WinMagazin

Paul Thurrott nyomán indított sorozatunk következő epizódjának főszereplője az úgynevezett Apps view (Alkalmazáslista), vagy más néven All Apps (Minden alkalmazás), amely mind a felfedező kedvű, mind az alkalmazásaikat nem találó felhasználóknak igen nagy segítséget tud nyújtani. Látszólag nem egy nagy etwas egy ömlesztett alkalmazáslista, azonban olyan látszólag apró okosságokkal van felvértezve, amelyek révén nekem is jóformán napi szinten jelent segítséget.

all-apps-01.jpgAki esetleg nem tudná, ehhez hasonló teljes alkalmazáslista a Windows Phone 7 rendszerében jelent meg, aztán bekerült a Windows 8-ba is, azonban ott eddig valamivel kevésbé volt hasznos. Több okból is. Ezek közül az egyik az, hogy amúgy is minden alkalmazás kikerült a Kezdőképernyőre, másodszor azért, mert nem volt magától értetődő az előcsalogatása, végül pedig azért, mert egy teljesen statikus listáról volt szó. Csakhogy a 8.1-es verzióban az asztali alkalmazások már nem kerülnek ki minden szíre-szóra a Kezdőképernyőre. Amiről nem gondoltuk volna, hogy ennyire egyértelműen jobb lesz, ám a gyakorlatban egyelőre úgy tűni, jóval több előnye van, mint hátránya. Ez a változás ugyanakkor jelentékenyen felértékelte az Alkalmazáslista szerepét is. Kicsit rosszmájúan úgy is fogalmazhatnánk, valójában nem felértékelte, hanem végre értelmet adott neki. Ehhez azonban az Alkalmazáslistának is gyökeresen meg kellett változnia. Szerencsére ez is bekövetkezett.

all-apps-search.jpgJóval fontosabb szerepéhez illően Windows 8.1 esetében sokkal egyszerűbben eléréshető. Lefelé kell simítani a képernyőn, illetve akinek nem érintőképernyője van, annak a Kezdőképernyő bal alsó sarkánál általában feltűnő lefelé mutató nyilacskára kell kattintani, és kész. Már az sem előnytelen, hogy két lépés helyett egy is elég az eléréséhez, sokkal fontosabb azonban, hogy a kezdőképernyőn szinte folyamatosan kint van egy rá utaló jelzés, míg korábban ilyen nem volt. Ha megjelenik, azonnal láthatóak a változások. A bal felső sarokban nem csak az Apps felirat található, hanem egy vezérlő is, amely jelzi az aktuális nézetet, kattintásra pedig legördül, választási lehetőségeket kínálva fel. A jobb felső sarokban pedig egy állandó keresőmező tűnik fel, ami kizárólag az Alkalmazáslistához tartozik, nem keverednek össze a keresnivalók, mint általában, amikor a Charm bart használjuk.

all-apps-sort.jpgA hosszú felvezetés után nézzük csak meg, mit is tud ez a megújult képernyő. Először is az alkalmazásokat nem csak nevük, hanem telepítésük dátuma, és használati gyakoriságuk is sorba rendezhetjük, illetve van egy negyedik, úgynevezett kategórianézet. Én sem gondoltam volna, mennyire praktikusak ezek az új nézetek. A telepítés dátuma akkor praktikus, amikor egy frissen, vagy nem rég telepített asztali alkalmazás ikonjait szeretnénk gyorsan megtalálni, esetleg egyből a Kezdőképernyőre vagy a Tálcára kitenni.

all-apps-nav-category.jpgTény, hogy így az asztali alkalmazások telepítésekor egy kis plusz munka szakad a nyakunkba, azonban cserébe megszűnik az alapértelmezett és főleg rendezetlenül kiömlesztett ikonrengeteg a Kezdőképernyőn, ami az eredeti Windows 8 egyik sokat bírált tulajdonsága volt eddig. A kategórianézet pedig azoknak kiváló, akik elfelejtik egy alkalmazás nevét, és csak arra emlékeznek, mire is szeretnék használni. Ráadásul a kategórianézet esetében még azt is beállíthatjuk, hogy az Alkalmazáslistában az asztali alkalmazások kerüljenek előre, ami valahol logikus, hiszen a metrósakat (elvileg) könnyebben megtaláljuk, mivel kint vannak a saját kategóriánkba csoportosítva a Kezdőképernyőn. Főleg a kategórianézet révén már-már afféle harmadik kezdőképernyőjévé vált a Windows 8-nak annak ellenére, hogy valójában csak a Kezdőképernyő egy másik nézete. Ezt nem csak mi, hanem a fejlesztők is így gondolhatták, hiszen az alábbi (már többször bemutatott) párbeszédablakban az is beállítható, hogy a Sart gombra ne a Kezdőképernyő alapértelmezett nézete, hanem ez jelenjen meg.

all-apps-nav-items.jpg

Csak egyet tudok érteni Paullal: az Alkalmazáslista nagyot fejlődött, egy újabb olyan funkció kerekedett belőle, funkció, ami kicsit kár, hogy nem tavaly októberben érkezett, ugyanis sok fanyalgást megelőzhetett volna.

Forrás és illusztrációk: Paul Thurrott

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr155396492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása