WinMagazin

Paul Thorrott elmélkedése a Windows Phone 8.1-ről legutóbb kiszivárgott információkat értékelve.

Mialatt a Windows Phone 8 GDR3 már itt van a spájzban - és igen, Paul hamarosan kivesézi ezt a fontos frissítést is a blogján - a napokban kapott pár figyelmet érdemlő információt a Windows 8.1-ről is. A 2014-ben érkező Windows Phone 8.1 (kódnevén „Blue”) kijavít jópár hiányosságot, amellyel az operációs rendszer jelenlegi verziója rendelkezik, ugyanakkor lesz benne pár meglepő újdonság is, amennyiben a hír forrásának biztosak az információi.

wp81-rumors-hero.jpg

Megjegyzés: Bár Paul személyesen ellenőrizte a forrásától tudomására jutott információt, hangsúlyozza, ezek a hírek csak egyetlen forrásból származnak. S bár biztos abban, hogy helytállóak, azért figyelmeztet: nincs annyira meggyőződve ezek szavahihetőségéről, amennyire meg szokott győződni mindenről, mielőtt publikálja. De úgy érzi, ezek elég érdekes hírek ahhoz, hogy csak úgy elsikkadjunk fölöttük.

Először is, a Windows Phone korántsem tökéletes, s Paul érzése szerint bár mind mint platformot, mind pedig a felhasználói élményt tekintve túlmutat a versenytársakon, bátran kijelenthetjük, az eladások még nem tükrözik ezeket a benne rejlő lehetőségeket.

Próbált hozzájutni az Apple iPhone-ra vonatkozói vásárlói elégedettséget tükröző mutatóihoz, de a cég megkeresett képviselői csak annyit árultak el, hogy jelentős szakadék tátong az ő elégedettségi mutatóik és az Android vagy általában az összes többi rivális rendszer mutatói között. (Például a Bloomberg Businessweek hasábjain szeptember közepén megjelent interjújában Tim Cook, az Apple CEO-ja azt mondta, hogy „... amikor az olyan dolgokat nézünk meg, mint felhasználói elégedettség és a használhatóság, azt látjuk, hogy hatalmas szakadék tátong a Androis és az iOS között ...”).

Nos, teljességgel igaza van ebben. Ugyanakkor az iOS/iPhone vásárlói elégedettsége sokkal jobb a Windows Phone-nal összehasonlítva is, amely - ismét Paul forrására hagyatakozva - csak 53 százalékos. Ez az érték magasabb, mint az Android esetében, így aztán a Windows Phone elérte a második helyezést ebben a versenyben. Persze, ez még így sincs sehol sem az iOS-hoz képest.

A Windwos Phone felhasználók elégedetlenségének és a készülékek becserélésének (amely aránya eléggé magas) is legfontosabb oka az alkalmazások hiánya. Azt mondják, a Microsoft bízik benne, hogy mindössze 10-12 kulcsfontosságú alklamazás az, amire szükségük van. De emlékezzünk csak, a Microsoft már lassan két éve igyekszik megoldani ezt a problémát s nem világos, hogyan lesznek ezen túl most.

A Windows Phone 8.1 specifikációját illetően elég sok hír kering a lehetséges funkcióbővítésekről, köztük a már régóra várt értesítési központról. Az alábbiakban azonban inkább azokat emeli ki Paul, amelyek az újdonság erejével hatnak, mint például:

Univerzális bináris állományok. A Microsoft mostanában kezdett el beszélni az univerzális bináris állomány koncepcióról, amely lehetővé tenné a fejlesztőknek olyan alkalmazások elkészítését, amelyek mind Windows RT, mind pedig Windows Phone környezetben futtathatók lennének. Nyilvánvalóan ez így önmagában elég opcionális a méretproblémák miatt, azonban a jövőben elvárás lehet. Míg a Windows Phone 8 33 százaléknyi közös API-val rendelkezik a Windows RT-vel, addig ez a szám a Windows Phone 8.1 esetében eléri majd a 77 százalékot.

Alkalmazások egyidejű futása. A Microsoft feltehetően ezt jelölte meg Windows Phone legégetőbb  technikai problémájának. A GDR3 megoldást ad pár kérdésre - például lehetővé teszi az alkalmazások kézi bezárását -, de az értesítések és a háttérben futó folyamatok egy nagy káosz és kevésbé hatékony. Ez a problémakört vélhetőleg a 8.1-nek kell orvosolnia.

Nagyobb képernyők. Míg a GDR3 -tól az várják, hogy széles körben támogassa az 5-6 colos képernyőket, a 8.1 feltehetően a 7-10 colos képernyők támogatására is ki lesz hegyezve. Nyilvánvalóan itt összeütközésre kell számítani a Windows RT/8.x tabletekkel, így aztán nem igazán világos, mik is az elképzelések ezzel kapcsolatban.

Nincs többé Vissza gomb. Átvéve az iPhone navigációs modelljét, a Microsoft a 8.1-gyel eltávolítja  a Vissza gombra vonatkozó előírásait a Windows Phone készülékek hardver specifikációjából. A hírek szerint a Vissza gombnak amúgy sincs nagy jelentősége, hiszen a felhasználók előszeretettel a Start képernyőt előhíva, majd lépkedve az alkalmazások között indítanak el egy újabbat, akárcsak az iPhone-on. És a „visszalépés lista” különben is nehezen értelmezhető a felhasználóknak. A legtöbbjüknek fel sem tűnik, hova  és hogyan jutnak el, ha többször egymás után megnyomják a Vissza gombot.

Alacsony ár/nagy mennyiség vs. magas ár/luxus. A Lumia 520 és 620 modellekkel a Windows Phone rést ütött a piac alsó szegmensében. Ez a lépés segítette az eladásokat, de a Microsoft mindig is olyan csúcsrendszernek igyekezett pozicionálni a Windows Phone-t, mint az iPhone, hiszen ebben van az igazán nagy pénz. Nyilvánvalóan nem szándékoznak lemondani a piacon elért részesedésükről, de az alsó szegmensben lévő készülékek technikai korlátai veszélyeztetik a platform továbbfejlődési lehetőségeit. S ez az, ami lenyomta a Windows PC eladásokat, amikor megérkeztek a netbookok. A 1080p felbontású képernyők és a nagyobb készülékek fogják meghatározni, hogy a Windows Phone ki tud-e törni ebből a sablonból.

Így a végén Paul ismét emlékeztet, hogy kellő óvatossággal kell tekinteni a leírtakra. Ugyanakkor az információk hitelesnek tünnek. S bízik abban, hogy a leírtak érdeklik az olvasókat.

Forrás: Paul Thurrott

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr455562560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezekiel 25,17 2013.10.17. 22:57:13

Azt olvastam (és egy rövid bolti kipróbálás során magam is ezt tapasztaltam), hogy a telefonról küldött e-mailekhez nem lehet office fájlt csatolni csak képet. Ez igaz?

És ha igen, mikor kerülhet javításra?

És szerintetek a 8.1-et megkaphatják az 512 MB RAM-mal szerelt mobilok?

Köszi előre is a választ!

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.10.18. 08:18:28

@Ezekiel 25,17:

Már lehet csatolni, régebben valóban nem lehetett. A 8.1-et szinte 100%, hogy megkapják a "csak" 512 MB RAM-mal szerelt telefonok is.

bySubte 2013.10.18. 09:32:46

@Ezekiel 25,17:
A hagyományos megközelítéssel (miszerint elkezdesz egy levelet majd raksz bele mellékletként egy xlsx-et pl.) valóban, csak a képekig jutsz.

Indulj el fordítva! Megvan a táblázatod (Office HUB pl.), nyisd meg, majd oszd meg e-mailben! Na jó, ez sem egy asztali gépen megszokott felhasználói élmény, de egyesével legalább el tudod őket küldeni.

Böngészd át ezt:
www.windowsphone.com/hu-hu/how-to/wp7/people/email-attachments-faq

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása