WinMagazin

Az új év első izgalmas híre, hogy a Windows 8 ha lassan is, de kezd megkapaszkodni. A net applications adatai szerint a Windows 8 és 8.1 együttesen 10,15 százalékot hasítanak ki a piacból, vagyis egy hangyányival többet, mint a Linux és a MacOS együtt. A Windows XP szép lassan kezd kimenni a divatból. A hangsúly a lassún van, ám ne feledjük: idén áprilistól ez a folyamat a céges felhasználók között mindenképpen felgyorsul a kiterjesztett támogatás megszűnésével, és ugyanezen okból az otthoni felhasználóknak is érdemes lesz váltani.

Windows-8-Marketshare.pngA verseny jelenlegi nyertese a Windows 7, amely pár tized százalék híján ötven százalékos részesedéssel bír, ami egyébként egyáltalán nem véletlen. Az XP felhasználók többnyire Windows 7-re váltanak egyelőre, aminek okairól már valószínűleg a kelleténél többször is volt szó. Pikáns apróság, hogy ugyanakkor a Steam felhasználói között a Windows 8-cal rendelkezők száma már majdnem húsz százalék, aminek végképp igen egyszerű okai vannak: elég általános tapasztalat, hogy Windows 8 alatt nagyobb teljesítmény csiholható ki a játékokból is. Ennek az a pikantériája, hogy Valve egyik feje, a Microsoftnál korábban 13 évig dolgozó Gabe Newell éppen a Windows 8 bevezetése miatt találta ki, hogy a Linuxra fognak koncentrálni. Ehhez képest a linuxos Steam felhasználók száma nem nőtt érdemben, ellenben az összes felhasználóhoz képest dupla annyi Steam felhasználó pártolt át a cég által szívből utált rendszerre. Vicces harc kerekedhet még ki ebből, bár akik járatosak ebben a műfajban, azok talán emlékeznek Gabe Newell PlayStationnel kapcsolatos 180 fokos fordulatára: 2007-ben még mindenkit lebeszélt arról, hogy PS3-ra fejlesszen, 2010-ben pedig már agyondícsérte, és személyesen jelentette be rá a Portal 2-t.

Ha már itt tartunk, érdemes megemlíteni azt is, hogy az egy évvel ezelőtti 35 ezerről 142 ezerre, vagyis több, mint a négyszeresére emelkedett a windows áruházas alkalmazások száma.

Forrás és illusztrációk: Microsoft-News és Steam.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr615720678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.01.02. 14:44:43

Hihetetlen, hogy a Microsoft és/vagy a média milyen módon próbálja az embereket átverni. Naponta kérdezik ügyfelek, hogy akkor most mi legyen, hogy az XP támogatása megszűnik?
Erre meg szoktam kérdezni, hányszor hívta a Microsoft terméktámogatást eddig életében??? ...
SEMMI nem fog történni, ugyanúgy lehet használni az XP-t mint eddig.
A Windows 8, pedig papíron érheti el a 10%-ot ugyanis az új laptopokon már az van sajnos, de jelentős azon ügyfelek szám akik pár nap után hozzák a géőüket, hogy tegyünk rá Win 7-et.
Megértem őket, a 8-hoz hasonló melléfogás volt a Vista és a Millenium annak idején...

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 14:49:57

@laptop szerviz:

"SEMMI nem fog történni, ugyanúgy lehet használni az XP-t mint eddig. "
És milyen biztonságos lesz. :)

"A Windows 8, pedig papíron érheti el a 10%-ot"
Ha nem tűnt volna fel, ezek mért értékek, nem eladási adatokon alapulnak. :)

Most már csak arra kell valami hasonlóan "frappáns" okot kitalálni, miért ilyen népszerű a Steam felhasználói között a Windows 8, vagyis pont azoknál, akiknél a teljesítmény és a stabilitás a legfontosabb.

2014.01.02. 15:00:19

@pushalias:
pont annyira mint eddig is, nem szeretnék műkedvelőkkel vitatkozni a frissítések szükségtelenségéről

pedig nem tűnt fel, hogy mért értékek:
"This report contains preview data that has NOT been reviewed by Quality Assurance."
az viszont igen, hogy megbízhatatlan a forrás

2014.01.02. 15:01:03

bocsánat, most látom, hgy te írtad a cikket, így már megértem, hogy próbálod védeni a mundér becsületét :)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 15:10:00

@laptop szerviz:

Nem kicsit szórakoztató, amikor egy féltudású laptopszervizes "szakember" látatlanban műkedvelőnek titulál.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 15:20:14

@pushalias:

Tegyük hozzá, ha hardverhibáról lenne szó, nem állnék neki veled szemben okoskodni.

longlong 2014.01.02. 15:21:02

@laptop szerviz: Azt is megkérdezed, hogy a service packek fent vannak-e? Mert az MS esetében a támogatás inkább ezt jelenti, mintsem, hogy van telefonos ügyfélszolgálatuk.

WinXP kódjához már nem fog az MS hozzányúlni, azaz ha van benne sérülékenység akkor az úgy is marad. És a fejemet rá, hogy van fel nem fedezett sérülékenység, vagy felfedezett, de nem nyilvánosságra hozott, ugyanis nagyon sok ember érdeke, hogy azok úgy is maradjanak. Majd megnézheted ügyfeleid haját idővel, amikor a mindenféle kéretlen és rejtett program alatt csak roskadozik majd a CPU.

umleitung 2014.01.02. 15:26:27

A Win XP nyilván működni fog továbbra is csak nem lesz rá frissítés. És az otthoni felhasználók nagy részét ez sem fogja zavarni, de az üzleti felhasználókat már igen.
Amúgy meg nem olyan rossz a win8 szerintem. 8.1 még javított rajta sebességben is. Igaz meg kell szokni és tanulni.

2014.01.02. 15:30:51

@pushalias:

nem tudom miért mondasz ilyet, hogy féltudású.
Nekem ott a weblapom,ezáltal minden elérhetőségem, rólad azonkívül nem látok semmit, minthogy van egy blogod, ezért
gondollak műkedvelőnek, meg azért mert nem csak BGA chipeket szoktam sajátkezűleg cserélni, hanem pont ugyanannyira telepítek, javítok szoftveresen is és az elmúlt sok év tapasztalata beszél belőlem, meg az havi 50-100 közötti telepítés, akik, ha bajuk van hozzám fordulnak segítségért.
Kíváncsi lennék te eddig hány Windowst raktál fel és abból milen tapasztalatokat tudtál leszűrni a visszajelzések alapján.
Mindenesetre azt látom, hogy intelligens ember vagy, persze senkinek nem esik jól, ha nem az ő igazát erősíti valaki.

2014.01.02. 15:32:55

@umleitung:
erre megint csak azt tudom mondani, hogy a saját véleményem mellett is eddig kb 2 ügyfél volt akinek tetszett a 8, ellenben legalább 150-200 olyan aki szabadulni akart tőle...

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 15:42:54

@laptop szerviz:

"nem tudom miért mondasz ilyet, hogy féltudású"

Miután látatlanban műkedvelőnek tituláltál, nem tudom, mi a bajod. :)

Egyébként annak idején a saját szervizeseink sem javasolták a frissítések telepítését, bár annak leginkább az volt az oka, hogy 80% felett jöttek be warezolt XP-k, azoknek meg nem tett jót. :)

Teljesen természetes, ha az az ügyfél cserét kér. Megvannak ennek a nagyon szép pszichológiai gyökerei. Az egyik cégnél pl. radikálisan megnőtt a reklamációk száma, amikor mindössze feltelepítettem az SP3-at a kliensekre. Elképesztő panaszok futottak be, amiknek a többségének a rendszerhez köze nem volt, vagy pedig borzalmas lassulásra panaszkodtak.

Vezényeltem len XP-W7 cserét, pont ugyanez ment, holott ott aztán nem volt szemétundorító használhatatlan Kezdőképernyő, és a csodatevő Start menü is megvolt.

Ha ehhez hozzáteszem azt, ahogyan Magyarországon fogadták a Windows 8-at, ahogyan minden csapból ömlik a W8 fikázása, és legfőképpen az ún. szakemberek is mindenkit ezerrel beszélnek le róla, már meg is vagyunk. A kedves ügyfél szembetalálkozik az első szokatlan dologgal, és már rohan is cseréltetni. Önbeteljesítő jóslat ez, semmi más.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 15:50:41

@laptop szerviz:

Még erre viszatérve, mert most már van olyan kedvem, hogy ne hülyézzelek le, pedig megérdemelnéd. Az a bizonyos figyelmeztetés (szerintem azóta te is rájöttél) semmi egyebet nem jelent, mindössze annyit, hogy ezek friss adatok, és még nincsenek hitelesítve. Amint átállítod az időtartományt novemberre, a figyeleztetés (surprise! surprise!) eltűnik. A közzétevő megbízhatóságát emiatt leszólni nem kevés előítéletességről árulkodik ...

2014.01.02. 15:53:34

@pushalias:
ezzel csak annyiban vitatkoznék, hogy a Win7-ről soah nem kellett lebeszélni senkit és nem is jöttek a népek cseréltetni Xp-re...
egébként a laptop szervizem megalapítása előtt 10 évig rendszergazda voltam...

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 15:57:27

@laptop szerviz:

Win7-ről senkit nem beszéltek le a szervizesek és a rendszergazdák, meglepő módon kevesebben is reklamáltak miatta. Magyarországon (éppen a nagyon alacsony informatikai kultúra miatt) ha az IT-s szakemberek szava nagyon nagy súlyú, és persze tőlük indul a legtöbb hoax. Mondom, sima pszichológia az egész. Az én magánügyfeleimnek ha azt mondtam volna, hogy tegyék sütőbe a pécéjüket, mert attól jobb lesz, némi habozás után megteszik.

Lord Viktor 2014.01.02. 16:05:43

A Windows egy szoftver. Emberek programozták le, ergo hibás. A frissítések azért vannak, hogy ezeket a hibákat utólag javítsák. Minden szoftvernél így van, miért lenne a Windows kivétel?
És sajnos, op. rendszerről lévén szó, a hibák egy jó része igenis kihasználható biztonsági rés. Na most, ha egy hacker talál az XP-ben még bennmaradt biztonsági rést, akkor nem fogja kihasználni és az alapján betörni valahova, amíg meg nem szűnik a támogatás, hiszen utána azt a rést sohasem tömik be. Ezért nem biztonságos XP-t használni a támogatás lejártával, üzleti felhasználóknak semmiképp sem, de otthonin sem. Miért tenné ki valaki a gépét felesleges veszélynek?
Az XP egyébként is őskövület, a 7 manapság sokkal jobb.

2014.01.02. 16:06:39

@pushalias:
igen. azért nem beszéltük le az ügyfeleket, mert kifogástalanul jó volt, nem úgy mint a 8.

Nem szeretnék veled vitatkozni többet. :) Maradjunk annyiban, hogy mindenkinek igaza van. :)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 16:26:11

@laptop szerviz:

Azért érdekelnének azok a hibák. Én használtam, tehát tudom, mik a valódi hibái, a 8-asnak még volt előg sok, a 8.1-esben szerencsére sokat kijavítottak. Az nem hiba, hogy szaracsempe és és nincs csodatevő menü. Tehát ismétlem: hibákat kérek.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 16:28:37

@Lord Viktor:

Warez XP esetében magam is mindig azt javasoltam, hogy ne telepítsen frissítéseket, de az warez XP. :)

"Miért tenné ki valaki a gépét felesleges veszélynek?"

Ez megint az IT szalember felelőssége. Ha ő azt mondja a felhasználónak, hogy a biztonsági frissítések telepítése felesleges, akkor azt fogja hinni, hogy úgy is biztonságos a rendszere.

valaki23 2014.01.02. 16:35:32

@laptop szerviz: "nem szeretnék műkedvelőkkel vitatkozni a frissítések szükségtelenségéről, pedig nem tűnt fel, hogy mért értékek"

Szóval az ügyfeleidet lebeszéled a frissítések telepítéséről? Ha igen, akkor ne csodálkozz, hogy lebarmoznak.

khell 2014.01.02. 16:41:11

@pushalias: Teljesen egyetértek, őrületes hozzá nem értés jellemzi általában az ilyen sufniszervizek "szakértőit". Elég csak a patchelés feleslegességéről előadott marhaságokat venni. Hozzám elég sok ismerős gépe jön (pénzért szerencsére) amit a sufnicégek raktak össze lopott windows-al összeberhelve, aztán jönnek, hogy szar a windows. Csak a fejemet fogom amikor a sok marhaságot amikkel a fejüket tömték a "szakértők" próbálom rendbetenni és megmutatni, megcáfolni. Érdekes módon ezeknek az embereknek aztán semmi gondja nincs a w8.1-el, csak meg kellett mutatni nekik pár apróságot ami máshogy van, azóta vigan használják és boldogok, mert gyorsabb mint a w7.

Személy szerint a 8.0-t kihagytam, kiforratlannak éreztem, de a 8.1 már sokkal jobb, nem térnék vissza w7-re.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 16:58:24

@khell:

A Windows 8-ról én is azt mondom, hogy kényszerből jöttek ki vele, sok hibája volt, a 8.1 jobb sokkal. Azért kalandnak jó volt a 8, meg aztán a hibái végül is nem voltak végzetesek, tehát desktop használatra az is megfelelt.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.01.02. 17:14:40

@laptop szerviz: @longlong: A Microsoft ügyféltámogatási telefonos szolgáltatásáról egy régi tapasztalatom, hogy amikor meg akartam tőlük venni a QuickBasic 7.1-et, akkor meggyőződéssel állították, hogy ilyet ők nem is ismernek. Azóta nem keresem őket a problémáimmal.

A service packeckről én annyit tudok mondani, hogy az XP SP2-es verzióját használom. No SP3, mert másnál már láttam, hogy micsoda hihetetlen szemetet hagy maga után. Nem tudok semmi olyan esetről, hogy nálam kárt okoztak volna behatolók, persze ehhez hozzátartozik egy kézben tartott tűzfal, és az évente egy-két nagytakarítás. Nem újratelepítés, az a műkedvelők szokása, hanem nagytakarítás, egy vagy két napos alapos rendrakás. Működik.

Ha a Microsoftot érdekelné bármennyire is a vevő véleménye, akkor nagyon éghetne a pofája azért, mert már a harmadik forradalmian új operációs rendszert akarja ránk erőltetni, jelentős erőszakkal, és a tíz évvel ezelőtti rendszerből még mindig majdnem háromszor annyi üzemel, mint amennyit a második és harmadik új rendszerről együttvéve ki tudnak mutatni.

Ha nem tették volna nagyon szándékosnak sejthetően inkompatibilissé a Win7-et, ami miatt a rá fejlesztett programok egy része nem hajlandó XP alatt működni – holott képességbeli akadálya nem lenne –, akkor a Win7 sem lenne ennyire magasan.

@pushalias: "Az nem hiba, hogy szaracsempe és és nincs csodatevő menü. Tehát ismétlem: hibákat kérek."

Már máskor is próbálkoztam a kérdéssel, érdemleges eredmény nélkül. Tehát ismétlem: előnyöket kérek.

@khell: "csak meg kellett mutatni nekik pár apróságot ami máshogy van, azóta vigan használják és boldogok, mert gyorsabb mint a w7."

A régi vicc szerint Pistike azért fogja meg a lepkét, hogy boldoggá tegye. Merthogy milyen boldog lesz, amikor elengedi. Az boldogságnak kicsit kevésnek tűnik, hogy a Win7-nél gyorsabb. Ha nem váltottak volna Win7-re, akkor is gyorsabb lenne? A gyorsaság bizonyítékaként egyébként sokszor láttam azt említeni, hogy gyorsabban indul el a rendszer. Igen, ez igaz, csakhogy utána még öt percig izzítja a winchestert, és ez kissé kényelmetlenné teszi egy Photoshop vagy egy Firefox (basszus!) indítását. Nem öröm, amikor egy program indulása közben ráérek brunzolni egy kényelmeset. Igaz, hogy ezzel a Windows a vese egészséges működtetésére is kedvező hatással van, ezt fel kellene venni a honlapjukra.

A felhasználó egyébként mindennel boldoggá tehető, ha sikerül valami újat megismertetni vele ebből a káoszból. A felhasználó az Office tetves szalagjával is boldog, ha sosem használta előtte a menüs verziókat. Azt hiszi, hogy amikor némi kutatással sikerül rátalálnia a táblázat rendezésére vagy az irányított beillesztésre, akkor már egész ügyesen kezeli a programot. Nem tudja, hogy a kezdeti elképzelés szerint ehhez nem lenne szükség ügyességre.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.01.02. 17:20:33

@pushalias: "A Windows 8-ról én is azt mondom, hogy kényszerből jöttek ki vele,"

Egyetértek. Ma a fejlesztőcégek mániája, hogy sűrű időközönként elő kell állni egy új verzióval, különben a piac még azt találná hinni róluk, hogy megszűntek, netán abbahagyták a program fejlesztését. Sajnos a piac már nem emlékszik arra az időre, amikor egy programot nem kellett folyamatosan fejleszteni, mert amit végül kiadtak, az jó volt. Ha egy programhoz öt évig nem nyúlnak, az azt is jelentheti, hogy a program minden fontosat tudott, és jól csinálta. Nem, a gyártó kétségbeesetten próbálja elhitetni a könnyedén hülyére vehető fogyasztóval, hogy az új verzióban olyan csodákat láthat, amelyek nélkül eddig csak tengette az életét. Az, hogy ma a termék hirdetéseiben is zavar nélkül ki merik jelenteni, hogy ez a verzió már nem tartalmazza azokat a hibákat, amik az előzőben voltak, gyászjelentése a szoftverfejlesztésnek.

nemecsek ernő áruló 2014.01.02. 17:33:48

@laptop szerviz: "hányszor hívta a Microsoft terméktámogatást eddig életében???"

Ez most komoly? Ku*vagyorsan állj le a tanácsadással, mint szakmai profil, ha ilyeneket mondasz a szerencsétlen hozzá nem értőknek, mert ez nagyon gáz! Remélhetőleg ezek a szerencsétlenek egy soha többé foltozásra nem kerülő 0day exploit miatt minden jelszavukat és banki adatukat kiszolgáltatják egy jószívű hackernek dél szudánból a te idióta tanácsaid miatt.

nemecsek ernő áruló 2014.01.02. 17:46:17

@pushalias: Én például 8.1-ről most hétvégén downgrade-eltem Win7-re. Nagyon sok probléma volt vele, számomra fontos szoftverek (steames játékok) nem futottak (például a GTA IV, egy hónapon át leveleztem a SecuROM-mal, ők se tudtak megoldást találni, a Rockstar se tudott segíteni).

Egyébként meg tele van bugokkal, konkrétan egy béta állapotú szoftver még mindig.

A csempés rendszer egy átláthatatlan sz*r, desktopra nem való.

Alkalmasint úgy dönt a rendszer, hogy a gép nem kapcsol ki. Rányomok, hogy sleep, shutdown, akármi, lemegy sötét képernyőre, és se kép, se hang, power gomb hosszas nyomásával leáll, egyébként nem reagál semmire, a ventillátor pörög, kerestem az energy-reportban, mi okozhatja, írta ott, hogy lehet inkompatibilis (hivatalos) driver, de elvileg nem akadályozza meg semmi a leállást, kösz szépen

Kisebb hibák, mint HDMI kábel csere után a háttér eltűnik, és nem jön vissza, néha a netkapcsolat befagy, és semmilyen forgalmazás nem megy teljes rebootig, sorolhatnám.

De asszem a kaput az tette, be, hogy múlt héten jött egy Intel driver a windows update-en, ami konkrétan lenullázta a grafikus teljesítményt.

Szeritem egyelőre Windows 8.1-et csak a mazochisták használnak, nagyjából hasonló tömeg-pszihózist látok mögötte, mint a megveszekedett linuxot desktop rendszerként használókban, én nekem egy ideig nem kell, az tuti.

Gabe Newell meg a SteamBox-szal akkorát fog zakózni, mint egy ház, nem nagyon skierült eddig olyan infot beszereznem, ami miatt érdemes lenne SteamBox-ot vásárolni.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 17:46:58

spike179 hozzászólása ment a levesbe. Ezt a hangnemet másutt tessék felvezetni!

@Androsz:

A kolléga úr konkrétan hibákra célzott, tehát először maradjunk azoknál a hibáknál. Ha meg neked a teljesítmény javulása nem elegendő, az a te bajod. Az általad említett 5 prces indulás utáni sikamika nálam nincs sehol, az SSD-s eszközöknél meg eddig max 2-3 másodperces boot utáni instant használhatóságot tapasztaltam, szóval tényleg nem tudom, miről beszélsz.

Hogy egy kicsit a tényekkel is foglalkozzunk.

A QuickBasic utolsó HIVATALOS stable verziója a 4.5-ös volt még anno 1988-ban (support.microsoft.com/kb/39730), tehát egyáltalán nem csoda, ha nem tudtak róla a MS supportnál. A QuickBasicnek a QBasic volt az utódja, de annak valami 1.1-es volt az utolsó hivatalos verziója, és a Win2000-ből már kimaradt.

7.1-es verziója csak a Microsoft Basic Professional Development Systemnek volt (support.microsoft.com/kb/45167), ami nem a Quick Basic, hanem a Microsoft Basic Compiler "utódja" volt, és 1990-ben annak is leállt a fejlesztése.

Arról pedig nem a Microsoft tehet, ha valaki képtelen használni egy szoftvert, márpedig ha valai az irányított beillesztést képtelen megtalálni, az igencsak tehetségtelen.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 17:50:38

@nemecsek ernő áruló:

A szaracsempe nyilván nem hiba, te képtelen vagy használni, az a te bajod, az összes többi pedig ötven mézterről hátszélben is vagy hardver vagy driver probléma.

spike179 2014.01.02. 17:53:39

Ha bocsanat, hogy kiakadtam egy analfabeta szakin!
Roviden osszfeglalom.

@laptop szerviz

Ha lejar a winxp tamogatasa, akkor nem lesz ra tobb sebezhetosegi frissites.
Ergo: bankolas, emailezes, jelszavak...
Ezek mind felejtheto dolgok lesznek a jovoben. Az 0day sebezhetosegeket ugy fogjak kihasznalni a bunozok, hogy orom lesz nezni.

Remelem csak vicceltel, hogy ez a szakmad.

2014.01.02. 17:54:09

akkor csak egy kérdésem lenne minden frissítésguruhoz:

Honnan tudjátok, hogy mi történne ha frissítés nélkül használnátok a gépeteket?
Sehonnan mert be vagytok tojva és mindig megy fel minden. :)

Én még egy ügyféltől és/vagy ismerőstől sem találkoztam panasszal mint ahogy a saját 5 gépem is éjjel nappal lóg a neten frissítés nélkül.
Ellenben számtalan olyan ügyfél jött már akinek frissítés után visszaállíthatatlanul összedőlt a rendszere, vagy lebukott a tört Windowsa. Szerintetek hány % a jogtiszta szofvter ma Mo-n??? Tudom, ti ezt is tudjátok, az a néhány ezer gép ami nálunk megfordul évente biztos nem reprezentatív minta.

Ez volt az első és utolsó, hogy magyar fórumon hozzászólok bármihez, mert itt nagy sok nagyon okos ember van.
Azért kiváncsi lennék egy-egy önéletrajzra.

nemecsek ernő áruló 2014.01.02. 17:55:19

@pushalias: Win7-en egyik sem jelentkezik, a driverek pedig kizárólag a gyártó hivatalos oldaláról és a windows update-ről származnak, diagnosztika nem mutat semmit, és maga a hw sem egy dzsunka fujitsu. Egyébként a csempe akkor sem lesz jó, ha erőlteted, szerintem nem való desktopra, és ezt mások is így gondolják, lassan a MS is puhul az ügyben, mert legalább bekapcsolható opcióként visszaállítják:
techland.time.com/2013/12/10/the-return-of-the-windows-start-menu-good-for-us-good-for-microsoft/

Ugye én még emlékszem a sohatöbbéstartmenüfujj megnyilvánulásokra MS részéről.

2014.01.02. 17:55:19

@nemecsek ernő áruló:

majd ha neked is lesz egy saját szervized, ott azt csinálsz amit akarsz, azért köszönöm a tanácsodat!

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 17:55:30

@Androsz:

Jelen esetben a fejlesztés kényszer volt, mert a Microsoft vezetése csak hatalmas késéssel jött rá, hogy hiba volt éritőképernyőn a 90-es évek óta a desktop felületet erőltetni. Ha a Vista megjelenése után azonnal nekiesnek, akkor most nem volna miről beszélnünk. Ebből eleve az jött ki, hogy az RTM verzióig több koncepcióváltozáson is átesett a Windows 8 (érdemes megnézni, hogyan változtak a Preview verziók!), másrészt foggal-körömmel ragaszkodtak a határidőhöz. Emiatt itt-ott kiforratlan lett, és sajna bugok is maradtak benne. Összességében nem volt nagyobb baj vele, lehetett használni, de időnként megkeserítette a user életét.

nemecsek ernő áruló 2014.01.02. 17:58:10

@laptop szerviz: "lebukott a tört Windowsa"
Gratulálok hozzá, erre a tanács az, hogy ne használjon tört windowst, vagy tanulja meg rendesen feltörni! ;)

"Honnan tudjátok, hogy mi történne ha frissítés nélkül használnátok a gépeteket?"
Egy basic WindowsXP minden frissítés nélkül úgy, ahogy 2001-ben kijött internet kapcsolatra kötve nagyjából 10 másodperc alatt válik zombivá. A te tanácsaid az ilyen malware hálózatok keltetőgépei, amihez gratulálni tudok! ;)

2014.01.02. 18:03:30

egy példát tudtál mondani ami igaz.
csak ha fenn van az sp3 már nem igaz, ha van előtte egy router már nem igaz, stb... nyilván senki nem használ sp nélkül xp-t mert az tényleg pár perc alatt összeborul.
mondj egy konkrét példát xp sp3 vagy win7-el amikor frissítés hiánya miatt történt bármi, nyilvám ilyet nem tudsz csak hallottad a haverod ismerősétől :)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 18:07:49

@laptop szerviz:

Értem én, hogy te mint szervizes ellenérdekelt vagy abban, hogy az ügyfél fizessen is azért amit használ, hiszen nem kis részben a warezolt Windows-okból élsz (több gép és több probléma, mintha csak jogtiszta lenne), de ne csinálj már úgy, mintha az lenne a természetes!

És inkább ne kezdjünk el arról beszélni, hány olyan pécé bukott meg nálunk vírusellenőrzésen, amelynek a gazdája teljesen elégedett volt, azon aztán tuti nem volt vírus, estébé.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 18:11:27

@laptop szerviz:

„csak ha fenn van az sp3 már nem igaz”

Sok ügyfelednek elég kis eséllyel lesz fent, hiszen lebeszélted a frissítésekről.

„ha van előtte egy router már nem igaz”

Már ha az ügyfél bekapcsolja rajta azt a primitív tűzfalat, amivel ezek a filléres routerek érkeznek...

crey7 2014.01.02. 18:27:20

@laptop szerviz:

"Ellenben számtalan olyan ügyfél jött már akinek frissítés után visszaállíthatatlanul összedőlt a rendszere, vagy lebukott a tört Windowsa. Szerintetek hány % a jogtiszta szofvter ma Mo-n???"

Ez egy elég szomorú dolog, főleg hogy az ilyen felhasználónak bőven megfelelne egy Home Basic vagy Home Premium. De nem, ők inkább havernak vesznek két üveg whiskeyt (tízezer), hogy haxoljon rá Íkszpét, ahelyett, hogy a tízezres jogtiszta oprendszert kifizessék.

Ráadásul megveszi a 150-160 ezres laptopot téháemre, de a tizede már nem fér bele....

odamondó 2014.01.02. 18:31:34

@laptop szerviz: ennél már csak az viccessebb, hogy beharangozták a winamp halálát! Bizony holnaptól tilos lesz telepíteni és aki már telepítette egy backdoor által le lesz törölve!!!

napalm 2014.01.02. 18:53:53

win 8 pro a saját gépemen, win 8 a gyerek gépén, hardcore steam felhasználók, semmi probléma.
jobban bejött mint a win7.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.01.02. 19:01:50

@laptop szerviz: "Honnan tudjátok, hogy mi történne ha frissítés nélkül használnátok a gépeteket?"

Ez igen találó kérdés, mindenki szánjon rá pár másodpercet arra, hogy ezt végiggondolja. Én a magam részéről tudok egy választ, mert én, ahogy írtam, frissítés nélkül használom a gépet – pontosabban két (2) darab KB patchet tettem fel, valamihez kellettek –, de a tartalékként használt laptopomat is. A feleségem laptopjára azért kellett a Win7-et felrakni, és ennek hátrányaival ma is sűrűn találkozunk, mert az XP telepítését minden magyarázat nélkül megtagadta.

@pushalias: "mert a Microsoft vezetése csak hatalmas késéssel jött rá, hogy hiba volt éritőképernyőn a 90-es évek óta a desktop felületet erőltetni."

Újra a kezelői felületnél tartunk. A felület nem operációs rendszer, és nem is lenne szükség mélyen egybeszőni az operációs rendszerrel. Ha akkora szükség lenne rá, csempés felületet írhatnék az XP-re is. Nem lenne olyan gyors, mint ha olyan szintközeli kóddal csinálhatnám, mint amit a Microsoft használhat, de nem biztos, hogy lassú lenne. Pláne ha a tabletek és a meghökkentően szar Android sebességéhez viszonyítom.

"7.1-es verziója csak a Microsoft Basic Professional Development Systemnek volt"

Erre, gondolom, másodpercek alatt rájöttél. A Microsoft ügyfélszolgálata többszöri telefonos próbálkozás alatt sem jött rá. QuickBasic PDS 7.1-nek hívja magát az a rendszer, ez mégiscsak ismerős lehetett volna valakinek. A QBasic egyébként nem utóda volt a QuickBasic 4.5-nek, hanem a lebutított interpreter-verziója, ami mindemellett nagyon alkalmas lenne ma is a programozás oktatására. (Strukturált programozásra, ha valaki erre gerjedne.)

"A kolléga úr konkrétan hibákra célzott, tehát először maradjunk azoknál a hibáknál."

Ne maradjunk. A hibákból ismerünk már párat, most jöjjön három előny. Valaki?

"Az általad említett 5 prces indulás utáni sikamika nálam nincs sehol"

Én a Win7 indulásáról akartam beszélni, de nagyon az az érzésem, hogy a Win81-re is érvényes lehet. Ellenőrzöd a C: használatát és nincs jelentős forgalom, vagy csak nem tudsz róla? Az O&O DriveLED programot nagyon tudom ajánlani mindenkinek, akit érdekel, hogy mitől kell várni egy kattintás eredményére. Pontosabb adatokhoz persze más is kell, de ez is érdekes látvány.

"Ha meg neked a teljesítmény javulása nem elegendő, az a te bajod."

Tényleg nem elegendő. Szerintem nem kell harmadszor is újraírni egy teljes operációs rendszert ahhoz, hogy gyorsabb legyen. Aztán persze minimális követelményként előírni egy gyorsabb és nagyobb vasat. A teljesítményjavulás városi legendájához nem lenne rossz pár számszerű adat is.

Egyet adok én. Húsz éve írtam pár nagyon hosszú futásidejű makrót a Word 2.0-hoz. Nagy mennyiségű szöveges adat feldolgozását, táblázatos formázását csinálta. A makróindító üzenetekben mindig kiírattam, hogy a korábbi futtatások alapján nagyjából milyen futásidőkre számítsak. Volt olyan makró, amely kb. 11 percig futott. A nyáron feltettem a Word 2-t az XP alá, előkerestem a hajdani cuccot, és lefuttattam. Ugyanaz most 12 másodperc alatt lefutott. Ez 55-szörös gyorsulás, nagyon derék. Az a gép egy 4.7 MHz-es AT volt, DOS 5.0 és Windos 3.1 alatt. A mostani 2666 MHz-es processzor több mint 500-szoros gyorsulás ígér, ha csak az órajelet nézem. Nekem nem jön ki. Ha egyszer baromira ráérek majd, ki fogom próbálni ugyanezen a gépen a régi oprendszert, XP nélkül, érdekes lehet az eredmény.

@nemecsek ernő áruló: "Egy basic WindowsXP minden frissítés nélkül úgy, ahogy 2001-ben kijött internet kapcsolatra kötve nagyjából 10 másodperc alatt válik zombivá. "

Nade ki használ basic XP-t? 3rd party tűzfal és víruspajzs nem basic?

eßemfaßom meg áll 2014.01.02. 19:18:19

@laptop szerviz: "SEMMI nem fog történni, ugyanúgy lehet használni az XP-t mint eddig."

Nyilván akinek letiltott update-es XP-je van annak semmi érdemi változást nem hoz a támogatás vége, kéthavonta ujrarakja a mindennéljobb tökéletes XP-t, közben szidja a bilgéct, hogy ilyen szart virustenyészetet csinált.

eßemfaßom meg áll 2014.01.02. 19:30:18

@nemecsek ernő áruló: "Alkalmasint úgy dönt a rendszer, hogy a gép nem kapcsol ki. Rányomok, hogy sleep, shutdown, akármi, lemegy sötét képernyőre, és se kép, se hang, power gomb hosszas nyomásával leáll, egyébként nem reagál semmire, "
Nekem ezt az asszony laptopja csinálta rendszeresen, MEGLEPETÉÉÉÉS W7 alatt, előtte XP-vel és egy éve w8 majd 8.1 alatt meg egyszer nem fordult elő. Most akkor levonom a következtetést, hogy a W7 egy bugos szar.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 19:31:59

@Androsz:

Szerintem hagyjuk az egészet a fenébe, elkezdtem választ írni, aztán rájöttem, hogy NEKED totálisan felesleges.

Trollológus 2014.01.02. 19:32:14

@Androsz: "Nem, a gyártó kétségbeesetten próbálja elhitetni a könnyedén hülyére vehető fogyasztóval, hogy az új verzióban olyan csodákat láthat, amelyek nélkül eddig csak tengette az életét."

És mindezt csak a PÉNZÉRT. :)

Nekem XP-m van 10 éves gépem, nincs pénzem újabbat venni. Nem tervezem a cserét Win7-re, mert drága és nem warezolok. Pláne, hogy míg az XP-nek elég 240 mega, addig a win7 1 gigánál kezdődik, amennyi RAMom összesen van.

Vírusokat meg az kap be, aki rossz helyen kotorászik, warezol, torrentel stb. Ésszel való használatnál nincs gond. Meg időnként a NOD32-vel is takarítok, nekem ez bőven elég.
Ahogy valaki írta fentebb: NINCS számomra, mint átlagfelhasználónak kézzelfogható előnye a win7/8-nak, úgyhogy én biztosan maradok.

eßemfaßom meg áll 2014.01.02. 19:38:31

@laptop szerviz: "vagy lebukott a tört Windowsa."

nyilván a windóz meg a frissités hibája ha a juzer valami übergamerturboEdisönt használ olyan gány töréssel ami megbukik az ellenőrzésen vagy az esidönkészitő olyan ügyesen herélte a wint, hogy megborul a foltozástól. Erre tényleg az a szerviz által javasolhato korrekt és ügyfélbarát megoldás, hogy "tiltsa le a frissitéseket", hulljon a férgese.

[double facepalm]

eßemfaßom meg áll 2014.01.02. 19:47:55

@Trollológus: "Vírusokat meg az kap be, aki rossz helyen kotorászik, warezol, torrentel stb. Ésszel való használatnál nincs gond. "

Ha az ésszel való használat azt jelenti, hogy a gép nincs rákötve a netre, akkor igazad van. Mert egyébként akár egy bkv.hu meglátogatása is okozhat fejfájást a felelőtlenül kattogtatónak

buhera.blog.hu/2010/01/06/fertoz_a_bkv_hu

"...kiderült, hogy az oldal egy Java JRE sebezhetőséget használ ki (valószínűleg ezt), baromi óvatosan nyúljatok hozzá!

Minden esetre azt javaslom, hogy csak alapos védelemmel felvértezve (NoScript, virtuális gép, stb.) vágjatok neki a bkv.hu domainjának, ki tudja milyen kártevők tanyáznak arrafelé! Az informatikai osztályt pedig ismét csókoltatom...

Z-nek pedig még egyszer köszönet a közérdekű infóért!"

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.01.02. 19:50:35

@Trollológus: Stimmel. Úgy néz ki gyakran, hogy egy-egy cég kifejleszt egy jó, esetleg hiánypótló, nagy tudású programot, ami bejön nekik, aztán mivel nehéz újabb nagy ötlettel előállni, ugyanazt a programjukat próbálják újra és újra eladni, hozzátéve olyan dolgokat, amelyek igazából nem hiányoznak, és ami a legfájdalmasabb, elrontva, sőt kihagyva már bevált, hasznos, ügyes funkciókat. Nekem szokásommá vált egy jónak látszó program esetében utánakeresni régebbi verzióknak is. Kisebb erőforrásigényű, hatékonyabb változatokat találva. Beválik.

@pushalias: NEKEM nem totálisan felesleges, mert ha meggyőző érvekkel jön bárki egy vitában, kész vagyok meghajolni előtte. De nem akarlak fárasztani. Ha megakadtunk, akkor ennyi, nincs "győztes".

@eßemfaßom meg áll: "közben szidja a bilgéct, hogy ilyen szart virustenyészetet csinált."

Mindig a sebezhetőség a téma. Világos, az XP már gyárilag olyan, mint a szita, bár engem nem fog meggyőzni a bitonságról egy olyan cég, amely folyamatosan hozza a "most már tényleg teljesen biztonságos" patcheket. De azt senki sem mondta, hogy az XP alatt ne kellene pajzsot használni. Én használok, és néha be is jelez. Ha tíz éve vírusok hemzsegnének a gépemen, az talán már feltűnt volna valahogy. Ha valami gyanús, akkor visszaállítok egy tiszta állapotot, megcsinálom újra a pár feljegyzett változtatást, aztán elvagyok egy ideig. Nem kell a szüntelen hisztéria az XP biztonsági rései miatt. Mintha a Win8 olyan bombabiztos lenne.

eßemfaßom meg áll 2014.01.02. 20:06:04

@Androsz: "amely folyamatosan hozza a "most már tényleg teljesen biztonságos" patcheket"

Félreérted, nem azt mondják, hogy onnantól hibátlan, hanem azt, hogy az adott ismet hiba javitva lett, azt már nem tudják kihasználni.

"Ha tíz éve vírusok hemzsegnének a gépemen, az talán már feltűnt volna valahogy."

Minkenki így gondolja, aztán mégiscsak összejönnek valahogy azok a sokmillió gépből állo botnetek.

harmadrészt meg az átlagos pc-használó az nem kimondottan olyan profi aki naponta megnéz a processexplorerben, hogy nem fut-e valami aminek nem kellene, nincs-e valami task aminek nem kellene netforgalmat generálni oszt mégis teszi.

Trollológus 2014.01.02. 20:06:13

@eßemfaßom meg áll: a NOD32 realtime jelzi, hogy rosszindulatú kód fut egy adott oldalon, karanténba helyezi (ha átkerült a gépemre) és automatikusan bontja a kapcsolatot az oldallal. Ezután lehet törölni, meg egy teljes in-depth ellenőrzést végrehajtani. Többnyire egy-egy adware szokott fennakadni a szűrőn, semmi más.

Ez ~7.000 forintomba kerül egy évre, ennyiért bőven megéri. Ja és ilyen rosszindulatú kódok win7/8 alatt is bekaphatók lennének.

Úgyhogy részemről no para, április után sem lesz SEMMI problémám, ebben 100%-ig biztos vagyok.

eßemfaßom meg áll 2014.01.02. 20:18:08

@Trollológus:

A cigány el akarja adni a lovát a piacon. Van rá egy vevő, aki elkéri a lovat egy körre. A ló azonban nekimegy a falnak. A leendő vevő e szavakkal viszi vissza a jószágot:
- Te cigány! Ez a ló vak, nekimegy a falnak.
Mire a cigány:
- Nem vak ez! Bátor!

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.01.02. 20:22:13

@laptop szerviz: "A Windows 8, pedig papíron érheti el a 10%-ot ugyanis az új laptopokon már az van sajnos, de jelentős azon ügyfelek szám akik pár nap után hozzák a géőüket, hogy tegyünk rá Win 7-et. "

megkernek te meg egy lopott szoftot felraksz?
vagy olyan barmok jarnak hozzad, hogy 5 perc korulenezes es belerazodas helyett kepesek 25e -t kifizetni egy winfos 7 -t ?

kacaj hangosan 2014.01.02. 20:44:16

en win8at hasznalok, de neha idegbajt kapok az Xp utan.
Spec nem frissit a skype a hatterben. Nem jelzi ki, h irtak, igy.. lefagy, v nem tom mit csinal.
Amit az Xpben harom kattintassal elertem a start gomb alol, azt itt par perc gondolkodas es probalkozas utan feladva a kereso funkciot hasznalva probalom megtalalni, de sokszor ki sem irja, amikor tudom egyertelmuen, h ott van rajta.
Ld skype, mert ez a szar mikor letoltottem azt jelezte ki, h az appok kozott van, frissitette magat, majd eltunt a skypeok, mert bepakolta az egyik csempe ala, es azota sincs mas lehetoseg az elinditasara.
Tovabba mi a szarert kellett microsoft fiokot letrehoznom?
es megannyi apro dolog, ami sokszor NAGYON idegesit

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.01.02. 20:54:54

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: "harmadrészt meg az átlagos pc-használó az nem kimondottan olyan profi aki naponta megnéz a processexplorerben,..."

Ez így van. Sajnos egy számítógép üzemszerű használata, és ezt a csak a feleségem által használt laptoppal mégiscsak felbukkanó tennivalók alapján bizonyossággal jelenthetem ki, profi rendszeres jelenlétét kívánja meg. A PC-k feltalálása után három évtizeddel ma az átlagos felhasználó által megoldhatatlan és szinte folyamatos karbantartás az ára a működőképességnek.

De a profi azt is tudja, hogy az átlagfelhasználónál mindig engedélyezve van a folyamatos frissítés, és így a frissítések akkora erőforrásokat zabálnak fel, hogy a felhasználó végül mégiscsak kénytelen profit kérni segítségül azért, mert a gépe lelassult. Mindennapos tapasztalat, igaz? És az is, amikor a "profi" pénzért kimegy, kijelenti, hogy újra kell telepíteni a rendszert, és a dokumentumokon kívül mindent legyalul.

Így én a patchekkel nem érzem a felhasználót kisegítve.

A botnetekről egyébként nem egyszer kiderül, hogy profik által üzemeltetett helyi vagy szolgáltatói gépparkokon is ott tanyáznak.

"Félreérted, nem azt mondják, hogy onnantól hibátlan, hanem azt, hogy az adott ismet hiba javitva lett, azt már nem tudják kihasználni."

Én úgy képzelném a dolgot, és mivel harminc éve ez a szakmám, mernék hinni is benne, hogy a program úgy van megírva, hogy a be- és kimenetek forgalma megtervezett és ellenőrzött. Ha egy rendszert úgy írnak meg, hogy a bánat tudja, miféle lehetőségeket ad a hozzáértők kezébe, mert a fejlesztők csak megteremtik, de nem korlátozzák a funkciókat, akkor azt nehéz lesz később patchekkel leszigetelni. És ha kiderül valami hiba, akkor én igyekeznék nem azt kijavítani, hanem átnézni az egész programrészt, hogy ne derüljön ki róla a jövő héten is egy hiba. Az XP-hez hány patchet is adott ki a gyártó? Pedig állítólag értenek hozzá.

khell 2014.01.02. 21:22:05

@kacaj hangosan: nem idegbajt kell kapni, hanem kérdezni, ha nem értesz hozzá. Mit nem tudsz megtalálni az új menüben? Egy rakás dolog EGYSZERŰBB lett w8.1 alatt, kevesebb kattintás előhozni, mint a w7-es start menüből.

Skype-ra is a fentiek vonatkoznak. Nem muszáj a metro-s skype-ot használni, ugyanúgy működik a desktop kliens is mint w7 alatt. Nem muszáj microsoft fiókot létrehozni sem. Soha. Minden működik fiók nélkül is. Érteni kell hozzá (ez még felhasználói szint) vagy kérdezni, nem ciki. Az a ciki, amikor valaki azt hiszi, hogy ért hozzá és szid egy rendszert, pedig a saját hiányos ismeretei okozzák a hibát.

horrorpornó bábszínház 2014.01.02. 21:30:43

@pushalias:
Biztos azért, mert ez alapján az XP-s beszólásod alapján eléggé annak tűnsz. Meg egy kicsit agresszívnek is.

"Szerintem hagyjuk az egészet a fenébe, elkezdtem választ írni, aztán rájöttem, hogy NEKED totálisan felesleges."
Ez inkább annak leplezésének tűnik, hogy nem tudsz neki mit válaszolni. Merthogy elég jó érveket hozott fel.

@eßemfaßom meg áll:
A BKV honlapjára már nincs miért felmenni, minden érdemi infót átraktak a BKK-éra.

horrorpornó bábszínház 2014.01.02. 21:37:07

@eßemfaßom meg áll:
Azt azért tegyük hozzá, hogy a Win XP hibáit a megjelenése óta eltelt 12 év alatt azért többnyire megtalálták és befoltozták (nem okvetlenül a MS). Volt rá elég idő.

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
A Win 8 a felhasználói szerződése szerint visszafejleszthető Win7-re. Jogtisztán.

porthosz 2014.01.02. 21:38:03

De sok IT zseni van itt.

1, SP nélküli XP-nek nem lesz semmi baja alapból. Ugyanis 99%-ban van előtte egy router annak meg az a specialitása hogy nem nagyon jön befelé magától forgalom port forward nélkül ugyebár máskülönben nem kéne külön sz.pni amikor valaki pl. játékszervert akar csinálni... Tehát amig a tulaj nem kezd el "érdekes" oldalakat nézegetni addig nem fog történni semmi sem és ehhez semmiféle tüzfal nem kell a routeren.

2, ha a tulajdonos nem használ friss böngészőt, friss java-t friss virusírtót stb és úgy kezd el pornót nézni meg crackeket letölteni akkor bizony igen hamar virusos lesz a gépe, de ez igaz xp-re meg xp+sp3-ra is meg win7-re, 8-ra is.

3, az xp-ben az elmúlt 12 évben amióta kijött találtak több ezer hibát, ezeknek a javitásai 99%-ban úgy kezdődnek hogy "egy rosszindulatú támadó átveheti a gépe irányítását".
Na már most ezeknek a hibáknak a nagy része több mint 10 éve benne van a termékben és mégsem hipperventillált senki sem hogy jaj istenem 10 évig úgy használtam az xp-t hogy több ezer biztonsági hiba volt benne...
Pedig ez a nagy helyzet, attól hogy a microsoft 2013-ban javitott egy hibát az nem jelenti azt hogy azt nem használták ki az elmúlt 5-10 évben... Csak annyit jelent hogy ekkor jutott a microsoft tudomására, vagy épp ekkor gondolták úgy hogy most már illene kijavitani...
Most meg attól rettegtek hogy mi lesz ha holnap találnak egy hibát ami már 10 éve benne van... Az mint eddig.

Arról nem is beszélve hogy a hibát kihasználni már nem is olyan egyszerü dolog, ha valakinek naprakész böngészője és virusirtója/tüzfala van.

De hogy a végén valami konklúzió is legyen, szerintem az is hülye aki egy új gépre xp-t rak (akármilyen sp-vel), meg az is hülye aki a 5-8 éves elavult gépén lecseréli az xp-t valami újabbra csak azért mert ahhoz már nem jön több biztonsági frissités.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 21:41:48

@Androsz:

Sajnos felesleges. Nem mertem tippelni, végül magad írtad le, hogy harminc éve ezt műveled, kábé valami ilyesmire gondoltam én is. Ne haragudj meg érte, de nem korszerű, sőt, időnként a valóságtól is teljesen elrugaszkodott a szemléleted. nem is érted, miről beszélünk, amiről te beszélsz, az meg tényleg helyenként olyan, hogy az ember csak legyint, és azt mondja, ez az ember nem a Földön él.

Bevallom, akkor adtam fel, amikor leírtad azt, hogy ami 5 perces sikálást tényként adtál elő, hogy a W8-on olyan, neked az a tapasztalatod, valójában W7 alatt tapasztalatd, és akkor szerinted az úgy is van W8 alatt. Akinél így néz ki az érvelés azzal nincs értelme leállni vitatkozni.

Nem vagy troll, legalábbis kulturáltan adod elő eddig, de hogy semmit nem mernék rád bízni, az sajnos biztos.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.02. 21:54:50

@horrorpornó bábszínház:

Miután leírod, hogy nem vagy képes felhasználói szinten sem kezelni egy rendszert, elég merésznek tűnik, hogy szakmai kérdésekben állást foglalsz. Nem gondolod? :)

@porthosz:

A merész nyitás után elég zavaros, amit itt előadsz. Egyetlen példa: szerinted mindenből a legfrissebbet kell használni, csak éppen pont a pécéden levő legfontosabb szoftver, az operációs rendszer frissítései érdektelenek. Tényleg nem érzed, mekkora ellentmondás ez?

porthosz 2014.01.02. 22:03:24

@pushalias:

szövegértés, szövegértés, mindig mondom hogy ma már ez hiányzik az iskolában...
Egyébként arra utaltam hogy mindig a leggyengébb láncszem a bukó.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.01.02. 22:24:26

@pushalias: "Ne haragudj meg érte, de nem korszerű, sőt, időnként a valóságtól is teljesen elrugaszkodott a szemléleted."

Ez tényleg így van. Nem is akarok korszerű lenni. Rengeteget dolgozom azon, hogy "korszerűség" nélkül is meg tudjam oldani a magam feladatait. A korszerűség ugyanis jó ideje szemlátomást az, hogy ha lassú a rendszered, vegyél új gépet, az majd gyorsabb lesz. És az, hogy nem bajlódunk a tárfogyasztás csökkentésével, mert akinek nincs elég memória a gépében, az vegyen. Köszönöm, én nem óhajtom ezt a korszerűséget.

A harminc éves szakmai tapasztalat egyébként nem jelenti azt, hogy harminc éves eszközökkel próbálnám a problémáimat megoldani és harminc éves technikát akarnék az asztalomon ápolgatni. Inkább azt, hogy nem csak a jelen helyzet alapján alakíthatom ki a véleményemet, hanem ismerek más konfigurációkat, más elméleteket is. De annyit azért hadd szögezzek le, hogy a programírás elvi technikája az elmúlt harminc évben SEMMIT nem változott. Születtek új technikák, de ez olyan, mint az ABS egy kocsiban. Ügyes dolog, segít, de anélkül is ugyanúgy kell autót vezetni. Nem találták fel a robbanómotor helyett az ionhajtású autót, és nem találták fel az utasítássorok és a tárelemek kézi ide-oda másolgatása helyett a halálbiztos panelekből való félautomatizált programépítést sem, sajnos. Éppen arról beszélünk, hogy a panelek egyáltalán nem halálbiztosak, de hogy nagyobbak, a tényleg halálbiztos.

A felállás idejéről azt mondtam, hogy a Win7-et ismerem, és amit állítottam, az arra vonatkozik, de a Microsoft eddigi teljesítményét a DOS 3.30 óta szemmel tartva megkockáztatom, hogy a Win7 hosszas rejtett szenvedése a Win8-ban is megmaradt. Cáfolj meg bátran, de akkor ne úgy, hogy csak nekem esel, hanem mérd meg, nézd meg. Adtam hozzá konkrét ellenőrzőprogramot is, amelyen majdnem folyamatosan égni fog a zöld lámpa, indítás után percekig, nekem ez a tippem, jelezve, hogy folyamatosan tölti be a DLL-eket, olvassa a registryt, minden szart. A 2.5-ös lemezek már kellemesen csendesek, ezért a sikálás nem olyan feltűnő, de attól gyorsabb nem lesz.

eßemfaßom meg áll 2014.01.02. 22:35:07

@kacaj hangosan: Tökéletes példa vagy arra, hogy a tudatlanságod miatt szarozot a 8-at.

"Spec nem frissit a skype a hatterben. Nem jelzi ki, h irtak, igy.. lefagy, v nem tom mit csinal."

Próbáld ki, hogy felteszed a desktop skypeot, ugyanazt amit a kirájXP-n használtál. Senki nem tiltja.

"Tovabba mi a szarert kellett microsoft fiokot letrehoznom?"

Azért kellett, mert rányomtál az msfiók akaró gombra telepítéskor. Én nem nyomtam rá, így nincs is ms fiókkal összekötve a w8-am.

eßemfaßom meg áll 2014.01.02. 22:36:25

@horrorpornó bábszínház: ha ennyit értettél meg a virusos bkv-s kommentből, akkor nincs több kérdésem.

horrorpornó bábszínház 2014.01.03. 00:10:48

@pushalias:
Leírtam?
Hol?
Idéznéd?
Nem vagyok egy nagy számítógépidomár, de azért jóval az átlagos felhasználói szint felett állok. Még én is parancssoros rendszerekkel kezdtem.

@eßemfaßom meg áll:
A Win8 is. Olvass utána.
Ami meg a BKV-t illeti, de, értettem, de attól még hülyeséget írtál. Majd igyekezz megtanulni az értő olvasást. Most még láthatóan nem megy.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.03. 02:53:37

@Androsz:

Becsülöm az őszinteségedet, maradjunk ennyiben. Sok szempontból respektállak, hidd el. Amiről viszont én tudok többet, arról én tudok többet. ;)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.03. 02:54:35

@horrorpornó bábszínház:

Elnézést, kevertelek egy másik hozzászólóval. Ettől persze még nem lett igazad.

khell 2014.01.03. 08:51:45

@Androsz: "A korszerűség ugyanis jó ideje szemlátomást az, hogy ha lassú a rendszered, vegyél új gépet, az majd gyorsabb lesz. "

Hát persze. Hol volt mondjuk 10 éve (xp idején, win 2000 ne is beszéljünk) 5 mp alatt bootoló és azonnal használható(!) rendszered? UEFI, SSD, W8 és a többi korszerű technika teszi ezt lehetővé. És nem kicsit gyorsabbak a régebbi gépeknél, hanem egy nagyságrenddel. De aki leragadt XP-nél az ezeket fel sem fogja, neki csak megmondta a szervies kókányguru, hogy a w8 az szar, meg minden szar, mert neki az XP-hez van crack-je, meg amúgy se ért máshoz.

Lord Viktor 2014.01.03. 09:31:47

@Androsz:
Semmi baj sincs azzal, hogy WinXP-t használsz és nem vagy hajlandó váltani, vagy hogy szerinted felesleges frissítéseket telepíteni, de ne próbáld már úgy beállítani, mintha mindenkinek azt kellene csinálni.
Elhiszem, hogy régóta foglalkozol ezzel, és nagy tapasztalatod is van, de úgy látom, hogy az leginkább gyakorlati, tapasztalat útján szerzett. Néha nem árt elméleti háttérrel is tisztában lenni. Példa:

"A korszerűség ugyanis jó ideje szemlátomást az, hogy ha lassú a rendszered, vegyél új gépet, az majd gyorsabb lesz."
Ez így van. És szerinted miért?
1. Üzlet
2. Lustaság
Üzlet, mert manapság már SEMMIBŐL nem az a szemlélet, hogy vegyél meg valamit és használd 10-20 évig. Ez így van háztartási gépekben, autókban stb miért az informatika lenne ez alól kivétel. És lustaság, mert régen a programozóknak nagyon be kellett osztani a memóriát, mert k*rva kevés volt. Manapság pedig nemcsak nagyságrendekkel több van, hanem exponenciálisan növekedik is. Ezért a határidőre dolgozó programozó cégek nem fognak tökölni azzal, hogy 512MB rendszermemória mellett is elfusson a program, hanem hogy kész legyen.

"És ha kiderül valami hiba, akkor én igyekeznék nem azt kijavítani, hanem átnézni az egész programrészt, hogy ne derüljön ki róla a jövő héten is egy hiba."
Sok szerencsét átnézni 50GB-nyi forrásfájlt.

A driver kompatibilitásos síráshoz pedig egy egyszerű magyarázat: kernelverziók. Ugyanis az egy dolog, hogy fantázianeveket kapnak, de attól még mindegyik a Windows NT nevű program különböző verziói:
Win2000: 5.0
WinXP: 5.1
WinVista: 6.0
Win7: 6.1
Win8: 6.2
Win8.1: 6.3
Ergo 6.x kevésbé lesz kompatibilis 5.x-el, mint egymással.

valaki23 2014.01.03. 10:03:16

@khell: ott a pont.

A Leovo Miix 2 8" tablet-ben olyan atom processzor van, ami 533 Mhz és 1,8 GHz között tud sebességet váltani. A boot idő nem értelmezhető, mert gyakorlatilag sleep sincs, csak a képernyő kapcsol ki, mint egy okostelefonon. Megnyomod a gombot, és rögtön feléled. Hátborzongató reakcióidő. Üzemidő is teljesen rendben, a sebesség is kiváló, természetesen nem egy asztali gép, de a csúcs játékokat kivéve minden hasít, nem emlékszem, hogy bármin is gondolkodna. A Metro-s appok különösen gördülékenyek, de természetesen az Office is repül a Desktop-on.

Az XP szerintem fel sem menne, mivel nem BIOS-os, hanem UEFI-s gép, a csak desktop használhatatlan lenne, és még az SSD támogatás is kérdéses. Ez egyszerűen már egy más világ.

Természetesen tudja a Bluetooth-t, ki is próbáltam, a Bluetooth-os egeremmel tökéletesen működött. BT billentyűzetem nincs, de gondolom az sem lenne gond. Elvileg vezetéknélküli monitor támogatást is tud, így ha arról van szó, akár egy desktop környezetet is ki tud váltani, ha valakinek ez a teljesítmény elegendő, márpedig sok embernek elég lenne. Elképesztő univerzális eszköz, és nincs fél kiló, simán lehet rajta könyvet, újságot olvasni, nem fárasztó tartani. Minden működik!

És kérem, ez nem a jövő, ez a jelen. Az XP végleg elavult.

valaki23 2014.01.03. 10:13:34

@valaki23: Ja, és a leglényegesebbet kifelejtettem. Nincs benne ventillátor! Azt hiszem én már nem fogok olyan eszközt venni, amiben aktív hűtés és egyéb zajkeltő szerkezet van.

kacaj hangosan 2014.01.03. 10:34:46

@eßemfaßom meg áll:

En nem tom mit neztem be, de uj gep, telepites utan, tok szuzen bekapcsoltam, es elso dolga volt,h csinaltasson velem egy microsoft fiokot. Vicc nelkul. Sot, mikor probaltam a gepen tobb felhasznalot csinalni, ott is kerte a microsoft izet.

amugy nekem win8am van, es nincs semmi .1 vagy ilyenek.

a skype-ot meg teljesen normalisan letoltottem, aztan berakta az appok koze, es azota nem tudom az asztalra kitenni.

Nem vagyok ostoba, csak Xp rajongo

valaki23 2014.01.03. 10:44:50

@kacaj hangosan: Alapértelmezetten MS fiókot csinál, de kérhető, hogy ne tegye, csak el kell olvasni a kiírásokat, és a megfelelő részre kattintani. Olvasd el alaposabban, ott lesz az.

Ha elindítod a Skype-ot az asztalon jelenik meg vagy teljes képernyőn? Ha az asztalon, akkor a tálcán lévő ikonra kattints jobb egérgombbal, és válaszd azt, hogy "kitűzés a tálcára", akkor bezáráskor is ott fog maradni.

kacaj hangosan 2014.01.03. 10:46:44

@valaki23: hopp a problema megertodott!

NINCS A TALCAN, SE AZ ASZTALON, CSAK A CSEMPE ALOL LEHET ELINDITANI..

Hopp a capslock....

valaki23 2014.01.03. 10:54:04

@kacaj hangosan: még mindig nem derült ki, hogy a metro-s vagy desktop-os skype-ról beszélünk-e, ebben segíts nekünk, légy szíves.

A Skype csempére kattints jobb egérgombbal, és a felugró menüből tudsz választani, hogy kitűzés a tálcára, de csak akkor, ha a desktop-os skype-ot telepítetted fel. A metrós skype-ot nem tudod a tálcára kitűzni, mert azt nem is kell, csak el kell indítani és kész. Álatlában minden metrós alkalmazás egyszerűbb, mint a desktop-os változata. Ez a cél, hogy a metrós alkalmazások egyszerűbbek legyenek.

eßemfaßom meg áll 2014.01.03. 11:01:31

@horrorpornó bábszínház: "A Win8 is. Olvass utána."

answers.microsoft.com/hu-hu/windows/forum/windows_8-windows_install/downgrade/4263bb6b-e131-4423-910d-55b8e91fa008?auth=1

" Microsoft Fórum moderátora

Nem a gyártó dönt el, hogy downgrade-elhetsz vagy sem. Ha Windows 8 Professional van a gépeden, akkor downgradelhetsz, ha csak sima Windows 8, akkor nem."

www.microsoft.com/oem/en/licensing/sblicensing/pages/downgrade_rights.aspx#fbid=86ajSRoQanl

"The following OEM versions of Windows software are eligible for downgrade rights.
Windows 8.1 Pro includes downgrade rights to:
Windows 7 Professional
Windows Vista Business"

De te biztos jobban tudod, mint az M$ :)))))

eßemfaßom meg áll 2014.01.03. 11:11:47

@kacaj hangosan: telepitéskor ott a 2 gomb: msfiókot csinálok - nem csinálok->tovább

Nem tudom a skyppal mit bénázol, letöltöd a desktop skypeot mint xp-n, telepited mint xp-n és használod mint xp-n. Ugyanugy. Mint minden más desktop progit is ugyanugy, csak a 8 ki tudja közben használni a modern vasat az xp meg csak szerencsétlenkedik több magon meg sok memóriával.
Ha telepitéskor nem tett ki az asztalra ikont akkor te a metrosat telepitetted.

www.skype.com/hu/download-skype/skype-for-computer/

"vagy válasszon egy másik verziót
Windows asztali alkalmazás"

Mondjuk az M$ magát szivatja azzal, hogy defaultba a metrósra linkel a desktop helyett

kacaj hangosan 2014.01.03. 11:15:07

@valaki23: metrosom van, mert pl amit @eßemfaßom meg áll: belinkelt, ott oda van kiirva, h "vagy valasszon egy masik verziot" DE NINCS UTANA IRVA SEMMI
Csak a win8at tudom letolteni.

valaki23 2014.01.03. 11:16:16

Még egy gondolat az MS fiókról. Én használom, mert van egy olyan fícsör, ami a "Gépház"-ban kapcsolható be, hogy a Kezdőképernyőt szinkronizálja az összes eszközre, ahol az MS fiókkal jelentkezel be. Én konkrétan 4 db win8.1-es gépet használok, így nem kell állandóan az alkalmazásokat keresgélnem az áruházban, továbbá egy csomó mindent szinkronizál még, pl a böngésző előzményeket, könyvjelzőket, illetve a tab-okat is lehet nyitogatni. A SkyDrive-ot már nem is említem. Ha több gépet használsz, akkor mindenképpen érdemes MS fiókot használni. Új gép esetén sem egy utolsó szempont.

valaki23 2014.01.03. 11:22:44

@kacaj hangosan: Nekem megfelel a metro-s skype, de ha neked nem, akkor amit @eßemfaßom meg áll írt tökéletesen megfelel, csak el kell olvasni, hogy mit írt:

"vagy válasszon egy másik verziót
Windows asztali alkalmazás"

valaki23 2014.01.03. 11:26:48

@kacaj hangosan: "DE NINCS UTANA IRVA SEMMI"

Görgesd le még a képernyőt, három nagy kocka van, az elsőben van "Tudnivalók a Windows rendszerre készült Skype asztali alkalmazásról" erre kattints.

kacaj hangosan 2014.01.03. 11:37:26

@valaki23: utoljara, (vagy inkabb mielott utoljara) mikor jartam skypeot letolteni, a valasson masik verziot alatt azonnal fel voltak sorolva az osszes tamogatott rendszer, ebbol kifolyoloag nem kattintottam tovabb.

Mea culpa. De megsem annyira.

Koszi.

de a metroskype egy kaki. Nem jelzi ki, ha irtak, es csak fut a hatterben, neha meg leall, es ki be kell kapcsolni, h ujra online legyen.

valaki23 2014.01.03. 11:43:07

@kacaj hangosan: "Nem jelzi ki, ha irtak, es csak fut a hatterben, neha meg leall, es ki be kell kapcsolni, h ujra online legyen."

Lehet, én spec nem tapasztaltam ilyen problémát, inkább olyat, hogy néha nem sikerült felvenni a hívást, másodszorra jött csak össze.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.01.03. 16:52:49

@khell: Elfelejted azt, hogy én, ahogy írtam, folyamatosan üzemeltetek egy XP-s és egy Win7-es gépet. Ezért nem mások elmondásából kell tudnom arról, hogy mivel mikor van probléma. És azt sem, hogy milyen beállítási vagy felügyeleti lehetőség mennyire ésszerű módon érhető el és a funkciók mennyire ésszerűen vannak összerendezve. A rendszerek sebességeiről pedig végképp fölösleges engem győzködni, mert naponta látom. Azt is látom, hogy miféle telepítési jellegű műveletek (Flash frissítése, például) mennyit változtat a teljesítményen.

Persze azt is látom, hogy a víruspajzs egyre bonyolultabbá és terjedelmesebbé válásával egyre jobban terheli le a rendszert, sajnos. Azt remélem, hogy a gyártó nem szarja le a felhasználó igényét a gyorsabb rendszerre, és a lassulás a sok tetves barom által kitartóan kitalált új fertőzési technikák lefedése miatt vesz fel egyre több erőforrást. Erről részben a világ tehet, részben pedig azok is, akik nem elég figyelmesek voltak a géphez millió kaput nyitó "korszerű" programok tervezésekor.

@Lord Viktor: "de ne próbáld már úgy beállítani, mintha mindenkinek azt kellene csinálni."

Nem értetted meg a vita lényegét. Itt vannak, akik esetleg akár indulatosan is elmondják a hitvallásukat a Win7, Win8 mellett. Én azért, mert részben ellenvéleményen vagyok velük, elmondom a személyes tapasztalataimat és ismereteimet a háttérbe utasított, régebbi rendszerekről. A vita részben azokért zajlik, akik még nem tudtak megalapozott véleményt kialakítani, esetleg a hiányos ismeretek miatt. Én ezeket a hiányokat próbálom pótolgatni, azért, hogy ne mindig csak annyit lehessen olvasni, hogy a Win8 jobb, mert men tudom miért, de biztosan gyorsabb, azt viszont sosem néztem meg, hogy minél, mikor, mennyivel, elég a szinte vallásos hit a rendszer gyorsaságában.

"Manapság pedig nemcsak nagyságrendekkel több van, hanem exponenciálisan növekedik is. Ezért a határidőre dolgozó programozó cégek nem fognak tökölni azzal..."

Az operatív memória exponenciális növekedése megállt, a háttértárat pedig józan ember sosem próbálta operatív memóriaként használni, mert nagyságrenddel lassabb. A lapozófájl, virtuális memória, az háttértár, akkor is, ha nem fájlrendszerben használjuk.

Miért nem tökölnek? Merthogy a nagyvonalú programozgatás ellenére sem lesznek a programok stabilabbak, tehát nem látom, hogy a fejlesztési időnyereség minőségi javulást eredményezne. Azt, gondolom, minden odafigyelő ember észrevette már, hogy ha valamilyen konkrét célra egy megbízható és célirányos programot akar találni, akkor nem fejlesztőházak multifunkciós és böhöm programjaiban kell reménykednie, hanem kis cégek, esetleg magányos fejlesztők esetleg hobbiból írt programjaiban. Sok rossz van azok között is, de sok a jó is, ami azt csinálja, amit kell, és nem keveri bele a kicsit kidolgozatlan funkciót tíz másik, nem igazán hasznos, de mókusvakításra megfelelő funkció homályába.

"Sok szerencsét átnézni 50GB-nyi forrásfájlt."

50 GB méretű forrásfájl nem létezik. És 10 GB méretű program sem. Amely program ekkora helyet foglal, az grafikai elemekkel tömi ki a helyet, illetve olyan monumentális rutinkönyvtárak vannak a programba fordítva, amelynek a tizedét sem használja, de a fejlesztőnek nem volt kedve kiszórni a fölösleget, a paraszt vegyen új gépet, ha az új szuperkorszerű programot használni akarja.

Valószínűleg nem tanultad a programozást, ahogy én, és a saját tapasztalataid sem vezettek el odáig, hogy a teszteléshez és az építkezéshez érts. Minden nagy program úgy készül, már ha hozzáértő módon csinálják, hogy kis modulok látják el a többitől lehetőleg nagyon függetlenített feladatát, és egy ilyen modult egyszer kell megírni, továbbá egyszer kell tesztelni, de akkor profin. Miután kiderült, hogy teljesen jó, többet nem kell más csinálni, mint használni. És így tovább. Egy "50 GB-os" kód nem egyszerre 50 GB nézegetését igényelné. Amikor pedig hibát keresek, első dolgom a hibát lokalizálni, és a megmaradt kis területen megvizsgálni a hiba lefutását. Nem egyszerű feladat, de a programozás nem is "informatikusok" feladata. Azért, mert valaki írt már működő programot, nem lesz automatikusan programozó.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.01.03. 17:02:01

@Lord Viktor: "Ergo 6.x kevésbé lesz kompatibilis 5.x-el, mint egymással. "

Erre nincs szükség. A felülről kompatibilitást már a távoli múltban feltalálták. Ami fut egy régi rendszeren, az fusson az újon is. Ha pedig ez megoldhatatlan, akkor az ne egy hibaágban kössön ki valami misztikus, kizárólag a fejlesztő által megérthető hibakódban, hanem a telepítéskor tájékoztassa a vevőt arról, hogy sajnálattal ez a helyzet. És ekkor az a MINIMUM, hogy a régi programverziót ezután is letölthetővé, megvehetővé, használhatóvá teszem a régi rendszert használók udvarias kiszolgálása érdekében.

"régen a programozóknak nagyon be kellett osztani a memóriát, mert k*rva kevés volt. Manapság pedig "

Ma, amikor óriási tárakkal gazdálkodhatunk, miért nem használhatom a tárat gazdaságosan, több program egyidejű futtatásához, egy programban minden eddiginél nagyobb adatállományok kezeléséhez, nagyobb méretű és mégis nagyobb sebességű ideiglenes munkaterületekhez? Miért kell a feladatot nem sok többlettel megoldó új verziónak nagyságrenddel nagyobbnak lennie? Programozói szempontból én nem látom ennek a reális magyarázhatóságát. Ez csak egy vélemény, az én véleményem, nem mások bemondására alapozva, és aki akar, elgondolkozhat rajta, cáfolatot, magyarázatot keresve ellene, a saját ismereteit tisztázva.

eßemfaßom meg áll 2014.01.03. 17:38:55

@Androsz: "A felülről kompatibilitást már a távoli múltban feltalálták. Ami fut egy régi rendszeren, az fusson az újon is. "

aztán meg sir a juzer, hogy bezzegarégijó elfért egy fél cd-n, és nem gondol bele, hogy emiatt az időtlen időkig visszakompatibilitási elvárás miatt hurcolja a rendszer magával n+1 korábbi rendszer hulladékát és nyűgjét.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.01.03. 17:56:35

@eßemfaßom meg áll: Ez jellegzetes tévedés. Nem az összes előzőt kell hurcolni, ha a későbbi felváltja az előzőt, szépen egymás mellé rakosgatva az összes verziót. A korábbira már nincs szükség. Csak az utolsót kell tartalmaznia. Hozzáértő programozó tudja, hogyan kell az adott programrészt úgy bővíteni, hogy a kompatibilitás ne vesszen el, és a kód se növekedjen sokkal ahhoz, hogy az új képesség is beépíthető legyen. Mellesleg ha egy programrészt számos alkalommal kell újraírni vagy bővíteni, akkor az nem volt jól megírva. Rosszul megírt programra nem vonatkozhatnak a jó program ismérveiről elmondottak.

A programozás egy szakma. Az, hogy ma a számítógép és a programfejlesztő rendszerek bárkinek elérhetők, nem tesz mindenkit, aki ért a számítógéphez, programfejlesztővé. Hajdan a BASIC nyelvvel egyeseknek az volt a legfőbb problémája, hogy minden amatőr használni tudta, ezért a sok amatőr sok rossz programot írt. Hogy ez nem a nyelv hibája, azt az illetők már nem tudták megérteni, de ez nem érdekes. Ma újra sok amatőr írhat programokat, és ezek között sok rossz is van. A profik között is van sok ügyes, de figyelmetlen vagy hanyag. Én sem vagyok a programozás zsenije, egyáltalán nem, de én figyelmes vagyok, mert ez valamiért fontos lett számomra. Keveset keresek, de ettől még nem tudom azt csinálni, hogy feleannyi idő alatt összelapátolok egy programot, aztán a következő verzió majd jobb lesz.

A felhasználó kiszolgálást vár, és a vízvezetékszerelőt sem fizeted ki, ha szivárog a víz. Csak a programok terén kényszerült a világ minden ócska munkát elviselni, és mára az ócska munkának már sok védelmezője van. Mondván, hogy sietni kell, legyen ennyi is elég a felhasználónak. Én vagyok az őskövület azzal, hogy ezt nem tartom követendő elvnek. Ennyi.

valaki23 2014.01.03. 18:26:39

@Androsz: "folyamatosan üzemeltetek egy XP-s és egy Win7-es gépet"

Ne vedd személyeskedésnek, de ez igen sovány ahhoz, hogy mérvadó tapasztalatnak lehessen nevezni, különösen az itt előadott nagyarcú fejtegetéseid fényében.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.01.03. 18:59:16

@valaki23: Nem tudom, hogy a két konkurens rendszer folyamatos karbantartása miért sovány, és azt sem, hogy melyik fejtegetésem volt nagyarcú. Amit a programok írásáról írtam, azt természetesen nem pusztán üzemeltetési tapasztalatokra alapozom, de azt gondolnám, hogy ez kézenfekvő.

De rendben van, nem kell elfogadnod, sőt, komolyan venned sem, amit leírtam, másnak talán más véleménye van. És nem én állítom egyedül, hogy a korszerűségnek nevezett változás sokszor nem javulás.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.03. 21:30:46

@Androsz:

@Androsz:

Ma újra? Ugyan már, a helyzet nem sokat változott, a fejlesztőeszközök elérhetők voltak végig (nyilván nem feltétlenül jogtisztán). Már DOS-ra és Win3.1-re is rengeteg sz.r programot írtak.

Az oprendszer viszont egy teljesen más dolog, ott már nem csak arról van szó, hogy egy szoftver moduljai jók legyenek, sokkal bonyolultabb az egész. A Windows-nak még a kernelstruktúrája is változott az évek során (monolit—>hibrid). A driverek is rengeteget változtak, és speciel a gyártók dolga lenne a változásokat követni, ám sokszor nem teszik, vagy sok hibával teszik. Ennek a modellnek ez a hátránya. A linuxos modellnek meg más a hátránya.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.03. 21:36:36

@eßemfaßom meg áll:

Ebben meg bizony neked van igazad, lásd még a Linux évtizedek óta hízó kernelét a rengeteg totálisan felesleges driverrel.

swGuru 2014.01.04. 10:32:28

Jajj! Egyszer régen, még az XP kezdetén feltettük egy gépre, és arra voltunk kíváncsiak, mi lesz vele patch és vírusirtó nélkül. Netre kötöttük, és nem indítottunk el semmit. 20 perc múlva lefuttattunk egy tesztet, és vírusos volt. Tényleg nem kell a támogatás :-)
Pushalias pedig évtizedek óta rendszergazda, és bár nem zavarja, ha fikázzátok, azért ért hozzá :-)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.01.04. 11:28:20

@swGuru:

Majdnem pontosan tíz éve az akkori főnököm vett magának egy laptopot, és a megkérdezésem nélkül rádugta a routerre. Pár óra múlva szólt, hogy valami nem kóser.

42 malware-t szedtem le róla. :D

Szilunet 2014.01.04. 13:58:34

Sok "komoly" szakértői hozzászólást olvastam itt, arról, hogy nem kell frissítéseket telepíteni, meg nem kell átállni az XP-ről újabb operációs rendszerre, mert a NOD meg ilyesmi majd megvéd minket. Nos akkor csak 2 nevet említenék. Conficker és Sasser. Aki tudja miről beszélek az azt is tudja miért kell átváltani majd egy másik operációs rendszerre, amikor megszűnik majd az XP támogatása. Céges környezetben pedig egyenesen kötelező!

eßemfaßom meg áll 2014.01.05. 19:30:35

Fiss hír a "nem kell warezolni meg pornót lesni és akkor nem baj ha biztonsági szita az oprencer" prófétáknak:

index.hu/tech/2014/01/05/virusokat_terjesztett_a_yahoo.com

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása