WinMagazin

2012-07-30 14:00 swGuru Szólj hozzá!

Már mindenki megnézegethette magának a Windows Phone 8 SDK-t, azonban fejlesztői szemmel az SDK-ban más is van, mint az új API-k, ezekről pedig nem olvashattunk túl sokat. Mi ebbe a témába is belenéztünk, érdekességeket és fontos információkat felfedezve.

Amit először le kell szögezni, az az új SDK működése. A Microsoft korábban már említette, hogy az alkalmazások portolása másolás alapon is működni fog minimális átírásokkal. Az elvárások alapján komoly átalakításokkal is lehetett volna számolni, hiszen a Windows 8 és a WP7 között is komoly különbségek vannak. Ezzel ellentétben a Windows Phone 8 működése szinte teljes egészében ugyan az, mint a Windows Phone 7-é, kisebb vagy nagyobb eltérésekkel - ezek inkább új lehetőségek, mint változtatások, így a már létező kódrészleteket megváltoztatni nem szükségszerű. Nem fogok minden apró részletre kitérni, csupán a nagyobb, fontosabb dolgokra.

Az egyik legkomolyabb új lehetőség a Windows 8-ashoz hasonló async és await kulcsszavak használata, együtt a Task osztály megjelenésével. Ezekkel könnyedén és gyorsan hozhatunk létre aszinkron függvényeket BackgroundWorker nélkül. A most létező függvények viszont nem alakulnak át a jelek szerint, tehát például a WebBrowser.DownloadStringAsync() sem lesz awaitable.

Megjelenik egy újfajta hibrid alkalmazás is, a Direct3D XAML Application. Ez hasonlóan működik, mint a Silverlight-XNA hibrid, de a Direct3D-nek köszönhetően sokkal natívabb hozzáférést tesz lehetővé.

Egy jó hír, hogy az új SDK-nak köszönhetően a WMAppManifest.xml beállítása sokkal felhasználó-barátabb lett - az xml közvetlen szerkesztése helyett egy négy lapból álló menü segítségével navigálhatunk az elérhető beállítások között.

Kapunk egy új lapkát is, a CycleTileData. Ez 1-9 darab képet fogad magába, amelyeket az idő múlásával cserélget. Különböző képszerkesztési módszerekkel kombinálva ez egy remek lehetőség arra, hogy jelentős mennyiségű adatot jeleníthessünk meg egyetlen lapkán.

A Proximity funckió segítségével a fejlesztők használhatják az NFC-t is, mint adatátviteli eszközt. A készülékek, amelyeken épp ugyanaz az alkalmazás fut, érzékelik egymást és képesek adatok cseréjére.

Az emulátor is bővül néhány új lehetőséggel. Kijelzőmérettől függően immár 3 különböző emulátor áll a rendelkezésre - WVGA, WXGA és 720p-s felbontásokkal probálhatjuk ki alkalmazásunkat. Az emulátor már képes különböző nehézségek szimulálására is, mint például a rossz internetkapcsolat, a gyenge jel; az alkalmazás megszakítása különböző események által, mint például egy naptári esemény; illetve az alkalmazás reakcióját is a képernyő lezárására.

A térképkezelés is bővül, és vele együtt új Launchereket is kapunk. A fejlesztők hozzáférést nyernek a Microsoft.Phone.Maps-hez, így sokkal több térképes alkalmazási mód tárul fel. Az új Launcherek a következő eseményeket kezelik:

  • SaveAppointmentTask
  • MapDownloaderTask
  • MapsTask
  • MapsDirectionsTask

A Windows Phone 8 ezeken kívül rengeteg új függvénnyel és osztállyal bővül, amelyeket a Windows RT-től "örököl meg". Ezek közül csak a legfontosabbakat említem meg, mert a lista igazán hosszú.

Az ApplicationDataContainer a Windows 8 új adatkezelési módszere, amely segítségével könnyen és gyorsan csinálhatunk és kezelhetünk adatbázist. A Microsoft dokumentációja ITT található, de az egyszerűség kedvéért az alapvető kezelést ide is leírom:

Inicializálás:

Windows.Storage.ApplicationDataContainer localSettings = Windows.Storage.ApplicationData.Current.LocalSettings;

Adat hozzáadása:

if (!localSettings.Containers.ContainsKey(blog.url))
     localSettings.CreateContainer(blog.url, Windows.Storage.ApplicationDataCreateDisposition.Always);
localSettings.Containers[blog.url].Values["title"] = blog.title;

Adat törlése:

if (localSettings.Containers.ContainsKey(blog.url)) {
     localSettings.Containers[blog.url].Values.Remove("title");
     localSettings.DeleteContainer(blog.url);
     sort();
}

A WinRT-ből örökség még a Windows.Storage osztály, amely korlátozott hozzáférést ad a fájlrendszerhez. Erről nem tudni, hogy nyilvánosan elérhető lesz-e, vagy csupán a megbízható Microsoft partnerek kiváltsága lesz. Ennek fontos része még a FileOpenPicker is, amely ITT van dokumentálva.

Továbbá a következő namespace-ek lesznek még újdonságok a WP8 operációs rendszerben:

  • Windows.Phone.Media.Capture(kamera és vaku vezérlés)
  • Windows.Phone.Networking.Voip (harmadik fél által készített VOIP alkalmazásokhoz)
  • Windows.Phone.PresonalInformation (kapcsolatok elérése és kezelése)
  • Windows.Phone.Speech.Recognition (beszédfelismerés)
  • Windows.Phone.Speech.Synthesis (hangszintézis bármely alkalmazában)

Mint már említettem, nem állítom, hogy ez az áttekintés mindent tartalmaz, de a fejlesztők számára megpróbáltam minél több olyan információt összeszedni, amely fontos lehet a Windows Phone 8 megjelenésekor. Sajnos az itt talált információkat gyakorlatban nem sikerült letesztelni, mivel a Visual Studio 2012 az alkalmazás futtatásakor leáll, ezzel megszakítva a Debugolást is.  Ha valakinek sikerül saját alkalmazást futtatnia, az kérem jelezze!

Képek:


   
   
   
   

 

Rusznyák Dániel


A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr634936247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása