WinMagazin

A sorozatrajongók leggyakoribb kérdései általában a „mikor adják?”, „hányadik résznél tartok?” és társai. Éppen ezért szokták ilyen-olyan módon elektronikusan is követni a nézett sorozatokat. Ez lehet akár egy egyszerű text file, egy excel-tábla vagy speciálisan erre irt program. Vagy akár egy telefonos alkalmazás is. És valljuk be őszintén egy-egy epizód megnézése után a legegyszerűbb dolgok egyike telefonon „lekönyvelni” a változást. Nézzük WP8 alatt milyen lehetőségeink vannak.

Az előző Windows Phone időken (WP 7.x) a létező legjobb ilyen alkalmazás a magyar fejlesztésű Series Fan. Ám sajnos ez még nem fut tökéletesen WP8 alatt (a fejlesztővel történt levelezés megnyugtatott, hogy ez csak átmeneti és hamarosan lesz hibátlan WP8-as verzió) így itt a lehetőség, hogy kicsit körülnézve kipróbáljunk más, hasonló tudású és feladatkörű alkalmazást is.

Ennek apropóján két nagyon hasonló tudású alkalmazást szeretnék bemutatni, hangsúlyozván, hogy nem a Series Fan-hoz fogom mérni őket, hanem egymáshoz és ahhoz, hogy hogyan látja el az alap feladatát, vagyis a követett sorozatok managelését. A két választott alkalmazás a TV Show (235 HUF) és a Prime TV (235 HUF).

TV Show

Indítás után, mielőtt az első sorozatot hozzáadnánk, célszerű átfutni a beállításokat. A főképernyő alján levő három ikon (naptár, beállítások és infó) közül a középső szolgál a beállítások menü elérésére.

image001.jpg
főoldal hibajelzéssel

Itt egy 6 képernyős felületen a következőket állíthatjuk be. Social fülön a három támogatott közösségi felületből kettőt (ugyanis a facebook támogatás nem működik, folyamatosan „searching…” állapotban van), a twittert és az itthon kevésbé ismert, de sorozatrajongóknak alap trakt.tv-t.

image008.jpg
közösségi kapcsolatok

A következő fülön a live title automatikus frissítését kapcsolhatjuk ki és be.

image009.jpg
az "élő csempe" ki/be kapcsolása

Lapozzunk és a következő lehetőség a lockscreen beállítása.

image010.jpg
a lockscreen beállítása


Engedélyezés után az általunk választott sorozatok (akár csak egy vagy pár darab, akár az összes) képe fog megjelenni a lock screenünkön. Ha az adott nap valamelyik általunk nézett sorozat adásba kerül, akkor annak a képe, ha nem, akkor random a követett sorozatok közül.

image023.jpg
sorozatpromó a lock screen-en


A következő, Alarm menüben kijelölhetjük a sorozatokat, melyekről értesítést szeretnénk kapni.

image011.jpg
figyelmeztetés beállítása


Ami a szokásos értesítési sávban jelenik meg az epizód vetítése előtt. Az utolsó előtti lehetőség a megjelenítés beállítása.

image012.jpg
eljövendő sorozatok


Az elkövetkező részeket háromféle bontásban képes megjeleníteni a program, mindenki választhat a neki leginkább megfelelő közül, úgyis, mint holnap/elkövetkező 7 és 14 nap vagy holnap/a héten és a jövő héten valamint naponkénti bontásban. Ezen kívül beállítható az epizódok számozásának formátuma valamint az időzóna. Ez utóbbi első sorban az usa-ban élőknek hasznos, illetve azoknak, akik streamelve, „élőben” nézik kedvenc sorozatukat.

Utolsó fülön a program beállításainak mentésére van lehetőség.
Skydrive export-import a legkényelmesebb, itt egy .jpg file tartalmazza a teljes mentést. Ezen kívül elküldhetjük az adatokat e-mailben és az így megkapott kód visszamásolásával természetesen vissza is tölthetjük az adatainkat. Hasznos funkció.

image013.jpg image014.jpg image015.jpg
a mentés/visszaállítás lehetőségei lementjük a skydrivera... ...majd visszatöltjük onnan


A beállítás menüből kilépve a főképernyőt látjuk, az aktuális epizód információval. Mint szinte minden az alkalmazásban ez is kattintható. És közvetlenül a részletes epizód-információhoz jutunk.

image003.jpg
a főképernyő egy sorozattal


Ugyan oda, ahová a sorozat fülön keresztül is eljuthatunk, így erről majd később. Jobbra lapozva a tv shows menü következik, ahol tulajdonképpen managelhetjük a sorozatainkat.

image016.jpg
egyre több sorozat


Kicsit kényelmetlen, hogy a sorozatok hozzáadásuk alapján jelennek meg és nem a meg nem nézett epizódok száma szerint rendezve. A címre pöccintve a sorozat „főoldalára” jutunk, szintén jó pár ablakon keresztül válogathatunk az információk közül.

Az information ablak a sorozat alapadatai (csatorna, hossz, még nem látott részek száma, a közösségi menük (facebook/twitter megosztás, sorozattal kapcsolatos twittek és youtube linkek) és a meglehetősen felesleges sorozat háttérkép beállítás lehetősége mellett a következő, még nem látott epizód képét is tartalmazza.

WP_20130127.jpg
általános információk


A képre kattintva újabb képernyőhegyek tárulnak elénk. Az első egyfajta epizódlexikon. Az első évad első epizódjától kezdve az összes már leadott, illetve a jövőben adásra kerülő részek itt vannak felsorolva.

image004.jpg
évadlexikon


Adott epizód címén vagy az évad számán hosszasan megnyomva megjelölhetjük a már megtekintett részeket.

A summary az adott epizód szinopszisát tartalmazza eléggé spoileresen, úgyhogy vigyázzunk vele, ha a rész megtekintése előtt olvasgatnánk. Lehetőségünk van pontozni az adott epizódot (a saját és az átlag pontok a leírás felett jelennek meg) és az adott pontszámot rögtön meg is oszthatjuk a facebook/twitter/trakt.tv szentháromságban.

WP_20130127 1.jpg
az adott rész szinopszisa


Jobbra lapozva az adott rész képeiből látunk egy galériát...

WP_20130127 2.jpg
képgaléria


...majd a recap menüre váltva az epizód részletes leírásást olvashatjuk. Mondanom se kell ez a végtelenségig spoileres leírás, viszont nagyon hasznos ha egy réges-régen látott részben történt eseményre vagyunk kiváncsiak.

WP_20130127 3.jpg
az epizód részletes tartalma


A Comments menüpont értelemszerűen a részhez fűzött megjegyzéséket gyűjti, valójában sok értelme nincs, de hát ez a közösségi szellem.

WP_20130127 4.jpg
a nézői kommentek


Az utolsó menüpont a subtitles, ahol a részhez tartozó feliratokat olvashatjuk el akár magyarul is. (Elméletileg a beépített médialejátszó ilyen esetben, ha a film és a felirat azonos nevű, akkor automatikusan együtt játsza le)

WP_20130127 5.jpg
feliratok több nyelven


Visszatérve a „főmenűbe” és továbblapozva a „to see” ablakban látjuk sorozatokra lebontva a lemaradásunkat, miszerint melyik sorozatból még hány rész vár ránk. Itt szerencsére nem véletlenszerűen vannak a sorozatok, hanem hátralevő, még nem látott, epizódok száma szerint növekvő sorrendben.

WP_20130127 6.jpg
van még mit nézni...


A következő ablak a bemutatott és következő részeket sorolja fel a beállítások menüben megadott módon.

image024.jpg
az elkövetkező napok premierjei


Az utolsó ablak az általunk követett sorozatotokkal kapcsolatos híreket gyűjti össze. A cikkre kattintva a program belső böngészőjében olvashatjuk. Az olvasási élmény meglepően jó. A képek szépek, jól méretezettek és a szöveg kényelmesen olvasható.

image006.jpg image007.jpg
sorozathírek listája és egy cikk a beépített böngészőben


A program három féle méretű élő csempét képes kezelni (1x1, 2x2, 4x2) amin a megtekintésre váró epizódok számát és az időben következő sorozat információit pörgeti.

image020.jpg image018.jpg image019.jpg
1x1-es csempe 2x2es csempe 2x4-es csempe


A képernyő alján levő három ikonból a beállításokról már beszéltem, az info-ról nincs igazán mit mondani, de a naptár mindenképpen megér egy szót. Itt az adott hónapra vonatkozó naptárat látunk, megjelölve minden egyes olyan nap, amelyen általunk figyelt sorozat kerül adásba. A napra rábökve megtudjuk, hogy mely sorozat, mely epizódjáról lesz is szó és természetesen a címre kattintva ugyan abba, a részletes epizódmenübe jutunk, amit már fentebb részleteztem.

image017.jpg
naptár a bemutatókról

Prime TV

Első indítás után itt is vegyük át először a program általános beállításait. A képernyő alsó sorában négy ikont (calendar/naptár, select/kiválasztás, add show/sorozat hozzáadása és update/frissítés) és négy menüpontot, melyből az utolsó a settings/beállítások. A Prime TV beállítások menüje a klasszikus, felsorolásos elvet követi (ellentétben az előbb bemutatott TV Show képernyőkön átívelő menüstruktúrájával).

WP_20130127 7.jpg
beállítási lehetőségek


A programinformációkat és az aktuális verzió újdonságait bemutató about  menü a legfelső.

image025.jpg
az újdonságok listája


Alatta a time adjustment, ahol sorozatonként állíthatjuk a vetítési időpontokat. Lehetőség van a saját időzónához történő szinkronizálásra is.

image026.jpg
időzónák és sorozatok


A notifications menüpontban ki-be kapcsolhatjuk, hogy kérünk-e értesítést az adott műsor kezdéséről (1 órával/45 perccel vagy 30 perccel a kezdés előtt). A beállítás két hétig érvényes, utána kikapcsol. Hogy miért arra a fejlesztőtől idáig nem kaptam választ.

image027.jpg
figyelmeztetések beállítása


Következő beállítási lehetőség a multitasking, ami valójában a csempék viselkedését szabályozza. Bekapcsolt állapotban automatikusan frissíti a live title „hátoldalát”, ahol a következő, általunk megfigyelt műsorról kapunk információt. A képernyő alján, egy példán szépen meg is mutatja a program, hogy hogyan is fognak kinézni a csempék. Szintén két hétig él a beállítás.

image028.jpg
élő csempe beállítása


Következő lépés a már-már kötelező közösségi szolgáltatások beállítása. Jelenleg csupán twitter és trakt.tv integráció van, de mint fentebb már láttuk a TV Show-nál is csak ezek voltak működőképesek.

image029.jpg
trakt.tv és twitter authentikáció


Ezután a már sok-sok verzióval ezelőtt (és még mindig) kikapcsolt Wallpaper és Tile shaker menüpontok jönnek. Az előbbi elméletileg a lock screen hátterét állítaná át automatikusan a következő epizód képére, az utóbbi pedig a csempékre lenne hatással, ha működne. De ezek, amióta én használom a programot, soha nem működtek.

image030.jpg image031.jpg
a nem működő szolgáltatások


A figyelendő sorozatok hozzáadása értelem szerűen az alsó menüsor kis + jelére kattintva történik. Már amikor sikerül, ugyanis a keresés (illetve a hozzátartozó trending és recommendataion) menü az esetek legnagyobb részében hálózati hibával, pontosabban a hálózat hiányára hivatkozva, elszáll. Ilyen esetekben a programból ki, majd visszalépve már működni fog.

image032.jpg
gyakori hibaüzenet


Amikor viszont működik, akkor a keresés lassan, de biztosan meg fogja találni a sorozatot, illetve a hasonló című sorozatokat, amik a címre kattintva be is kerülnek az adatbázisba.

image033.jpg
keresés és találatok


A trending a futó és felfutó sorozatokat gyűjti ki, jelölvén azokat, amelyek már szerepelnek a listánkon, a recommendation ablakon pedig a „valószínűleg tetszene” sorozatokat gyűjti ki a program a listánk alapján.

image034.jpg image035.jpg
pörgő sorozatok és javaslatok


A hozzáadott sorozatok a fő-, shows, képernyőn gyűlnek. Szerencsére a TV Show-val ellentétben itt van lehetőség rendezni a sorozatokat, méghozzá meglehetősen sokféle szempont alapján. Egyrészt csoportosíthatjuk a hét napjai alapján, vagy a sorozat kategóriája, típusa alapján is, csakúgy, mint abc sorrend alapján. A csoportosítás mellett sorba is rendezhetjük a sorozatokat, úgyis, mint az időben következő premierek alapján, vagy a még megtekintésre váró epizódok száma alapján vagy akár abc sorrendben is. Lelkes junkiek számára hasznos funkció a szűrés is, ahol a befejezett műsorokat kiszűrhetjük, vagy csupán a következő 30 napban vetítésre kerülő sorozatokat jeleníti meg a program.

image036.jpg image037.jpg image038.jpg
variéciók a megjelenítés finomhangolására


A minket érdeklő sorozat címére kattintva a TV Show-hoz hasonlóan egy, minden információt tartalmazó, több képernyőn keresztülhúzódó struktúrát kapunk. Az első képernyő az alapinformációkat mutatja (még nem látott részek száma, csatorna, vetítés ideje, típus, szereplők, rövid tartalom).

WP_20130127 9.jpg
általános információk a sorozatról


Jobbra gördülve a részletes epizódlistát kapjuk. Itt semmi extra nincs, a rész nevére kattintva a rá vonatkozó részleteket kapjuk meg (cím, eredeti vetítés dátuma, tartalom, epizódtrailer a youtubon, képek illetve egyfajta értékelő kommentelési lehetőség shoutbox néven).

image039.jpg image040.jpg image041.jpg
nem olyan hasznos és kevéssé működő lehetőségek


Sajnálatos módon ezekből igazán jól csak a főoldal működik (még). A rész címén vagy az évad számán hosszan nyomva az előző részeket egy mozdulattal megnézett állapotúvá tehetjük (vagy fordítva, megnézésre váróvá).

image042.jpg
ezeket már láttuk


Tovább haladva a képernyők között a Galéria jön, ahol a TV Show-val ellentétben, van lehetőség a képek lementésére vagy háttérképpé történő beállítására.

image043.jpg
lementhető képek a galériában


Ezt követi a news ablak, ahol az adott sorozatra vonatkozó híreket gyűjti a program. Pontosabban csak gyűjtené, de ez a funkció sincs igazán implementálva.

image044.jpg
itt gyülnének a hírek


Az utolsó a fentebb már említett shoutbox, ahol az adott sorozattal kapcsolatos véleményünket mondhatjuk el, amolyan chat formájában, egyszerre akár több fórumon is (twitter, trak.tv, mindkettő vagy e-mail).

image045.jpg
kommenteljünk


A sorozatok listáját a következő adások listája követi. Szerencsére a megjelenítés kellemesen személyre szabható. A képernyőn vagy un. jump list formátumban vagy un. hub tiles formátumban jeleníthetjük meg a következő adásokat heti vagy napi bontásban.

image046.jpg image047.jpg
jump list nézet
image048.jpg image049.jpg
hub tiles nézet


Következő és egyben utolsó képernyő a news, ahol a legismertebb sorozatokkal foglalkozó oldalak (mint például a tvguide.com és a tv.com. Sajnos a sorozatjunkie még nincs közte J ) híreit gyűjtötték össze. A hírek megjelenítése kicsivel szegényesebb, mint a TV Show-nál, de van lehetőség böngészőben is megnyitni az adott hírt/hírforrást.

image051.jpg image052.jpg
hírek natívan és böngészőben


Az aired képernyőn a már leadott részeket találjuk retrospektív formában. Ez kb. ugyan az, mint az upcomming képernyő csak visszafele haladunk az időben egészen a megelőző hét elejéig.Persze itt is van egy aprócska hiba, miszerint a hub formátumnál a csoportosítási beállítások nem működnek (vagyis napi illetve heti bontás esetén is pont ugyan azt látjuk).

A program kétféle élő csempét kezel (1x1 és 2x2), de lehetőségünk van minden egyes kedvelt, nézett sorozatott kitűzni a start képernyőre. Sajnos csak a 2x2-es csempék aktívak.

image053.jpg
2x2-es és 1x1-es csempék


Verdikt:

Mint láttuk a két program nagyjából ugyan azt tudja, de mégis van valami olyan kis extrája, ami nagyon hiányzik a másikból. Személy szerint a TV Show-t jobbnak tartom (a Series Fan-t meg még jobbnak, de arról majd a WP8-as verzió megjelenése után), és a helyenként kevesebb funkcióját sokkal stabilabban hajtja végre, mint a Prime TV, ahol sok jó lehetőség hever kihasználatlanul. Mindekét program elég gyakran frissül, tehát az újabb és újabb fejlesztések gyorsan kikerülnek a felhasználókhoz.

A mentési funkció és a megbízhatóság mindenképpen a TV Show javára billenti a mérleget, de mindkét program megéri a 0.99 USD-s árát.

TV Show: 7/10

Prime TV 6/10a

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr355020976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása