WinMagazin

Már sokat hallhattátok tőlünk a héten, hogy nálunk van egy a nagy hírű Nokia Lumia 920 telefonok közül. A készülék nálam volt hosszú távú tesztelésre, így elsődlegesen én fogok beszámolni a tapasztalataimról, élményeimről és fájdalmaimról, de természetesen másik szerkesztőnknek, pushaliasnak is van némi beleszólása a dologba. [Amit ki is használok könyörtelenül.]

DSCF4488.jpg

I. Első tapasztalatok, megjelenés

Mint az a Nokia JBL hangfal tesztjéből is kiderült, egy csinos, piros színű készüléket kaptunk a teszteléshez, ami ugyan éppen nem a kedvenc színem, de a készülék még így is mutatós. A telefont a Nokiától megszokott, kék színű dobozban kaptuk, az összes hozzávalóval: a SIM-kártya tartó kivételéhez szükséges eszköz, használati utasítás, USB-s töltőfej, USB/micro USB kábel és a telefonéval megegyező színű „agybadugós” fülhallgató jár hozzá, plusz még három különböző méretű gumiharang a füleshez.

DSCF4492.jpg

A Nokia Lumia 920 első kézbevételre hihetetlenül, vagyis inkább szokatlanul nehéz volt a könnyű Lumia 710-hez szokott kezemnek. Ez persze egyértelmű jele annak, hogy a Nokia nem sajnálta az anyagot a készülékből, és azt kell, mondjam, hogy gyorsan meg lehet szokni. Az unibody ház igen jó minőségű, cserébe a fényes felületen az ujjlenyomatok nagyon gyorsan meglátszanak.

Ami viszont nagyon meggyőző, az a vastag, strapabíró unibody ház és a méltán neves Corning Gorilla üveg, amelyről már az is kiderült, hogy egy szöget is be lehet vele verni (ezt azért ne próbáljátok ki! ;-) ). A telefon már első kézbevételre masszívnak érződik, és ha nem is golyóálló, legalább nem törik össze, ha elejtjük. [Olvastam olyan jellemzését, hogy ha leejted a járdára, akkor csúnyán megsérül ... a járda.]

DSCF4490.jpg

A készülék meglehetősen nagy, ennek ugye megvannak a maga szépségei és hibái. Jelen esetben a képernyőfelbontás semmiképp sem sorolható az utóbbihoz, hiszen nem a WP7-nél megszokott 480×800-as, hanem a WP8 eddigi legmagasabb felbontása, az 768×1280-as (WXGA) felbontás fogad bennünket. [Ami például egy Dexter epizód megnézésére szinte ideális a 16:9-es oldalarány miatt.]

A gombok elhelyezése is érdekes. Míg a telefon bal oldala gyakorlatilag teljesen üres, a jobb oldalán foglal helyet az összes fizikai gomb: a dedikált, két állású kamera gomb, a kikapcsoló gomb illetve a hangerő szabályzó gombok. A készülék alján található a külső hangszóró, a micro USB csatlakozó és a mikrofon, míg a tetején kapott helyet a 3,5"-es Jack csatlakozó és a MicroSIM foglalata. A telefon hátulját a méltán neves PureView kamera, elejét pedig a 4,5"-os kijelző, a szenzorok, az elülső kamera és a telefonáláshoz használt hangszóró foglalják el.

II. Kijelző, multimédia

A kijelző nem elég, hogy 768×1280-as felbontással rendelkezik, de a Nokia egy sor már bevált és egy sor új technológiát alkalmazott az elkészítésekor. Nem csak rendkívüli színvilágot tár elénk a Puremotion HD+ a hihetetlen, akár tűző napsütésben is jól kivehető képet produkáló ClearBlack technológiával, de rendelkezik szuper érzékeny üzemmóddal is, amivel akár kesztyűn át is képes érzékelni a felhasználó kezének mozdulatait. Sőt, akár egy kisebb fémtárggyal, például kulccsal, csavarhúzóval is kezelhető.

DSCF4429.jpg

Mint az látható, a kamera fémlapja kegyetlen módon gyűjti az ujjlenyomatokat, és nehéz letörölni

Most pedig jöjjön az, amivel a Nokia Lumia 920 kitűnik a tömegből és látszólag mindenféle konkurenciát maga mögé sorol: a kamera. A PureView jelen pillanatban a Nokia talán legfontosabb védjegye, amely nem jelent mást, mint egy hihetetlenül fejlett kép- és kamera stabilizálási technológiát, amely részben hardveres, részben szoftveres. Vagyis vetélytársaival ellentétben nem csak szoftveres eljárásokkal javítja a kamera által készített képet, hanem egy különleges Carl Zeiss optika és egy fizikailag mozgatható lencserendszer is része a PureView-nak. A kamera ráadásul sötétben is nagyon jó képeket készít, amiről előre sajnos nehéz megmondani, milyen is lesz, mivel az előnézeten a kép sokkal sötétebb, mint fényképezés után.

El is mesélnék egy érdekes élményt is a kameráról. Történt ugyanis, hogy a héten karácsonyi party volt, hozta is néhány ember a fényképezőgépét, nálam meg persze ott volt a Lumia 920. Persze egyértelmű, hogy mindenki kért egy csoportképet, amit a kamerájával csinált, így hát én is ezt tettem - és lássatok csodát, a képek összevetése után a Lumia csinálta a legjobb képet. A többi kamerának volt, hogy elmosott volt a képe és volt, hogy az oldalról besütő napfény látszott rajta, viszont a Lumia 920-szal akár egy 110 éves, remegő kezű bácsi is profi képeket csinálhatott volna :) [Mondjuk ki őszintén: az ember alapvetően nem verőfényes délben, hanem a sűrű setét éjszakában bulizik. A buliról meg ki ne szeretne emlékeket? Na ugye! Márpedig sötétben ennél jobb képeket készítő telefon még nem volt a kezemben, és punktum.]

WP_20121220_007.jpg WP_20121220_008.jpg
WP_20121220_009.jpg

A képek este 8 órakor készültek, teljes sötétségben - az első két kép a vaku és a vaku nélküli fotózást szemlélteti, a harmadik a teljes sötétségben való fotózást - ugyan ez a kép Lumia 720-szal gyakorlatilag szinte teljesen fekete, így nincs értelme feltölteni.

A HTC és a Nokia harcában a Windows Phone piacon jelenleg a hangminőség terén a legélesebb a harc, köszönhetően a HTC Windows Phone 8X-be épített 2,55 V-os erősítőnek és a Beats Audionak. De a Nokia sem volt rest felvenni a kesztyűt. Ugyan dedikált erősítő nem került a telefonba, de a Nokia Dolby Audióval és saját hangszínszabályzóval szerelte fel a Nokia Lumia 920-at. Dolby Digital fejhallgatóm nincs (se Beats Audiós), így a Dolby technológiát teljes valójában nem tudtam kipróbálni, még így is remek hangminőséget produkált a készülék, pláne a 2.1-es SpeedLink hangfalra kötve. Nem vagyok vájt fülű, így számomra a produkált hangminőség kifejezetten kielégítő volt. [Itt én kicsit sokat írok, mivel én meg szeretem, ha jól szól valami. Ezért a beépített kihangosítón nagyon gyorsan túllépnék: kategóriájában (és csak ott!) nem rossz, de semmi extra, a műfajban megszokott karcsú basszusok miatt stabilan hozza az efféléktől elvárt sistergős-cicergős dobozhangot, amivel olyan jó idegesítően lehet csapatni a buszon a Gangnam Style-t. Azt előre leszögezem, én az equalizert festett varázslásnak tartom, tehát inkább nem rontottam el vele a jó alaphangzást, viszont (a fél perc kihangosítást leszámítva) mindvégig a saját fülesével próbálgattam, és bizony mondom néktek, azzal odaver tisztességgel. Szívet melengetően brummogós basszusokat tud odalent, az Us and Themben pedig (telefonhoz képest) ritka szépen kijöttek azok páros negyedek a lábdobból. De a frekvenciasáv túlsó végén is igen tisztességes hangok jöttek elő belőle. Egy percig sem titkolhatom el a véleményemet, miszerint a gyárilag hozzá csomagolt füles éppen egy klasszissal jobb, mint ami a 8X-hez jár. A hangzással egyetlen icike-picike problémám volt: telefonáláskor nem nagyon, de egy kicsit szokatlanul öblös, kútból beszélős volt a beszélgetőtárs hangja.]

pushalias: wp ss 20121214 0026.png pushalias: wp ss 20121214 0025.png

Ha már pushalias írt a videólejátszásról a HTC esetében, én is megteszem. És azt kell mondjam, ismét nem okozott csalódást a készülék - na de miért is okozna csalódást a videó élménye egy 4,5"-es kijelzőn, aminek a felbontása majdnem akkora, mint a 17"-os laptopomé? Nem mondom, hogy vetekszik a kép egy 60"-os HDTV képével, de mobil létére elég ahhoz, hogy feliratos filmet nézzek rajta úgy, hogy még a felirat is olvasható. A filmek, videók és a zeneszámok közti váltás is gond nélkül ment, viszont az eredetileg WP7-re készült médialejátszó illetve médialetöltő appoknál voltak problémák.

III. Szoftver, extrák

A Nokia Lumia 920 a WP7-es Lumiákkal szemben a Nokia saját alkalmazásaival állig felszerelve érkezik. Ami még sincs előre feltelepítve rá, az is ott van a telefon beállításai között, esetleg a készülék valamely funkciója hívja rá fel figyelmünket, hogy töltsük le, így még véletlenül se mehetünk el a telefonhoz járó extrák mellett.

Ami gyárilag telepítve érkezik (a WP7-es készülékekkel szemben), az a Nokia Térképek, a Nokia Vezess, a Nokia Városnéző, a Nokai Zene, az Angry Birds Roost (nem egészen értem, hogy ez miért) az Adatátvitel, amellyel más telefonról Lumia 920-as készülékünkre importálhatjuk üzeneteinket és kapcsolatainkat, a Nokia Care (tippek és trükkök), és a Pénztárca alkalmazás.

pushalias: WP 20121215 11 32 00 Panorama

Talán a leghasznosabb alkalmazásnak a Panoráma alkalmazás bizonyult. Ez nem érkezik gyárilag, viszont bármely Lumia készülékre letölthető - ezzel készült a fentebb látható panorámafotó is. A szoftverrel, mint az az alábbi képeken is látható, hihetetlenül könnyűvé válik a panorámaképek készítése, bár ablak mellett inkább a PhotoSynth lenne a nyerő, amely jelen pillanatban sajnos nem tölthető le a készülékre.

pushalias: wp ss 20121215 0018.png pushalias: wp ss 20121215 0019.png pushalias: wp ss 20121215 0020.png

IV. Hardver, teljesítmény

A Nokia Lumia 920 a Nokia zászlóshajója, így tehát nem meglepő, ha azt mondom, hogy a készülék csúcstechnológiával van ellátva. Legalábbis egy Windows Phone-hoz képest mindenképp. Persze léteznek négymagos processzorral ellátott Android készülékek is, de azon kívül, hogy nem látom még értelmét a hardvernek, kifejezetten drágák is.

A bonthatatlan és ütésálló házban egy, a HTC 8X-ével azonos, másfél GHz-es processzor dorombol, amit a csúcskategóriásnak mondható 1 GB-os memória egészít ki. Eddig ugyebár teljesen azonos a konkurens cég készülékével – no de a Lumia 920-ban 16 helyett 32 GB tárhely van, így szinte korlátlanul tölthetünk le zenét, filmet vagy alkalmazást egy telefonhoz képest. Persze a hatalmas tárhely miatt nincs lehetőség bővítésre, ráadásul a 32 GB indokolt is, hiszen a Nokia Térképek új verziója már egész kontinensek térképét képes előre lementeni, ami ugyan sok helyet foglal, viszont internetkapcsolat nélkül is működik.

SoC /Processzor MSM8960 Qualcomm Snapdragon S4, 2× 1,5 GHz Krait
Memória 1 GB
Háttértár (nem bővíthető) 32 GB
Mobil hálózatok GSM/GPRS/EDGE: 850/900/1800/1900 MHz HSPA/WCDMA: 850/1900/2100 MHz LTE:800/900/1800/2100/2600 MHz
GPS GPS, A-GPS, S-GPS, Glonass, Cell ID, Wi-Fi
Csatlakozási lehetőségek 3,5" jack, Micro USB, Bluetooth 3.0, IEEE 802.11 a/b/g/nWiFi, NFC
Kamera 8,7 MP hátlapi, autofókusz, PureView, dupla ledes villanó, Carl Zeiss optika, BSI szenzor, F2.0, 26 mm, 1080p HD mono videofelvétel. Előlapi 1,3 MP
Kijelző 768×1280 pixel, 4,5" Puremotion HD+, kapacitív szuper-érzékeny multitouch, Corned Gorilla Glass 2-vel védve
Operációs rendszer Windows Phone 8
Méretek 130,3 × 70,8 × 10,7 mm
Súly 185 g
Akkumulátor 2000 mAh
Speciálitás PureView kamera, Puremotion HD+ SuperSensitive kijelző, indukciós töltés

Amiről még nem esett szó, az a Nokia Lumia 920-ba és 820-ba épített indukciós töltés lehetősége. Az elv nem nagy rejtély, általános iskolás fizika anyag: elektromágneses mezőben a készülék hátlapjában lévő tekercs feszültséget indukál, magyarul feltölti a készüléket kábeles kapcsolat nélkül, csak egy bedugott Wireless töltő vagy JBL hangfal kell hozzá. Számomra ez a funkció annyira nem értékes, viszont sokak számára a „felkapom és viszem” élmény pótolhatatlan. [Pont nekem van ez kitalálva, remekül el tudnám viselni, főleg egy JBL ládával együtt.]

V. Összegzés

A Nokia a Lumia 920-szal magasra tette a mércét, nem csak minőségben, de árban is. A készülék kártyafüggetlenül 160.000 Forint, viszont az egy hét teszt után úgy gondolom, mindenképp megéri a plusz pénzt, hiszen gyakorlatilag nem csak egy csúcskategóriás telefon, de egy alacsony kategóriás (ez relatív) digitális fényképezőgép is. A Windows Phone 8-cal, a Nokia új technológiáival és rengeteg alkalmazásával ellátva úgy érzem, méltán kapta az „iPhone gyilkos” becenevet. Innovatív, gyors, nagy, színes és ráadásul Windows Phone. A teszt alatt többször éreztem úgy, hogy nekem kell egy ilyen telefon, mert pont azt tudja, amire szükségem van. Egyedüli hátránynak a piactéren tátongó űrt éreztem, hiszen rengeteg WP7-es app hibásan működik a készüléken, mások meg sem találhatóak rá. De ez idővel változni fog, és, köszönhetően annak, hogy általában azokra a funkciókra van szükségem, amik a telefonnal együtt érkeznek, szerintem a készülék ár-érték aránya több, mint reális. [Az iPhone-gyilkos elnevezést én nagyon nem szeretem, de az biztos, hogy ez is nagyon prémium készülék, mint előző tesztalanyunk volt, és ez is, sőt, talán ez egy kicsit még annál is jobban tolta belém a get my money right now! érzést, mint amaz.]

A tesztkészüléket köszönjük a Nokiának!

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr414973984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása