WinMagazin

Milyen lézeres szoftvereket használtál már?

A kezdetek kezdetén, még a nyolcvanas években teljesen analóg tükörpad rendszerek használatával ment a műsorok kivitelezése, realtime kézi vezérléses módon. Aztán a kilencvenes évek végén már a magyarországi lézeresek nagy része használt DOS alapú digitális-analóg vezérlő rendszereket. Ahogy a Windows fejlődött, és megjelent a Linux is, és mindenféle kódnyelveken elkezdték írni a lézer show vezérlő programokat, elindult az a korszak, amikor mindenki elkezdte fejleszteni a maga szoftverét.

laser3.jpg

A Lézerszínház (ami a Planetáriumban azóta már megszűnt) Linux alapú vezérlést használt, sokat küzdöttek a rendszer instabilitásával, gyakorlatilag egy évtizeden keresztül folyamatosan fejlesztették a saját szoftverüket. Más lézeresek töretlen lendülettel használták majd a kétezres évek közepéig is a DOS alapú ugyan kevesebbet tudó, de nagyságrendileg stabilabb régi rendszereket, mikor is eljött a pillanat, hogy betörtek az országba a külföldi, Windows 95-re, Windows 98-ra írt vezérlő szoftverek: a Phoenix, a Fiesta és a Mamba... A bátrabbak már akkor bele mertek fektetni a legprofesszionálisabb lézeres vezérlő szoftverbe, a Pangolinba, ami azóta is a lézervezérlő szoftverek királya, és folyamatosan fejlesztik mind a szoftver, mint a hardver részét.

pangolin.jpg

Mit tud ez a Pangolin?

Ez a Windows alatt futó Pangolin a lehető legjobb eszköz lézeres műsor készítésre. Optimalizálható a lézer rajzoló eszközök (scannerek) sebessége az ábrák minőségéhez, egyedi színkeverésre is alkalmas, time-codolható a téma, valamint a legfontosabb: a megírt műsor eltárolható. A műsor időzíthető a zene üteméhez, több csatorna kezelésével egyszerre akár több lézer vezérlése is megoldható: a grafikai témát és a lézerrel rajzolt térbeli effekteket, legyezőket, kúpokat a zene üteméhez és egymáshoz is igazíthatjuk, amivel szinte láthatóvá változtathatjuk a zenét. A leglátványosabb műsorokat ezzel a Windows operációs rendszer alatt futó szoftverrel készíthetjük. Különböző DMX csatornákat is csatlakoztathatunk (füstgépek, egyéb optikai elemek a show-hoz), multimédiás videó vezérléseket és számtalan egyéb külső eszköz vezérlését egy felületről kezelhetjük. Ez a precíz műsorkészítéshez elengedhetetlen.

pangolin1.jpg

Mennyi idő egy műsort elkészíteni?

Változó. Legrövidebb időtartamnak az egy hetet jelölném meg (kb. 5 perces műsorról beszélünk), de egy hosszabb, 15-20 perces műsort akár 3-4 ember egy hónapon keresztül is írhat. Első körben egyeztetünk egy forgatókönyvet, amiben a témákat tisztázzuk, és utána nekiállunk a kivitelezésnek. Van, aki a zenei montázst készíti el a témának megfelelően, van aki a 3D hatású grafikákat rajzolja és van aki az egész időzítését, a time-code-ot írja.

pangolin2.jpg

El lehet magyarázni, hogy milyen egy ilyen lézer show, vagy inkább érdemesebb megnézni?

Elmagyarázni egy komplett látványvilágot nem lehet... :) Olyan, mintha a tűzijátékot akarnám elmesélni: sosem fogja visszaadni az élményt, ha azt mondom, nagyokat durran és szikrázik és csodaszép. A lézer show-t néhány szóban talán úgy lehet elmesélni, hogy térhatású síkokat, falakat és mindenféle formákat jelenítünk meg a nézők feje fölött, a zene ütemére, plusz időnként grafikákkal, animációkkal fűszerezve, akár komplett téma köré építjük fel a show-t. Legtöbbször céges rendezvényeken, évadnyitó és záró bálokon, város- és falunapokon találkozhatunk ilyesmivel, vagy pedig Budapesten a Fényszínházban, egész elérhető áron.

Hol lehet megnézni egy ilyen lézer showt?

Legközelebb igen különleges helyszínen tart előadást a Fényszínház Budapesten, Jelenések címmel egy templomi lézer show-t fogunk bemutatni. Már elég régi vágyálmom, hogy a legszebb szakrális fény szimbólumot a lézert bevigyem templomba. Gyakorlatilag egy Ferenc pápára vártam, aki a külvilág felé egy kicsit megnyitotta az egyházat és ezt a modern technikát bevihetem.

laser1.jpg

Miről szól egy templomi lézer show, mi ez a Jelenések?

Gyakorlatilag egy XXI. századi Miatyánk feldolgozás, egy nagymama élettörténetén keresztül. Hangulatok, érzések, és legfőképp a szeretet erejéről szóló történet. A forgatókönyvet és a látványvilágot én írtam a szövegekkel együtt, és rendkívül sok segítségem volt még. Simon András nagyszerű lézergrafikákat adott a produkcióhoz (ő elismert egyházi rajzoló), Gera Zoltán és párja, Geráné Lanos Judit készítették a hangjátékot, és végül csatlakozott hozzánk St.Martin is, aki csodálatos zenéjével fogja megteremteni a hangulatot, mi pedig az ő zenéjét igyekszünk majd láthatóvá varázsolni a fény segítségével. Bízom benne, hogy a nézők vallási felekezettől függetlenül felemelő élményben fognak részesülni. Az előadás nyelvezete teljesen hétköznapi, emberközeli. Miskolcon volt a premier előadásunk, rendkívül nagy szeretettel fogadta a közönség, a visszajelzések alapján a 8 éves unokától a 78 éves nagymamáig mindenki talált a maga számára fontos üzenetet. Hiszem, hogy a fény jelenléte a templomban szimbolizálja mindazokat a dolgokat, melyekkel jobbá és szebbé tehetjük a magunk és mások életét.

laser2.jpg

Mikor lehet látni ezt a különleges előadást és hol?

A legközelebb Húsvét hétfőn, április 21-én 19:30-tól Budapesten, a Thököly út 58 szám alatt található Rózsafüzér Királynéja Plébániatemplomban, utána pedig június 7-n (Pünkösd) Hercegszántón, Európa legmagasabb Mária-szobránál.

További információk

www.fenyszinhaz.hu, info@fenyszinhaz.hu
http://fenyszinhaz.hu/jelenesek-laser-show/

Online jegyvásárlás:

http://www.jegy.hu/program/fenyszinhaz-jelenesek-xxi-szazadi-templomi-lezerfeny-koncert-50320

Jegy házhozszállítás:

Vörös Gábor 06 30 940 6692

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/1507731369452536/

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr615988325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása