverte az első iPhone-t, főleg amikor még nem volt hozzá Apple Store. Nem csoda, hogy olyan későn eszméltek Redmondban, azt a buta kis gyöszt miért veszik."

Pontosan, a Windows Mobile-al az volt a baj, hogy nem érintőképernyőre lett optimalizálva, hanem a desktop Windows-t utánozta. Ugyanez a probléma a Windows 8 Modern UI esetében, csak inverz, az meg érintőképernyőre lett kitalálva, és a Microsoft desktopra erőlteti. Nem tanult a korábbi hibájából.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.09. 17:42:59

A buhera toolos szöveg egyébként azért óriási csúsztatás, mert az XP volt a valaha legtöbbet élt Windows, persze hogy sok rá a buhera tool. A Windows 98-hoz lehet, hogy kevesebb volt, de sokkal jobban rá voltunk szorulva akkoriban.

Amúgy minden eddigi legjobb Windows a Windows 7 (mert igenis azt gondolom, volt fejlődés, tehát általában a régebbiek rosszabbak), a Vista természetesen innovatívabb volt, csak nem kellett volna gyakorlatilag optimalizálatlanul, kvázi bétaként kiadni.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.09. 17:45:40

@Online Távmunkás:
Kékhalál Windows 3.1 alatt is volt, viszont sokkal ritkábban lehetett belefutni, mint 95 esetén, inkább egyes védett módú DOS-os programok (értsd: játékok :-)) Windowsból való futtatása esetében fordult elő néha.

gigabursch 2013.12.09. 17:48:11

Minap egyszerre kapcsoltam be egy 6 éves Fujitsu-Simenes Laptopot XP-vel és egy minden paraméterében erősen többszörös (memória, sebesség, stb) Toshiba W7-es gépet.
A felállás különbsége 13 sec volt.
Az XP javára.

Ugyanaz a cég, ugyanaz a rendszergazda, ugyanúgy kiütve egy rakat slejm (aero és társai innen, egyéb biszbaszok onnan).

No comment.

Amúgy egy dolog az op rendszer, a másik a szoftverkörnyezet.

Az Office2007 menürendszerének kitalálóit fel kéne akasztani.
Bár ismerek pár embert, aki valamilyen szinten az MS szekerét tolja, de rajtuk kívül még embert nem láttam aki rendszeresen használja és dicsérné. 2-3 év távlatából sem.
Sok hasznos funkciója lett, ez tény.
De a menürendszer az továbbra is katasztrófa.
És logikailag kezelhetetlen. Nomeg undorító, irritáló.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.09. 17:51:59

Hozzáteszem még, hogy a Windows 8-al ugyan megvalósult az ugyanolyan felület hordozható eszközökre és asztalra is, viszont a pozitív hozadéka, az átjárhatóság telefon, tablet és desktop között nem valósult meg, vagyis csak nagyon korlátozottan.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.09. 17:53:50

@gigabursch:
Az Office 2007-et van aki megszokja, és már jobb neki, mint a régi volt, nem is tudna visszaszokni. Én mondjuk rühellem, de semmi sem kényszerít rá, inkább használok Libre Office-t.

efi 2013.12.09. 18:00:37

@Narancskommunista:
Nekem első dolgom volt visszaállítani a régi menüt.
Plug-innel igen, ha már egyszer az MS ezt is erőszakkal akarta lenyomni a torkomon és nem adta meg a választás lehetőségét. Talán mert maguk sem bíztak a sikerében...?

Jegkoko 2013.12.09. 18:03:24

A windows xp már totálisan elavult rendszer 2009 óta egyálltalán nem használom.Meg untam a folyamatos töltögetést, meg hogy pár hét után órákba tellik egy alkalmazás megnyitása.Érdekes mód win7 alatt ilyen problémáim nem voltak, bár már azt is lecseréltem 8.1 re egy hete, de ahogy elnézem nekem eddig nagyon bejött, mind a telefonra készült verziója mind az asztali pc re írott.

gigabursch 2013.12.09. 18:05:24

@Narancskommunista:
Persze, a kommunizmust is meg lehet szokni. Van akinek egész jól sikerül, de én azért nem kérek belőle.
:-)))

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.09. 18:14:12

@csaki-de:

Az eredeti állításoddal 1 hiba volt, ezzel már 2

1. Az AMD 64 bit 2003 körül jött ki, az miatt nem kezdhettek bele a Vista fejlesztésébe 2001-ben.

2. Az XP-nek 2005-ben, 2 évvel a Vista kiadása előtt Megjelent az x86-64-es verziója.

Vadász, vadász...

Mozartkugel · http://baronesregni.blogspot.hu/ 2013.12.09. 18:15:20

Nekem Windows 8 van a gépemen és teljesen meg vagyok vele elégedve.

lavor 2013.12.09. 18:25:02

A cikkíró szerintem is fizetett mikroszoft-pribék (najó csak vicceltem) és nem ért a dologhoz... Mióta kiszivárgott az első w8, azóta használom tableten- kizárólag a touch billentyűzet miatt, a 7-esé borzasztó volt. A következőre várok magyarázatot, ha szerinted a windóz jó: felteszek egy új rendszert és 9 gigabájt a lemezen!! egy év múlva ha túléli, kb 15gb. Miért!? ios mennyi,7-800 Mb? ha lenne ipaden sd-slot, meg egy usb, ki a fene használna ma vindózt? (lehet persze ez is a titkos paktum része?)A 8.1 is vicc, sajnos, megnyitnék valamit, és erőlködik, hogy lépjek be a mikroszoftos accountomba. Mi a retek?? Minek az nekem?? Egyéb: mióta megvették a skypét nem tudok rá pénzt tölteni, mert valami kinai oldalra küld, és csak valami helyi izét fogad el. Mindent kipróbáltam, nem megy, és juszt se csinálok új fiókot magamnak. Skype fórumon a hivatalos válasz: küggyé imélcímet, levélbe megírjuk a választ.... mér,titkos?? Szóval aki ezért még pénzt is ad...

holmsz (törölt) 2013.12.09. 18:31:43

Az egyetemi informatika - 3000 oktatói gép + hallgatói laborok - Windows 7-re fog váltani jövőre. Ennyit a W8 királyságáról ...

Egyébként Debian és konzol rulez! :)P

holmsz (törölt) 2013.12.09. 18:34:10

@gigabursch: de előtte megnyúzni és sóba mártani őket ... és a keselyűk tépjék ki a májukat ...

gigabursch 2013.12.09. 18:52:00

@efi:
Tudsz rá egy jó plugint, ami kellően stabil, ki-be kapcsolható és esetleg még a rendszergazda sem kap tőle frászt?

Nem akarok fölöslegesen szarból-szarra erőlködni.

efi 2013.12.09. 19:04:16

@gigabursch:
Ez van rajta, telepítéshez rendszergizdaság sem kell. Betesz egy plusz menüpontot menü név alatt, alatta ott a klasszik menü.
www.ubit.ch/software/ubitmenu-languages/

efi 2013.12.09. 19:10:23

@Jegkoko:
Akkor valamit jól elcsesztél.
6 éve telepítettem. A boot az hosszú már, nem vitás, de használat közben az égvilágon semmi gond nincs.
kb 50 crash volt, ebből 4 volt BSOD, de a 46 99%-a nem közvetlenül az op.rendszer miatt, hanem 90%-ban a böngésző vagy médialejátszó ill néha játékprogram miatt volt.
Ha az ember leghostolja, végképp semmi meglepetés nem érheti.

midnight coder 2013.12.09. 19:21:34

A microsoft vesztét a web fogja okozni, de ügyesen gyorsítják a folyamatot az agyatlan arroganciával amivel mindenáron le akarják nyomni a "világmegváltó" újításaikat a felhasználók torkán, ha akarják ha nem. Régen a microsoft úgy lett naggyá, hogy próbált odafigyelni a felhasználók igényeire. Ma azt próbálja megmondani hogy mi nekik a jó. Közben pedig jó magasról tesz a valódi igényekre. A dolognak meg is van az eredménye, ez szépen látszik a win8 eladási statisztikáiból. Amihez két tényezőt is figyelembe kell még venni: az egyik az, hogy - szemben a Vistás időkkel - ma rohamléptekben közeledik az XP számára a selyemzsinór. Azért a MS-es részvényesek helyében én elgondolkodnék azon, hogy ennek ellenére nem annyira fogy a win8. A másik tényező, az az hogy az elején a MS nagyon meg akarta dobni az eladásokat, és akkoriban kb. kabátgomb árában lehetett frissíteni. És ezzel együtt sem nagyon érdekelt senkit a dolog. Aminek viszonylag könnyű megtalálni a magyarázatát, a win8 még a magamfajta fanatikus .NET fejlesztőből is fél év alatt lelkes XUbuntu felhasználót faragott - úgy fél éve már ez a fő desktopom és azon túl hogy a mono-t picit macerás forrásból fordítani sokkal testreszabhatóbb a rendszer mint amit windows alatt álmodni lehet.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.12.09. 19:38:02

a win8 az okes, igaz 3-4 billentyukombinaciot meg kell tanulni, na most nem ertem hogy ki az a szamitogep hasznalo akinek ez nem megy...
inkabb odaegereszni a windows gombra es szarakodni egyet...
jo megertem van akit a megtett egerutert fizetnek :)))

elektronik (törölt) 2013.12.09. 19:46:17

XP témában a Blasterről meg a Sasserről annyit érdemes lenne hozzátenni, hogy egy egyszerű tűzfallal + bekapcsolt Windows Update-tel kivédhető és megelőzhető volt a fertőzés. Én sem kaptam el soha. Viszont legalább kapott az XP (SP2-től talán?) beépített tűzfalat a hatására.

Tapasztalataim alapján az XP leginkább csak akkor dobott kékhalált/indult újra, amikor valami hardveres probléma volt, leginkább inkompatibilitás. Ez azóta is így van, normális vasat kell alá rakni és akkor megy rendesen. Az más kérdés, hogy ez nem olyan egyszerű néha. :D

tobias2 2013.12.09. 20:30:32

@Online Távmunkás: Eleve lúzer, aki nem készít rendszeresen tükörmásolatokat az egész C: meghajtóról, hogy max. 20 perc alatt visszatölthessen bármilyen korábbi állapotot. Egy jól telepakolt Win7 egy-egy tükörmásolata kb. 25 GB. Egy 1 TB-os meghajtón tehát kb. 40 ilyen másolatnak van hely.

2013.12.09. 20:37:30

@csaki-de: Egyszerű, mostanra lett annyira olcsó a ram, hogy a 32bit címzési lehetőségei már karcsúak.

Olyan ez mint a védett mód annakidején, meddig nyomta mindenki a dos tetején ülő szutyok win98se-t... holott már egy 386dx-nek normális védett módja van, utoljára a 286oson teljesen tolószékes a védett mód. Aztán már P1nél(!) tartottunk, a usereknél még mindig ott vírított a DOS alapu világ.

Nálam is, más kérdés, hoyg a demók pl azonnal bekapcsoltak és használtak sokmindent, a DOSjátékok is DPMI-re épülve száguldottak..attol még az egész rendszer szedált volt evvel a dos tetejére töltjük a "másodoprendszert" mókával.

Ma ugyanez a 32 és 64bit, a mostani vasak nativ képességei csak 64bit alatt érhetőek el, bár egy mai asztali gép a HDD-re vár legtöbbet user interaktiv környezetben, azért az SSD-k olcsóbbá válásával már kezd látszani a különbség kőkeményen.

tobias2 2013.12.09. 20:42:09

@gigabursch: "Az Office2007 menürendszerének kitalálóit fel kéne akasztani" Egy az egyben aláírom! Többször dührohamot kaptam tőle.

tobias2 2013.12.09. 20:45:31

@mioporfeszosz: "az SSD-k olcsóbbá válásával már kezd látszani a különbség kőkeményen" Igen! Elképesztően felgyorsul egy átlagos noteszgép, ha lecserélik a mechanikus merevlemezét egy 250 GB-os SSD-re.

2013.12.09. 20:47:56

@tobias2: Tükörmásolat, 20perc? Mamámborogass..
A rendszervisszaállitás meg a backup megoldja neked inkrementális alapon, (csak azt menti ami különbözik), nem az egészet bitszinten, mivel a rendszer 80%-a kb fél élete folyamán változatlan..:)

Nemzeti Dohányos 2013.12.09. 21:01:24

"A korábbi felvetésre visszatérve: a Vista új fícsörök és programok tucatjaival érkezett. Mára sokan elfelejtik, hogy a Vistával érkezett az új Windows Search, a lapkás felület egyfajta elődje, a Sidebar, a kereső funkciókkal felvértezett Windows Media Player, a Windows Media Center, a Windows Calendar, a Windows Photo Gallery, a Windows DVD Maker, a Windows mobility Center, a Windows Fax and Scan, annyi van belőlük, hogy inkább abbahagyom."

Tényleg csomó fontos és remek program, aminek a felét a többség meg se nyitotta életében :))

Nemzeti Dohányos 2013.12.09. 21:04:54

"A emberek többségében van egy ösztönös ellenkezés az újjal és a mással szemben. A Windows valamennyi olyan verziójával voltak legalább kezdetben problémák, amelyek egy picit erősebben nyúltak az alap témához. Az egyetlen kivétel a brutálisan megmarketingezett Windows 95 volt, pedig abban aztán tényleg gyökeresen átalakították a felületet. Aztán egy idő után az ellenkezés átcsap megszokásba, és a pár éve még hevesen támadott rendszert már egyenesen védik a felhasználók."

Persze hogy megszokják, ha rá vannak kényszerülve bármilyen okból. Attól még nem jelenti, hogy 3-5 évente el kell játszani velük, mert egyszer még a birkatürelem is elfogy, főleg ha közben a konkurencia rohamosan fejlődik, nem csak változik.

Serivor 2013.12.09. 21:33:39

A Windows 7-et azért nem tudom otthon használni, mert nem lehet rajta zenét hallgatni: letiltották azt az XP-n még jól működő lehetőséget, hogy két audio kimenet szól egyszerre. (Két szoba két erősítőjét akarom meghajtani egyszerre.)

Ha a win8-ban megszüntették ezt a tiltást, akkor átállok rá. Tudja valaki, mi a helyzet?

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.09. 21:34:26

@csaki-de:

És persze, hogy az még mindig Itaniumos cikkre hivatkozva beszélsz az x86-64-es verzióról.

Betelt a pohár srác. Baromi türelmes voltam veled, floodolj valahol másutt.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.09. 21:38:34

@elektronik:

Ez így van, ráadásul mindkettő esetében a megjelenés előtt már kint volt patch, csak már akkor is úgy volt a kedves felhasználó, hogy mi az, hogy neki tennie kell a saját biztonságáért.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.09. 21:40:22

@gigabursch:

És az a kétszázmillió felhasználó nem tévedhet, akivel te beszéltél. :)

Vacsi 2013.12.09. 21:56:35

Személy szerint azt nem értem, hogy aki ennyire zsigerből fikáz minden MS terméket, az miért nem használ egyet a kismillió Linux közül a szintén kellően sok ingyenes office alkalmazással karöltve?

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.09. 22:16:50

@Narancskommunista:

„Kékhalál Windows 3.1 alatt is volt, viszont sokkal ritkábban lehetett belefutni”

Ez így van, a Win 3.1 ugyanis jellemzően összeomlott kék halál nélkül, és annyi.

dark future · http://www.andocsek.hu 2013.12.09. 22:19:23

eltűnt a kommentem. eszerint errefelé nem komálják a kritikát.

gh14 2013.12.09. 22:31:21

@pushalias: én még egy equalizert is szeretnék. :)

gh14 2013.12.09. 22:34:06

@csaki-de: Ööö, én használtam 64 bites XP-t az itthoni gépemen anno.
Minden ment rajta. DVD lejátszás, CD írás, Windows Media Player stb.

gh14 2013.12.09. 22:39:18

@gigabursch: az Office 2007 menürendszer a legjobb dolog, ami az Office-szal történhetett. Napi szinten dolgozom Word/Excel-lel és sokkal gyorsabban, hatékonyabbal lehet vele dolgozni.
Először fura volt persze, anyáztam is kicsit, de nagyon hamar ráéreztem, és rájöttem, hogy sokkal jobb.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.09. 22:39:44

@guti.haz14:

A srác már nem fog válaszolni. A helyedben örülnék...

Vacsi 2013.12.09. 22:42:15

@Nemzeti Dohányos: csak sokan a fröcsögők közül úgy viselkednek, mintha pisztolyt nyomnának a tarkójuknak, hogy most pedig csak win8-at használhatnak. Értem én, hogy pár embernek nem tetszik a változás, meg régen minden jobb volt, de a lovaskocsiról is csak átszoktunk valahogy...

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.09. 22:42:17

@dark future:

Legközelebb majd normálisan adod elő a „kritikát”.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.09. 22:44:41

@dark future:

Ezt egyben nagyon szépen kérlek vedd figyelmeztetésnek is. Elvben te szakmabeli vagy, neked kellene jó példával elöl járnod. Ehhez képest a kevés hozzászólásodból elég sok a minimum határeset.

Nemzeti Dohányos 2013.12.09. 23:00:09

@Vacsi: Ez elég szűklátókörű érvelés, bár egyben brilliáns. Amíg van választás, addig leszerelitek azzal, hogy nem muszáj hasznáni, amikor meg a céges gépet is valami win8 utód förmedvénnyel adják majd az jön, hogy már mióta ilyen, mindenki megszokta, miért nem előbb tiltakoztál..

Én jelenleg épp úgy érzem, hogy egy Volvo-ból akarnak négykerekű biciklire visszatuszkolni, mert hogy legyen egységes az interfész a kerékpárosokkal..

Gorbacsov homlokán a májfolt 2013.12.09. 23:05:50

ÉN óhajtom eldönteni, hogy nekem mi tetszik. Ne a redmondiak mondják meg nekem. Ha nekem a klasszikus start menű tetszik, akkor azt szeretném használni és kész! Most, a Win7-ben csak és kizárólag testreszabott start menű van, ha fejreállok, akkor is. Rá vagyok kényszerítve. Leszharom, hogy újabb, leszharom, hogy másnak ez jobban tetszik. Az zavar, hogy nem tudom a régi, általam megszokottat kiválasztani. Nem tudok olyat választani, amit akarnék, mert nincs olyan. Na, ez zavar!

Fenti soraimmal párhuzamban rámutatnék arra, hogy a W8-nál is elő lehetett csalogatni a régi start menűt és be lehetett állítani, hogy eleve úgy induljon, de khurva bonyolultan! A huszonhetedik almenűbe elrejtve! Aztán elkezdték kapisgálni a MS-nál, hogy nem mindenki akar csempéket, de az is lehet, hogy már tényleg hangos volt az elégedetlenkedők hangja, akiknek nem tetszett, ezért a 8.1-es szervizben előrébb hozták pár szinttel ezt a kapcsolót.

(Tőlem nevezhetik zseninek Steve Jobs-ot, mondhatják, hogy megálmodta a jövőt, de én, a vevő, akkor is csak olyan dolgot veszek, ami nekem tetszik. Én nem hagyom rádumálni magam a konzumszharra, akárhogy csillog és akárhány elélvezős blogbejegyzést írnak róla.)

Talán ez a 8.1-es szervizben megvalósított huszárvágás is azt mutatja, hogy néha eljut a nép hangja az égig. Jó lenne, ha máskor is ugyanilyen rugalmasan vennék ezeket a visszacsatolt infókat a cégnél. Ha esetleg többször hallgatnák meg, hogy mi az emberek igénye és nem ők mondanák meg nekem, hogy én mit akarok és mi a jó nekem. Azt ugyanis én szeretném eldönteni. De ha lehetőségem sincs rá, akkor jogosan puffogok.

Sanda gyanu 2013.12.09. 23:10:09

@guti.haz14: A gond az, hogy nincs választási lehetőség. Ha valaki a régit menűt szeretné, akkor mi van? Ez így nem igazán demokratikus. A cuclizmusban sem tetszett, hogy más mondta meg, neked mi a jó. Itt úgy tűnik, hogy a felhasználó szeretné eldönteni, hogy neki mi tetszik, csak éppen nem tudja, mert nincs olyan kapcsoló.

Vacsi 2013.12.09. 23:25:43

@Nemzeti Dohányos: a Volvo-bicikli hasonlatot nem teljesen értem. Az új start screen tud mindent, amit a régi start menü (speciel én az utóbbit rühelltem mindig). Az összes telepített asztali programot (is) kitűzheted, csoportosíthatod, a rendszereszközök is kint vannak. Ha ez nem jó, ott van az apps menü, ahol minden telepített program fel van sorolva, és négyféleképpen rendezheted.
Ezen kívül a win7-es megoldás is működik, hogy nyomsz a billentyűzeten egy win gombot, elkezded írni az alkalmazás nevét, nyomsz egy entert, és már indítja is. Arról nem is beszélve, hogy az összes fontos dolog ugyanannyi kattintással elérhető, mint win7-en (a gyakran használtakat pedig ugyanúgy ki lehet tűzni a tálcára).

Nemzeti Dohányos 2013.12.09. 23:59:54

@Vacsi: Te hoztál lovaskocsi hasonlatot, szóval ne értetlenkedj, pont ugyan akkora baromság mindkettő..

Lehet hogy tud mindent a start screen is, de én megszoktam a start menüt. Nem akarok csoportosítani, nem akarok semmit se kitűzni, se rendezni. Ikonokat akarok az asztalra, és egy start menüt. Amihez nem kell az egérrel bohóckodnom valamelyik sarokban vagy mit tudom én mit csinálni, hogy az előszobából (csempés, érted) eljussak oda.

A gépelgetős megoldás meg szintén nem hat meg, ugyanis a billentyűzet el van dugva az asztal alatti kihúzós bizbaszon, amit előkaparni macera, win7-en mindent megoldok egérrel, néha a control-t nyomogatom, de azt megtalálom az asztal alatt vakon is, egy program nevét meg nem gépelem be ugyan így.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2013.12.10. 00:27:57

Az a baj, hogy pl. a cikk sem, és a kommentek sem éppen hozzáértésről árulkodnak. Pl. a Windows Mobile felülete kapcsán lehetett látni, hol optimalizálták azt érintő kijelzőre. Csak éppen nem mindegy milyenre. Ugye egy stylust támogató, de nem multitouch érintő kijelző kapcsán a felbontás optimális kihasználása a cél, és a stylussal kell kényelmesnek lenni. Egy stylust érzékelni is képtelen, gesztus vezérlésre alkalmas képernyőn, tömzsi újakara optimalizált design, a nagyobb és látványosabb vezérlőkkel ugye más.

Ha viszont felismerjük, hogy nem a touchscreen az különbség, hanem a gesztus vezérlés... Nos akkor eszünkbe juthat, hogy az érintés nélküli interfészek akár orvosi rendszerekben, akár konyhai (vendéglátóipar) rendszerekben kívánatosak. Ez ugye a Kinect for PC kapcsán is fontos. De a beágyazott rendszerek (kioszkok) kapcsán is. Na ezért kellett a "desktop" rendszer kapcsán is az intuitív gesztus vezérlés felé nyitni.

@csaki-de: Csak éppen az a baj, hogy te pár féle 64 bites XPt keversz kapásból. De több más aprósággal is baj van. Azaz látványosan nem értesz hozzá.

Mondjuk úgy, hogy a Windows NT az a vállalati desktop - munkaállomás - server vonalon volt erős, NT kernellel. A Win32s alapú megoldások (98 pl) pedig elsősorban az otthoni, és kisvállalati desktop rendszerek, stb. felé volt esélyes. Az NT vonalon viszont felmerült egy érdekes probléma.

Méghozzá a RISC processzoros munkaállomások integrálása egy windows alapú nagyvállalati rendszerbe. Azaz a Windows nem csak PCre hanem RISC procis gépekre is elkészült. Windows NT 4.0 for PowerPC, MIPS R4x00, Alpha irányok jutnak eszembe, és bizony az SFU csomag is támogatta az Alpha procikat.

A Windows 2000 elvben egyesíteni volt hivatott a két irányt, így az XP is már kénytelen volt kiszolgálni a desktop PCt és a munkaállomásokat is. A Server verzió persze külön vált. De itt is fontos volt a nem éppen PC jellegű hardware támogatása.

Az Itanium alapú gépek sosem voltak igazi PCk. Ugyan emulálni tudták a PCt, de az utasításkészletük is más volt. Az emuláció kapcsán érdekesség, hogy az IA-64 architektúrájú processzorok x86 emulációja olyan lassú volt, hogy inkább megjelent mellettük egy softwares emuláció is. Sőt ennél mélyebb és fontosabb különbségek is megjelentek. Ezért valamit Itaniumra átírni nem triviális feladat. Így az Itaniumra írt Windows esetében az inkompatibilitás teljesen érthető volt.

És bizony így jól érhető, hogy az Itaniumra szánt Windows XP 64-Bit Edition for Itanium systems és Windows XP 64-Bit Edition, Version 2003 rendszerek kapcsán az otthoni felhasználást segítő extrák hiányoznak. Ugyanis Itanium kapcsán az ilyen otthoni felhasználás gyakorlatilag lehetőségként sem merült fel.

Egyszerűen azért, mert az Intel később próbálta meg az olcsóbb Xeon MP (sok procival) és a drágább Itanium platform közötti szakadékot és árkülönbséget mérsékelni. Viszont az Itanium bármi elérhető, PCre írt software-t csak baromi lassan futtatott.

Az Windows XP Professional x64 Edition viszont már tartalmazott Media Playert, lejátszotta a DVDt, írt CDt, nem úgy mint az általad belinkelt írásban szereplő verzió. Ezt ugyanis már PCre, potenciálisan otthoni PCre szánták. A 16 bites kód, és a DOS alapú megoldások támogatása viszont hiányzott. A 16 és 32 bit támogatása helyett a 32 és 64 bit volt támogatott.

Ellenben a 64 bitre mindent érint, ezért a 32 és a 64 bites kód természetesen itt sem volt ugye szabadon keverhető. A 64 bites driverek előírása, a shell kiegészítések kapcsán a 64 bites verzió előírása (ha nem álltál vissza 32 bites explorerre) olyan korlátozás, ami később is indokolt maradt.

De a Vista sem lett ehhez képest Ultimate megoldás. Azt leszámítva, hogy a 64 bites driverek fejlesztésének ugye a Vista volt sok helyen a cél platform, így egy korszerű PCt sokszor Vistaval adtak, vagy csak azzal lehetett kihasználni. Én pl. ezért használtam hossz ideig Vista-t.

Csakhogy a Vista kapcsán sok fontos új funkció mellett a Workstation és a Desktop közötti határok elmosása is megjelent... A kompatibilitás kérdéseit (főleg 64 bites rendszer kapcsán) pedig sokan megszenvedték.

@mioporfeszosz: A buhera eszközök léte lehet idővel arányos, ellenben az általuk megoldani hivatott problémák tömege nem csak az idő miatt magas.

És ne feledjük el, már a Windows 2000 alapvető célja is az NT kerneles, és a Windows 95-98 féle irány egyesítése lett volna, de az NT kernellel járó sok apróság elutasítása miatt a Windows ME csak egy kényszer megoldás volt, aminek nem is volt célja a sikeresség.

Ugyanakkor a Windows 2000 kapcsán igencsak fontos érv, hogy az is két termékvonal (otthon, vállalati) egyesítését célozta meg, és az sem ment elsőre. Az XPt azért fogadták el, mert az ME megbukott, a 98at már nem volt miért támogatni.

gigabursch 2013.12.10. 07:16:36

@guti.haz14:

Tipikus eset:
Amikor egy fejlesztést nem mérnök, hanem selejetes dizájner alkot meg.

Szóval lehet úgy is vezetni, hogy a fejem felett van a kormány és az ajtón kívül az indexkar, meg a pedálok csak akkor nyomhatók, ha lehajtom a napellenzőt, csak elég szar.

Erre mondtam azt, hogy a kommunizmust is meg lehet szokni, de köszönöm, nem kérek belőle.

Ennyi!

S az, hogy most két nicsk, azt mondta, hogy neki tetszik, attól még fenntartom azt, hogy olyan emberrel még nem TALÁLKOZTAM, aki napi szinten használná és elégedett lenne vele.
Pont.

gigabursch 2013.12.10. 07:21:28

@pushalias:
Természetesen a tehénszar a legjobb étel.
Többmilliárd légy már nem tévedhet.
:-)))

gigabursch 2013.12.10. 07:22:40

@efi:
Ööööö, most ezt nem értem.
Orrom előtt van és nem látom, vagy mit és hol keressek/kapcsoljak?

gh14 2013.12.10. 09:09:44

@gigabursch: akkor már eggyel találkoztál. Napi szinten használom, és elégedett vagyok vele. Pont. :)

Egyébként nem azt mondtam, hogy tetszik, hanem, hogy véleményem szerint jobban használható.

Jegkoko 2013.12.10. 10:57:31

@efi: Az xp annyira tökéletesen rendszer hogy egy hete volt alkalmam egy példányhoz, a sajátgép megnyitása pervceket vett igénybe, semmilyen internetböngésző nem nyílt meg akkor az optikai meghajtó egyszerüen eltünt, de ha látta is az istenért se akarta beolvasni a lemezt, jah és persze pár perc működés után kékhalálozott a videókártya problémákra hivatkozva.Feltettem a 7 et és láss csodát semmi probléma nem volt a géppel mindent látott .Az xp iszonyatosan szarul kezeli a hardwareket, annó amikor megmozdítottam vagy éppen kiszedtem a videókártyát akkor csak a rendszer ujratelepíétse oldotta meg a problémát.Ne mondja nekem senki, hogy biztos a videókártya volt a hibás, mert nem.

gigabursch 2013.12.10. 11:30:57

@guti.haz14:
Ezek szerint ismerjük egymást, de jó, csak nem tudlak beazonosítani.
Sebaj...
:-)))

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.10. 12:10:30

@TheElf:

Könyörgöm, most hagyd abba, senkit sem érdekelnek ezek, nem tartoznak a tárgyhoz, stb. Utólagos engedelmeddel ezt törlöm is.

gh14 2013.12.10. 12:43:20

@gigabursch: igazad van. Rosszul fogalmaztam. :)
De a lényeg az, hogy hidd el, van olyan ember, aki elégedett vele.
És csak közlöm, hogy semmilyen formában nem vagyok kapcsolatban a Microsofttal. :)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.10. 13:10:35

@TheElf:

1. Semmiféle komoly vita nem volt. Az nem komoly vita, hogy amikor megemlítem, hogy (természetesen) volt x86-64-re Xp port, akkor emberünk újra az itaniumos cikket lobogtatja.

2. Nyilván az előző pontból kiderül, hogy természetesen megemlítettem hozzászólásban az x86-64-es portot.

3. Ezt a hangnemet még akkor is kikérném magamnak, ha igazad lenne, ahogy nincs. A tudásomról halvány fingod sincs, ami nem csoda, hiszen nem abból indulsz ki, amit leírtam, hanem abbó, amit szerinted leírtam vagy nem írtam le, és természetesen annak a valósághoz nulla köze van.

Gondolkodtam, hogy megúszd a pihit, de a hazugozás végképp döntött. Egyelőre csak egy nap pihi.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.10. 14:40:10

TheElf saját kérésre megkapta a végleges bant.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.10. 16:26:22

Kedves TheElf!

Ha privátban is csak a mániáidat vagy képes ismételgetni, akkor ne erőlködj ott sem!

efi 2013.12.10. 18:27:53

@gigabursch:
Feltelepítetted?
@Jegkoko:
És te ebből az 1-ből azt a következtetést vonod le, hogy minden xp-s gép ilyen, igaz? Egészen biztosan azért van még 12 év után is 35% részesedése, mert senkit nem zavar, hogy 10 p-ként BSOD, gondolom.
A bootolási időt úgy nagyvonalakban letojom, 500 perc gépidőre jut 2 perc boot, de lehet, hogy 3000-re, ha az ember nem is kapcsolja ki. Túlságosan nem izgat, hogy ez esetleg 1 perccel is lehetne rövidebb. Tekintettel, hogy ez egy objektíve is mérhető dolog (stopperórával), nagyon megörültek neki és minden tesztbe beleteszik, holott a jelentősége konvergál a 0-hoz.

Benoke2 2013.12.10. 22:37:30

Ez a kis írás jó csak megint abba a hibába esik, hogy mivel szereti az új felületet elképzelni sem tudja azt ha ezt más közel sem így látja. A w8 nagy hibája az új felület, ez a viták gyökere is. Sajnos a végső megállapítás is hamis a bejegyzésben. A metro felület használata ha rövid ideig is, de kötelező annak aki nem szeretné telehányni a desktopot ikonokkal. Valamit a beállításokat is átlapátolták, ami öngól. Nem az a baj, hogy van ez a szuper csicsa felület, hanem hogy megkerülhetetlen. A rendszergazdák miatt biztosan sokat csuklanak az MS vezetői. Isteni lehet a csicsa felületen rdp -vel szórakozni, már ha éppen működésre bírható rdpvel. A felhasználók kétségbeesetten szenvednek, mert nem tudnak vele mit kezdeni. Ezek miatt a cégek nagy része nem hogy mellőzi de még csak nem is engedi a használatát. (Ezek a felhasználók otthon sem fognak vele együtt élni, de még a win phone -t is elkerülhetik.) Kitiltják a céges hálózatból azzal az indokkal, hogy szoftver bolt meg miegymás. Pedig ez valóban frankó dolog lenne ha végre működne, mert jelenleg csak ms termékek vannak ugye. Ha lenne start menü, akkor jóval nagyobb arányban terjedne, de a legfrissebb adatokból az jött ki, hogy a w7 részesedése jobban növekedett mint a w8. tapicskolva biztosan jobb mint a korábbi felület, viszont egérrel használni egy borzalom. Persze sokan mondják, hogy lehet használni start menü pótlékot, viszont céges gépek nagy részén nem engedélyeznek ilyesmit, a felhasználók nagy része nem is tud erről a lehetőségről, viszont a beállításokon ez sem segít.

Jegkoko 2013.12.11. 09:44:41

@efi: Csupán annyiból, hogy meguntam a szívást az xp vel ezért is örömmel váltottam vistára majd a 7 illetve jelenleg a 8.1 re. Aki azt használja még mindig az meg is érdemli.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.28. 08:04:29

@ranat:

Bőven elég volt egy helyre kopipésztelni.

Mitya Ivanov 2014.01.02. 10:59:55

Egy abszolút nem power user általi vélemény következik:
kb 1 hónapja használok w8.1-et (ebből az első két nap w8 volt, de azt hagyjuk, akkor párszor megbántam a váltást).

Nos ennyi idő kellett ahhoz, hogy rájöjjek, nem tudom megszokni a csempés felületet, annak ellenére, hogy windowsos a telefonon és nagyon meg vagyok vele elégedve. Nekem tetszik a csempés felület dizájnja, amit UX terén nyújt, meg magát a rendszert is nagyon megszerettem. Talán ha életem első számítástechnikai eszköze lenne egy win8.1-es cucc, vagy egyáltalán érintőképernyős dolog, akkor lehet, hogy más lenne a véleményem.

Szóval már sokan leírták előttem, hogy a csempés felület nem való laptopra vagy asztali gépre, és ezzel asszem egyet is értek. Nehézkes az egérrel való kezelése (alkalmazások bezárása - több, mint logikátlan), és nem tudok szabadulni attól, hogy zavar, hogy nem látom a tálcát, az itt lévő értesítéseket, az órát, a töltöttséget. Ha jól sejtem, ezeket nem lehet a csempés felületen láthatóvá tenni. De javítsatok ki, ha tévedek. Illetve az is érthetetlen, hogy miért csak úgy lehet kikapcsolni a gépet, ahogy érintőképernyőn logikus, de egérrel nehézkes. A 70 éves anyámnak nehezen jön össze a művelet. Tudom, hogy vannak módszerek a régi start menü visszahozására, még mielőtt...

A csempés felület alkalmazásai közül a windows mailt használom a legtöbbször, de valahogy nem tetszik az egész de ez a legkisebb gond. Az amúgy helyesen beállított mappakezelési szabályok nem működnek, gyakran abba a mappába érkezik egy levél, ahova nem kellene. Aztán ha böngészőből nyitom meg a levelezőmet, akkor máris minden rendben van, szinkronizál és kész.
A csempéről indított IE nálam sokkal lassabb, mint asztalról indítva, és ugye nem enged Adblockot telepíteni, ezért felejtős. A chrome w8 módban bezzeg engedi, de azt akkor se használok.

Valamint azt sem értem, hogy a csempés felületről elérhető Képek alkalmazás miért nem ajánlja fel az „ez a gép” lehetőséget (úgy mint a zenéknél) arra, hogy elérje a képeket, és miért csak a Skydrive-ot?

Ja és egy hatalmas feketepont jár a hivatalos (?) Facebook alkalmazásért is.

Egyébként a az új oprendszerrel sokkal gyorsabb lett a gépem, 7 éves multfunkciós nyomtató + scanner is gyönyörűen működik. Emiatt nem bántam meg a cserét, de többet vártam tőle.

Még egy kérdés a végére: a gépemen az én outlookos emailemmel készült a felhasználói fiók, de ez mellé hogyan lehet egy másik fiókot felvenni? Erre valahogy nem jöttem még rá.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 11:12:59

@Mitya Ivanov:

Nagyon röviden.

A Photos alkalmazást valahogy így maradt, nem fejlesztették W8.1-hez tovább, ez abból is látszik, hogy Library nézete is van, amit a W8.1 már nem támogat. Szerintem a Photos alkalmazásért nem nagy kár, de ez legyen az én magánvéleményem. :)

Ha mindig akarsz órát látni a kezdőképernyőn, tegyél ki egy óra alkalmazást. ;-)

Új fiók felvétele: Change PC settings —> Accounts —> Other Accounts —> Add an account, sajnos magyarul passz.

Mitya Ivanov 2014.01.02. 11:18:26

Change PC settings —> Accounts —> Other Accounts —> Add an account
eddig oké, de akkor bontani kell az outlookos fiókot. Ami nekem meg kell.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 14:11:54

@Mitya Ivanov:

"bontani kell az outlookos fiókot"???

Itt valami félreértés lesz.

nemjogasz 2014.01.03. 22:10:07

Nos, nem értem, miért kellene egy valag pénzt kiadni a windows 8-ért, ha valakinek 7-es van. Mi az a "forradalmi" változás, ami miatt indokolt az új verziószám? Mert ugye a legfeltűnöbb (és talán az egyelten "lényeges") változás a felhasználói felület. Ami ugye totál elhibázott. Miért?
Mert a tabletes, érintőképernyős irányítást akarja ráerőszakolni a PC-re, ami teljességgel indokolatlan, tekintve, hogy a PC rendelkezik megfelelő perifériákkal, amivel a bevitel pontos, így nem kellenek félméteres csempék.
Ettől az összes platformon legyen ugyanolyan a "felhasználói élmény" bullshittől meg kiráz a hideg. Értem én, hogy arra gondolnak, hogy ha a nagyi megszokja a csempét a PC-n, akkor majd windowst akar a telefonjára is, csakhogy közben a PC-t használókat, akik ugye a windowst használók fő csoportját jelentik, elidegenítik.
Na tehát, az elbasztott felületen kívül mit adhat még a 8, amiért egyetlen forintot is kiadnék? Nem sokat. Van ugye benne cloud (mert az trendi és kell és sokkal könyebb adatot lopni, ha magad töltöd fel), amit bottal se piszkálnék, és senki, akinek valamit is jelent az információbiztonság. Van ugye appstore, hogy le lehessen húzni a jóembereket. Mást nem nagyon tudnék mondani.

Ja meg hogy tudom tabletre telepíteni.
Csakhogy minek raknék tabletre windowst? x86-os programokat úgyse lehet futtatni rajta, mivel a hardver arm. Akkor meg nem teljesen mindegy, hogy androidra kell új szoftvert beszerezni vagy windows RT-re? Nyilván inkább andoridot rakok, mivel ingyen van. Egyszerűen nem is értem, hogy arm-en mivel akar versenyezni a microsoft? Van egy (inkább 2) elterjedt, kiforrott tabletes oprendszer, az egyik ráadásul ingyenes, és millió szoftvert írtak már rá.

nemjogasz 2014.01.03. 22:27:55

Ez az appstoreozás meg amúgy is tudjuk mire megy ki: mivel csak az appstoros dolgok leszenk futtathatók arm-en és x86-64-en is, ezért nyilván a fejlesztők nem fognak simán 64-re fejleszteni, azaz csak appstoreon lehet majd szoftvert szerezni, a lá ios. Cenzúrázva, sápot leszedve a fejlesztőkről. Amit természetesen a végül a felhasználó fog megfizetni...

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.04. 09:52:32

@nemjogasz:

Bezzeg az AppleStore és a Google Play jótékonysági intézmény.

Egyszer érteném meg, az ilyenek minek írnak bárhová is azt leszámítva, hogy kényszerük van a világgal megismertetni a zseniális véleményüket...

nemjogasz 2014.01.06. 17:43:40

@pushalias: Épp ezt írtam, hogy a microsoft ugyanazt a borzalmat akarja elhozni a windows világba, mint a fent említettek. Szerintem abszolút nem elfogadható, hogy egy operációs rendszer gyártója bármilyen módon beleavatkozzon az "ő" rendszerére írt szoftverek kereskedelmébe. Undorító egy üzleti modell.
Bár az még az android javára írható, hogy ott legalább az oprendszer ingyenes. A microsoft meg kifizetteti a kuvradrága oprendszert, plusz ezután még le akarja húzni a sápot a szoftvervásárlások után is. Hát tudod mikor...
Persze üzleti szempontból érhető, ugye a jó öreg gillette modell...

Mitya Ivanov 2014.01.06. 21:48:35

@pushalias: pontosítok:
ha outlookos fiók van beállítva, akkor vendégfiókot nem lehet emailcím nélkül beállítani. Márpedig én olyan vendégfiókot szeretnék, illetve akinek készítem a fiókot, amely csak felhasználónév+ jelszóból áll, nem szinkronizál semmit. Ilyen fiókot csak az outlookos kapcsolat bontásával lehet létrehozni.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.06. 22:03:39

@Mitya Ivanov:

Kezdek itt már semmit sem érteni. Mintha nem ugyanazt a rendszert használnánk.

Eleve mi az, hogy vendégfiók ez esetben?

Ezen felül ha az általam megadott útvonalon elbaktatsz ahová kell, ott ugye a hozzáadásnál alul van, hogy Sign in without a Microsoft account, és ha azt választod, akkor megint jól felajánlja a MS accot, de mellett ott a local account, rákattintasz, megadod az adatait, és isten látja a lekkemet, de én olyat, hogy MS account "bontása" sehol, de sehol nem látok. Sehol nem láttam ilyet. Most már screenshotokat kérek szépen, mert gőzöm nincs, miről írsz.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.06. 23:56:55

@nemjogasz:

"Bár az még az android javára írható, hogy ott legalább az oprendszer ingyenes."

Tudsz te vicces lenni ha akarsz. :) Most olyanokról már ne beszéljünk, hogy a "méregdrága" rendszer még nálunk is egy heti átlagfizetés, az Államokban meg pár napi. Olyanokról már nem beszélve, hogy szegény kizsákmányolt fejlesztők ingyen fejlesztőkörnyezetet kapnak, és egy áruházat, ahová feltöltik az alkalmazást. Lehet nem oda fejleszteni is, a fejlesztőeszköz szép összeg, plusz persze a terméket el is kell adni valahogy és ha egy kereskedő elkezdi árulni (jé!) az is pénzt kér érte. No igen, lehet árulni sufni weboldalon is, azok sikeresek szoktak lenni. :)

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása