WinMagazin

Minden egyes jelentős fejlesztési lépcső esetén fellángol a népharag, hogy bizonyos eszközökre mi és mikor fog megjelenni. Így volt ez a GDR3 frissítés esetén is, és így van ez most is, a Windows Phone 8.1 bejelentésekor. Mert az szép és jó, hogy lassan minden érdeklődő már fejből fújja az új „feature”-kat, de a világ ezen oldalán ez nem úgy néz ki, hogy a bejelentés után rögtön el is érhető minden. Hogy miért van ez így az egy meglehetősen összetett kérdés, melyet nem fogok tudni 100%-ban megválaszolni, de kis segítséget tudunk nyújtani a türelmetlen kollégáknak.

A megoldás pedig nem más, mint a Microsoft Preview for developers programja. Egész pontosan és hivatalosan a Windows Phone Preview for Developers. Ez egy teljesen ingyenes és legális megoldás Tehát nem „törjük”, jailbreakeljük vagy rootoljuk a telefonunkat, mint más gyártóknál. És éppen ezért ez semmilyen szinten nem illegális és nem veszélyes eljárás. Azt mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy lehet (a hangsúly itt a feltételes módon van) olyan eset, amikor a fejlesztőkhöz kikerült verzió hibát okoz, de ennek az esélye a nullához közelít, mivel igen komoly tesztelés előzi meg a valódi kibocsátást, főleg, mivel a preview célközönsége a fejlesztői társadalom. A célja pedig nem más, mint, hogy a fejlesztőknek lehetőséget biztosítson a cég a hivatalos kiadás előtt arra, hogy az általuk készített alkalmazások kompatibilitását letesztelhessék, illetve adott esetben elkészítsék az új rendszert, új szolgáltatásokat támogató, frissített verziót, ami így már azonnal elérhetővé válik az adott program használói számára. Nem állhat elő az a kellemetlen helyzet, hogy már bőven az új operációs rendszert használják a felhasználók, de kedvenc alkalmazásuk nem fut még rajta. Illetve persze előfordulhat, de ez ilyen esetben az adott program fejlesztőjének lustaságának köszönhető és nem a Microsoftnak.

Tehát a program hivatalos megjelenés előtt lehetőséget biztosít mindenkinek, aki a Preview for developers program résztvevője, hogy kipróbálhassák az új termékeket. Itt az új termék minden, a Microsoft által kiadott frissítést és javítást jelenti. Ilyen volt a tavaly megjelent GDR3 fedőnevű frissítéscsomag, vagy a tegnap bejelentett Windows Phone 8.1 rendszerfrissítés.

Ki lehet részese a programnak és mibe fog ez kerülni neki? Bárki, aki rászán kb. 5 percet, hogy regisztráljon rá. Ráadásul egy fillérjébe se fog kerülni, mert a részvétel ingyenes.

4-3-2014 10-01-55 AM.jpg

Ez mind szép és jó, de biztos van valami hátulütője az egésznek, valami apró betűs rész, ugye? Természetesen van. Ezek pedig a következők. A Preview for developers programban csak a Microsoft által kiadott, az operációs rendszert érintő frissítések és javítások tölthetőek le. Vagyis a gyártóspecifikus (mint pl. a Nokia által a GDR3-ba fejlesztett saját megoldások, alkalmazások) vagy a szolgáltató által kiadott változtatások nem részei a programnak. Ezeket csak akkor fogjuk tudni letölteni, ha a gyártó vagy a szolgáltató azt jónak látja. Továbbá a részvétellel elkötelezzük magunkat egy egyirányú haladásra és nincs lehetőség „visszaállni” régebbi verzióra, ha valami miatt nem tetszene az új. Egy példán érzékeltetve, hogy ez mit jelent. Ha én, mint a Preview for developers program résztvevője, felrakom a Preview for developers alkalmazás segítségével a Windows Phone 8.1-et a jövő héten (ahelyett, hogy várnék még pár hetet, hónapot a mindenki által elérhető verzióig), akkor utána már nem lesz lehetőségem arra, hogy később visszaálljak Windows Phone 8-ra. Ezt azért célszerű szem előtt tartani, mielőtt az ember belevág a Preview for developers programba. Továbbá az OEM gyártók mondhatják azt (a tapasztalat alapján ezt nem teszik meg, de megtehetnék), hogy a pre-release előtti verziók által okozott esetleges hibákkal nem foglalkoznak. Ennyit a hátrányokról.

És itt még gyorsan eloszlatnék egy tévhitet. A Preview for developersben megkapott frissítések végleges termékek. Nem béták, nem tesztverziók. Ezek pontosan ugyan azok lesznek, mint amit hetekkel vagy hónapokkal később bárki letölthet, mint frissítés a telefonjára.

Nézzük mi a teendő, ha valaki nem akar mondjuk hónapokat várni arra, hogy élvezhesse a Windows Phone 8.1 nyújtotta előnyöket? Két féle lehetőségünk van, most az ingyenes megoldást fogom vázolni.

Először is szükségünk lesz egy ingyenes „Developer with App Studio” előfizetésre, amit a következő linken tudunk készíteni magunknak: http://appstudio.windowsphone.com/. Itt a Start new project után be kell jelentkeznünk azzal a LiveID-val, amit a telefonunkon is használunk, majd a szokásos license-feltétel elfogadása után bátran kattintsunk a Register gombra. Ezután a következő linkről le tudjuk tölteni a szükséges alkalmazást a telefonunkra: http://www.windowsphone.com/hu-hu/store/app/preview-for-developers/178ac8a1-6519-4a0b-960c-038393741e96

4-3-2014 9-56-01 AM.jpg

Ha nem kívánunk alkalmazásfejlesztőként regisztrálni, akkor a másik, szintén ingyenes megoldás a fejlesztői-unlock. Ami szintén legális megoldás, bár az unlock szó lassan összeforrt az illegális rootolásokkal. Ebben az esetben a teendő a következő. Ehhez először is szükségünk lesz egy Windows Phone SDK-ra, ami innen tölthető: http://dev.windowsphone.com/en-us/downloadsdk. (közvetlen link). A telepítés után kössük össze a telefonunkat egy USB kábellel a gépünkkel és bizonyosodjunk meg róla, hogy nincs-e lejelszavazva (ha igen, akkor oldjuk fel a jelszót/pint) és ellenőrizzük, hogy a telefon órája jól jár-e. Ezután nincs más dolgunk, mint elindítani a Windows Phone Developer Registration nevű kis alkalmazást és a képernyőn a Register gombra kattintani. a következő képernyőn lépjünk be a telefonon is használt Windows LiveID-nkal és készen is vagyunk. Ez a lépés visszafordítható, tehát bármikor de-regisztrálhatjuk a telefonunkat, de ebben az esetben a fejlesztett alkalmazásaink, melyekre a Preview for developers license vonatkozik nem fognak tovább futni. (Ez elsősorban a fejlesztőket érinti és nem azokat, akik csak a frissítéseket akarják megkapni)

4-3-2014 10-11-50 AM.jpg

Ezután elindíthatjuk a készülékünkre telepített kis alkalmazást (a link ismét). Itt kattintsuk be az „Enable Preview for Developers”-t és készen is vagyunk. Ezután a Settings/Beállítások menüpont alatt a szokásos módon keresve a frissítéseket már elérhetjük azokat a frissítéseket is, amik az adott pillanatban csak a Preview for developers program résztvevői számára érhetőek el.

wp_ss_20140403_0001_2.jpg

Mint látjuk ez nem egy túlzottan komplikált vagy bonyolult procedúra. Ráadásul teljesen ingyenes és legális, tehát aki érez magában kellő elhivatottságot és szereti az újdonságokat a lehető leghamarabb megkapni, az próbálja ki bátran, de a cikk elején szereplő esetleges „hátrányokat” természetesen ne feledje egy percre se.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr905891673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihálykó Péter 2014.04.03. 18:00:18

később erre ráfrissíthető más rendes verzió (mármint mondjuk a WP 8.2 rendes, nem dev verzió letölthető és telepíthető erre?)

waces · http://blog.waces.hu 2014.04.03. 18:03:54

@Mihálykó Péter: igen. pl dev preves gdr3-ra siman felmegy a nem dev preves 8.1. ha van turelmed kivarni

tt22 2014.04.03. 19:09:45

Engem az érdekelne, hogy mi után hivatalosan is kiadták a 8.1-et, milyen változásokkal jár a dev preves account. Ha jól értem ez csak azt teszi lehetővé, hogy előbb fel telepítsük a rendszert, hogy a programok kompatibilitása stb. ellenőrizhető legyen. De a hivatalos megjelenés után a HTC/Nokia stb. által kiadott frissítések külön letölthetőek lesznek? Vagy újra telepíthető a 8.1 már nem dev preves verzióban? Tehát a megjelenés után 100%-ban az a rendszer lesz a telefonunkon amelyet amúgy is letölthetnénk ha türelmesen várunk?:D köszi a választ további szép estét.

waces · http://blog.waces.hu 2014.04.03. 19:53:50

@tt22: miutan kiadtak a veglegest,onnantol a kovetkezo,az opracios rendszert erinto frissitesig nincs elony a dev.previewet hasznaloknal. de a wp8.1-hez kiadott hotfixeket (majd) megint ok fogjak elobb elerni. ahogy irtam is,ez csak es kizarolag az ms altal kiadott javitasokat erinti. amit a gyartok adnak ki (htc,nokia,samsung,illetve a majdani uj jatekosok),azokat nem. tehat azokat nem lehet elobb letolteni igy (ertheto modon). de gond nelkul telepithetoek. tehat pl lehetett azt elkovetni,hogy eloszor dev.prev-el felkerult egy lumiara a gdr3,majd miutan a nokia kihozta a black frissitest,akkor az telepult ra. ez mar a previewtol fuggetlenul. igen a ket rendszer teljesen ua lesz. elozo peldanal maradva. a dp-s gdr3 utan par hettel telepitheto volt 2 patch is. a nem devpreves ezt a 2 javitast mar gyarilag tartalmazta (mivel kesobb jelent meg). de a vegeredmeny ket teljesen azonos rendszer lett

HeNike01 2014.04.03. 20:19:17

A fenti verzió telepítése után ugyanúgy megmaradnak a telepített applikációim (és annak beállításai) mint egy sima frissítésnél?
Vagy telepíthetem mindet újra?

waces · http://blog.waces.hu 2014.04.03. 20:51:43

@HeNike01: minden megmarad,ugyan ugy,mint egy sima frissitesnel (hisz tulajdonkeppen ez is az). semmit nem kell ujratelepiteni

Mihálykó Péter 2014.04.03. 21:04:14

@waces: és tőlem még egy utolsó kérdés: amíg a devprev. verziót használom (8.1-ből mondjuk) és még nem kaptam meg a gyártóra/készülékre/szolgáltatóra optimalizáltat, addig is elérem, telepíthetem a speciális alkalmazásokat, amik a gyártótól/készüléktől/szolgáltatótól függnek (pl Nokiára Nokia Camera, Mixradio, Storyteller)?

gh14 2014.04.05. 08:20:40

Akkor összefoglalom, hogy jól értem-e. Most (vagy amikor elérhető) felrakom a 8.1-et a fenti módszerekkel, és utána, amikor jönnek a gyártói frissítések, azok a szokásos módon megérkeznek, és települnek.

que le 2014.04.05. 14:11:31

Valahol hallottam, hogy attól még, hogy nem illegális, a garancia elvész ilyenkor.. Ez igaz?

Egyébként köszi a cikket! Már régóta várok egy ilyen összefoglalóra :)

waces · http://blog.waces.hu 2014.04.05. 15:00:28

@que le: elmeletileg mondhatja a szolgaltato vagy gyarto (oem esetben),hogy a preview for developers programban telepitett frissitesek okozta problemak kivul esnek a garancia hatokoren. de pfd altal telepites okozta hibarol nem igen hallani (ez nem olyan,mint a rootolas vagy jailbreakeles. itt nem lehet felteglasitani (brick) az eszkozt,vagyis nem lesz olyan,hogy nem sikerul es szervizbe kell vinni).

Dede János 2014.04.08. 17:19:05

Miért ír frissítést a Preview for Developers amikor a legfrissebb van rajta a Black szoftver?

waces · http://blog.waces.hu 2014.04.08. 18:01:01

@Dede János: black utani hotfix. ha jol remlik .155 a verzioszama. de a frissites mutatja a kb szamot (kbxxxxxx formaban) es az alapjan megkeresheto a change log (ha van. ehhez spec nem lesz)

Dede János 2014.04.08. 18:24:02

De nem megy 0% felé Miért?

waces · http://blog.waces.hu 2014.04.08. 18:53:12

@Dede János: ez most lehet szerveroldali hiba is, mert most a sima windows update is akadozik (ez patch tuesdayokon elo-elo szokott fordulni). celszeru kesobb is megprobalni (vagy osszefugg vele vagy nem)

Dede János 2014.04.08. 19:25:29

Többször is próbáltam már 1-2 nap

que le 2014.04.14. 13:29:07

Már lehet frissíteni 8.1-re! ;)

RTB 2014.04.16. 22:29:13

jaj de lassan ér ide 8.1. már nem uis tudom, mennyiszer kellett újraindítani.

Zsolty81 (törölt) 2014.04.17. 20:07:31

Windows 7 alatt nem lehet telepíteni az SDK-t...

waces · http://blog.waces.hu 2014.04.21. 14:24:09

@Zsolty81: igy van. a 8-as sdk windows 8-at igenyel. ezert van ket modszer a cikkben

endeavour 2014.04.29. 15:02:04

Nekem technikai kérdésem lenne. Feltettem a rendszert (920), de nem működik az internetem hálózaton keresztül. Wifi-vel minden rendben. Beállításoknál a SIM műveletekben is engedélyezve van, LTE sebességgel, de a hibaüzenet szerint vagy a kiszolgálót, vagy a DNS-kiszolgálóhiba történt. Tudtok esetleg megoldást?

waces · http://blog.waces.hu 2014.04.29. 15:04:37

@endeavour: milyen szolgaltatonal? szolgaltatoi ap-k rendben ki vannak toltve?

endeavour 2014.04.29. 15:08:39

@waces: T-mobile, nem tudom mit jelent, eddig nem volt vele probléma, igaz régiót átállítottam, hogy kipróbálhassam a Cortana-t, de utána hard resettel visszaállítottam magyarra

waces · http://blog.waces.hu 2014.04.29. 15:11:18

@endeavour: es mi az adatcsomaghoz tartozo ap beallitasod? (settings - access point - teelkom hu lte ? illetve settings - cellural + sim - sim settings - edit internet apn alatt mi van?)

endeavour 2014.04.29. 15:18:46

Az internetelérési pont teljesen üres, pedig hálózatnak be van állítva a T-mobile, és engedélyezve van az adatforgalom.

waces · http://blog.waces.hu 2014.04.29. 15:26:39

@endeavour: akkor meg is van a hiba oka. settings - cellural+sim - sim settings - edit internet apn:
apn: internet
minden mas maradjon uresen.
save

endeavour 2014.04.29. 15:30:21

Nagyon köszönöm a gyors segítséget! Működik!!

ÁdámNagy 2014.05.03. 21:57:03

Feltelepítettem a 8.1-et. Nagyon jól működik minden, csak egy dolog érdekelne, hogy az animált zárolási képernyőt hogyan érhetjük el ?!

waces · http://blog.waces.hu 2014.05.04. 06:44:52

@ÁdámNagy: jelenleg meg sehogy. hamarosan elerheto lesz az a kis alkalmazas,ami ezt lehetove teszi majd

gabecc 2014.05.17. 12:14:30

Sziasztok. az lenne a kérdésem , hogy frissítettem 8.1 re de az áruházban a játékok alkalmazást nem tudom frissíteni pedig kijelzi csempén is folyton, hogy lehetne de mikor rámegyek akkor azt írja ki, hogy ez az alkalmazás nem szerepel az áruházban. esetleg valaki valami megoldás? L820

Tagyi Cintia 2014.07.15. 19:25:45

sziasztok nem vettem észre semmit.... viszont a telefonom állandóan tölti a frissítést amivel ugye meríti az aksim hogy tudnám ezt kiiktatni ? Próbáltam hogy letörlöm a telefonról az alkalmazást de semmi ...
ötlet?

waces · http://blog.waces.hu 2014.07.15. 19:32:10

@Tagyi Cintia: az alkalmazas maga nem tolt le semmit,csupan lehetoseget biztosit arra,hogy a szokasos settings/phone updaten keresztul letoltsd a frissitest,ugyan ugy,mint ahogy majd a veglegest is le fogjak tudni tolteni a preview for developers programban nem resztvevo felhasznalok. mit ertesz azon,hogy folyamatosan tolt le? ha beleptel a programba es letoltod a pfd-s wp8.1-et az osszesen 3 frissites letolteset fogja jelenteni.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása