WinMagazin

A legutóbbi számok tükrében elég finoman fogalmazunk, ha azt mondjuk, a Windows 8 eladások alulteljesítik a várakozásokat. Ha nem tesszük, akkor azt kell mondjuk, hogy az első fél év számai alapján a rendszer egy orbitális bukta. A figyelmeztető jelek persze már hónapok óta érkeznek: a Surface kiábrándító eladásai, a pc gyártók egymást érő, Windows 8-at hibáztató közleményei – amelyek sorához legutóbb a Samsung is csatlakozott, a Windows RT alapú táblagépét van ahol be sem mutatta, máshol meg visszavonta a polcokról – és most legutóbb a friss részesedési számok.

win8vsvista-600x365.png

Ez alapján a Windows legújabb verziója a szitokszóként emlegetett Vista időarányos piaci részesedését is alul bírta múlni. Persze lehet kenegetni a felelősséget, hogy a Vista idején még nem voltak tabletek, okostelefonok is alig, és egyáltalán, egészen más volt a piaci környezet, de a számok nem hazudnak, és valószínűleg a Microsoft sem ilyen eladásokat várt a rendszer marketingjébe feccölt súlyos pénzek után. A ZDNet (akik egyébként nem vádolhatók a Microsoft irányába való pozitív elfogultsággal) összeszedte, hogy mik az okok, és egy öt pontos megoldási javaslatot is vázolt a Windows 8 megmentésére. Mivel a cikk szívemből szólt, így meg is osztom ezeket veletek:

1: Modern UI (lánykori nevén Metro) kukázása. Na persze nem minden fronton, de a „desktop” gépeken mindenképp. Hiába könnyen megtanulható (valóban így van?), nincs létjogosultsága, megoldás egy nem létező problémára. Miért akarnának az emberek megtanulni valamit, amire nincs szükségük? Ez a felület tabletre és okostelefonra való, a desktopra nem érdemes ráerőszakolni.

2: Vissza az Aerohoz. Hogy miért? Mert a felhasználók szeretik. Bár sok mindenben változott az XP desktopjához képest, mégis volt annyira ismerős mindenki számára, hogy könnyen használja, a fejlesztések viszont még vonzóbbá tették. A Windows 8-al érkező új, „sík” desktop, bár nem tér el gyökeresen, de pont annyira, hogy a Stardock komoly pénzeket tegyen zsebre azzal, hogy amennyire a rendszer engedi, visszaalakítsa a desktopot olyanra, amilyennek az emberek szeretik.

3: Egy asztal. A fent említett Aero legyen az egyetlen asztal, nincs szükség Metrora (lásd egyes pont). És ez nem csak kinézeti kérdés, ugyanis egyes alkalmazások másképp működnek, attól függően, honnan indították őket. Az Internet Explorer pl Metro módban nem játssza le a flash tartalmakat, csak ha a site szerepel a kompatibilitási listán. Ugyanakkor a desktopról indítva minden további nélkül megjelennek a flash tartalmak is. Ez nyilván borzasztó zavaró, és felesleges is (a Microsoft egyébként a napokban bejelentette, hogy egységesíti az Internet Explorer viselkedését). Bár már az RC verziók idejében sok szakértő figyelmeztetett rá, hogy ebből a kétlaki desktopból és a klasszikus Start menü hiányából bajok lesznek, a Microsoft nem hallgatva a kritikákra, menetelt tovább a kijelölt úton. Mivel a kritikák azóta sem csendesednek, legalábbis el kell gondolkodni Redmondban, hogy mennyire működik az a mai piaci helyzetben, hogy ők mondják meg a felhasználóknak, hogy mi a jó nekik.

A szerző magánvéleménye: nem kell teljesen száműzni a Modern desktopot, egyszerűen csak lehetőséget kell adni a felhasználónak, hogy a klasszikus módba bootoljon, és vissza kell neki adni a megszokott Start menüt. Vannak helyzetek és felhasználási módok, ahol van létjogosultsága az új felületnek, és van ahol nincs. A világ sokszínű, és erre hiba rugalmatlanul reagálni, meg kell hagyni a választás lehetőségét.

4: Marketing egyértelműsítése: aki nincs beoltva legalább minimálisan a tech világ iránti érdeklődéssel, annak valószínűleg az, hogy Surface és Surface Pro teljesen más rendszert futtat, abszolút nem világos. Pedig a két termék gyökeresen különbözik, amit mi sem mutat jobban, hogy mennyi Surface vásárló panaszkodik, hogy a desktop alkalmazásai nem futnak a frissen vásárolt tabletjükön. A Windows RT, mint olyan, könnyen tévesztheti meg az átlagfelhasználót, hiszen az is egy Windows, ami ráadásul pont ugyanúgy néz ki, mint a többi. Sőt, még Desktop módja is van, de minek?

5: A beépített funkciók fejlesztése. Az rendben van hogy az Office eladását nem kellene kannibalizálni, de azért egy operációs rendszer beépített alkalmazásainak meg kell ütnie egy bizonyos szintet 2013ban. Egy beépített e-mail kliensnél nem elfogadható a POP3 támogatás, vagy a témára csoportosított megjelenítés hiánya. Egy fotóalkalmazásnál legalább néhány alapvető szerkesztési funkcióra szükség lenne, és ha már van SkyDrive, ami egyébként egy jó szolgáltatás, akkor annak minimálisan kell annyit tudnia, mint a Dropboxnak.

A ZDNet szerzői szerint ha a Microsoft lenyeli a békát, és visszaadja a megszokott desktopot a felhasználóknak, van lehetősége végül jól kijönni a verzióváltásból. Vagy pedig, ahogy a Vista esetében is tették az XP reaktiválásával, a Windows 7et kell egyszerűen elérhetővé tenni újra, mert Windows 8ból nem fognak sokat eladni. A nemrégiben bejelentett árcsökkentések a gyártók irányába önmagukban nem tudják megoldani az alacsony kereslet kérdését.

Ti hogy látjátok? A ZDNet témába vágó cikkeire ömlöttek az egyetértő kommentek, de kíváncsiak vagyunk, hogy vajon a mi olvasótáborunknak mi a véleménye.

Forrás: ZDNet
Illusztráció:
ZDNet

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr655131346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása