WinMagazin

2012-01-25 08:00 swGuru Szólj hozzá!

Az alkalmazások fejlesztésekor az ember sokféle problémára bukkan, és gyakran nincs meg a megfelelő eszköze a dolog kényelmes elintézésére. Erre minden platformon megtalálható a megfelelő eszközcsomag, és ma a diaryofaninja.com szerkesztőjének jóvoltából közzéteszünk egy listát arról a 8 eszközről, amely minden Windows Phone 7 fejlesztő számára hasznos lehet.

Silverlight Spy

Ez egy szinte kötelező kiegészítő a Windows Phone 7 fejlesztők számára, ám listánkban ez az egyetlen fizetős alkalmazás. A Silverlight Spy sok mindent magában hordoz, de legegyszerűbben úgy írható le, mint a Silverlight és Windows Phone 7-es Firebug.

A Silverlight Spy-jal futásidőben szerkesztheted alkalmazásod design-ját, a változások pedig szemeid elött fognak lefolyni. A késöbb következő MetroGridHelper osztállyal kombinálva pedig tökéletes megoldás, hogy az alkalmazásod a lehető legjobban kövesse a Metro design alapelveit, és közben jól is nézzen ki.

Ráadásul az eszköz magában hordoz egy Isolated Storage böngészőt, egy Screenshot eszközt, Resource és XAP böngészőt.

A Silverlight Spy két verzióban kapható, az igyenes nem támogatja a Windows Phone 7 fejlesztést, a fizetős pedig magánszemélynek 69 Euró.

http://firstfloorsoftware.com/silverlightspy/

Isolated Storage Explorer

A CodePlex ezen alkalmazása egy remek, ingyenes kiegészítés WP7 fejlesztők számára.

Egyszerűen lehetővé tesi, hogy alkalmazásod Isolated Storage-ének tartalmát számítógépedre másold, majd az adatok szerkesztése után visszamásold a telefonra. Így könnyedén produkálhatsz nem várt helyzeteket (mint például nagy képekre, hibás fájlokra, esetleg teljesítménycsökkenésre nagy fájl betöltése vagy mentésekor), és megtekintheted, hogyan is reagál rájuk alkalmazásod.

http://istool.codeplex.com/

Silverlight Toolkit

A Silverlight Toolkit egy, a Microsoft által kiadott kezelőfelület kiegészítés. Nem tartalmaz mást, mint az SDK-ból oly nagyon hiányolt interakció kezelő eszközöket, melyek:

  • AutoCompleteBox
  • DateTimeConverters
  • DateTimePickers
  • ExpanderView
  • HeadersItemsControl
  • HubTile
  • Input
  • ListPicker
  • LocalizedResources
  • LongListSelector
  • MultiselectList
  • PhoneTextBox
  • Tilt
  • ToggleSwitch
  • Transitions
  • WrapPanel

http://silverlight.codeplex.com/

Portable Class Library project

A legtöbb Windows Phone 7 alkalmazás elöbb vagy utóbb online kiegészítésekkel, esetleg Windows-os alkalmazásokkal társítva végzik, amelyekkel szorosan együtt kell működjenek. Ez gyakran vezet problémákhoz, hiszen amit az egyik alkalmazásnak tudnia kell értelmezni, azt a másiknak is, a verziók összehangolása pedig tényleges problémát jelenthet.

A Portable Class Library megoldja ezt egy új library project típust felajánlva, amelyet bármely kompatibilis .NET project (ASP.Net, WPF, Silverlight, XNA) értelmezni tud.

Hogy ez miért nem volt a kezdetektől a Visual Studio-ban, azt inkább nem kapargatnám meg komolyabban, minden esetre ennek az eszköznek könnyen hasznát veheti bárki!

http://visualstudiogallery.msdn.microsoft.com/b0e0b5e9-e138-410b-ad10-00cb3caf4981

High Performance Progress Bar

Ez mostmár ugyan a Mango-s Silverlight Toolkit-tel jár, ám eredetileg a Windows Phone 7 team tagja, Jeff Wilcox írta.

Ha egyszerű keretek között használod a Progress Bar vezérlőt Indeterminate (végtelenített várakozás) a Windows phone 7 alkalmazásodban, észreveheted, hogy a progress Bar beillesztése után az alkalmazás komolyan lelassul, ha valódi készülékedre telepíted (emulátoron nem látszik!) - ennek oka, hogy az alap progress Bar vezérlő az UI szál helyett a Compositor-t használja az animációjához. Ezt kerüli meg a High Performance Progress Bar.

http://silverlight.codeplex.com/

http://www.jeff.wilcox.name/2010/08/performanceprogressbar/

Metro Grid Helper

Ezt az eszközt a Microsoft-nak és a fent említett Jeff Wilcox-nak köszönhetjük. A Windows Phone7 csapata komoly dolgot alkotott a Metro Design-nal, ám a Metro design legtöbbször akkor néz ki legjobban, ha teljesen szimmetrikus. Ez a Metronál 12px-es kihagyásokat jelent mindenhol.

A MetroGridHelper osztály pedig ennek beállításában segít, mert amig az alkalmazásodban van, egy 24x24px-es négyzetekből álló négyzetrácsot helyez az alkalmazásod hátterébe 12px-es kihagyásokkal (lásd a mellékelt képen), így sokkal könnyebb a design vonalainak megtartása.

http://nuget.org/packages/MetroGridHelper

Windows Phone Test Project

Ez az eszköz igazán csak a komolyabb fejlesztőket érinti, mivel nem különösebb lehetőséget ad, csupán módot algoritmusaink letesztelésére akár a Silverlight Unit Testing Framework-kel, akár a WindowsPhoneEssentials.TestingFramework-kel.

Persze erre az eszközre eddig komolyabb szükség még nem volt, hiszen igazán komoly alkalmazások még nincsenek a piactéren, vagy a .Net környezetbe újként érkezők írták őket.

http://visualstudiogallery.msdn.microsoft.com/6819514d-4bd6-4f31-a231-48c6530ed03b?SRC=VSIDE

Emulator skin-ek

Ugyan ez nem létfontosságú a fejlesztéshez, de valószínűleg az első dolog, ami eszedbe jutott, mikor megláttad az emulátort ez volt: "Ez milyen telefon?". Nos, a helyzet az, hogy olyan készülék gyakorlatilag nem is igazán van, te pedig sokkal szívesebben látnád saját készüléked a képernyőn, nemde?

De ha esetleg az új Lumia 800-at szeretnéd látni az emulátor szerepében, az sem baj, hiszen az alkalmazás segítségével 25 különböző kinézet közül választhatsz.

http://wp7emuskinswitcher.codeplex.com/

Képek:


   
   
   
   
   
   

 

Rusznyák Dániel


A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr364935915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása