WinMagazin

Mindenkivel előfordult már, hogy volt egy website, egy link, egy doksi, amit meg akart nézni, de időhiány vagy egyéb okok miatt elfeledkezett róla. És ilyenkor jön a hosszabb rövidebb töprengés, hogy mi is volt az az URL? Hol is láttam? Persze lehet túrni ilyenkor az előzményeket, vagy minden „majd elolvasom valamikor” kategóriájú linket elküldözgetni magunknak e-mailben. Vagy a Windows Reading Listet (továbbiakban WRL) használni.

Mi is a Windows Reading List? Egy felhő alapú alkalmazás, amit egyrészt gyárilag megkapunk a kedvenc asztali operációs rendszerünkkel (és nagy valószínűséggel kapásból le is kaptuk a start menűből), illetve pár hete már a mobiltelefonunkon is elérhető. Ennek apropóján született ez a kis cikk, hogy bemutassam ezt a mostoha sorsú, de alapvetően borzasztóan hasznos kis alkalmazást.

reading.list.jpg

A koncepció nem újdonság. Rengeteg hasonló megoldás található a piacon, elég csak a Pocketre, a Readabilityre vagy az Instapaperre gondolni (sőt, a OneNote Send-to-OneNote funkciója is hasznos lehet bizonyos esetekben). Amiben a WRL másabb, egyszerűbb, hogy semmilyen regisztráció nem szükséges hozzá, az adott eszközre bejelentkezett LiveId alapján szinkronizálja a tartalmat. Vagyis ha ugyan azt az accountot használjuk a Windows Phone 8.1-et futtató telefonunkon, mint a Windows RT-s Surfaceünkön illetve a Windows 8/8.1-es asztali gépünkön, laptopunkon, akkor mindhárom WRL ugyan azt a tartalmat fogja mutatni. A kontent persze nem ömlesztve, átláthatatlanul kerül be, hanem általunk megadott kategóriákba rendezve. Ami biztosítja, hogy könnyen eligazodjunk közöttük. Illetve automatikusan beállítható, hogy mikor kerüljön törlésre egy WRL-be küldött link, így elkerülhető, hogy a végtelen mennyiségű, továbbra se feldolgozott link maga alá temessen bennünket. Amit mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy nem minden alkalmazásból tudunk a Reading Listbe küldeni tartalmat. Asztali operációs rendszer esetén csak a Metro/NewUI felületről működik a megosztás, desktop módban futó alkalmazásokból nem. Illetve telefonos alkalmazások esetén jópár program még nem támogatja a WRL-be történő megosztást. Ilyen például a Nextgen Reader RSS olvasó, melynek Windows 8/8.1-es, Metro verziójából már képesek vagyunk WRL-be küldeni, de a WP-s verzióból még nem (hamarosan erre is lesz lehetőségünk egyébiránt). Viszont ha a böngészőnket érintőképernyőre optimalizált módon futtatjuk, akkor működik a WRL integráció. Ezen kis negatívum után Lássuk a program használatát.

wp.home.jpg

Nézzük először az újdonságot, a WP8.1-es verziót. A program ingyenesen letölthető innen. Telepítés után nincs is más teendőnk, mint beállítani, hogy hány nap múlva törlődjön a tartalom a listáról. Ez lehet 10, 30 vagy 60. Persze ezt nem szükséges kivárnunk, olvasás után rögtön törölhetjük is a cikket. Amennyiben véletlenül töröltük volna, a Recently deleted alatt megtaláljuk őket és van lehetőségünk a visszaállításra is. Most már csak tartalommal kell feltölteni a WRL-t. Mivel felhő alapú alkalmazásról beszélünk, így értelemszerűen teljesen mindegy, hogy az asztali vagy a mobilos kliensbe küldjük a tartalmat az meg fog jelenni a másikon is. Hisz pont ez a lényege, hogy helytől és eszköztől függetlenül ott lesz a link, függetlenül attól, hogy melyik klienst indítjuk el. Ha utazás közben egy rss feedben látunk egy cikket, akkor csak küldjük be a listára és később kényelmesen olvashatjuk a laptopunkon. Vagy fordítva és a napközben talált érdekes olvasmányt hazafele utazva elolvashatjuk a telefonunkon. A program ezen felül lehetőséget kínál arra is, hogy az arra érdemes cikkeket, linkeket megosszuk kedvenc közösségi portálunkon, elküldjük e-mailben vagy akár OneNote jegyzetet készítsünk belőle. Szerencsére egyre több telefonos alkalmazás támogatja a WRL-t, például akár OneNote jegyzetet vagy IMDB linket is küldhetünk a Reading Listbe.

A program főképernyője egy cikket emel ki képekkel együtt a Home képernyőn, majd jobbra gördítve látjuk napi bontásban a bekerült tartalmat. Tovább görgetve jobbra pedig a kategórialistához jutunk, ahol kategóriákra bontva látjuk az elolvasásra váró cikkeket, weboldalakat. A kategóriákat ki is tűzhetjük a főképernyőre, így egy kattintásnyi távolságra kerül az összes, adott kategóriába besorolt elem. Ezeket a kategóriákat saját igényeink szerint hozhatjuk létre illetve törölhetjük.

Az asztali operációs rendszeren futó verzió funkcionalitás terén semmiben nem tér el a mobilos verziótól. A későbbi feldolgozásra szánt tartalmat a képernyő jobb felső sarkába tolt egérrel előcsalogatott Charm bar Share/Megosztás funkciójával küldhetjük a WRL-be. A Metros elületű alkalmazás ugyan azokat a szolgáltatásokat biztosítja számunkra. A cikk elején már említettem, hogy csak a NewUI alkalmazások tartalmát küldhetjük a listára. De ez nem csak website lehet, hanem majdnem minden. Akár egy ebay link, egy wikipedia cikk vagy egy rss cikk is. Illetve természetesen kereshetünk is a mentett cikkek között, ami főleg akkor jön jól ha már rengeteg eleművé hízik a WRL-ünk. 

Mint látjuk a Windows Reading List nagyon meg tudja könnyíteni az egyszerű tartalomfogyasztó ember életét. Az egyetlen hátulütője, hogy nem biztosít lehetőséget offline olvasásra, de valljuk meg őszintén ritka az az eset, amikor semmiféle hálózati lefedettség nem áll rendelkezésünkre. Persze nem kizárt, hogy egy következő verzióba ez a plusz szolgáltatás is belekerül, bár én személy szerint egy böngészőbe integrált send-to-reading-list funkciónak jobban örülnék.

wp.share.to.wrl.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr666124657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamTwo 2014.05.07. 08:18:22

Magyar nyelvű rendszerekben úgy hívják az alkalmazást, hogy "Könyvjelző".

KunEmber 2014.05.07. 16:06:57

Miért nincs hozzá online felület? Miért? Miért? Miért nincs összekapcsolva az online outlook-kal? Miért? Miért?
Miért kell megint félmunkát végezni?

KunEmber 2014.05.07. 16:10:15

Remek, még egy feketepont: "You can't get apps in this region. You can check the Windows Phone Store in your home region to see if the app is available there."

waces · http://blog.waces.hu 2014.05.07. 16:12:29

@KunEmber: az ms appok eloszor mindig us regioban jonnek ki. (vagy var az egyszeri europai/nem-usa ember par hetet, amig innen is elerheto, vagy a letoltes idejere regiot valt)

KunEmber 2014.05.07. 16:13:43

Ja, ezt tudom, csak, nah. Elsőre pont olyan ez, mint a WP8.1. Csábító, csak éppen félkész :)

Szilunet 2014.05.08. 15:33:48

@KunEmber: Megnyitod a telefonodon az áruházat és letöltöd onnan, mint könyvjelző. Nem kell várni semmit.

KunEmber 2014.05.08. 16:37:10

Nem sikerült megtalálnom úgy.

Szabolcs Horváth 2014.05.11. 12:04:57

Valamiért nekem nem indul el a Könyvjelző modern alkalmazás asztali gépen. A futó programok között megjelenik az oldalsávban, de egyébként visszalép a Start képernyőre. Töröltem és újratelepítettem, de akkor sem indul. Nem tudjátok, hogy mi lehet az oka?

KunEmber 2014.05.14. 21:13:40

@Szilunet: Köszönöm a sok segítséget, tényleg. Viszont: "Ez az alkalmazás nem telepíthető telefonja Windows Phone rendszerére."

ÁÁÁ, ez lesz a gond: "Könyvjelzőit akár telefonon, akár PC-n elérheti a minden Windows 8.1-es eszközön megtalálható Windows Könyvjelző alkalmazásban" Nekem a nyolcnulla van fent, nem telepítettem az újat.

Köszi akkor, majd kivárom. (Bár ha a mai frissítés jól sült el :) )

Szilunet 2014.05.15. 14:53:52

@KunEmber: Igen, ezt kellett volna először megbeszélnünk, hogy milyen rendszer van a telefonodon. :) A tegnapi frissítéssel még nem tudom konkrétan mi változott, de azt veszem észre, hogy kevésbé merül és picit mintha még simábban futnának a dolgok. Bár lehet, hogy ez utóbbi csak bebeszélés magamnak. :)

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása