WinMagazin

A termék ízléses, fekete kartondobozban lapult amíg haza nem vittem. Abban töltő, mini ethernet adapter (dangle), és kézikönyv volt található. Vetkőztetés után az első benyomás a 17"-os, bő három kilós saját után a három de volt, vagyis az, hogy úristen, de kicsi, de vékony, de könnyű, és akinek csak a kezébe adtam, mind ugyanígy reagált. Ez egy csomó helyzetben nagy előny: amikor hordozni kell, amikor ölbe kell venni, és persze amikor a jó pihe-puha ágyikóban nézzük rajta a kedvenc filmünket.

uk_NP900X3D-A01UK_015_Dynamic_silver (Custom).jpg
(Samsung sajtófotó)


Harmadszor ez nem tablet, mert egy teljesen másik ligában indul. Cserébe nem érintőképernyős, márpedig a Windows 8 érintőképernyővel az igazi. Persze a touchpad igyekszik pótolni az érintőképernyőhöz kapcsolódó funkciókat, de ahogy mondani szokták, ez olyan, mint óvszerben lábat mosni, akarom mondani, zokniban szeretkezni... osszátok be, valamelyik jó lesz. Persze szép próbálkozás az érintőképernyőt imitáló touchpad, tagadhatatlanul szép. De hogy csak egyetlen példát mondjak, amikor gépelés közben a hozzám hasonló júzer az ekéhez formatervezett mancsaival véletlenül hozzáér a touchpad bal szélihez, mire a rendszer engedelmesen egy másik alkalmazásra vált – nos, akkor a júzer az ő elméjének egy hátsó, erre a célra rendszeresített szegletében virtuális kötelekkel virtuális oltárra kötöz mindenkit, akinek a Windows 8 és a touchpad elkészültéhez köze van, majd virtuális emberáldozatot mutat be rajtuk az ergonómia isteneinek.

_DSC0054 (Custom).JPG
Átlagos méretű tapipad
_DSC0003 (Custom).JPG
Átlagosnál kisebb billentyűzet

Amúgy is, szerintem az átlag felhasználó rohanni fog letölteni egy alternatív Start menüt magának, az élelmesebbje pedig még azt is megbuherálja, hogy a Metro Modern felületet ne is lássa, és kvázi Windows 7 üzemmódban fogja használni. Ez persze nem a Samsung hibája, hanem a Microsofté. A Windows 8 ugyanis mondjuk ki őszintén, mindenféle gyerekbetegséggel béta problémával küzd, amit el tudunk képzelni, a kanyarótól lassan induló Metro Modern felületű alkalmazásoktól kezdve amelyek érintőképernyő nélkül jellemzően nehézkesebben kezelhetők, pedig ennek nem így kellene lennie.

_DSC0051 (Custom).JPG
Érinthetetlen

Korábbi tesztalanyunkon csak béta verzió volt, mégis meg mernék rá esküdni, hogy azon gyorsabban, sőt talán valamivel stabilabban is mentek ezek, holott ez az érzésem valószínűleg csak attól volt, hogy érintőképernyővel a Metro Modern felület egy kéjutazás. Ennyit számít, hogy egy teljes felületen reagáló érintőképernyőn, vagy egy picike, mégis funkciókkal telezsúfolt  tapipadon tologatom az ujjam. Nagyon hiányzott az az élmény mindvégig, még ha tudom is, hogy ez egy ultrabook, ami alapvetően Windows 7-tel érzi jól magát, és reméljük előbb-utóbb a mindkét használati módra alkalmas érintőképernyős ultrabookok, vagy még inkább a hibridek veszik át az uralmat – itt vetném közbe, hogy reményeink szerint a Samsungtól érkező következő masina pont egy ilyen lesz, és már nagyon tapogatnám. Egérrel persze egyből minden a helyére került, nem lehetett panaszom.

_DSC0023 (Custom).JPG _DSC0024 (Custom).JPG
Mic, Mini VGA, Headset, USB 2.0 DC, USB 3.0, Micro HDMI, Ethernet

Miután ilyen kellemesen kidohogtam magamat, jöjjenek a jóságok, amik szerencsére sokkal többen vannak. A kijelző felbontása egy áldás. A falnak tudnék rohanni, amikor komoly cégek 15"-os kijelzőket 1366×768-as felbontással látnak el. Szerencsére Samsungék nem spóroltak, ez egy HD kijelző, konkrétan 1600×900-as, ráadásul matt. Amit még ennél kisebb kijelzőn is el tudnék magamnak képzelni, de valószínűleg ezen a legjobb. A képminőség vitathatatlanul ultrabookhoz méltó, és ha valakinek az kell, akkor HDMI csatlakozóval fél perc alatt rádugható egy monitor, és lehet családostul nézni az Inceptiont, vagy csézni a haverokkal, kinek mi tetszik.

_DSC0037 (Custom).JPG
_DSC0042 (Custom).JPG
Ágyban királyság, hogy ennyire kihajtható

Ne feledjük azonban, hogy a már emlegetett kategóriája alapján ezt a terméket nem multimédia fogyasztásra tervezték, hanem munkaeszköznek, és arra tökéletesen meg is felel, sőt, talán annál is jobban. Én teljes nyugalommal tudnám ajánlani minden tisztességben megőszült, vagy tisztességben megőszülni vágyó menedzsernek, legyen az akár kopasz, akár szoknyás. Ha össze lehetne hajtogatni, talán még egy púderkompaktban is elférne, de egy átlagosnál picivel nagyobb retikülben már viszonylag könnyedén elfér. Némi szuszakolással pedig a tápegység is mellé tehető, több pedig nem kell a hordozhatósághoz. Jellemző, hogy az én laptop hátizsákom egy kis becsúsztatós fakkjába szépen elfért, és még mellé tudtam rakni két könyvet, mert valóban olyan vékony. A hordozhatósága egyszerűen imádni való, és a korábban emlegetett HD felbontás miatt simán lecserélném rá a 17"-os saját szörnyetegemet, pedig az már nagy szó. Ha valaki egy átlagos találkozóra viszi, akkor nem kell a töltő/tápegységet sem vinnie, mert 6 órát valóban simán kibír, minden különösebb takarékosság nélkül, takarékoskodva ez felmehet 8 órára is talán, a gyári adat maximum 9 óra.  Emberünk tehát akár még egy videót is megnézhet a villamoson, a szolgálati gépjárműben, vagy amíg vár a másik félre. Jómagam egyik este órákig néztem vele videót, és még bőven bírta volna.

_DSC0029 (Custom).JPG
_DSC0035 (Custom).JPG
Az nem kifejezés, hogy vékony

Apropó videó. Nem vagyok túl nagy véleménnyel az ilyen kis mütyürökben rejlő sípládákról, de ami ebben van, azt kötelezővé tenném. Természetesen köze sincs a valódi HiFi-hez annak, ami kijön a két résecskén, ami a cucc emberrel szemközti részén van elrejtve, de le a kalappal, mert sok termék elbújhat mögötte, amire rávésik a bűvös négy betűt. Nem fogunk vele behangosítani egy kultúrházat, de dobozhangról szó nincs. A két másfél wattos csoda elképesztően szépen szól. Az első napon gondoltam mit veszíthetek, ha fél perc verejtékes munkával rácsatlakoztatom az otthoni hálózatra (köszönjük néked Microsoft), és az ágyban ezzel nézem James Onedin kalandjait. Aztán erről a szokásomról alig bírtam lemondani. Ha a billentyűzet eltávolítható lenne, még kúlabb lett volna a fíling, de ne legyünk túl igényesek, ráadásul a majdnem 180 fokban kihajtható kijelzővel pont élvezhető a műsor a lustálkodóknak. Ha meg az ember beledug egy jó fülest, akkor már szavam sincs, úgy jó, ahogy van. A kihangosítás kicsit bibis, ugyanis klasszikus jackből csak headset kimenettel rendelkezik, de megint csak ez legyen a legkevesebb, mert ott a HDMI kimenet, azon is kimegy a hang, csak megfelelő tévé szükségeltetik.

uk_NP900X3D-A01UK_010_Back_silver (Custom).jpg
Extrém karcsú hátsó, és senki se gondolná, milyen hang bír azokból a résecskékből kijönni

 

Egy ultrabooknál kihagyhatatlan szempont a gyorsaság, és tagadhatatlan, hogy ez gyors, sőt úvva gyors. A szupertakarékos (mindössze 17W-os disszipációjú) i5 tökéletesen elegendő mindenre, amire szeretnénk használni, a 4GB RAM sem lesz soha kevés, főleg, hogy nem merevlemez, hanem SSD meghajtó van benn. Aki már rágta le a körmét, miközben makacsul villogott a HDD LED, és vadul homokórázott a rendszer, az tudja, hogy mit nem fog megtapasztalni egy ilyen ultrabookkal. Csak a kíváncsiság kedvéért kipróbálnám ugyanezzel a képátlóval, csak éppen full HD felbontással, de ne legyünk telhetetlenek.

_DSC0014 (Custom).JPG
Nem heavy metal, viszont minden porcikája, és az anyaghasználat is minőségi

Összességében egy remek kis játékszer ez. Ami még szebb, hogy komoly játékszer, ami pont játékra ugyan egy kicsit kevésbé használható, de kit érdekel, hiszen nem is arra szánták. Multimédia fogyasztásra határeset a viszonylag kis kijelző miatt, ám pont a felbontása, és az átlagnál szebb hangja miatt meg teljesen jó. Munkára pedig szinte ideális, ha meg sokat kell írni, na bumm veszünk neki pótvégtagokat. Perifériákkal ugyan egy kicsit szűkösen ellátott, de azt meg egy pár ezer forintos USB HUB megoldja, és akkor ráakaszthatunk bármit, mi szem-szájnak ingere. Hab az eddigiek tetejébe a kis fogyasztás, a korrekt menetidő egy töltéssel, és a teljesen zajtalan, villámgyors működés. Megmondom őszintén, én elfogadnám.

Fontosabb jellemzők:

  • Processzor: Intel i5 2537M 1,4 GHz (Sandy Bridge, az A01-es verzióban), illetve 3317U 1,7 GHz (Ivy Bridge, az A02-es verzióban)
  • Memória: 4 GB DDRR 1333 MHz
  • Vezetékes hálózat: Gigabit Ethernet
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6235
  • Bluetooth 4.0
  • Háttértár: 128 GB mSata SSD
  • Optikai meghajtó: nincs
  • Videokártya: integrált Intel Graphics HD 3000/4000
  • Képernyő: 13,3" LED HD+, 1600×900, matt
  • Kártyaolvasó: 3-in-1 (SD, SDHC, SDXC)
  • Csatlakozók: USB 2.0, USB 3.0, Mini VGA, Micro HDMI, Headset, DC, plusz beépített mikrofon
  • HD Audio, 2×1,5 W
  • Mérete: 313,8 × 218,5 × 13,2mm
  • Súlya: 1,13kg (2,49 font)
  • Anyaga: magnézium ötvözet

A sajtófotót leszámítva a fotókért köszönet jár Bernáth Viktornak, a NapiApp ST33L! fedőnevű szerzőjének! A tesztkészüléket a Samsung bocsátotta rendelkezésünkre.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr115084848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása