WinMagazin

Modern UI. Vagy, ahogy leánykori nevén hívták: Metro felület. Vitathatatlanul a Windows 8 legmegosztóbb új szolgáltatása. Irdatlan felháborodás övezte a Start menü lecserélését. Annyira nagy, hogy a Windows 8.1/Blue már egy módosított felületet fog kapni. Most szeretném egy kicsit a védelmembe venni a csempés megoldást, bár lehet az olvasók között én vagyok az egyetlen, aki szereti az új felületet, úgyhogy legyen ez szubjektív vélemény vagy vitaindító merengés.

A Modern UI-jal(-val,szel) a Microsoft szakított a Windows 95-el bevezetett desktoppal, vagyis 18 év után megújította az operációs rendszer kinézetét. 18 év. Nem kevés idő. Sejtésem szerint vannak a blog olvasói között olyanok, akik nem használták soha a korábbi verziókat. Nekik okulásként álljon itt két képernyőkép a korai desktop (Windows 3.11) és a szerver (Windows NT 3.51) rendszerekről.

Windows_3.11_workspace.jpg winnt351.jpg
(forrás: wikipedia)
(forrás: guidebookgallery.org)

 

Tehát közel 20 évvel ezelőtt a Microsoft lépett egy bátrat és egy új grafikus interface-t (GUI-t) vezetett be. Ami legalább akkora felhördülés követett, mint most a start menü likvidálását. Aki még emlékszik a HIX GURU/HIX Window vitákra az tudja mire gondolok. És akkor „csak” egy operációs rendszer küllemét változtatták meg. Most pedig ennél sokkal többről van szó, hisz az asztali OS mellett képbe kerültek a mobilok (WP7/7.5/8) illetve a tabletek megállíthatatlan térhódítása miatt az érintőképernyős deszkák is (Windows RT/Windows 8). És marginálisan ott van még a saját játékplatformjuk (XBOX360), ahol szintén a csempés felület került bevezetésre. A szereplők számának növekedéséből következik, hogy a váltás nehezebb és fájdalmasabb, mint a Windows 95 idején volt. Ráadásul a használat módja is radikálisan változott, hisz anno volt az egér és a billentyűzet, mint elsődleges beviteli megoldás, ami napjainkra (ha a teljes, érintett palettát nézzük) egyre inkább háttérbe szorult/szorul. A mobilok és a tabletek érintésvezéreltek, az Xbox pedig egy kinect-el szintén közelebb kerül az érintésvezérléshez, mint a hagyományos metódushoz. Innen nézve teljesen érthető, hogy az új felület elsődlegesen a „kézi vezérlésre” van kihegyezve, az egerezéssel szemben. Persze ettől függetlenül úgy is teljes értékűen irányítható. És itt rögtön ki is bukik az ok, ami miatt felhördültek a felhasználók. Hiszen gesture-ökkel irányítani lényegesen más, mint a megszokott módon egérrel. Lehet közelíteni a két megoldást egymáshoz, de tökéletesen nem megfeleltethetőek. Aki a szokott módon, egérrel vezérelné a Modern UI-t, az eleinte szentségelni fog. Illetve később is, de sanszos, hogy megszokja a használatát. Ebben segítségére lesz, hogy a gyorsbillentyűk száma is bővült, illetve a képernyő bizonyos részei (bal alsó sarok, képernyő jobb oldala például) aktívvá váltak.

Windows_95_Desktop_screenshot.jpg Windows_8_Start_Screen.jpg
(forrás: wikipedia)

 

A már említett érintőképernyős eszközök, mint a mobilok és tabletek, elsődlegesen tartalomfogyasztásra vannak kitalálva (ellentétben a klasszikus, tartalom előállításra kihegyezett asztali operációs rendszerek), így itt sokkal gyorsabban és kényelmesebben használható a Metro felület. Egy ilyen hordozható eszköznél az elsődleges feladat, hogy egy érintéssel, gombnyomással jussunk hozzá a minket érdeklő információhoz, legyen az akár a leveleink, akár az időjárás jelentés vagy akár az elérhető médiafájlok egyike. Ha visszagondolunk a régebbi mobilos verziókra, ahol a képernyő szegről-végről a cikk elején említett Windows 3.11-re hajazott és tulajdonképpen passzív ikonok sokaságából állt, akkor rögtön szembeötlik a különbség. A vezérlés elsődlegesen egy Pen-el (műanyag tollacska) és/vagy billentyűzettel (már ahol még volt) történt, mert messze nem kapacitív kijelzők voltak az eszközökben. És Windows 95-ben megismert start menüs felület volt a fő ismérve. Majd megjelent az iOS és az Android és a piac átrendezése mellett gyökeresen átalakították a mobil eszközökön és a tableteken követendő kezelőfelületek trendjeit. A szépen megtervezett felületek, az aktív ikonok/widgetek, mind-mind új irányvonalat jelöltek ki. Persze mind az Apple-nek, mint pedig a Google-nek könnyebb volt a helyzete, hisz „csak” a mobil, majd később a tablet vonalat kellett támogatnia és nem a fent említett széles termékskálát. Így, ha ezeket az eszközöket (mindent, amit érintőképernyővel láttak el) nézzük, akkor kapunk egy könnyen használható, de az Android-iOS párosétól lényegesen különböző felületet. A felhasználói élmény szempontjából persze mindegy, hogy ikonoknak, widgeteknek vagy csempéknek nevezzük őket.

Android_4.2_on_the_Nexus_4.jpg IOS_6_Home_Screen.jpg Windows_Phone_8_StartScreen.jpg
Android - iOS - Windows Phone 8
(forrás: wikipédia)

Ez így szép és jó, de idáig csupán egy n+1.-ik mobilos operációs rendszerről beszélünk. Viszont a Modern UI ennél tovább akar menni és ugyan ezt a felületet húzza rá a desktopokra (sőt, a szerverekre is, lásd a Windows Server 2012-t) ahol a megszokott felhasználási mód csorbát szenved. A hangsúly a megszokotton van, hisz 18 évvel ezelőtt is változtatni kellett a szokásainkon a start menü megjelenésekor. Ezt kell (fenéket kell, csak ha teljes funkcionalitásban akarjuk élvezni az új felületet, akkor kell) megtenni ismét és elszakadni a rögzült szokásoktól. Vegyünk egy egyszerű példát (Hooshe kollega múltkori cikke alapján). Sokan tették szóvá, hogy régen a Control Panel a start menüből villámgyorsan elérhető volt. Nos itt is az. Csak nem ott kell keresni ahol idáig, hanem a képernyő bal alsó sarkában kell egy jobb-gombos kattintást eszközölni és a felbukkanó menüben ott a Control panel (jó pár más gyakran használt funkcióval együtt). De ha ez nem jó megoldás, akkor Windows gomb és az ’X’ lenyomásával rögtön megkapjuk a menüt. Vagy ha ez kényelmetlen, akkor egy kattintással a taskbarra tűzhetjük. Vagy a start menübe. Tehát lehetőségek vannak bőven. Vagy nézzünk egy másik példát. Sokan hiányolták, hogy míg a „régi” kezelőfelületen a start menüből gyorsan elérhetőek voltak a telepített programok (mármint az összes), addig Windows 8 alatt bogarászni kell, amíg megtaláljuk az „All Programs” lehetőséget. De legalább is nem egyértelmű és magától értetődő, hogy a Metro felületen egy darab jobb-gombos kattintásra megjelenik alul az ide vonatkozó gomb. Vagy Windows gomb + ’Q’ és ugyan ott vagyunk. Tehát minden problémára van legalább egy megoldás. Amint ezeket megtanultuk legalább olyan gyorsan, ha nem gyorsabban, fogjuk használni a felületet, mint anno, a start menü idején. És ez csak egy része a felületnek, hisz az idáig megszokott desktop és taskbar ugyan úgy a rendelkezésünkre áll, mint idáig. A Modern UI csak egy addicionális plusz. Aminek az előnye elsősorban a mobil eszközökön jelentkezik, de életképes egeres, fizikai billentyűs, klasszikus pc-s környezetben is.

639901492_3.jpg

És mivel a ModernUI nem csak az asztali gépünkön jelenik meg, hanem a mobiljainkon és a tableteinken is, így ha megtanultuk a használatát, akkor kényelmesen és ugyan úgy tudjuk használni az összes hardverünkön. Ha csak asztali gépünkön futtatjuk a Windows 8-at, és nem tudunk start menü nélkül élni, akkor StartIsBack/Pokki/StartMenu8 és társai lehetnek a segítségünkre (róluk majd egy későbbi cikkben lesz részletesebben is szó). Viszont ha használunk WP-s telefont/tabletet, akkor úgyis megszoktuk már a csempés felületek használatát.

Temessük a ModernUI-t? Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, de szerény véleményem szerint az új felület több előnyt nyújt a felhasználóknak, mint amennyi hátránya van és ha rászánunk egy kis időt az ismerkedésre egy legalább olyan jól használható felületet kapunk, mint a hiányolt start menüs „régi” volt.

Én semmiképpen nem állítanám, hogy az új felület rossz lenne vagy használhatatlan. A berögzült szokásainkat kell egy kicsit felülvizsgálni, ugyan úgy, ahogy azt 1995-ben is megtettük a start menü megjelenésekor.

Pár hasznos link az új shortcutokhoz:

http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/keyboard-shortcuts

http://blogs.msdn.com/b/santhoshonline/archive/2012/08/05/windows8-desktop-keyboard-shortcuts.aspx

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr475287512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gh14 2013.05.17. 11:06:19

A Windows Phone az tényleg jól el van találva. Rögtön megszoktam a használatát, az egész tök természetes volt.

A Windows 8 már nem volt ilyen egyértelmű, de egyáltalán nem rosszabb mint a korábbi operációs rendszerek. Csak kell egy kis idő míg megszokja az ember.

A Modern UI-s alkalmazások tényleg elég gyengék funkcionalitásukat tekintve. Mondjuk ez nem csak a Microsoft beépített alkalmazásaira is igaz.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.05.17. 11:26:41

@guti.haz14:

Szerintem ez így nem igaz. Persze, van egy jó pár haszontalan és vagy lassú, és vagy megbízhatatlan, de találtam már olyat is, amelyik miatt nagyon vágyom vissza W8-ra.

womBATMAN 2013.05.19. 19:47:45

Azért elég sokmindent elmond az informatika jelenlegi helyzetéről az, hogy magukat komoly szakértőként jellemző személyek olyan nyilatkozatokat tesznek internet szerte, amiben összemossák a win8 desktop, rt és mobil verzióit, mintha a hasonló megjelenésű kezelőfelületek jellemző dizájnelemein kívül lenne bármi közük egymáshoz...

Csapee 2013.05.20. 07:15:32

Egy jó mondat és a cikk lenullázva. LOL

odamondó 2013.05.20. 10:30:26

@womBATMAN: haha. Tökéletes észrevétel.

A windows 8 meg elmehet a búsba. Itt az ideje, hogy a winfos hegemóniájának vége legyen. Teljességgel használhatatlan ez az új felület. Mivel desktopon még nincs touchscreen meg szerintem nem is lesz mert akar a halál a képernyőhöz nyúlkálni a kényelmes egér helyett.

waces · http://blog.waces.hu 2013.05.20. 16:19:16

@womBATMAN: senki nem mosta ossze a w8-at, a w8 rt-t es a wp8-at. a design-rol volt csupan szo, ami hasonlo mindharom esetben.

waces · http://blog.waces.hu 2013.05.20. 16:20:22

@odamondó: szerinted. rajtad kivul meg joparan tudjak es szeretik hasznalni. akar egerrel, akar touch screen-el (egyebkent egyszer hasznalsz huzamosabb ideig erintokepernyot es utana nem vagysz masra). de mindket megoldasnak megvan a maga helye

odamondó 2013.05.20. 19:47:27

@waces: ja én még életemben nem láttam tácsszkrínt azmiaz?

Ne fárassz már légyszíves. Egyszerűen olyan területen ahol produkálni kell valamit érintőképernyőn rettentően lassú és körülményes dolgozni főleg ha az fél méterre van tőled ráadásul teljesen függőleges. Touch jó az átlag embernek mert fotók között navigál bár ezzel is tudnék vitázni, mert huzamosabb netezésnél is rettenetesen vontatott az érintőképernyő. Persze az ilyen gyök 2 pistáknak jó.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.05.21. 07:33:35

@odamondó:

Túl sokszor, pláne huzamosabb ideig ezek szerint nem használtál érintőképernyős W8/RT készüléket, az biztos. A tapasztalat szerint nem, hogy vontatottabb lesz a böngészés, hanem éppen fordítva, felgyorsul.

odamondó 2013.05.21. 08:59:38

@pushalias: jó egy winmagazin blogon milyen választ várhatnék?

Felgyorsul? Bocs, de ez hatalmas kábítás. De ismétlem láttam már sok embert ipadon böngészni meg desktopon. Igen ezek a gyök2 pisták gyorsulnak vele. - 2ről 0ra.

Csak pár példa operat használva: mouse gestures, keyboard shortcuts.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.05.21. 09:36:13

@odamondó:

Nomen est omen. :) Én használtam, nekem bejött, téged pedig győzködjön, aki akar. :)

waces · http://blog.waces.hu 2013.06.01. 06:27:40

@odamondó: tapasztalatbol mondom, hogy nem lassu es nem korulmenyes. nyilvan egy 123456 oldalas doksit nem fogsz virtualis billentyuzeten megirni, de rengeteg olyan hasznalati mod van, ahol meg jo.
masreszt, ahogy irtam is, a touchscreen elsosorban a tartalomfogyaszto eszkozokon terjedt el (jelenleg) es nem a tartalom-eloallitokon. es itt valoban kijon az erintokepernyo erossege

waces · http://blog.waces.hu 2013.06.01. 06:30:35

@odamondó: probald ki es ne mas, hanem sajat tapasztalatbol indulj ki :)
ipadnal a bongeszes egyebkent is "kicsit" mas, mert a weboldalak jokora resze elverzik a flash tamogatas hianya es a safari "erdekes" renderelese miatt.

egy normalisan megirt es felepitett oldal/portal bongeszese gyorsabb erintokepernyon

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.06.01. 07:16:43

@waces:

hagyd az ilyet, nem érdekli a véleményed, csak fikázni akar egy jót.

odamondó 2013.06.01. 10:03:05

@pushalias: @waces: egy 123456 oldalas dokumentumot be tudok vinni, mert van switkey meg swipe amin lehet gyorsan gépelni. Nem erről beszéltem.

Arról, hogy multitasking feladatoknál igényes munkában ahol számít a sebesség elvérzik a touchscreen, de ezt nem akarjátok elfogadni. Egy irodában pl.

De ismétlem önmagam. A legtöbb ember gyorsul touchscreenen mert desktopon is a csiga sebességével kezelnek mindent.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása