WinMagazin

Akik ismernek, azok tudják jól, hogy kütyü mániás vagyok. Mondhatnánk hogy telefon, meg tablet a mániám - ez ok is lenne, nem emelem  nagyon rontom  a Winmagazin színvonalát, de nem csak erről van szó. PC, TV, Hifi, DSLR, videókamera egyre megy, ha egy döglött szamárra valaki gombot szerelne, valószínűleg azzal is el lennék egy csendes kis sarokban, mint zakkant gyerek a mikulás csomaggal.

Ez adódik a munkámból is, ami a broadcast és a televíziózás világához köt. Nem meglepő módon első kézből értesülök a szakma azon vívmányairól, amik évekkel később a konzumer szórakoztató termékeket, az ahhoz kapcsolódó szabványokat és formátumokat valamint a média tartalmakat továbbító csatornákat meghatározzák. Így volt ez a HD-val vagy épp a 3D-vel, így van a 4k-val is - és sorolhatnánk.

Encompass-Broadcast2.jpg

 Az IT beszivárgása a hagyományos broadcast világba (és létjogosultsága) már szinte magától értetődő szakmai körökben (lásd streaming szerverek vagy épp adás automatizálók - ezeknek köszönhető, hogy a nem élőben közvetített műsorok és a befűzött reklámblokkok felügyelet nélkül mennek adásba, képzeljétek el úgy, mint egy rohadt drága és komplikált playlista lejátszót).

Amit viszont nemrégen egy webinairon (online fejtágító) tapasztaltam, az már engem is megdöbbentett. Képzeljetek el egy hagyományos video mixert - a témában érdemes megnézni Semir Nourit, személyes jó barátom. Ez az a cucc, ami sok kamera képét egymásra vágja élő műsor esetén, hogy a néző ne unja rongyá magát (ha  nem lenne, egy foci meccset csak a pálya felett középen elhelyezett kameráról látnánk). 

JVC.jpg

Szóval bele van dugdosva egy X darab kamera videójele, plusz még mondjuk egy bejátszó magnó - és az előtte ülő videó vágónak az a feladata, hogy szépen egymást követően egymásra vágja - élőben - ezeket a kamera képeket. Ez lenne a hagyományos felállás.

Az utóbbi években azonban a broadcast teljesen elhagyta a szalagos technológiákat (pedig csak 70 millió formátum volt az elmúlt 50 évben), így a bejátszó magnókat is ki akarták dobálni a rendszerből - nincs szalag, a bejátszást megoldják egy videó szerverről (megint csak egy marha drága videó lejátszóra gondoljatok, semmi extra nincs benne). 

És innen indul a történet izgalmas része, ugyanis az sem minden napos, hogy saját bejátszója lenne egy mixernek (én is összesen két ilyen termékről tudok), az meg pláne szokatlan, hogy ezt akár egy Skydriveos fiókról is feltölthetjük fájlokkal, de erre a célra akár használhatjuk a DropBoxot, vagy a Google Driveot Is.

Az ötlet zseniális: A BroadcastPix Flint rendszerét, kifejezetten helyi televíziós, vagy online közvetítésekre hegyezték ki. Már a régebbi modellek is képesek voltak figyelni egy adott könyvtárat (vagy könyvtárakat) a hálózaton, és onnan saját maguk behúzták a megfelelő média tartalmakat. Ezt most kibővítették azzal, hogy akár távolról feltöltve is tudjuk menedzselni a klip bejátszónkat. Így akár egy kisebb kamerával gyártott klipp azonnal élő adásba kerülhet, szinte ahogy kiesett a készülékből. 

Broadcast Pix Flint DNN.jpg

És akkor még nem beszéltünk azokról a lehetőségekről, hogy egy interaktív műsor esetén, a userek maguk oszthatnának meg megfelelő minőségű HD video felvételeket (pl. Egy Lumia 920 videóit), a webkettes élményt pedig a Flint beépített CG generátora (feliratozója) teszi teljessé, ugyanis képes RSS-feedek importálására, és akár egy futó SMS csíkként megjelenhetnek a nézői tweetek, vagy egy XML fájlból kinyert komment lista. 

Természetesen nem ez a pult fogja kiszolgálni a Forma 1-es közvetítéseket, de ahogy változnak a televíziós igények, úgy fognak a hagyományos broadcasterek is egyre több interaktív tartalmat is előállítani, amihez jó kiinduló alap lehet a Flint. Viszont a termék megjelenése akár egy megfelelő lökést adhat a hazai online televíziózás kialakulásának, ugyanis ebben (is) még messze a nyugat-európai országok mögött kullogunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr235149428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása