WinMagazin

A Microsoft és a Google között húzódó ellenségeskedés egyik hozománya, hogy Windows Phonera nincs normális GMail kliens. Vagy legalább is idáig nem volt, de most változást hozhat a MetroMail. Ami nem csak natív kliensként funkcionál az egyik legelterjedtebb mail kiszolgálóhoz, de még rengeteg egyéb kellemes funkciót is kínál a felhasználóinak.

Ha eltekintünk attól a nem túl kényelmes megoldástól, hogy böngészőben nézzük meg a gmailes fiókunkat, akkor használhatjuk a beépített levelezőklienst és elfogadjuk a limitációit. Vagy kipróbáljuk a cikkben szereplő MetroMailt. Nagyságrendileg ez az első olyan IMAP kliens, ami 100%-ig kompatibilis a GMail szolgáltatásaival. Illetve legyen 99% a kompatibilitási faktor, hisz a szerver oldali vázlatok kezelése kimaradt belőle. De így is lényegesen többet nyújt, mint a piacon levő egyéb kliensek. Ráadásul megtalálható benne az ún. IMAP with Push idle funkció, vagyis azonnal értesülünk arról, ha új levelünk érkezett.

store.png

Maga az alkalmazás ingyenes, de - mivel nincs ingyen ebéd -, ez esetben egyrészt egy reklámcsík látható a képernyő alján, illetve csak egy mail fiókot képes kezelni. Viszont potom 500 magyar forintért egy teljes értékű kliensünk lehet, mindenféle zavaró hirdetések nélkül. De mielőtt elköltenénk egy jó korsó sör árát az ingyenes, ámde teljes funkcionalitású verzió lehetőséget biztosít számunkra, hogy kipróbáljuk az alkalmazást mindenféle korlátozás nélkül. És ha megtetszik utána az alkalmazáson keresztül meg is vehetjük a teljes, reklámmentes alkalmazást.

Először fussuk át milyen újdonságokat nyújt a most megjelent 3.0-ás verzió.

- Teljes körű Action center támogatás
- Az új értesítések megjelenítésekor a háttérben letöltődik a levél előnézete
- Az action centerből megnyitható közvetlenül a levél a kliensen keresztül
- Helyi vagy OneDriveban levő tetszőleges file csatolása a levélhez
- A MetroMail bekerül a megosztási célok közé, vagyis bármilyen file közvetlenül hozzáadható egy új levélhez
- Az ingyenes verzió egy fiókhoz biztosít végtelen számú csatlakozást reklámok terhe mellett (tehát nem csak maximum x db levél küldhető/fogadható)
- iCloud mail támogatás
- Csatolmányok ismételt letöltésének lehetősége
- A Sent (Elküldött) és Deleted (Törölt) könyvtárak megfeleltethetőek tetszőleges IMAP mappáknak
- IMAP és SMTP szerver szerinti egyedi azonosítás megadása
- Meglevő account szerverbeállításai módosíthatóak a kliensből
- GMail account esetén nem szükséges már extra pöckölés az interakcióhoz (mint például a nagyítás vagy a linkere történő kattintás)
- Felhasználónév használata azonosításnál az e-mail cím helyett (ez a régebbi verziókban is megvolt, de most már működik is)

Ezek mellett egy hasznos funkciópáros, az accountonként egyedi értesítési hang és a night mode (éjszakai mód), amikor semmiféle csipogás nem zavarja meg pihenésünk.

A program, bár elsősorban a GMail felhasználókat célozza meg, de mindenkinek hasznos lehet, akik IMAP szolgáltatást használ. A használata pofonegyszerű, az erőforrásokkal okosan bánik és zökkenőmentesen fut.

Ennyi lett volna a kedvcsináló a programhoz, de nem is én írnám a cikket ha itt most nem lenne egy részletesebb bemutató a program működéséről. :)

A program első indításakor megkérdezi, hogy milyen levelező szolgáltatóhoz szeretnénk csatlakozni (Outlook, GMail, Yahoo, iCloud vagy egyéb, IMAP4-et támogató szolgáltató). A "gyári" szolgáltatóknál elegendő a bejelentkezési adatainkat megadni és kész, a saját szolgáltatónál pedig a szerverparamétereket (úgyismint IMAP és SMTP) és a bejelentkezési adatokat kell bepötyögni.

A kezelőfelület a végtelenségig letisztult, ami előnyös egy levelezőkliensnél. Semmi extra csicsamicsa, csak a jobb felső sarokban látható Profile menüpont, illetve a bal felsőben a már említett thread nézet. A program alapban egy sötét tónusú (konkrétan fekete) témával indul, de ez igény szerint átállítható egy világosabb (ún. fehér) verzióra is. 

Mivel a GMail már régóta nem könyvtárakkal, hanem címkékkel operál így a képernyő legtetején azokat látjuk. Azt mi konfigurálhatjuk, hogy mely címkék legyenek láthatóak, illetve milyen sorrendben kerüljenek a képernyőre. Persze ezek mellett elérhetjük a teljes cimke-struktúránkat is a kevés menüpontok egyikével (Labels). És ha már a menük szóba kerültek nézzük mi van a képernyő alján, a menüsorban. Négy ikon és a szokásos három pöttyből álló menügomb. Az első, + jel ikonra pöckölve írhatunk új levelet. Amennyiben egynél több accountot vettünk fel lehetőségünk van választani közülük, hogy melyikről küldjük a levelet. A második szolgált a csoportos kijelölésre, a harmadikkal a teljes cimkelistánkat láthatjuk (oldschool arcoknak lefordítva a könyvtárstruktúra GMail megfelelőjét) Az utolsó pedig a keresésre szolgál. Ezek mellett a menü ikonra kattintva a program viselkedését szabályozhatjuk. A "Manage labels" szolgál a címkék rendezésére. Itt állíthatjuk be, hogy mely labelek jelenjenek meg a képernyő tetején és milyen sorrendben. Az "Account settigns" alatt az adott account beállításaira van elhetőség. Itt az általános fül alatt vannak olyan beállítási lehetőségek, minthogy minden levélről kapjunk-e Bcc másolatot vagy sem, a levélen történő swipe hatása (a levél előnézeti képét mutassa elhúzásra vagy ne) vagy beállíthatjuk, hogy automatikusan letöltse-e a teljes levelet vagy se. Jobbra görgetve az értesítési beállítások találhatóak, úgyis mint az élő csempe kezelése vagy a levelek automatikus szűrése, illetve ha a Toast értesítéset engedélyezzük (alapesetben ez ki van kapcsolva és csak az értesítési sáv jelzi ha új levelünk érkezett), akkor lehetőségünk van más és más értesítési hangot rendelni az accountjainkhoz, illetve az éjszakai módot be- vagy kikapcsolni. Tovább görgetve jobbra, a "Signature" alatt állíthatjuk be az adott fiókhoz tartozó aláírást.

A következő menüpont a "Global settings", ahova az általános, nem fiókfüggő beállításokat gyűjtötték össze. Ilyen például a jelszó megadása, ami biztosítja, hogy csak az érhesse el a leveleket a készüléken, aki ismeri ezt a jelszót. Itt válthatunk a sötét illetve világos megjelenítési módok között, továbbá megadhatjuk a program által használt betűméretet és  engedélyezhetjük a swipe használatát. Szintén itt kapcsolhatjuk be, hogy a reply-ra sima választ küldjön vagy a reply-to all legyen az alapértelmezett.

Jobbra gördítve egy részletes changelog illetve egy about ablak van, ami csupán informatív, de nem fogjuk naponta használni. A log részletességéért mindenképpen jár egy mezei piros pont. Sajnos nem általános még, hogy a fejlesztők ilyen mélységben megosztják a felhasználóikkal, hogy mi változott az előző kiadás óta.

Ezen kívül még két menüpont van. a "Show tutorial" a programmal még csak ismerkedő felhasználóknak nyújt segítséget bemutatva az alkalmazás funkcióit (szintén ritka jószág a kiadott alkalmazásoknál) illetve lehetőség van kilépni a programból. Ez utóbbit egyébként a visszanyíl kétszeri lenyomásával is megtehetjük.

Ennyit a program beállításairól. Se a beállítás, se a használat nem agysebészet és pár perc használat után már nem fog meglepetést okozni.

Egy szóra még visszakanyarodva a swipe (nem, nem legyezés és nem legyintés :) ) használatára. Ha a levélen jobbról balra húzzuk az ujjunkat, akkor törli a levelet (a felbukkanó figyelmeztetést kikapcsolhatjuk), míg balról jobbra húzás után egy általános, alap levélkezelési funkciókat tartalmazó menü bukkan elő. Ezen funkciók pediglen az olvasottá/olvasatlanná tétele a levélnek, a válasz - pontosabban a válasz/válasz mindenkinek/továbbítás (reply/reply all/forward) szentháromság -, illetve a levél archiválása. Ezek mellett a levél jobb szélén levő csillaggal meglepő módon megcsillagozhatjuk a leveleket.

Összességében a MetroMail fejlesztői szinte tökéletesen gyúrták egybe a GMail funkcionalitását a ModernUI/MetroUI kezelőfelülettel. IMAP felhasználóknak jelenleg ez a program nyújtja a legteljesebb, legjobban működő megoldást. Ha osztogatnánk plecsniket az alkalmazásoknak, akkor ez mindenképpen "WinMagazin által erősen ajánlott"-at kapna. 

Jelen sorok írásakor a Windows 8.1-es verzió még nem frissült a 3.0-ás verzióra, de várhatóan napokon belül ez is meg fog történni. (Illetve érdemes lesz figyelni a jövő hónapban publikus béta verzióba kerülő MaestroApp-ot is, ami szintén egy nagyon ütős levelező kliens lesz, de arról majd a megjelenéskor megemlékezünk mi is.)

(a képek, a szöveghez hasonlóan, a szerző saját alkotásai.)

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr346406939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dester 2014.06.30. 14:31:45

(Tudom, hogy mindenki tud keresni, de egy ilyen cikknél kedves (és számunkra kényelmes) gesztus lenne egy link az alkalmazás store oldalához. :) )

Ki fogom próbálni, régóta várok már egy ilyen alkalmazásra. Idegbajt kapok attól, hogy pl. a "Közösségi" címke nonstop csipog, mert jönnek a Facebookról az emailek minden egyes beírás után. (Tudom, szabályozható, meg Stop notifications, de hasznos lenne.)

waces · http://blog.waces.hu 2014.06.30. 14:41:59

@Dester: hm. vazlatban meg volt store link a vegen. bocs, elofordul neha, hogy eltunedeznek dolgok.

www.windowsphone.com/en-us/store/app/metromail/e2505360-4142-4d85-8ab7-b77d6ea728a0

Dester 2014.07.01. 12:02:15

@waces: Annyi baj legyen, megesett már velem is. :) Köszi.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása