WinMagazin

A SZAK Kiadó jóvoltából magyar nyelven is elérhető a Windows Phone-ra történő mobil alkalmazásfejlesztéssel foglalkozó Windows Phone-receptek című könyv. A kötetet legújabb szerzőnk mutatja be.

Napjainkban egyre nagyobb piaci részesedést szereznek az okostelefonok. Az okostelefonok térhódítása nem csak a felhasználóknak, hanem a fejlesztőknek is új lehetőségeket kínál, hiszen mind a három nagy mobil operációs rendszer, köztük a Windows Phone is rendelkezik alkalmazás bolttal, ahol a fejlesztők értékesíthetik az általuk fejlesztett mobil alkalmazásaikat.

Mint minden fejlesztési környezetnek, a Windows Phone fejlesztési környezetének is meg vannak a maga alapjai, aminek az elsajátítása nélkül nem válhatunk jó programozókká. A Windows Phone-receptek című könyv segítségével ezeket az alapokat sajátíthatjuk el, és az alapokon túl nagyon sok egyéb lehetőséggel ismerkedhetünk meg. A könyvet végigolvasva a Windows Phone és fejlesztési környezete által nyújtott lehetőségekkel ismerkedhetünk meg. A könyv elolvasása után már csak a kreativitásunkon múlik, hogy milyen alkalmazást leszünk képesek Windows Phone-nal rendelkező okostelefonokra fejleszteni.

„A Windows Phone-receptek példái bepillantást engednek a fejlett felhasználói felület titkaiba, megmutatják az adattárolás részleteit, a felhőalapú szolgáltatások integrálását, a média- és helymeghatározási szolgáltatások hozzáadását, valamint együttműködnek a Silverlight- és az Expression Blend-technológiákkal. Elsajátítható belőlük az érzékelők, például a kamera, a GPS és a gyorsulásmérő használata, ebből következően rendkívül fejlett alkalmazások elkészítése, és ezen túlmenően az XNA Framework és a Silverlight Windows Phone Toolkit gesztuskönyvtárának segítségével az alkalmazásokkal való együttműködés újabb lehetőségei előtt nyílik meg az út.”

Nagyon elnyerte a tetszésemet a könyv fejezeteinek felépítése. A könyv olvasóját annak írói minden fejezet elején először a felmerülő problémákkal és annak megoldásával ismertetik meg, ezek után megismertetik a működési elvvel, majd a szükséges kódsorral, és legvégül használati javaslattal. Természetesen a kódsor is rengeteg magyarázattal van ellátva. Sajnos hiányolok egy CD vagy DVD mellékletet, amiben megtalálhatóak lennének a könyvben megtalálható kódsorok és példafájlok, esetleg egy Visual Studio Express telepítő.

Ami ezen túl is elnyerte a könyvben a tetszésemet, hogy a könyv szerzői a könyv megírása során végig törekedtek arra, hogy valósszerű példákon keresztül mutassák be az olvasók számára a Windows Phone fejlesztési környezete által nyújtott lehetőségeket. Ezeket a valós példákat a könyv olvasói könnyedén felhasználhatják a saját alkalmazásaik fejlesztése során.

Amit még mindenféleképpen szeretnék a könyv kapcsán kiemelni, mert szintén elnyerte a tetszésemet az a könyv szerkezeti felépítése. Az első fejezetben a könyv olvasói megismerkedhetnek a Windows Phone-ra történő alkalmazásfejlesztés alapjaival (Alkalmazásfejlesztés Windows Phone-ban), majd szép sorban a Windows Phone végrehajtási modell és a többfeladatos működés, a felhasználói felület, felhasználói felület az Expression Blend-del, gesztúrák, érzékelők, médiakezelés, elszigetelt tároló, a felhő és az utolsó fejezetben a Windows Phone-alkalmazások tesztelése következik.

A könyv természetesen a száraz kódsorokon kívül rengeteg képernyőképet is tartalmaz, amelyek segítségével mindig tudhatjuk, hogy mit kellene nekünk is látnunk a példák végrehajtása során.

A könyvet csak ajánlani tudom azoknak, akik még csak most ismerkednek a Windows Phone fejlesztési környezetével, vagy gyakorlott .NET- és Windows Mobile-fejlesztők, vagy iOS-fejlesztés területéről a Windows Phone-programozás felé forduló fejlesztők. A SZAK Kiadó kimondottan már programozási ismeretekkel rendelkező fejlesztőknek ajánlja a könyvet, de személyes véleményem szerint azok is kiválóan kamatoztathatják a könyvben megtalálható példákat akik még csak most ismerkednek a programozás világával és semmilyen programozási tapasztalattal nem rendelkeznek.

Akinek sikerült felkeltenem az érdeklődését a Windows Phone - Receptek című könyv iránt, azok a SZAK kiadó honlapján adhatják le rendelésüket.

Nagyon nagy köszönettel tartozom a SZAK kiadónak, hogy ezzel a példánnyal segítették munkámat, és hozzájárultak e cikk megírásához.

Az eredeti cikket a Microsoft Magyarország szakmai oldalán a TechNetKlub-on található blogomon a Power User Blog-on publikáltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr895148092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása