WinMagazin

Mark Russinovich második krimijében, a Trójai faló-ban egy hátborzongatóan valóságosnak tűnő, elképzelt kiberháború fenyegetésének lebilincselően izgalmas történetét írja le nekünk. Mind szakembereknek, mind a szakmai ismeretekkel nem rendelkező olvasóknak egy rettentően izgalmas olvasmány. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Amikor Mark Russinovich első regényét, A nulladik napot olvastam és írtam róla a könyvajánlómat, már tudtam, hogy megjelent második krimije is, és készülőben van a SZAK Kiadó gondozásában a magyar kiadás. Már nagyon vártam, hogy kezembe vehessem a következő könyvet. (Most már tudom, mit éreztek a tinédzserek, amikor a Harry Potter következő részének megjelenését várták. J ) Amikor végre megkaptam a kiadótól a könyv recenziós példányát (amiért hatalmas nagy köszönettel tartozom a SZAK Kiadónak) egy kicsit megijedtem. Átfutott az agyamon, hogy a nagyszerű Nulladik nap után lehet, hogy túl nagy elvárásokat támasztok a Trójai faló felé. Kissé megijedtem, hogy a nagy elvárásaim miatt csalódások fognak érni a könyv olvasása közben. Egy nagysikerű könyv, vagy film esetén a nagy elvárások miatt nehéz utolérni, esetleg felülmúlni a nagysikerű elődöt. Rengeteg példát tudnék felsorolni, amikor a folytatás csalódást okozott nekem és másoknak. Szerencsére ezúttal nem kellett csalódnom Mark következő krimijében, hasonlóan izgalmas és lebilincselő, mint a Nulladik nap; talán még izgalmasabb is a történet mint az első krimijében.

troj1.jpg

Mark Russinovich-ot a Microsoft legelismertebb biztonság technikai szakértőjét szerintem sokaknak nem kell bemutatnom, de első krimijének bemutatása során bővebben írtam munkáságáról, most nem szeretném ismételni magam.

Az IT-szakértők számára Mark olyan hősnek számít, mint Wozniak, Gates vagy Ken Olsen.”  -Doug Barney, Redmond Magazine

„A Trójai faló cselekménye két évvel A nulladik nap eseményei után játszódik. Jeff Aiken learatja a nyugati világ számítógépes hálózata ellen indított al-Kaida támadás megbénításáért járó babérokat. Kiberbiztonsággal foglalkozó cége virágzik, kapcsolata Daryl Haugennel pedig megerősödik, mikor a kedvese is csatlakozik cégéhez.
A Nyugatnak azonban az eddigi legnagyobb fenyegetéssel kell szembenéznie: a leleplezés és a megsemmisítés fenyegeti a Stuxnet vírust, amely hosszú évek óta fékezi Irán atomprogramját, alkotói pedig verejtékezve küzdenek utódja létrehozásán. Miközben Jeff és Daryl kapcsolata lassan a munka alá temetődik, egy forradalmian új és láthatatlan trójai lefegyverzésével bízzák meg őket, amely nyom nélkül képes adatokat megváltoztatni. A trójai áthatol a Nyugat védelmén, késlelteti, hogy nyilvánosságra kerüljön a félelmetes igazság az iráni atomprogramról. Jeff és Daryl pedig kétségbeesett versenyt fut az idővel, hogy megállítsa a vírust – az egész világ sorsa is attól függ, sikerrel járnak-e.”

troj2.jpg

Marknak ismételten sikerült egy hátborzongatóan valóságosnak tűnő történet formájában bemutatni az olvasók számára egy nagyon tanulságos tanmesét az internet sötét oldaláról, ahol országok fegyverek és katonák nélkül, az interneten vívják harcukat egymással. Elsőre ez a kiberháború sokaknak túl fantasztikusnak tűnhet, de a könyvet elolvasva már biztos vagyok benne, hogy nem így fogják gondolni.

„Russinovich mindannyiunkat megrémiszt techno-thrillerjében, amely nagyon is jól ábrázolja a valóságot.” - Mikko Hypponen, kutatási vezető, F-Secure

A könyv felépítését tekintve Mark megmaradt a Nulladik nap sikeres receptjénél. Egy időben több szálon futnak az események, hogy a végén teljesen összeálljon majd a kép az olvasók fejében. Mark a viszonylag rövid fejezetekben mindig pont annyi információt oszt meg a könyv olvasóival, amennyi szükséges, se többet se kevesebbet, pont annyit amennyi kell ahhoz, hogy az izgalmas események és fordulatok magával ragadják a könyv olvasóját. A folyamatosan kibontakozó történetben megismerkedhetünk a történet szereplőinek múltjával, és ezáltal megismerhetjük a motivációjukat is, ami vezeti őket a tetteik és cselekedeteik véghezvitelében.

Gondolom most sokan arra gondolnak, hogy a hasonló felépítésnek és a már megismert főhősöknek köszönhetően az első könyvben található fordulatokkal már itt nem fogunk találkozni. Akik eképpen gondolnak a Trójai falóra, meg kell nyugtatnom őket, hogy Mark még bőven tartogat az olvasók számára igazi fordulatokban gazdag kalandokat.

Az előző regényéből ismert két főhősünk, Jeff Aiken és Daryl Haugen ismételten fordulatokkal teli kalandjai során a világ több pontján is megfordul.

„Mark Russinovich regényeiről még egy dolog jut az ember eszébe, pontosabban egy másik szerző, Verne Gyula. A thriller réteget alkotó kalandok olvasása során beutazzuk a világot, minek során lényegében hű képet kapunk a színhelyekről.” – Kis Ádám, kiadóvezető, SZAK Kiadó

A Trójai faló bőven rendelkezik fordulatokban gazdag kalandokkal és meglepetésekkel. Mind szakembereknek és mind szakmai ismeretekkel nem rendelkező olvasóknak egy rettentően izgalmas olvasmány. Mark megtartotta jó szokását, hogy a regénye mind szakemberek és szakmailag nem jártas olvasók számára is könnyen érthető és élvezetes olvasmány.

„Russinovich könnyen érthetővé varázsolja a műszaki nyelvezetet, miközben izgalmas thrillert nyújt az olvasónak.” - Publisher’s Weekly

Informatikai regényről lévén szó nagyon fontos eleme a regény szakmai része. Mark első regényében, a Nulladik napban mindenki számára könnyen érthetően, mégis hátborzongatóan valóságosan ábrázolja a mű szakmai részét. A Nulladik nap története is könnyen megvalósulhat, ezzel szemben a Trójai faló cselekményét megismerve és a napi híreket olvasva még valóságosabbnak tűnik. Talán nem is állok messze a valóságtól, ha azt mondom, hogy a Trójai falóban leírt kiberháború története nem is annyira fikció mint gondolnánk. Talán már most zajlik az országok között egy hasonló kiberháború, csak még mi, átlagemberek nem tudunk róla. Vagy ha még nem is zajlik, könnyen előfordulhat, hogy néhány éven belül megvalósul a történet.

A Nulladik nap folytatásának tekinthető a Trójai faló, mivel a történet a Nulladik nap eseményei után két évvel játszódik. Ettől függetlenül Mark első regényének olvasása nélkül is érthető és élvezhető a Trójai faló. Néhány utaláson kívül nem nagyon épülnek az események a korábbi könyv történetére. Mindenféleképpen ajánlom Mark második regényének olvasását mindazoknak, akik már olvasták első regényét, de azoknak is ajánlom, akik valami okból kifolyólag még nem olvasták a Nulladik napot.

troj3.jpg

A Nulladik napról készült könyvajánlóm megírásakor már tudtam, hogy elkészült Mark második regénye, és már készülőben volt a SZAK Kiadó gondozásában megjelenő magyar kiadásais. Most azonban nem tudok jó hírrel szolgálni, hiszen még nem tudok róla, hogy Mark újabb izgalmas informatikai regényt írna, de őszintén remélem, hogy nem hagy minket folytatás nélkül, és már titokban otthonában következő regényén dolgozik. Azoknak akik hozzám hasonlóan már most nagyon bíznak benne, hogy Mark további regényekkel örvendezteti meg olvasóit, a SZAK Kiadó egy kis meglepetéssel szolgál, mivel a Trójai faló magyar kiadásában megtalálható Mark A pusztulás hadművelete című elbeszélése is, de erről majd egy külön cikkben írok.

„Mark Russinovich, a terület szakértője, drámai lendülettel ír a kiberterrorizmusról.” - William Landay, a Defending Jacob című regény szerzője

Akinek sikerült felkeltenem az érdeklődését egy izgalmakkal teli fordulatokban gazdag informatikai krimi iránt, a SZAK kiadó honlapján rendelheti meg a könyvet.

Nagyon nagy köszönettel tartozom a SZAK kiadónak és Kallósné Molnár Krisztinának, hogy ezzel a példánnyal segítették munkámat, és hozzá járultak e cikk megírásához.

A cikk eredetileg a TechNetKlub-on található Power User Blog-on jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr835242516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása