WinMagazin

Időjárás jelentés. Életünk szerves része, hisz az emberek szeretik előre tudni, hogy milyen idő várható. Gyerekkoromban ez még az esti híradó utáni 5 perc volt Aigner Szilárddal, vagy a rádiók óránkénti hírműsorait követő pár perc. Azóta sokat gyorsult a világ és elterjedtek az okostelefonok. Az összes, a mobiltelefonok felhasználásait vizsgáló kutatás (például  online-publishers vagy index anyánk), egyértelműen azt az eredményt mutatja, hogy az eszközök tulajdonosai (operációs rendszertől függetlenül, mobilokat és tableteket egyaránt nézve) szinte kivétel nélkül használnak valamilyen időjárás előrejelző alkalmazást. Ez is az oka, hogy minden platformra elkészült jó pár (hol csak néhány, hol közel száz vagy több) ilyen-olyan meteorológia programocska.

Mivel az előző cikkemben bőven meghaladtam azt a terjedelmet, amelyen belül egy cikk még egyszerűen átolvasható marad, most inkább kihagynám a részletekben elvesző részt, és a funkcionalitást kihangsúlyozva vizsgálnék meg négy időjárás előrejelző alkalmazást. Van köztük ingyenes (AccuWeather), fizetős (Weather Flow), magyar (Időkép) és gyárilag előtelepített (HTC Weather) is. Természetesen ez csak a felszín és a programok választása egyéni szimpátia alapján történt. Szívesen veszem, ha valaki hozzászólásban ajánl más időjárás alkalmazást!

Mit kell, hogy tudjon egy ilyen program? Elsősorban legyen képes az adott lokációnk alapján megmutatni a pillanatnyi időjárást (ld. még nézzünk ki az ablakon) és mellette hosszabb-rövidebb távú előrejelzést is rendelkezésünkre bocsátani. Ezek mellett hasznos, ha egynél több települést is megadhatunk a GPS pozíció mellett. Valamint szintén alap követelmény az élő csempe és a lock screen használata is a prognózis megjelenítésére. Minden program egyszerűen konfigurálható, így ezeket nem részletezném, körülbelül mindegyikben ugyanott vannak a beállítási lehetőségek.

Első indításkor a programok megpróbálják a GPS jel alapján meghatározni a helyünket. Ez több kevesebb sikerrel általában működik is. Szerencsére kishazánkban ritkák az olyan helyek, ahol apró szigetekként, időjárás szempontjából eltérőek a viszonyok, mint pár kilométerrel odébb. A négy programot ugyanott elindítva, látszik, hogy azért van egy kis szórás a helymeghatározásban. A legjobban az AccuWeather teljesített (a telefon Káposztásmegyer határában volt és a program Káposztásmegyert jelölte meg helynek), a Weather Flow Budakalásza már a Duna másik oldalára tippelte a készüléket. Az Időkép és a HTC Weather pedig városra és nem városrészre határozta meg a helyet (így Budapest tulajdonképpen elfogadható).

Az aktuális időjárás (ami az ablakon kinézve is látszik) mellett nagyon fontos az ilyen programoknál az előrejelzés. Egyrészt több napra, másrészt adott napon belül órákra bontva. A HTC gyári alkalmazása egy minimális, rövidtávú előrejelzési funkciót tartalmaz, illetve egy linket a részletekért. Ez a link ironikus módon az accuweather.com, hisz a program onnan származtatja az adatokat. Az ellenpólus az Időkép, ami egyrészt ad szöveges előrejelzést is, másrészt csak itt található meg a „mit vegyek fel?” képernyő., ami újszerű és jópofa megközelítés.

idokep6.jpg
Öltözködési tanácsok a'la időkép

Következő fontos szempont az élő csempék használata. Főleg, mert ez a WP8 (illetve a W8) egyik nagy újdonsága. A gyári alkalmazás itt is lemaradt, mert egyáltalán nincs csempe-támogatása. Az AccuWeather és a Weather Flow 3-3 aktív csempét támogat (1x1, 2x2 és 4x2-es méretben). Itt a csempe méretétől függ a megjelenített információ mennyisége, de az alap időjárási paraméterek (napsütés, felhős ég, eső, stb.) és a hőmérséklet a legkisebb csempén is tökéletesen működik. Az Időkép 2x2-es vagy 1x1-es csempét ad, ami sajnos nem aktív, tehát inkább csak parancsikon, mint valódi live tile.

Talán a leghasznosabb szolgáltatás mind közül a lockscreen támogatás, hisz azonnal, szép és általában látványos animációkkal gazdagított képekkel kapjuk meg az időjárási adatokat, anélkül, hogy fel kéne oldani a képernyőzárat. Ebben ismét az AccuWeather/Weather Flow páros emelkedik ki a mezőnyből: az előbbi részletes infót szolgáltat a légnyomásról, csapadékmennyiségről és az esetleges riasztásokról (ez utóbbiakat élénk narancssárga színnel külön is kiemeli), míg a Weather Flow a lockscreenen az előrejelzést is mutatja az aktuális időjárás mellett. A HTC alkalmazása egyszerű, semmi extrát nem ad. Sajnos az Időképben még nincs bent ez a lehetőség.

Végezetül pár szóban megemlíteném a csak az adott programokra jellemző extrákat. A HTC Weather semmi ilyet nem kínál, ami nem meglepő, hisz idáig is csak az alap szolgáltatásokat nyújtotta. Ami talán furcsább, az a Weather Flow, ami szintén nem kényeztet minket extrákkal. Az egyetlen, a többi programban nem meglelhető szolgáltatása a csempék testreszabhatósága. Nem csak a csempék előlapját, de hátlapját is beállíthatjuk, vagyis kb kétszer annyi információt kapunk meg, mint a többieknél.

Az AccuWeather két érdekességet kínál nekünk. Az egyik a „lifestyle” képernyő, ahol összegyűjtve láthatjuk, hogy bizonyos szabadtéri programokhoz (példáull kerékpározás) megfelelő-e az időjárás, illetve bizonyos egészségügyi panaszok (például  allergia), hogyan viszonyulnak az aktuális körülményekhez. Az alábbi kép érthetőbbé teszi az előbbi kacskaringós körmondatot.

accuweather3.jpg

Emellett az AccuWeatherben van egy felhőtérkép, ami az adott hely felhőzeti adatait mutatja. Az időkép több aprósággal is kitűnik a mezőnyből. Az egyik a szöveges előrejelzés, ami napi illetve rövid távú ismertetése a várható időjárásnak. Szintén csak ebben a programban megtalálható az orvos- és közlekedésmeteorológia előrejelzés, valamint az országos hójelentés.

Verdikt:

Mint látható az AccuWeather és a Weather Flow fej-fej mellett teljesített (én speciel a Weather Flow-t használom élő csempén és az AccuWeathert a lock screenen), míg az időkép a szöveges előrejelzéssel tűnik ki a mezőnyből. Ez a három program erősen ajánlott.

AccuWeather, Időkép, HTC Weather – ingyenes
Weather Flow – 1.99 USD

A végére 1-1 képernyőkép kép a programokból.

accuweather1.jpg htc1.jpg
AccuWeather HTC Weather
idokep9.jpg weatherview1.jpg
Időkép Weather Flow

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr95053660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása