WinMagazin

Az új Windows verzió kiadását megelőzően, már a többé vagy kevésbé megbízható forrásokból származó képek publikálásakor újra fellángolt az elmúlt években már milliószor lefutott vita, vagyis kell-e vagy nem, legyen-e vagy se Start menü.

Ahogy az már az ilyen vitaindító, flame-generáló írásaim előtt lenni szokott, ki kell hangsúlyozni, hogy az alábbi sorok csak és kizárólag a szerző véleményét tükrözi és nem a WinMagazin blog vagy a szerkesztőség tagjainak véleményét. Tessék ennek megfelelően kezelni.

Tehát a híres/hírhedt start menü. Idestova egy közel 20 éves megoldásról van szó, ami a Windows 95-ben tűnt fel először. Az akkori hatalmas GUI változás része volt ez is, hisz előtte a Windows 3.11 még nem volt más, mint egy külön indítható grafikus kvázi-shell. Tehát a 95-ös kiadás volt az első, ami gyökeresen felforgatta a Windows világot (amiről akkor még tulajdonképpen nem is beszélhettünk). Ez a megoldás maradt fent nagyjából egészében a Windows 8 és az abban debütáló ModernUI megjelenéséig. És ezen évek bőven elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy megszokjuk a Start menü létét. Sőt, egyesek szinte elképzelhetetlennek tartják az életet nélküle.

Mi is a Start menü tulajdonképpen? Nem más, mint egy központi indítópult, ahonnan alkalmazásokat indíthatunk vagy beállításokat érhetünk el. Ez, így vagy úgy de minden más grafikus alapú operációs rendszerbe integrálva van. Legfeljebb kicsit más külsővel és más néven.

Az elő verzió nem szolgált másra, mint, hogy valamelyest strukturáltan el tudjuk érni az alkalmazásainkat. Már itt is működött a drag-n-drop, vagyis egyszerűen tudtunk alkalmazásokat (pontosabban alkalmazásokra mutató parancsikonokat) a menübe húzni. Valamint innen lehetett leállítani és újraindítani a gépet. Az alkalmazások tetszés szerinti csoportokba voltak rendezhetőek, sőt, a csoportokat is egymásba fűzhettük. Annyi megkötéssel, hogy mindig csak egy csoport lehetett egyszerre „nyitva”. Ez így összességében komoly előrelépés volt a Win 3.1x-hez képest. és ez így is maradt egészen az ezredforduló utánig és a 2001-ben megjelent Windows XP-ben debütált a következő verziója. Ahol már két hasábra lett osztva a start menü. A bal oldali hasábban voltak az általunk kitűzött, gyakran használt alkalmazások(ra mutató hivatkozások), míg a jobb oldali rész gyors elérést biztosított bizonyos beállításokhoz illetve előre definiált helyekhez, mint például a Documents vagy Pictures. A telepített programok által létrehozott bejegyzések, parancsikonok listája pedig alaphelyzetben összecsukva, All programs néven jelent meg a Start menü alján. Nagy könnyítés volt a bal oldali hasáb és az oda kitűzés lehetősége, hisz így nagyjából 2 kattintás közelségbe kerültek a gyakran használt programok, mivel nem kellett több-, akár több 10 lépés mély fastruktúrát végigbolyongani, ha el akartuk indítani a kívánt programot. Ezek mellett megjelent a Search doboz is, ahol röptében kereshettünk a gépen, az alkalmazások között. Erre a lehetőségre még később visszatérünk.

Windows_95_Start_menu.png

Ez a Start menü szerkezet a későbbi Windows verziókban, úgy is mint Windows Vista illetve Windows 7 már csak minimális változtatásokat kapott, amik inkább a használatot könnyítették meg, minthogy radikális szemléletváltást igényeltek volna. Ilyenek voltak például az inkrementális keresés megjelenése vagy az, hogy by-design nem lehetett visszaállni a „klasszikus” start menüre. Valamint a horizontális és vertikális csúszkák megjelenése könnyítette meg a menü használatát. Azt, hogy a Run mezője elkerült a megszokott helyéről, és mint külön menüpont tűnt fel, azt nehéz volt észérvekkel magyarázni, de akik gyakran használták, azok addigra már megszokták a Win+R billentyűparancs használatát.

Windows7StartMenu.png

És ezután jött a csillapíthatatlan vihart kiváltó Windows 8-as ModernUI. Ahol a start menü egyszerűen eltűnt. A lépés annyira radikális volt, hogy a felháborodás hatására a Windows 8.1-be visszakerült egy kicsit átalakított megoldás, sőt a hamarosan érkező Windows verzióba egy még újabb, hibrid megoldás fog szerepet kapni.

Nade kell-e a Start menü úgy en bloc? Véleményem szerint nem. Hopp, mielőtt a Start menü fanok felháborodottan elküldenének egy kommentben melegebb éghajlatra, had indokoljam meg, hogy szerintem miért nincs rá szükség. Az okot pedig úgy hívják, hogy Taskbar. A képernyő alján végigfutó gyorsindító panel. Ahova ugyan úgy kitűzögethetjük a gyakran használt programokra mutató linkeket, mint ahogy a Start menübe tettük anno. Sőt, megkockáztatom, hogy még a Desktop használata is gyorsabb, mint a Start menüé, bár vannak olyan felhasználók, mint például én is, akik semmit nem tárolnak az asztalon, nekünk inkább a Taskbar a kézenfekvő megoldás. Hogy miért? Mert ezek pont azért lettek kitalálva, hogy gyorsan elérhessük az indítani kívánt programot. Egy, maximum két kattintással. Márpedig egy mélyen strukturált Start menü szerkezetnél két kattintással a legfelső elemét fogjuk elérni, nem pedig a kívánt programot. Vagyis lassabb. Nézzük csak meg a lentebbi, arstechnicaról származó, képet. És ezt még tovább is lehet fokozni, ha a csoportokat egymásba fűzzük.

arstechnika.png

A Windows 8.1-ben megjelent Windows gomb, mint start menü egy érdekes kombináció lett, meghallgatva a felhasználói igényeket is. Ugyanis a gombra jobb egérgombbal kattintva elérhetjük a legszükségesebb beállításokat, mint a Control Panel vagy az Event Viewer és társai. Rákattintva pedig a híres, hírhedt ModernUI (aka. csempés) felületet kapjuk meg, ahol egyrészt megtaláljuk a Start menüt ahol az aktív csempék mellett mi is tetszés szerinti csoportosításba kirakhatunk indítóikonokat, illetve az alatta levő képernyőn megtaláljuk a már feltelepített programjainkat. Csakúgy, mint anno a Start menüben. Tehát ott van minden. Persze mondhatjuk, hogy ez komplikált (pedig nem az), illetve nehezen átlátható. Ez utóbbi igaz, mivel nagyobb felületen terül el a telepített programok listája. És itt jön újra képbe az egyik leghasznosabb funkció, a keresés. Win+Q és már gépelhetjük is a keresett alkalmazás nevét. Teljesen mindegy, hogy melyik képernyőn állunk közben. A keresés ráadásul röptében zajlik, vagyis minél több karaktert írunk be, annál jobban csökken a találatok száma. És még az egérért se kellett kinyúlnunk. Ennél már tényleg csak a Taskbar/Desktop páros és a rajta levő közvetlen link a gyorsabb, de mindenképpen lényegesen gyorsabb, mint a Start menüben bóklászni. Az már csak apróság, hogy nem csak alkalmazások és beállítási lehetőségek között tudunk keresni, hanem konkrétan bármi között.

Akkor miért ragaszkodnak mégis sokan a Start menühöz? Amiatt, amivel a cikk(ecske) is kezdődött. Mert, közel 20 éve használják és megszokták. A megszokáson a legnehezebb változtatni. Persze néha hasznos váltani, mert egyébként még mindig petróleumlámpával világítanánk, hisz az volt a megszokott.

Képek forrása: wikipedia illetve arstechnika

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr106713959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bitmill 2014.09.22. 09:27:29

Sajnos a MS nem egy Apple. Oda kell figyelnie "minden" felhasználóra, akkor is, ha így nem tud nagyobb lépésben haladni az innováció terén. Ha le lehet tiltani (és marad a "Start Screen") felőlem visszahozhatják.

IamTwo 2014.09.22. 11:40:10

A start screenen még billentyűzetkombinációt sem kell nyomi a kereséshez.
Nekem egyetlen dolog hiányzik az új felállásból, hogy a Start screenen lévő ikon nem tudja a "legutóbb megnyitott fájlok listáját". (Taskbaron ez működik)
Egyébként egyetértek a cikkíróval, van egy halom program, amit szinte soha nem is indítunk magában (tömörítők, képnézegetők, pdf megjelenítők, stb), az én nem reprezentatív felmérésem szerint max 10 olyan program van egy gépen, amit önállóan érnek el a felhasználók. Erre pedig elég a Screen vagy éppen a Taskbar.

Wildhunt 2014.09.22. 12:12:51

Azt azért ne hagyjuk ki, hogy a Win95 lehetőséget hagyott az előző Windows-ok program manager-ének visszaállítására, kvázi az előző UI visszahozására. Sajnos Mancikának a könyvelésen/titkárságon nem jön át az innovációs lehetőség, ha nem találja a programját, akkor nem tud dolgozni és kész. Vagyis bár szerintem is felesleges a Start menü, már Win7 alatt sem használtam (pont a cikkben leírtak miatt), de ha legalább lehetőséget hagynak a visszakapcsolásra, a MS megússza az elmúlt év összes anyázását. Aztán meg úgy jár, mint a program manager, idővel szép csendben kihal.

gh14 2014.09.22. 12:25:34

Sajnos azért, mert az egyszerű felhasználók, ha a start menü-ben vagy az asztalon nem látják a program indító ikont, akkor az nem is létezik :)

Szabolcs Horváth 2014.09.22. 13:33:01

@bitmill: Én is pontosan így vagyok vele :) Most is úgy állítottam be, hogy a Start képernyőre bootoljon, az asztal csak nagy ritkán kell, majdnem mindenből a modern alkalmazást használom. Remélem, hogy az új verzióban is lehet választani és nem automatikusan ismeri fel az érintőképernyőt a Windows.

Szabolcs Horváth 2014.09.22. 15:50:09

Az a baj, hogy a Microsoft fikázása nagyon trendi manapság. Bármilyen újdonsággal, a megszokottól eltérővel próbálnak előállni, az sz@r. Ha az Apple vezetett volna be valami kezdőképernyőhöz hasonlót Mac-en, teljesen más lenne a helyzet. Az szalagcím lenne mindenütt és "forradalmi innováció".

Jegkoko 2014.09.22. 16:26:22

@Cairo Jack: win8 -ra KB 1 perc alatt beállítható a start menü egy külső programmal, innentől kezdve fölösleges ez a nyavalygás ha valaki erre se képes. Annyiszor hallottam már ,hogy a win8 állandóan lefagy meg semmivel sem kompatibilis, de érdeke mód én ezt igazából az elmúlt 10 hónap folyamán nem tapasztaltam. Meg eddig akárhányszor rákérdeztem az illetőktől akik fikázták, mondjanak egy olyan programot ami szerintük nem megy, de csak kitérő mellébeszélés volt a válasz.

waces · http://blog.waces.hu 2014.09.22. 16:35:12

@Cairo Jack: szep osszefogalas. egy kerdesem azert lenne. te milyen olyan programmal talakoztal, ami nem volt kompatibilis a win 8/8.1-el? mert az, hogy fagy-e vagy nem az esetfuggo. normalis vason nem fagy (ahogy a win7 se, meg az xp se fagyott, mig rossz/rosszul osszeparositott vason meg igen). viszont szemely szerint (igaz elso sorban nem home/end user felhasznaloi vonalat, hanem vallalti kornyezetet ismerve) meg egyetlen olyan appal sem talakoztam, ami azert fagyott, mert win 8/8.1 alatt futott. ahol kompatibilitasi modban tudott csak mukodni, ott nem az ms-t hanem a fejlesztot ekeznem, hogy _meg mindig_ nem keszult el naprakesz verzioval (azert a win 8 nem ma jelent meg, tehat ido lett volna a kod atalakitasar). bar tisztaban vagyok azzal, hogy bizonyos cegeknel (pl cisco, hogy egy "kicsit" emlitsek meg) ez lassabban megy, de azert 1 ev legyen eleg egy app aktualizalasara.

Szabolcs Horváth 2014.09.22. 17:04:58

@Jegkoko: Így van, én is 2013 március óta használom és egyszer sem kellett azóta resetelni, egyszer sem omlott össze, nem produkált kék halált. Ez életem legstabilabb Windows-a és villámgyors, egy rossz szót sem tudok rá mondani. Talán csak azt, hogy már unalmasan megbízható a működése. A korábbi verziók esetén a különböző hibák megoldásával el lehetett szórakozni :)

Cairo Jack 2014.09.22. 17:14:26

kepfeltoltes.hu/140922/K_p1237_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Szeretném, ha tanulmányoznátok a képet, különös tekintettel annak hátterére, hátra rájöttök, hogy mikor készült.

Na ennyit arról, hogy mennyire stabil tud lenne, egy eredeti, gyárilag telepített Windows 8. Köszike. :)

waces · http://blog.waces.hu 2014.09.22. 17:14:55

@Cairo Jack: mondjuk a red alert 2 nem jo pelda, mert ahhoz letezik patch (ott talan ne varjuk el, hogy keszul javitas, hisz a gyarto studio nyomait is elfujta mar a szel, hisz a westwood studios ha jol remlik 2003-ban bezart). ut-t mar regen nem jatszottam ,de a forumok alapjan siman fut.
a kek halal meg alt. hw/driver hiba. up-to-date hardwerrel nem fogsz kekhalalt latni. (nem egy es nem ket windows 8.1-es gep van korulottem es egyetlen egynel volt kekhalal. majd a doglodo ssd kicserelese utan mar ott sincs). persze lehet azt varni, hogy 6-8-10-x eves hardveren is elfut a win 8/8.1, de ez ertelemszeruen nem lesz igy. de ha jobban visszanezek 96-97-98-korul eleg sokat lehetett szivni a gravis kartyak beizzitasaval. ez os hiba volt? nem, bar teny, hogy az ms nem gyarott hozza drivert. nade a gyarto miert nem?

es nem, nem a fanboysag beszel belolem (bar a win 8.1-et valoban jonak tartom, de barmikor orakan at tudom szidni (tenyekkel alatamasztva) a vistat vagy a me-t ;) ).

Cairo Jack 2014.09.22. 17:15:48

A képminőségért bocsi, telóval lőttem nagy sietve, hogy legyen bizonyítékom az általam elmondottakra. Mert hogy ilyenkor ált. az szokott következni, hogy "úgyistehazudol"!!

Cairo Jack 2014.09.22. 17:16:53

@waces: Lásd egy kommenttel följebb... (Jah, és minden frissítés le van szedve)

waces · http://blog.waces.hu 2014.09.22. 17:17:00

@Cairo Jack: azert ha a dumpot megnezzuk lehet kiderulne, hogy nem az os a hibas ;)

Cairo Jack 2014.09.22. 17:24:11

Egyébiránt a modern UI-s appok is totál instabilak. Most éppen a Freda nevezetű ebookreader fagy le MINEN egyes alkalommal, mikor behúzom a charm-bart. Épp levelezésben vagyok a fejlesztőjével, aki már detektálta a hibát, azt mondta, hogy a 3 tesztgépe közül az egyiken neki is produklálja, a többin nem. Ha minden igaz, pár napon belül az egész Fredát át fogja struktúrálni, mert a probléma - mint mondta - igen komplikált, és igazából nem tudja megoldani. Ezért a charm bar-os beállításokat át fogja tenni a programon belülre. Megkérdeztem, hogy mi okozza a hibát, azt mondja a Win8 valamelyik updat-je kevert be valamit de nagyon, mert a Freda nem igazán változott az elmúlt időkben.

Szóval ennyit a híres neves stabilitásról, meg a "minőségi" programokról, amiket az MS hangoztat. És ha 1-2 héten belül a Fredában a charm-baros beállítások átkerülnek a Tools menü alát, hát tujdátok, hogy miért is van ez.

Csak mondom. És ami igazán szomorú, hogy a WinStore-os programok 99%-a meg sem közelíti a Freda minőségét, ami alapból egy gyenge app...
Hát ez a nagy igazság. Ennyit tud a W8.

Jegkoko 2014.09.22. 17:25:20

@Cairo Jack: A multkor kipróbáltam a diablo 1 et tökéletesen futott win8 alatt míg 7 nél a szinek rögtön az elején elkezdtek villodzani, de a swat 3 is gond nélkül elindult ahogy az általad említett read alert 2 is csak éppen nem a magas felbontású megjelenítőkhöz lettek tervezve.Akár hiszed akár nem a wp tényleg jó és megbízható csak éppen nincsen akkora reklámja mint az androidnak, mert mindenki kapásból rávágja, hogy szar winfos. Miért szerinted a media marktban vagy éppen a szolgáltatónál dolgozó samsungos pólós ember majd pont egy wp telefonra fog rábeszélni?Amikor keményen jutalékot kap a samsung telefonok eladása után.

waces · http://blog.waces.hu 2014.09.22. 17:29:54

@Cairo Jack: a freda instabilitasa a freda kodjaban keresendo es nem az oseben. nyilvan en is tudnek annyira rossz appot irni, ami esne kelne. nem azert mert az os rossz, hanem mert en nem irtam meg jol a kodot (hm. pl amazon kindle modernui-s olvasoja nem crasshel. vajon miert?). igen, nagyon sok gyengen megirt app van az app storeban, ezt nem vitatom.

Cairo Jack 2014.09.22. 17:33:29

@Jegkoko: Mondjuk nekem is van olyan játékom, ami Win 7 alatt nem ment, és Win 8 alatt meg simán, gond nélkül. Star Wars: Empire at war. Más kérdés, hogy Win 7 alatt is működésre lehetett bírni pár fájl megmahinálásával, és nem kizárt, hogy a régi játékokat is el lehetnek indítani valahogy a Win8 alatt (most épp UT-t, és RA2-t akarom nagyon utána is fogok olvasni). A difkó csak annyi, hogy W7 alatt a 32 kedvenc játékomból 2 nem futott, Win8 alatt már nem emlékszem, hogy mennyi, de tizenpár.

A többire no komment, szerintem azt feltételezni, hogy a globális telefonpiaci részesedés a Medi Mart-on múlik... epic lol...

Cairo Jack 2014.09.22. 17:34:52

@waces: Jó, csak hát én állandóan olyanokat hallok, hogy azért nincs a sotrban app, mert "minőségi appok írásához idő kell." Na most se minőség, se app nincs a stor-ban. Akkor megint miről is beszélünk?

Jegkoko 2014.09.22. 17:39:41

@Cairo Jack: Konkrétan én már nem egy ilyen esetről hallotam, hogy a szolgáltató ügyfélszolgálatán beszélték le az embert a wp telefonrol és inkább rátukmáltak vmi őskövület gagyi androidos vackot drágábban.

Jegkoko 2014.09.22. 17:59:33

Látom nem tudod elfogadni, hogy vannak nagyon sokan olyan wp userek akik androidról váltottak és tökéletesen meg vannak vele elégedve.Mert egyszerübb használni, letisztult nem fagy állandóan és még sorolhatnám.

Szabolcs Horváth 2014.09.22. 18:24:05

Én iOS-ról váltottam és nincs annyi bajom vele, mint korábban az iPhone-nal. Az Androidos Samsung táblagépemet meg inkább eladtam a Vaterán, mert meguntam, hogy minden áldott nap lefagyott. És ezen nem segített a 1,5 millió app a Google Play-en ;)

NemoPeti 2014.09.23. 13:46:21

@Cairo Jack: Tipikus hiba, hogy ha valamihez nincs drive, vagy rossz a driver, akor azt az Os rovására írják. Amihez nincs W8 driver, azt nem kell W8-al használni. Amihez van W8 - 8.1 driver, az pedig működik vele.
De mindig meg kell húzni egy határt a kompatibilitás terén, különben nem lehet fejlődni. Esetleg meg lehet próbálni használni a hyper-v -t, és oda tenni a 10+ éves dolgokat, amik nagyon kellenek.
A start menü használata pedig egyértelműen lassabb, hiszen kisebb területen és mappákba rejtve látod a mappákat/indítóikonokat, mintha a teljes képernyőt használod, ha pedig win gomb + gépelés megoldással használod, akkor mindegy, hogy néz ki.

christianbute · http://chris-review.blog.hu/ 2014.09.24. 07:07:35

Azért az vicces, hogy még midűndig van, aki fikázza a Metro/Modern UI-t, pedig, ha látnák az emberek, amit én, akkor nem így vélekednének...vagy lehet, hogy mégis, ez már részletkérdés.

Ki használ itt Linuxot? De szűkítsük: Unity vagy Gnome? Esetleg Mac-en a Launchpad? Na ugye! Tulajdonképpen ugyan az, csak az MS alkalmazásokat társított a saját felületéhez. Ennyire egyszerű. Most ha azok kezdenek el nyavajogni, akik használják ezeket a megoldásokat, inkább vicces, mint érthető és elfogadható álláspont. És bár valószínűleg hamarabb is voltak ilyen megoldások, legtöbben szerintem a Gnome 3-at ismerik, bár előtte is az összes mobilkészülék ilyen kis ikonokra volt felosztva, amikből még több kis ikont érhettünk el (pl. Galéria, egyéb fájlok, stb.), alkalmazásokat és beállításokat. Tény, ott nem volt egér meg billentyűzet, cserébe egy négy irányű navigációs gomb létezett meg numerikus billentyűzet. Amit azért mégis csak nehezebb kezelni, sokkal több lépés volt minden, mint most, hogy van érintőképernyő meg egyebek (pl. Swipe). Az iPhone ezt a lehetőséget használta ki 2007-ben és bejött. Felteszem, ha egy Lumia jelent volna meg hamarabb, akkor senki nem panaszkodna a "szaracsempe" miatt, mert élvezettel használnák. Nem mondom biztosra, csak egy saját feltevés.

Úgyhogy a Start Screen nem is olyan vészes, főleg, hogy csak gépelni kell a kívánt alkalmazás, beállítás, fényképek, videók, stb. stb, stb. eléréséhez. Ja, hogy ez már túl sok? Pedig Vistán és 7-esen is ugyan ezt tudja a Start Menü, ahogy az első Mac OS X megjelenése óta a beleintegrált kereső. Tehát mi is a különbség? Abszolút semmi! Másképp néz ki, de itt vége is a történetnek. Tulajdon képpen szinte minden ugyan úgy van mindkettőnél...vagy többnél. Elég sok felület támaszkodik erre a designra: Gnome, Unity, iOS, stb.

Nos, csak ennyit akartam. Remélem érthető volt, hogy mire szerettem volna kilyukadni.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.09.24. 09:10:51

Cairojack kapott 1 hét gondolkodási időt, aztán ha a blog.hu szakemberei megoldják, a hozzászólásai is bekerülnek az őket megillető helyre. Még ha egyszer beírja a monomániás hülyeségeit, az ember elviseli, de egy idő után betelik a pohár.

Jegkoko 2014.09.24. 13:50:30

@pushalias: Valóban jogos volt, bár megtehetném , hogy letiltom a hasonló baromságokat magyarázó kolegámat is :D

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása