WinMagazin

2011-09-14 07:48 swGuru Szólj hozzá!

Ma volt szerencsém részt venni a Windows 8 BUILD konferencián. Rögtön bele is vágok a lényegbe, csak előtte hadd dícsérjem meg a szervezőket, nagyon igényes és segítőkész vendéglátóink voltak. Miután elfoglaltuk a helyünket (ekkora már mindenki eleget billiárdozott és dartsozott) megkezdődött a közvetítés a hivatalos Microsoft konferenciáról. Lássuk a lényeget! Az újdonságot, a lényegek lényegét, a Windows 8-at.

A hivatalos forrás első és legfontosabb ígérete az új rendszerrel kapcsolatban, hogy minden olyan gépen, amelyen elfut a Windows 7, azon a 8-as is remekül szuperálni fog. Persze, aki szeretne, vehet új számítógépet vagy monitort (amelyből kapható köztudottan érintőképernyős is, sőt kaphatóak lesznek új eszközök, külön emiatt a rendszer miatt is). Rögtön az elején kaptung egy kis demonstrációt, hogy a Windows 8 mennyivel kevesebb memóriát használ, mint az elődje. Mint az már az utóbbi nap híreiből kiderült, az új rendszer villámgyorsan beboot. Bootolás után pedig eléngtárul a megújult rendszer. Nem hittem volna soha, de most ki kell jelentenem: a Microsoft most hatalmasat alkotott. Lássuk mivel is állunk szemben: egy Windows 7 alapokra épített, új felhasználói felülettel rendelkező, felhő alapú, megújult operációs rendszer. Nincs is mit titkolni, remekül sikerült.

Az új felület nekem nagyon tetszett. A Windows Phone 7-ből már jól ismert Metro dizájn (kicsit talán modernebb változata) egyszerűen elegáns, gyors és kényelmes a használata. Bármit ki tudunk rá helyezni úgynevezett csempeként (kép,videó,névjegy,alkamazás stb.:). Ezek a csempék nem simán képek vagy parancsikonok, hanem interaktív grafikai elemek. Mozognak, csillognak és villognak. Öröm az ürömben, hogy bárhogyan csoportosíthatjuk, rendezhetjük őket, a csoportoknak neveket is adhatunk és ezeket scrollozhatjuk a képernyőn jobbra-balra, ez a több asztal érzését keltheti bennünk, szerintem nagyon jó és dizájnos.

Az asztalra mi magunk is készíthetünk mini alkalmazásokat és erre több lehetőségünk is van. A Microsoft Visual Studio segítségével C#, C, C++, HTML, Javascript stb.: nyelven készíthetünk alkalmazásokat saját használatra. Hoppá! Csak vicc volt! :-) Nem csak magunknak! Megoszthatjuk alkalmazásunkat a Microsoft App Store-on, akár fizetős tartalomként is! A Metro dizájnnak hála, alkalmazásinak kinézete dinamikusan változik, mindenféle felbontású képernyőn, ha mobilra készül az alkalmazás, akkor pedig a döntött képernyőn ugyanolyan szépen néz majd ki az applikációnk, mint az álló készüléken.

Az új Metro felületbe szinte minden integrálva van: Facebook, E-mail (Gmail,Hotmail stb.:), Skydrive, Twitter. Minden egy helyen! Nem kell érte még böngészőt sem nyitni. Ja igen, ha már böngésző: Internet Explorer 10. Megkapta a HTML5 támogatást,a mihez demonstrációként megcsodálhattunk pár látványos HTML5 grafikus alkalmazást (a Google már egy ideje foglalkozik ezzel, külön oldalt is nyitott neki, na mindegy). A bemutatott honlapokon nagyon gyorsan működött a Microsoft új böngészője, de persze ez nem jelent semmit.

A rendszer kapott egy új Task Manager-t is, amivel könnyedén kezelhetjük a megnyitott alkalmazásokat, gyönyörködhetünk az elhasznált memóriában vagy, hogy éppen milyen sebességgel pörög a processzorunk, illetve le tudjuk tiltani a Windows indulásánál nem kívánatosan elstartoló programokat.

A Microsoft ugyan nem talált fel újat, de jó ötlet volt a felhő koncepció. A lényeg a következő: képeinket, üzeneteinket, fájljainkat mind-mind felküldhetjük az internetre, amelyeket mobilunkon (Windows Phone 7) vagy akár egy másik számítógépen is elérhetünk. Van még egy hatalmas újdonság! A rendszerrel kapcsolatos beállításainkat is le(fel)menthetjük a felhőbe amelyet másik Windows 8-as gépre ugyanúgy betölthetünk. A rendszerbeállításainkat! Értitek! Olyan mintha magunkkal vinnénk a számítógépünket.

Nekem nagyon megtetszett a rendszer és úgy döntöttem, hogy tesztelni fogom a béta változatát. Aki csatlakozna, annak 2011. 09. 14.-én hajnali 4-től szabad a vásár: windows8beta.com

Képek:


   
   
   
   
   
   
   
   

 

WinMagazin


A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr194935667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása