WinMagazin

41 megapixel. Egyszerűen nem lehet mással kezdeni. Most sem tudom még elhinni, úgyhogy leírom másodszor, betűvel. Negyvenegy megapixel. Nem is oly régen még az volt a menő, hogy a Sony Ericsson-unk aljára rá tudtunk csatlakoztatni egy VGA fényképezőt, aztán jött a Nokia 7650. Meg az N8. 2012 elején pedig egy olyan bejelentést tett a finn gyártó, amitől a kopogtak a padlón az állak: Nokia 808 41 megapixeles kamerával. Mi már szinte nyálcsorgatva vártuk, hogy mikor érkezik meg WP-s körítésben. És megérkezett. Ez a Lumia 1020.

nyitokep.jpgA szokásostól eltérő lesz ez az iromány: először is nem csak én, hanem a főszerkesztő úr is bele-bele szúrja a véleményét, ezek dőlt betűvel lesznek. Másodszor nem igazán akaródzik követni a konvencionális „kapunk a dobozban egy töltőt, meg egy headsetet” dolgot (meg aztán nem is kaptunk headsetet, mert azt lenyúlta egy előző tesztelő, akit azóta is vuduzunk). Igenis ez a cikk túlsúlyosan a készülék kamerával való produkcióját fogja ecsetelni.

Elsőre leszögezném, hogy (még) nem volt hosszabb időre kezemben DSLR gép, nem is vagyok profi fotós. Ennek ellenére egyre inkább érdeklődöm hobbiszinten a fotózás iránt, és ebben jelentős része volt a Lumia 1020-nak.

Rögtön neki is ugrok, egy kis specifikáció-pornográfiával: 2/3 hüvelykes szenzor Carl Zeiss optika f/2.2 fókuszaránnyal, 7728 × 4354 pixel (33.6 MP) felbontás 16:9-es képeknél, vagy 7152 × 5368 pixel (38.2 MP) felbontás 4:3-as képeknél. Hat tagból álló lencserendszer, motorizált optikai képstabilizáció, valódi, mechanikus zár. Fordítás a picit laikusoknak: ezekkel az értékekkel pár kompakt fényképezőgépet is porba aláz.

Legszívesebben az egekbe magasztalnám, mint ahogy a Lumia 925 tesztjében is tettem, de most már óvatosabban bánok a szavakkal. Ugyanis tudni kell, hogy mire való. Ha profi fotósok vagyunk, nem fogjuk vele kiváltani a több százezres profi gépünket. Nem fogja a nagymami sem lecserélni a kis kompakt fényképezőgépét, mert minek. Elsősorban úgy kell tekinteni a készülékre, mint egy kamerában minden társát verő okostelefonra. Egy eszköz, ami minden nap velünk van, ott lapul a zsebünkben, és bármikor előkaphatjuk, hogy megörökíthessünk egy-egy jó pillanatot.

A fenti (sajnos nem készítés szerint sorban levő) képek közül egy készült nappalinak mondható fényben, az az egy szem, amelyik buszból készült. A többiek közül a Szentlélek tériek (helyismerettel nem rendelkezők számára: amelyeken a templom van) szürkületkor, nagyjából 10 percen belül készültek, a többi az már mind sötét este, leszámítva persze a flórián téri aluljáróban készülteket. A fotók minősége persze nagyon nem egyenletes, ráadásul a Nokia Camerával is ment a játék keményen, így sok esetben színhűségről nem is akarok beszélni. Mindenütt azt érdemes nézni, hogy erős sötétben, mindvégig vaku használata nélkül mi tud kijönni a 1020-ból. És vegyétek még figyelembe azt is, hogy ezek (a blog.hu korlátai miatt) mind 2 megabájtnál kisebb redukált képek, az eredeti nagy felbontású képekhez képest nyilván romlott a minőségük.

Egy profi tükörreflexes nem tud felvonultatni ilyen hordozhatóságot, viszont sok pillanathoz nem elég a kompaktok teljesítménye, meg miért is vonszolnánk magunkkal még pluszba valamit? A 1020 ezen a határvonalon kér helyet magának. Nem egy néptelefon, és ezt nem csak a 170 ezer forintos árcédulának tudható be. Egy nagyon-nagyon korrektül összerakott rétegkészülék.

És különösebben miért is jó, az hogy ilyen sok képpontból áll a végeredmény? A finn gyártó kitalálta nekünk ezt előre: utólagos zoom:

Na jó, igazából ez is csak egy felhasználási területe a sok-sok megapixel tartaléknak. De nem csak ezért. A Nokia Camera alkalmazás úgy dolgozik, hogy a nagy képméretű eredeti fotó mellé csinál egy 5 megapixeleset, mindezt oly módon, hogy hetesével „összerántja” a pixeleket egy algoritmus, így egy nagyon jó minőségű és kezelhető méretű képet kapva.

zoom.jpg

Az optikai képstabilizátor remekül működik, most már nem a 920-ból megismert rugós rendszer teljesít szolgálatot, hanem apró motorok mozgatják a lencséket. Ennek bizony van hangja, erre külön fel is hívják a figyelmünket a dobozban egy papíron, de nem kell megijedni, csak akkor veszi észre az ember, ha nagyon közel teszi a füléhez.

A fotók és videók megvilágítása kétféle módon történik. Először is a LED-es segédfénnyel megvilágítja a témát, fókuszál, mér, és beállít ez alapján (természetesen ez kikapcsolható). Majd ha szükséges, beveti a xenon vakut. Igen, jól tetszik olvasni, egy rendes, villanós vakut biggyesztett a gyártó a hátsó fekete dudorba, ami papíron 4 méterre képes elvilágítani. Gyakorlatilag nem tudom megsaccolni, de 2-3 méteren túl azért már ez sem acélos.

Ha már a dudor, akkor nem tudok elmenni a telefon kézben hogyan állása mellett. Szerintem kifejezetten kényelmes azt a mutatóujjunkkal támasztva fogni. Az egyébként számomra váratlanul olcsón (10 ezer forint környéke) rendelhető camera grippel meg végképp nagyon jó a fogása.

Egyébiránt nem hinném, hogy magát a Windows Phone-t, mint rendszert, vagy a hardvert ecsetelni kellene különösképpen. Csont ugyanaz, mint a Lumia 925 hardvere, csak itt már 2GB RAM van, szoftverileg is teljesen megegyezik az előbb említett kistesóval, így akik ilyenekre kiváncsiak, kukkantsanak bele a Nokia Lumia 925 tesztünkbe.

Én a magam részéről annyit tennék hozzá, hogy ez a telefon nem csak fényképezésre jó, hanem zenehallgatásra és filmnézésre is. Annak idején a Lumia 920-ról írtam némi ódákat, és az erre a készülékre is érvényes. Egyáltalán nem vagyok boldogtalan a 620 hangjától, a 720 hangja sem olyan rossz egy telefontól, ha egy minimális követelményeket teljesítő fülessel próbálgatjuk, de a 1020-ba átdugva ugyanazt a fülest ugyanazt meghallgatva nem ugyanazt halljuk. Nyilván ennyi pénzért jobbat várunk, mint azoktól, de ez jobb is. Ahogy ilyenkor szokott lenni, főleg egészen lent és egészen fent kapunk jóval többet. A kistesókéhoz képest kigyógyul a hangzásból a bádog, a mélyekből pedig eltűnik a satnyább mélyekre oly jellemző tompa puffogás, és érdekes módon érezhetően hangosabb is ugyanazzal a fülessel.

Mivel azonban ez tényleg inkább egy fotós telefon, amiben hiányozni fog minden bit tárhely amit zenére pazaroltunk, ezért ezt most nem fogom tovább ragozni, pedig volna rá késztetésem.

Összegezve: ez egy szűkebb réteget tökéletesen kielégítő, ütős kamerával rendelkező készülék. Bónuszként  Detkó Dávid a Nokia fotós nagykövete bocsátott rendelkezésünkre nyolc fotót, amelyeket nagy örömmel bocsátunk a rendelkezésetekre, ugyanis ezeken sokkal jobban látszik mit tud  készülék, mint a mi amatőr próbálkozásainkon. A blog.hu méretkorlátai miatt némelyik minőségén kénytelenek voltunk kicsit rontani.

 Akit érdekelnének a fenti fotók eredetijei, illetve Dávid többi képe is (nagyon sok van és nagyon jók), az megtekintheti az ő saját  Flickr albumában!

Műszaki adatok:

Nokia Lumia 1020

 

Operációs Rendszer

Windows Phone 8

HERE helymeghatározó és térképszolgáltatások

Az ingyenes és globális HERE Maps, HERE Drive+ és HERE Transit alkalmazások elérhetők az Áruházban

Kijelző

4,5” AMOLED WXGA (1280x768), 2,5 D formázott Gorilla 3 Glass, ClearBlack magas fényerővel, napsütés melletti olvashatóság, Super Sensitive érintőfelület, Nokia Glance Screen

Akkumulátor

2000 mAh, vezeték nélküli töltést támogató hátlap

Processzor

1.5 GHz dual-core Snapdragon S4

Főkamera

PureView 41 MP optikai képstabilizátorral, Felbontás: 7712 x 5360. Nokia Pro Camera alkalmazás. Xenon vaku az állóképekhez, LED vaku a videofelvételekhez

Előlapi kamera

HD 1.2 MP széles látószög

Memória

2 GB RAM, 32 GB belső memória; 7 GB ingyenes SkyDrive tárhely

A készüléket a Nokiának, az extra fotókat pedig Detkó Dávidnak szeretnénk megköszönni!

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr15653519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.12.16. 16:13:13

Szomorú vagyok: ezeken a tesztfotókon még nyomokban sem jönnek át a kamera képességei...

2013.12.16. 16:14:48

Bocs, az első, éjszakai felvételekről beszéltem. Megnéztem a nappaliakat is, azok bizony sokkal jobbak lettek. Szóval csodák nincsenek... :)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.16. 16:35:10

@bogyo112:

Az éjszakai képek egy amatőr játékai a sötétben, bár azért érdekelne, melyik az a telefon, amelyikkel ezt a minőséget lehet hozni a pár elrettentő példaként betettet kivéve.

A plusz 8 képhez meg odaírtuk, ki alkotta. ;)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.16. 16:39:58

@pushalias:

És hozzátenném, az első galéria képei nagyon le vannak butítva, pár száz kilobájt darabja.

RayFox2 2013.12.21. 19:07:51

Hello tudom ez nem tartozik ide de nem tudtam hogy hova irjak kérdést na mind1 nekem van egy nokia lumia 625 készülékem és azt hogyan tudnám vezeték nélkül tölteni ? előre is köszönöm a válaszokat (:

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása