WinMagazin

2012-10-26 16:15 swGuru Szólj hozzá!

Tegnap este jelentették be a Surface tabletet, egyes kiemelt blogok viszont már korábban kaphattak a legendásnak mondható új tabletből egy-egy példányt tesztelésre. Sajnos mi nem vagyunk köztük, de a The Verge bizony szorgosan írogatta a teszteket egymás után, így ezekből készítettem egy összefoglalót.

Kinézet, külső

A Surface első látásra egy igazi kis csoda - gyönyörűen megtervezett, szép és esztétikus készülék, a képeken látva pedig a legtöbb felhasználónak azonnal megtetszik. A csatlakozók remekül el vannak helyezve - az alján található mágneses Touch/Type Cover csatlakozó is. A készülék hátulján található támaszték is teljesen belesimul a tabletbe.

Ez a pozitívum. De sajnos, talán az összes pont esetén vannak negatívumok. A támaszték csak kétállású, tehát nem szabható testre a készülék dőlésszöge. Ez még nem is zavaró, de a Surface-nek van egy nagy hibája - hatalmas a készülék, és tabletnek bizony elég nehéz. A 10,6 colos képátmérő  és a 680g-os súly mellett az ember elgondolkodik, hogy vajon a készülék tényleg egy tablet/PC hibrid-e. Ez a Windows 8 Pro-val érkező, Intel processzoros verziónál nem is olyan zavaró, hiszen az ember tudja, hogy egy teljes értékű gépet tudhat a keze alatt. De a Windows RT-vel felszerelt, ARM processzoros változatnál már komoly probléma lehet, hiszen egy hatalmas tábla van az ember kezében, ami a mérete folytán már nem forgatható olyan kényelmesen. A 16:9-es képarány miatt pedig igazán furcsán áll a készülék az ember kezében.

 Hardver, teljesítmény

A Surface nagyon komoly hardver specifikációkkal érkezik. A Windows RT-s verzió ugyan jóval gyengébbnek tűnik, ám a The Verge tesztelői és írói szerint sokkal jobban megállja a helyét tabletként, köszönhetően a magasabb akkumulátor élettartamnak. Ugyan ez a típus csak 31,5Wh-s akkumulátorral rendelkezik szemben a W8-as tipus 42Wh-val, a csökkentett processzor-, memória- és grafikai teljesítmény, a különböző operációs rendszer és az egyszerűbb érintőkijelző (5 ujj vs. 10 ujj) mégis sokat számít.

A Surface tablet mindkét verziója két 720p-s, nagy látószögű kamerával érkezik, az egyik a készülék elején, a másik a hátulján található. A látószög elég nagy, hogy komoly videokonferenciát lehessen vele tartani több ember jelenlétében mindenféle zsúfolódás nélkül.

Mindkét Surface tablet képernyője 1366 x 768-as felbontással rendelkezik, ami az új Windows 8 szabvány képernyőmérete. A tesztelők elmondása alapján ez a felbontás 10,6 colos képernyőn azért hagy kívánni valót maga után, bár nekem a képeken ez nem tűnik zavarónak,

Nem térnék ki különösebben, hogyan is teljesít a Windows 8 Pro egy i5-ös Intel processzoron 4GB RAM-mal, azonban az fontos, hogy a Windows RT mit tud nyújtani egy ARM processzor és 2GB RAM segítségével. A Windows RT, mint tudjátok, egy jóval egyszerűbb és "butább", ugyanakkor optimalizáltabb is.

A Windows RT, nem meglepő módon elsődlegesen az "új Start menüben" működik, ám érdekes módon megtalálható benne ennek ellenére az Asztal is, azonban itt csak a Microsoft Office, a Fájlkezelő és az Internet Explorer érhető el benne, valamint a régi, jól megszokott Paint és a Jegyzettömb, ráadásul nem is telepíthető ide más, de a felhasználók rövid időn belül megszokták az új Metro környezet használását, és az Asztalhoz a tesztelésen kívül a Microsoft Office használata miatt nyúltak.

A legtöbb alkalmazás látszólag remekül, probléma nélkül futott a Windows RT-s tableten, de a leírások alapján jó pár alkalmazással voltak teljesítménybeli problémák. Ez lehet hardver alapú hiba, ám én elsősorban az operációs rendszerben rejtőző kisebb-nagyobb hibákra tippelnék, mint a problémák forrására.

Szoftver

A Surface, mint említettem két típusban lesz kapható, az egyik Windows 8 Pro operációs rendszerrel érkezik, a másik pedig Windows RT-vel. A Surface mindkét verziója gyárilag telepített Microsoft Office-szal és gyakorlatilag teljes hozzáféréssel érkezik a Microsoft felhőszolgáltatásaihoz, mint az Outlook, a Messenger vagy a SkyDrive. Ezek az alkalmazások bármikor letörölhetők illetve újratelepíthetőek az Áruházból.

De mint azt a The Verge írói is megmondták, az ördög a részletekben rejlik, és ez elsősorban a Windows RT-re igaz. Az első érdekes probléma, hogy a leghasznosabb felhasználói alkalmazások - a Microsoft Office, a Paint és a Jegyzettömb - miért nincsenek átvive az új Metro felületre, és miért maradt meg a kettőssége az operációs rendszernek? A másik nagy probléma, ami a Windows RT friss megjelenésének köszönhető, hogy nincsenek alkalmazások a platformra - illetve van egy kevés, de azok többsége gyerekcipőben jár, nagyon egyszerű, esetleg tele van hibákkal.

A Windows RT Mail alkalmazása már a kezdetektől hírhedt a sok hiba és kényelmetlensége miatt is. A leveleket téma és nem feladó szerint csoportosítja, előfordulnak a felhasználó által könnyen nem helyrehozható hibák (ezeket Windows 8 Pro-nál is tapasztalni). Ráadásul az alkalmazás gyakorlatilag semmiféle testreszabhatóságot nem kínál.

Persze nem minden olyan borzasztó, hiszen majdnem az összes Microsoft-os alkalmazás hibátlanul működik, ráadásul a harmadik fél által készített alkalmazások között is vannak kiemelkedően jók, mint az új Skype vagy a Hulu Plus. De sok játék meglehetősen lassú a tableten, bár, tekintve a tabletben lévő hardvert és az alkalmazás típusát, ez közel sem indokolt, így ez is valamilyen szoftveres probléma vagy a Microsoft, vagy a szoftvert készítő programozó részéről.

Összegzés

 A The Verge tesztjei, és a mindenfelől olvasható információk alapján a Surface tablet nem egy rossz eszköz - a Windows 8 Pro-s verzió remekül megállja a helyét, és valamivel drágábban egy iPad 2-höz képest egy teljes értékű számítógépet kapunk.

A Windows RT-s verzióval viszont nem egészen ez a helyzet. Az Apple tabletjéhez hasonló áron ugyan egy jól felszerelt és remekül megtervezett készüléket kapunk, de a szoftvertámogatottság és a jelenleg kapható alkalmazások mennyiségének tekintetében jelenleg a Windows RT jóval az iOS alatt teljesít. Összegzésként azt tudom mondani, hogy aki Surface-t akar, az spóroljon egy Windows 8 Pro-s készülékre, vagy várjon, amíg a platform kicsit össze nem szedi magát.

Forrás: The Verge

Képek:


   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

Rusznyák Dániel


A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr394936423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása