WinMagazin

Még alig volt időnk örülni, hogy milyen király Youtube alkalmazást pakolt ide nekünk a Microsoft, amikor tegnap egyszer csak minden előzetes konzultáció nélkül az alkalmazás már csak annyit írt ki, hogy „valami történt, de nem tudjuk, hogy mi”. Nos, azóta már tudjuk. A Google úgy döntött, az új alkalmazás sem felel meg az ő szigorú mércéiknek, ezért rekord időn belül blokkolni kezdte. A hangsúly itt a nem megfelelésen, és a példátlanul rövid időn van. Életemben nem hallottam hivatalos appról, amit egy röpke nap elteltével már blokkoltak is, de ez legyen az én bűnöm.

somethinghappened.jpgA történet lassan kezd baromi unalmas lenni, és ami még érdekesebb, lassan már azok is afelé hajlanak, hogy a Google esetleg abbahagyhatná ezt az egyre abszurdabbá váló befenyítős játékot, akik amúgy nem feltétlenül a Microsoft elkötelezett hívei.

Mi is történt ugyanis? Hónapokkal ezelőtt a Google rájött, hogy a Microsoft évek óta elérhető hivatalos (és irgalmatlanul béna) alkalmazása nem jó, mert csakwazzeg nem jelenít meg reklámokat. A Microsoft először valamit molyolt a cuccon, aztán inkább visszavonta, sőt, még azt is belengették egy időben, hogy majd együtt. Utólag belegondolva már ekkor kellett volna gyanakodni, hogy persze, nyilván, az oroszlán meg együtt legelészik a gödölyével, hogyne. Majd a sötétségből kihasított egy igen kiváló végtermék, és azt hittük, mégis eljött a Paradicsom. Természetesen nem jött el. A Google ugyanis most éppen ott tart, hogy a Microsoft új terméke ugyan megjelenít reklámokat, de nem hajszálpontosan úgy, ahogy azt ők, mármint a Google szeretné.

És itt jön az egészben az első fájdalmas poén. A Google ugyanis egyszerűen nem hajlandó („Google has refused to give this information to us”) közölni a Microsofttal a hogyant, már ha hihetünk a Microsoft munkatársának. De nem csak ez az egyetlen kiváló poén van ám a történetben. Még a végén nem dőlnénk ki az önfeledt kacagástól, és ugye félig berúgni is kidobott pénz. A Google ugyanis ettől függetlenül is mindaddig blokkolja az alkalmazást, amíg nem írják át az egész miskulanciát HTML5 alapúra. A Google kiváló humorára igen jellemző, hogy nemhogy a hivatalos iPhone, de még a szintén hivatalos androidos alkalmazásuk sem felel meg ennek a kritériumnak, holott (újabb úgynevezett poén fog következni hölgyeim és uraim!) mindkettő a Google saját fejlesztése. Azt hinnéd, vége van a poénok sorozatának, mi? A Microsoft ebbben az ügyben nyilatkozó munkatársa ugyanis elejtette azt az apróságot is, hogy a Windows Phone rendszerben az alkalmazás HTML5 alapára átírása jelenleg lehetetlen („there are technical limitations in Windows Phone that are preventing Microsoft from building the YouTube HTML5 version”), és ami még szebb, a Google ezt tudja is („the roadblocks Google has set up are impossible to overcome, and they know it”).

Aki nem érti, annak rövidebben: a Google a) tudja, hogy lehetelent követel, b) maga sem tartja be.

Az ember áll, néz ki a fejéből, és azon tűnődik, hogy ami úgy néz ki, mint egy ordas szívatás kacsa, és ráadásul átlászóan ordas szívatásnak úgy hápog, mint egy kacsa, az vajon tényleg ordas szívatás-e kacsa-e. Aztán elhessegeti ezeket a buta kétségeket. A nyílt rendszerek, valamint mindenféle emberi, állati és növényi jogok önzetlen prófétája nyilván nem szívat senkit ennyire otrombán és átlátszón. A nagy böszme Sátán lesz a hibás, mint mindig. Tessenek tovább közlekedni, nincs itt semmiféle látnivaló.

Az illusztráció a Mobility Digestről származik.

Update: érdemes elolvasni a TechNeten David Howard teljes cikkét. Tanulságos.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr905463192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.08.16. 08:58:39

@valaki23:

Nem akartam ilyen csúnyán fogalmazni a cikkben, de igen. :)

uzrksghfskbuzs (törölt) 2013.08.16. 12:06:22

De miért nem a Bing Videos-t használják a Microsoft/Win/WinPho felhasználók?

Mivel a YouTube a Google-é, azt csinálnak vele, amit akarnak.

Ne mondjátok már, hogy a Microsoft nem pont ugyanezt tenné fordított esetben.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.08.16. 12:34:58

@tdk.112:

„Ne mondjátok már, hogy a Microsoft nem pont ugyanezt tenné fordított esetben.”

Android mint platform ott helyben adná be a kulcsot ...

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.08.16. 14:17:54

@tdk.112:

Ha a Microsoft megvonná a szabadalmai, szolgáltatásai etc. használati jogát az Android fejlesztőitől és gyártóitól, elég csúnya botrány lenne, mert egy darabot sem lehetne jogszerűen eladni.

A „miért nem a Bing Videos-t használják” duma pedig szimplán cinikus.

uzrksghfskbuzs (törölt) 2013.08.16. 14:54:28

@pushalias: A szabadalmai használatának jogát nem vonhatja meg, legfeljebb olyan sokat kérhet érte, amiért a Google nem már fizet. Lépjék csak meg nyugodtan.

Microsoft szolgáltatásokat meg nem használnak. Senki sem kérte a Microsoftot, hogy csináljanak hivatalos SkyDrive meg Office appokat Androidra, jól elvoltunk nélkülük is.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.08.16. 15:20:58

@tdk.112:

„Microsoft szolgáltatásokat meg nem használnak.”

A nap vicce. Újabb okostóni, aki azt hiszi, hogy mindenki pont olyan, mint ő. Az más kérdés, hogy természetesen az Office appoknál (nem csak Microsoftos van természetesen), és a Skydrive-on túl is van MS függő ez meg az.

XEP 2013.08.16. 15:48:20

"Microsoft has not made the browser upgrades necessary to enable a fully-featured YouTube experience, and has instead re-released a YouTube app that violates our Terms of Service," says a Google spokesperson. "It has been disabled. We value our broad developer community and therefore ask everyone to adhere to the same guidelines."

A másik oldal véleménye is érdekelne vajon mi a "violates our Terms of Service", mert nem a HTML5 az biztos... :)

uzrksghfskbuzs (törölt) 2013.08.16. 15:53:35

@pushalias: Pl.? Ja, hogy semmi?

Ismétlem, SEMMILYEN Microsoft szolgáltatást használó appja nincs a Google-nek.

Továbbra sem értem, miért nem jó nektek a Bing Videos. Hiszen a kereső is nagyon jó, nem?

Ja, hogy nagy szar a Bing Videos? Akkor így jártatok.

uzrksghfskbuzs (törölt) 2013.08.16. 15:55:28

Ja, és nem, nem vagyok elfogult Google fan. Szerintem az Apple termékek is nagyon jók. De a WinPho egy rossz vicc.

A Facebooknak nem is kell FB telefont megjelentetnie, hiszen arra való a WinMoPho.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.08.16. 16:18:49

@tdk.112:

Á, szóval Androidra kizárólag Google alkalmazások vannak, mind a kábé 40? Akkor miért hirdetik, hogy több, int félmillió van? És gondolom az Android kizárólag Google szolgáltatásokat használ. Az Android felhaszálóknak kizárólag gmailes mailboxuk van, a munkáltatóiknak, a fodrászuknak, a cipészüknek, mindenkinek. csak Google Drive-ot használnak, csak Google Mapst, minden egyes Android felhasználó, valamint a rokonaik, ismerőseik és a családjuk is.

És persze ne feledjük, a Google azt csinál a saját (publikusnak hirdetett) szolgáltatásával, amit akar. Ha holnap olyanja lesz, és törli a tdk.112@gmail.com mailboxot, vagy Magyarországról elérhetetlenné teszi a térképszolgáltatásait, hát istenem, joga van hozzá? :)

Te még annál is egyszerűbb vagy kicsi huszár, mint elsőre kinéztél.

uzrksghfskbuzs (törölt) 2013.08.16. 17:58:28

@pushalias: Te direkt nem érted, amit mondok? Ki mondott olyat, hogy Androidra kizárólag Google alkalmazások vannak? Idézd már be kérlek azt a mondatod, amiben ezt mondtam.

Azt mondtam, hogy a Google nem használ az Androidban Microsoft szolgáltatásokat. Nem a felhasználók nem használnak, hanem a Google. A saját operációs rendszerében. Vagy te látsz pl. GOOGLE ÁLTAL KÉSZÍTETT SkyDrive klienst? Ugye hogy nem?

Te még annál is elfogultabb WinMoFo user vagy, mint elsőre gondoltam. Bármit megteszel, csak leszólhasd a Google-t, és isteníthesd a Microsoftot.

Amúgy persze, joga van törölni a fiókomat, miért ne lenne? Hogy jön ez ide?

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.08.16. 18:43:28

@tdk.112:

Az androidos telefonokat nem a Google használja, hanem a felhasználók (Jé, mik vannak!). A vita eredetileg onnan indult ki, hogy mi lenne, ha Androidon elérhetetlenné válnának a Microsoft szolgáltatások. Szerinted semmi nem történne, hiszen a Google nem használ Microsoft szolgáltatásokat (kérdés, akkor vajon miért EAS licensee :) ). Szerintem meg felhasználók milliói lennének igen elkeseredettek.

„Bármit megteszel, csak leszólhasd a Google-t, és isteníthesd a Microsoftot.”

Ezt most hagyd abba, és ezt vedd utolsó figyelmeztetésnek. Baromira nem vagyok köteles elviselni, hogy nyíltan hazudozol. Ha nem tetszik, nyiss magadnak róla blogot, és éld ki ott a gyűlöletedet.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.08.16. 18:47:05

@XEP:

Elnézést, hogy nem rád, hanem a trollra figyeltem. Szóval itt az egyik „violate of Terms of Service”:

„A Google ugyanis most éppen ott tart, hogy a Microsoft új terméke ugyan megjelenít reklámokat, de nem hajszálpontosan úgy, ahogy azt ők, mármint a Google szeretné.

[...] A Google [...] nem hajlandó („Google has refused to give this information to us”) közölni a Microsofttal a hogyant, már ha hihetünk a Microsoft munkatársának.”

A másik pedig bizony, hogy a HTML5, amit maga a Google sem tart be.

uzrksghfskbuzs (törölt) 2013.08.16. 19:26:19

@pushalias: Még mindig nem érted. A Google az Androidhoz semmilyen gyárilag telepített Microsoft szolgáltatást nem használ, sőt utólag telepíthetőt sem kínálnak ők maguk. Ezt mondom, és ezt forgatod már ki nem tudom hányadszorra.

Ami az EAS-t illeti, ez már félig igaz, kérdés mennyire tekinthető Microsoft-szolgáltatásnak egy autentikáció támogatása. Ennek valószínűleg a MS nagyobb haszonélvezője, mint a Google, ennyiben megegyezhetünk.

Az utolsó bekezdésedre: ezt most vegyem fenyegetésnek? Már csak azért is kérdezem, mert amúgy elég gyűlölet szaga van ennek a blogbejegyzésnek is. Szegény kis ártatlan Microsoft vs. köcsög Google.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.08.16. 19:42:05

@tdk.112:

Nagy levegő, még egyszer, utoljára. Utána ha folytatod a trollkodást, tényleg kidoblak innen a francba.

1. Az Androidról volt szó általában. Én már csak tudom, hiszen én vetettem fel a kérdést, mi lenne az Androiddal (=/= Google), ha a Microsoft nem engedné androidos telefonokon használni a microsoftos szabadalmakat és szolgáltatásokat. Mivel ez volt a téma, teljesen hidegen hagy, hogy te a témát mire szeretnéd leszűkíteni, merrefelé elterelni, stb.

2. Senkit nem érdekelne a Google és a Microsoft cicaharca, csakhogy a Google jelen esetben nem a Microsoftot szívatja igazából, hanem pár tízmillió felhasználót.

Aki ezt képtelen felfogni, és kizárólag a Google-rajongó — Miscrosoft-rajongó felosztásban képes ezt az egészet felfogni, az egy barom. Nincs jobb szó rá, illetve van, de azért magamat is ki kellene moderálnon. :)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.08.16. 22:12:48

@xx2:

Össze-vissza bonyolítod ezt a tök egyszerű világot. :D

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.08.16. 22:31:22

@xx2:

Csak közben ne feledd, a Google azt csinál a szolgáltatásaival, amit akar. Ha holnaptól a Gmailt átalakítja felmosóvödörré, akkor ne reklamálj. :)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.08.16. 22:43:27

@pushalias:

Nem tudom kihagyni: engem a Google gyíkká változtatott, de már elmúlt. :)

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása