WinMagazin

A Leap Motion 2012. májusában mutatkozott be egy Kickstarter projekt keretében. Már akkor is nagyon ígéretesnek tűnt, hiszen az eszköz egy teljesen egyedi interakciós környezetet hoz létre, amely segítségével eddig soha nem látott módon irányíthatjuk operációs rendszerünket. Az első fejlesztői változatok 2012 karácsonyára érkeztek meg a fejlesztőkhöz és az előrendelőkhöz. Ekkor kezdődött meg az igazi munka, és picit több mint fél év után 2013. július 22-én hivatalosan is megjelent az egész világon.

leap_review.jpgHardver

A Leap Motion nagyon egyszerű, letisztult dizájnt kapott, amelyen az alumínium és a fekete színek kontrasztja prémium érzést hoz létre. Amikor először kibontottuk a Leap dobozát, meglepődtünk, hogy mennyire kis mérete van, hiszen 8 cm hosszú, 1 cm vastag és 3 cm széles. Lényegében egy nagyobb pendrive méretű, így akár a zsebünkben is könnyedén elfér.

leap_motion_hardver.jpgA kütyü oldalán találjuk az USB 3.0 csatlakozót, amely segítségével csatlakoztathatjuk Mac-es, Windows-os vagy akár Linux alapú számítógépünkhöz. Az elején egy kis állapotjelző LED-et láthatunk, amely zölden világít, ha csatlakoztatjuk. Az eszköz tetején egy fekete műanyag lap van, amely alatt három infra LED-et és két kamera helyezkedik el, amelyek másodperceként 30-60 képet rögzítenek.

Touchless

A Leap Motion használata egészen egyedi. Különleges megoldást találtak a fejlesztők arra, hogy hogyan tegyenek különbséget a kurzor mozgatása, és a kattintás között, az operációs rendszerünk használata során. A Leap egy körülbelül 20 cm sugarú félgömböt lát, amelyet két részre bontottak. Az egyik rész a Hover zóna, amelyben a kurzort mozgathatjuk, a másik rész a Touch zóna, amelyben “kattinthatunk”. Tehát például görgetni csak a Touch zónában tudunk. Ezt a mechanizmust használja a Touchless alkalmazás, amellyel teljesen helyettesíthetjük az egeret, akár Mac vagy Windows operációs rendszerek esetén is.

hover-touch1.jpgEbben az alkalmazásban három üzemmód érhető el, az Intro, a Basic és az Advanced. Intro üzemmódban csak az egyujjas görgetés elérhető, a Basicben már kattinthatunk is, illetve több ujjas mozdulatokat is érzékel. Az Advanced a leggyakorlottabb felhasználóknak ajánlott, ebben már nagyíthatunk, forgathatunk, illetve Macintosh esetén használhatjuk az Apple saját gesztusait.

A többi Leap Motion alkalmazást másképpen tudjuk vezérelni, hiszen az eszköz mindkét kezünkön mind a 10 ujjunkat érzékeli. Pédául a New York Times-ban az ujjunk körkörös mozgatásával görgethetünk, illetve a kezünk vízszintes suhintásával gyorsan böngészhetünk a hírek között.

Szoftver

A Leap Motion aktiválása során a driver mellett az Airspace Home program is telepítésre kerül. A programokat itt tároljuk, és ezen a felületen tudjuk elérni, és csoportosítani azokat az alkalmazásokat amelyeket az Airspace Store-ból töltöttünk le.

Screen-Shot.pngAz Airspace Store a Leap Motion alkalmazás boltja, amelyben jelenleg több mint 75 alkalmazás érhető el, és a megjelenése óta szinte naponta kerülnek fel új tartalmak. Természetesen itt is tudunk különböző kategóriákban keresni, illetve találunk ingyenes és fizetős szoftvereket is. A fizetés a felhasználói fiókunkhoz kapcsolt bankkártyánk segítségével történik, amelyhez minden esetben meg kell adnunk a jelszavunkat. Különböző szűrőket is beállíthatunk, például csak Macintosh alkamazások, csak Windows-os alkamazások.

Az Airspace Store-ban több játék is elérhető ezekkel szórakoztató módon tudjuk elsajátítani a Leap Motion megfelelő használatát. Jelenleg nagyrészt ügyességi játékokat tölthetünk le. A tesztvideónkban a Cut the Rope-ot és a Froggle nevezetű játékot vettük górcső alá.

Összegzés

A Leap Motion egy meghatározó eszköz, amely megpróbálja újraértelmezni az ember és a számítógép kapcsolatát. Természetesen nem várhatjuk el, hogy egy merőben új eszköz letaszítsa a hagyományos beviteli eszközöket, de az első olyan kütyü, ami bárki számára, elérhető áron beszerezhető és cserébe egy egészen új élményt nyújt. Ezt az is bizonyítja, hogy a nagy gyártók eszközeiben is hamarosan találkozhatunk vele. A HP és az ASUS is kilátásba helyezte, hogy beépítik a notebookjaikba.

Akinek felkeltette az érdeklődését az eszköz, a Leap Motion hivatalos oldaláról megvásárolhatja 80 dolláros fogyasztói áron.

Forrás: thevr

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr845435120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SemBoga 2013.07.31. 14:31:15

minden bizonnyal a levegőben matatás a jövő, de ez így elég borzasztóan néz ki

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.07.31. 16:46:48

@SemBoga:

Sokaknak meg az a problémája, hogy össze kell tapicskolniuk a kijelzőt. Nekik ez jó megoldás LEHET, és nem kötelező.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása