WinMagazin

Ahogy arról már itt a blogon is beszámoltunk, egy tehetséges magyar csapatnak megadatott a lehetőség, hogy a Microsoft Imagine Cup versenyében részt véve bemutassák az ötletüket a cég vezetésének. A zsűriben olyan nevek szerepelnek, mint Satya Nadella (Microsoft CEO), Hadi Partovi (code.org alapító) vagy Erik Martin (reddit főnök). Tehát mindenképpen megsüvegelendő az idáig elért teljesítmény is, és reméljük nagyon jól fognak szerepelni az egyébként igen erős mezőnyben. Nézzük, mivel is nevezett Tep csapata.

image004.jpgMielőtt nagyvonalakban bemutatom a Tep klienst, illetve kimentem magam, hogy miért ilyen rövid és felületes az ismertető, legyen itt egy pici történelmi visszatekintés, hogy mik tekinthetők a Tep nagyszüleinek (legfeljebb a fejlesztők kikérik majd maguknak az összehasonlítást). 1996-ban járunk és a helyszín Japán, ahol éppen a piacra kerül egy Tamagotchi nevü kis kütyü. Akkora volt, mint egy kisebb kulcstartó és volt rajta egy LCD kijelző meg három gomb. Maga a Tamagotchi nem volt más mint egy digitális állat avagy e-pet, amit eredetileg japán kislányoknak készítettek, hogy felkészítsék őket az anyaság törődés-a-gyerekkel című részére. Ami ugyan kicsit hülyén hangzik, de vegyük figyelembe, hogy Japánról van szó és így máris nem olyan meglepő. Tehát van egy kis "állatkánk", ami a készülékben él és a már említett 3 gombocskával bizergálhattuk a lényünket, kinek az élete az első bekapcsoláskor indult és optimális esetben egészen öreg koráig tartott. Persze korábban is elpusztulhatott például betegség miatt. És itt véget is ért a története. Nem volt második élet, az elhullot Tamagotchi mehetett a Tamagotchi temetőbe. Ugorjunk egy évet az időben és párezer kilométert a térben. 1997, Budapest. Juhász Balázs megalapította a Tétova Teve Clubot, ahol egy virtuális tevét kellett nevelgetnünk. Az elv pontosan ugyan az volt, mint a Tamagotchinál, vagyis legyen boldog és egészséges a kis tevénk, tanuljon meg sokmindent és éljen sokáig.

image001.jpg

OK, felmerül a kérdés, hogy ezen információknak mi köze van a Tephez? Csupán annyi, hogy egy nagyon jópofa ötlettel ötvözték a fejlesztők a Tamagotchis történetet az egészséges életmóddal. Gamifikáció, ahogy arról a 4th & Mayoros cikkemben már értekeztem. És ez egy még jobb példa a módszer gyakorlati használatára. Adott egy cselekedetsor, esetünkben az edzés, ami elképzelhető, hogy unalmas vagy monoton dolog. Viszont ha az edzésünkkel egy kis zsiráfot nevelünk, akkor máris más a helyzet, hisz kinek lenne szive csak a lustasága miatt halálra ítélni az e-petjét? Naugye, hogy senkinek. Inkább fut még egy szigetkört.

Tehát töltsük le a Tep (publikus béta) verzióját és lássuk mivel is indultak a Tepesek lenyűgözni a világot.

Első elindításkor értelem szerűen létre kell hozni egy Tep fiókot, vagy már meglevő Facebook, Live ID, FitBit, HealthGraph vagy JawBone accountunkat használni a bejelentkezéshez. Ez mindenképpen jól fog jönni azoknak, akik idáig is mondjuk FitBitet használtak az edzéseik naplózására.

image003.jpg

A sikeres bejelentkezés után a zsiráfunk köszönt minket és három igényesen megrajzolt oldalon keresztül be is mutatja a program alapvető használatát. Rögtön nézzük is meg milyen beállítási lehetőségeink vannak. Az általános, avagy General fülön a program futásával kapcsolatos beállításokat végezhetjük el, mint például  km/mérföld váltást és hasonlóakat. jobbra lapozva a személyes adatainkat adhatjuk meg, amiket minden fitness alkalmazásnál meg kell tenni. Életkor, magasság, testsúly. És kész is. Pofonegyszerű.

image012.jpg

És kezdhetjük a futást, kocogást, bringázást. Mivel a program támogatja a leggyakoribb aktív sportkiegészítőket, mint például a FitBit vagy a HealthGraph API, így a már meglevő segédeszközeink által rögzített adatok egyszerűen átkerülnek a Tepbe. Ha nincs ilyenünk (mint ahogy e sorok szerzője is még várja, hogy megérkezzen a megrendelt kiegészítő) akkor sem kell elszomorodni. A séta, futás, kerékpározás hármasát mindenféle segédeszköz nélkül monitorozhatjuk. Ráadásul, gamifikáció ismét, szerezhetünk mindenféle kitüntetéseket avagy inkább badgeket, amik tovább motíválnak minket az újabb és újabb célok elérésben.És minden megtett méter táplálja a zsiráfot. Persze az elmaradhatatlan in-app purchase, vagyis programon belüli vásárlás lehetősége itt is meg van. Persze nem ússzuk meg a sportolást, mivel az nem működő megoldás, hogy havi párezer forintért veszünk eledelt a jószágnak és közben tespedünk a számítógépünk előtt. Bizony a sport nem kihagyható. Ami mondjuk azért szerencse egy kvázi fitness alkalmazásnál. És, hogy miért mondtam a cikk elején, hogy csak egy felületes bemutató lesz? Mivel a leadási határidő közelsége miatt még nem volt lehetőségem komolyabb edzésterevet végigcsinálni a Tepel, de ami késik nem műlik. Ráadásul hamarosan érkezik egy aktív fitbit eszköz is, így hamarosan arról is beszámolhatok, hogy hogyan működik együtt a Tepel.

image007.jpg

A program szerencsére kihasználja az aktív csempék előnyeit, igy ha kitűzzük a start képernyőnkre, akkor lehetőségünk van ott is nyomon követni a pontjainkat, edzéseinket. És ha már nyomon követés, a program napi, heti és havi bontásban mutatja az elvégzett tréningjeinket. Látjuk a megtett távot, az elégetett kalóriamennyiséget, az időt és a sebességet. Egyszóval minden olyat, amit egy átlag fitness alkalmazás el szokott tárolni. Sőt, térképen is képes a program megmutatni, hogy merre jártunk.

image010_2.jpg

Nakérem, így kell Windows Phonera alkalmazást fejeleszteni. Szép, átgondolt, átlátható és nem utolsó sorban használható kezelőfelület. Egységes design, semmi szembántó, vagy zavaró hiba. És ez még csak a béta verzió. Ráadásul külön öröm Winmagazinos szerkesztőként, hogy a program először Windows Phone rendszerre jelent meg, de természetesen hamarosan lesz Androidos és iOSes verzió is. Nyilván az alkalmazás még nem hibátlan, de folyamatos a fejelsztés és hitem szerint az egyik legjobb ilyen tipusú programot látjuk megszületni.

Nagy gratula a fejelsztőknek, név szerint: Boros Ákos, Szabó Gábor, Babarczi Katica, Budincsevity Norbert és Jandzsó Zsolt.

Csak így tovább. Hajrá Tep.

Az alkalmazás letölthető a Windows Phone Áruházból vagy az alábbi QR-kód segítségével:

032aef0c-5c05-4c8c-b632-cd77643b5782.jpg qrcode.23515097.png

 

A Tep hivatalos websiteja.

Reményeink szerint egy következő cikkben lesz lehetőségünk megszólaltatni a Tep csapat tagjait, hogy meséljenek az Imagine Cupos élményeikről. Addig pedig tessék edzeni, hogy boldog legyen a kis zsiráf.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr566561207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csimpifon 2014.08.01. 03:02:51

soha nem vennek winblozos keszuleket. meggyozo hogy a) nem volt ilyen alkalmazas b) ez barmit is nyert? c) szep, atlathato tiszta felulet? melyikre gondolunk?

ami igazan kicsapta a biztositekot a sarga alapon feher es forditva. ertem en hogy pinceben programozunk, de nem mindenki lat ilyeneket.

.....

amugy meg nem ertem mi motival egy fejlesztot arra hogy a harmadik platformon inditsa a startup projektet. teljesen uzlet/eletidegen ez. vagy reklamblog a cimlapra kerult penzert.

waces · http://blog.waces.hu 2014.08.01. 04:32:29

@Csimpifon: mondjuk az altalanos (magyar viszonylatban es tisztelet a kivetelnek) ui designhoz kepest ez igenis szep es atgondolt. a feher alap pedig messze nem zavaro (raadasul altalanos is,lasd pl endomondo. mivel celszeru,hogy kontrasztos legyen)

nem csak wpn,de mas platformon se volt ilyen app idaig.

hidd el,wpn boven sok nativ fejlesztes folyik,sok app keszul ra dedikaltan (nem mar meglevo droid/ios portolas),ugyhogy nem igazan ertem mi ebben a furcsa szamodra. nyilvan egy ms megmerettetesre nem ios alkalmazast indit az ember.
jopar magyar ill kulfoldi startupot lattam mar belulrol es megnyugtatlak,legtobbnel erosen van wp fejlesztes. es nem csak customer appok,de enterprise megoldasok teren is.

utolso mondatod meg,nem csak nyelvtanilag, de tartalmilag is ertelmezhetetlen. egy subjektiv teszt/ismerteto hogyan kolleral a reklambloghoz illetve milyen cimlapra kerult penzrol beszelunk?

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.08.01. 05:14:58

@waces:

Szegénykémnek kicsit megártott tegnap a cefre. :)

Pipapapa84 2014.08.01. 07:56:07

@Csimpifon:

Ha nem vennél akkor miért olvasod az oldalt?! Nem neked találták ki! Trollkodni lehet máshol is!

Vizilabda 2014.08.01. 08:13:05

Van jövője a Windows phone nak? A Symbian nak nem volt.

waces · http://blog.waces.hu 2014.08.01. 08:19:44

@Vizilabda: van. és nem csak enterprise világban (ahol mindenképpen, hisz épeszű admin androidot nem enged be), hanem az "egyszerű" végfelhasználó oldalán is. és itt most nem az elfogult wp evangelista beszél belőlem, hisz androidot is használok/használtam sokminden más mellett is, hanem a gyakorlati tapasztalat. a rendszer penetrációja fokozatosan nő (nyilván nem érdemes a zöld robothoz hasonlítani) és jópár országban már a második legnagyobb számban eladott mobil os. ez persze nagyrészt az alacsony árfekvésű, belépőszintű modelleknek köszönhető, mivel a rendszer sajátosságaiból következően a felhasználói élmény (ux) ugyan az, mint egy high end készüléknél (ez az, ami az androidnál pl nagyon nincs így).
és mivel a fejlesztők is kezdik megérezni a rendszer nyújtotta előnyöket (és hamarosan itt a one windows, ami szintén segíti a fejlesztést) egyre több és jobb alkalmazás készül a rendszerre, bár már az elején se volt olyan amire ha hivatalos app esetleg nem is volt, de ne lett volna alternativ megoldás rá. mindenképpen nagyobb a rendszer jövője, mint anno a symbiannak volt, ami már induláskor is kihívásokkal küzködött (vagy rosszkor volt rossz időben). és igen, symbianom is volt :)

kicsiVuk 2014.08.03. 09:57:09

Sziasztok!

Letöltöttem egy Lumia 520-asra, hogy kipróbáljam. Megadtam az adatokat, de amikor elindítanám (Start gomb), akkor nem reagál. Találkoztatok már ilyesmivel?
Köszi!

waces · http://blog.waces.hu 2014.08.03. 09:59:40

@kicsiVuk: probalj meg uj felhasznalot letrehozni. liveidval nalam is jott a hiba,de sajat tep accounttal mukodik szepen

kicsiVuk 2014.08.03. 10:05:58

Köszi a gyors választ, kipróbálom.
Akkor még egy. Szívesen tesztelném a béta verziód. Kérdés csak az, hogy hova írhatom az észrevételeket/hibákat? A honlapjukon csak egy email címet találtam: akos@gettep.com - de nem hiszem, hogy ide ilyesmit várnak, mivel ez a media contact résznél van.

waces · http://blog.waces.hu 2014.08.03. 10:27:30

@kicsiVuk: jandzso.zsolt@gmail.com , o a windowsos kliens fejlesztoje. orommel veszi(k) a visszajelzeseket.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása