WinMagazin

2012-02-14 14:00 swGuru Szólj hozzá!

A Microsoft Magyarország jóvoltából került hozzánk a Nokia új zászlóshajója, a Lumia 800, melyet igyekeztünk minél jobban kipróbálni, hogy megoszthassuk Veletek a tapasztalatainkat. Több olyan dolgot is tapasztaltunk, mely nagyon megnyerő volt, ám akadtak negatívumok is.

Doboz, tartozékok

A készülék egy ma átlagosnak mondható méretű, ún. Niokia-kék színű dobozban érkezik, ám ez kb. két és félszerese egy iPhone 4 dobozának. A doboz legaljánkb. 1 cm légüres tér található, ízléses karton távtartókkal kialakítva, majd ezen foglal helyet az a 3 rekesz, melyben a meglehetősen kis méretű, kerek töltőfej, az USB kábel (mely a töltéshez is szükséges), valamint a fülhallgató foglal helyet. A fülhallgatón helyet kapott egy kis mikrofon, és egy nyomógomb, mellyel a hívást lehet felvenni vagy letenni. A következő lapos dobozban vannak a leírások. Az ezt követő lapos dobozkában található  egy tok, mely hamar belopta magát a szívembe, de erről majd később. Maga a telefon az egész pack tetején, egy kialakított bölcsőben helyezkedik el, hogy a doboz fiókját kihúzva, rögtön ezzel találjuk szembe magunkat.

A tartozékok többsége átlagosnak mondható, ám a vékony műanyag tokról ez nem mondható el. Mint a képen is látszik, ez a kis védőtok teljesen rá tud símulni a telefonra, a vastagsága talán fél miliméter lehet, és felhúzva sem mondható meg első látásra, hogy a készülék nem önmagában áll. Ez dícséretes, és azt kell mondjam, egyetlen más telefonon sem láttam még ilyen nagyszerű megoldást. A tok színe egyébként minden esetben tökéletesen megegyezik a telefon színével.

Kinézet

A telefon formája jól látható a képeken, és talán mindenkinek már a könyökén jön ki. A polikarbonát ötvözetből készült monolit ház ellenáll a legtöbb fizikai hatásnak, kisebb karcolásokat önmaga képes eltüntetni. A hajlított Gorilla Glas üveg szintén ellen tud állni többféle behatásnak, azért nem próbáltuk ki, elhisszük a gyártónak. Ám ez a domború üveg egyedinek számít manapság a telefonok közt. Mi fekete színű telefont kaptunk, de folyamatosan jönnek a hírek, hogy kapható ciánkék és rózsaszín színekben is, és talán fehér is lesz belőle elérhető.

Mint azt már említettem, a vékony műanyag védőtok tökéletesen illeszkedik a telefon formájához, felhúzva is alig mondható meg, hogy rajta van, mindössze a telefon masszívabbnak tűnik kicsit.

A telefon oldalán 4 nyomógomb található. A felső kettő a hangerő, alattuk pedig a ki-bekapcsolást végző gomb található. Ugyanazon az oldalon találjuk, a készülék alján a fényképezőgéphez rendelt gombot, melynek megnyomásával nemcsak kiváló fényképeket készíthetünk, de a készülék lezárt állapotából egyetlen gombnyomásra eljutunk a fényképező alkalmazásba, innen a következő nyomás már a fotózás. A gomb egyébként megnyomható enyhén is a fényméréshez és fókuszáláshoz, illetve erősen az exponáláshoz.

A telefon tetején védett környezetben található az USB csatlakozó, ennek eléréséhez meg kell nyomni a kis félgömböt, ettől kinyílik az ajtó, és láthatóvá válik a csatlakozó. Szintén csak az ajtócska kinyitása után férünk hozzá a SIM tartóhoz, melybe micro-SIM méretű kártyát kell helyezni, ezt oldalra húzva tudjuk kiemelni (kis nyíl jelzi a húzás irányát). Az ajtó mellett található még a fülhallgató cstlakozója, mely a megszokott 4 pólusú Jack dugó.

A kijelző alatt a Windows Phone-oknál előírt három gomb található, mindhárom érintésérzékeny kivitelben: Vissza, Home és Keresés.

Hardver

A kijelző 3,7 colos AMOLED, melynek felbontása a Windows Phone-ban jelenleg előírt 480 x 800 pixel. Ez az előírás várhatóan változni fog a közeljövőben, szabadabbra engedve a gyártók fantáziáját. A képe nagyon szép, a fekete valóban fekete, a színekben élet van, valóban öröm ránézni. Ugyan ez csak egy PenTile mátrixos display, nem RGB mátrixos, azt hiszem, a képét nézve megbocsátjuk neki. A kijelző RGB mátrixos...

A telefonban 1.4 GHz-es ARM processzor dolgozik, ez a Windows Phone hardverigényét ismerve bőven elég a sima, akadásmentes futáshoz. 513 MB RAM-ot, és 16 GB háttértárolót kapott a telefon, ha nem szeretnénk túl sok filmet tárolni rajta, akkor ez a kapacitás megfelelő lehet. A WP Bench által szolgáltatott sebesség értékek az ábrán láthatóak (A képre jobb egérgombbal kattintva megnyitható, amíg nem oldjuk meg a képnagyitás funkiót, mely hamarosan várható).

A hátlapi kamera 8 megapixeles szenzort rejt, ám nem csak ettől fantasztikus a minősége, hanem az előtte lévő Carl Zeiss optikától, mely nagyszerű képminőséget garantál. Előlapi kamerája nincs a készüléknek, ezt a Nokia azzal indokolja, hogy ugyan mindenki követeli, ám az esetek túlnyomó többségében senki sem használja ki.

Található még a készülékben közelségmérő a fényerő szabályozásához, iránytű, GPS és accelerométer, valamint FM rádió, mely saját szoftverével érhető el. A kapcsolatok GSM, UMTS, Bluetooth, WiFi és USB portokon keresztül érhetők el.

Az 1450 mAh-s Litium Ion akkumulátor a kezdetekben hamar lemerül, ám Magyarországra már optimalizált szoftverrel jutottak el a Lumiák (valami jó is legyen a késői bevezetésben). Tapasztalatunk szerint egy töltéssel hosszabb időt, akár 2-3 napot is kibír, átlagos felhasználás mellett.

Operációs rendszer

A Windows Phone operációs rendszert már nem kell bemutassuk, hiszen jól ismerhetitek oldalunkról. Ait célszerű említeni, hogy a Lumia 800, szemben a régebbi készülékekkel, melyre frissítésként került fel a Mango, már alapértelmezetten magyarul beszél, így nem kell a lokalizációval foglalkozni. Mivel a Windows Phone frissítése meglehetősen egységes (egyelőre, ezt hozzá kell tennem), így várhatóan minden frissítés meg fog jelenni hozzá a közeljövőben.

A kontaktokat elsődlegesen a Live felhőben kezeli a telefon, ám Facebook, Twitter, LinkedIn és hasonló hozzáféréseinket megadva ezeket is kezeli, sőt, a különböző rendszervben lévő kontaktjaink összelinkelhetők, így egy ember csak egyszer lesz jelen a telefon gyűjteményében. Beállítható Google account-unk is, sőt, egy nemrég kijött frissítésnek köszönhetően egyszerre több Google naptárat is tud kezelni az op. rendszer

Az Internet Explorer komoly hibája, hogy bizonyos titkosító kulcsokat nem képes felimerni biztonságosnak, így elég nehéz megkülönböztetni némelyik bank mobil oldalát egy adathalász oldaltól. Ugyanakkor dícséretes, hogy beállítható, mobil vagy asztali böngészőnek "hazudja" magát, így mi döntjük el, hogy egy-gy oldalt mobil vagy asztali nézetben szeretnénk megjeleníteni.

Extra szoftverek

A telefon jónéhány, kizárólag a Nokia készülékek számára írt alkalmazással érkezik. A Törődünk valójában egy visszajelzést lehetővé tévő app. A Nokia Zene egy, a Zune zenelejátszó kiváltására készült alkalmazás,  mely a Nokia saját zenegyűjteményéből tud táplálkozni. Úgy tűnik, ez elmarad a Zune minőségétől, egyelőre érdemesebb azt használni.

A Nokia Térképek és a Nokia Vezess a Nokia régebbi, Symbian alati térképszoftvereihez kifejlesztett térképállományokat használja fel, előbbi, mint egyszerű térkép app, utóbbi, mint navigációs alkalmazás, melyről hamarosan külön tesztet fogunk készíteni.

Végül az App Highlights egy alkalmazás ajánló, melyben a Nokia által ajánlott appokat mutatják be a felhasználóknak.

Összefoglalás

Első részletes tesztünk alanya meglehetősen jól vizsgázott, elmondható, hogy a Nokia Lumia 800 nem véletlenül sikeres az egész világon, egy tetszetős és kiváló készüléket ismertünk meg ez idő alatt. Jó volt megfogni, kézben tartani, szórakozni vele, és nehéz letenni. A készüléket kártyafüggetlenül kb. 150.000,- Ft-ért lehet kapni, de megvásárolható a szolgáltatóknál jóval olcsóbban is, hűség vállalásával. Nem olcsó, de kategóriájában ezen az árszinten vannak a készülékek.

Képek:


   
   
   
   
   
   
   
   

 

Rusznyák Gábor


A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr244935953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása