WinMagazin

Ahogyan arról mi is tudósítottunk, lehetséges hogy a Microsoftnál nagy változásokon törik a fejüket az okos emberek. A felhasználók többségét persze csak egy dolog érdekli, mégpedig az, visszatérhet-e az Antiókhiai Szent Kézigránát Start menü a Windows 8-ba vagy sem. Na de ha visszatér, akkor hogy kéne kinéznie és hogyan kellene működnie? Joseph Machalani az autodidakta UX dizájner is feltette magának ezt a kérdést, és a többséggel ellentétben ő megpróbálta láthatóvá tenni, hogyan is nézne ez ki őszerinte.

BbTe3jiIUAEauhl.jpgMachalani tulajdonképpen megmetrósította (elnézést, de a megmoderjúájozta az nagyon béna) a néhai Start menüt. Amiben ugye az lenne a logika, hogy ugyan miért van ilyen élesen elszeparálva a Kezdőképrnyő és az Asztal. A jelelegi Start menü pótlékok leginkább az eredeti verzióra igyekeznek hajazni, Machalani terve ehhez képest azért jóval izgalmasabb, bár pont azért, mert az új felülethez igyekszik illeszkedni, látatlanban le lehet fogadni, hogy máris lesznek ellenzői. Pedig ahogy ő maga nyilatkozta róla: kompromisszumot keresett az új és a régi híveinek egyaránt. Egyszerre akarta megadni az eredetinek az egérrel vezérelhetőségét és az újnak a Metro/Modern fílingjét. Érdekesre sikerült, mindenképpen érdemes megtekinteni!

 Forrás: Microsoft-News
Illusztrációk: The Verge

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr635689267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.12.13. 08:41:12

Azért nincs értelme (naná hogy én kezdem), mert azok a tileok, amik benne vannak, feleslegesek a startba. Ha nagyon akarok időjárást látni állandóan, meg twittert, meg anyámtyúkját, arra desktopon a widget a jó, nem a start menü. Onnan programokat, doksikat, gyakran használt funkciókat akarok elérni, néhány kattintással, és kevés egérmozgással, ennyi a feladata, nem több.

eßemfaßom meg áll 2013.12.13. 10:00:39

@Hooshee: "Onnan programokat, doksikat, gyakran használt funkciókat akarok elérni, néhány kattintással, és kevés egérmozgással, ennyi a feladata, nem több."

Akkor te egy elégedett w8.1 felhasználó lehetsz, hiszen a kezdőképernyő (egyebek mellett) pont ezt tudja.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.12.13. 10:43:02

@eßemfaßom meg áll: Nem, nem vagyok elégedett, mert NEM akarok fullscreent ami kitakar mindent ami nyitva van, nem akarok ömlesztett alkalmazáslistát, nagyon elégedett vagyok a foldereimmel, és nem akarok csempéket látni úgy kb egyáltalán, mert nincs rájuk szükségem. Úgyhogy nem is hasnzálok win8at, win7 van a gépemen, és majd ha kijön a most pletykált 8.2 rendes start menüvel, na majd akkor váltok. Addig meg vakarják csak a fejüket redmondban, hogy mér is nem veszi senki.

valaki23 2013.12.13. 13:08:50

@Hooshee: a 8.1-ben is van asztal, mappa és tálca. Tökéletesen megoldható a feladat ezekkel, teljesen felesleges a start menü. A csempe jó dolog, nem bánt.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.12.13. 13:49:05

@valaki23: valaki, mi lenne ha nem akarnád mindenkire ráerőltetni a saját verziódat? Nem asztalról, mappáról és tálcáról volt szó, hanem a start menü funkcióiról, amelyeket a start screen eleve csak részeben valósít meg, és azt is úgy teszi, ami nekem (és láthatólag a világ elég komoly hányadának) egy kényelmetlen, produktivitást csökkentő, idegesítő. Én nem akarom elvenni a te start screened, legyél vele boldog, te is értsd meg, hogy számomra az esztétikai megfontolások mellett egyszerűen olyannyira nem ergonomikus, hogy amíg ezt a szart erőltetik a PCmre, addig nem vagyok hajlandó pénzt adni a Microsoftnak érte, és várom hogy mikor jönnek rá hogy akkora bukás mint az ólajtó. Úgy látszik kezdenek a fejükhöz kapni, bár elég sokáig tartott, már a 8.1ben meg kellett volna lépni a korábbi cikkben írtakat.

A csempe sem jó, a widget lényegesen jobb mint a csempe, örömtáncot járnék az MS központ előtt ha végre elfelejtenék ezt az egész livetileos baromságot, amit ugye azért találtak ki , mert majd milyen jó lesz hogy a szarul megírt widgetek nem eszik az erőforrásokat. Most meg azt írják minden fórumon és helpdesken, amikor azt próbálod kideríteni, hogy miért is nem frissülnek a rohadványos csempék éppen, hogy hát igen, a szarul megírt alkalmazások kinyírhatják az egész csempefrissítési rendszert. Remek, komolyan, tök jó csere.

valaki23 2013.12.13. 14:06:15

@Hooshee: Senki nem akar rád erőltetni semmit, csak tele a bugyrom azzal, hogy pár síránkozó majom telesírja a fasságaival a fél világot, és úgy adják elő, mintha az a megkérdőjelezhetetlen igazság lenne. Úgy gondoltam, nem árt, ha a másik oldalról is megszólal néha valaki. Most éppen egy ilyenbe szaladtál bele, de ez még nem ad okot arra, hogy felháborodj.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.12.13. 14:16:21

@valaki23: Hol is voltak megkérdőjelezhetetlen igazságok? Vagy akár sírás? Lefasságozod, magas lóról közlöd a "megkérdőjelezhetetlen igazságot", aminek ugyan köze nincs ahhoz amire reagáltál, de legalább megmondtad a frankót.

Akkor leírom neked tételesen:

A start screen kitakarja a desktopom, ami számomra kényelmetlen, nevezhetnék folyamatos kontextusváltásnak is, a lényegen nem változtat: nem ergonomikus.
A start screen rengeteg felesleges egérmozgást igényel, mivel minden sokkal nagyobb és távolabb van rajta, mint a start menüben volt. Ez desktopon nem jó.
A csempék, úgy mint információhordozók, számomra semmiféle pluszt nem adnak, a widgetekhez képest pedig a funkcionalitásuk is rettentő korlátos, mivel gyakorlatilag semmiféle interaktivitást nem engednek meg. A legtöbb androidos ismerős egyébként, aki áttért WPre, vagy csak kipróbálta, ezt az egyet hiányolja, de ez nagyon.
A start screenen az alkalmazásokat nem tudod "folderekbe" rendezni, és azok közt értelmes módon tallózni. Kaphatsz teljes ömlesztett listát
A keresőre való mutogatás addig áll meg a lábán, amíg legalább kbra tudod hogy mit is keresel. A gépemen van jónéhány alkalmazás, amiről ugyan tudom hogy van, de a fene se emlékszik a nevére pontosan, és van hogy csak harmadikra találnám meg keresőből, míg végül a programlistából meglesz. Ez egyébként WPn éppúgy probléma, ott is nagyon komoly igény lenne az appok csoportosíthatósága, vagy legalább átnevezhetősége.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.13. 16:16:15

@Hooshee:

Ezt a „kitakarja a desktopom” dolgot igazából én nem értem, hogy nálad mit jelent. :)

„A start screen rengeteg felesleges egérmozgást igényel”

Pont, hogy nem, ugyanis a görgővel lehet jobbra-balra navigálni benne baromi gyorsan és kényelmesen.

„A start screenen az alkalmazásokat nem tudod "folderekbe" rendezni, és azok közt értelmes módon tallózni”

Szerintem itt subfolderekre gondolhatsz maximum, mert azok valóban nincsenek, és valóban akár lehetnének is. A Start menüben keresgélni sokszor gyötrelmes volt nekem, főleg ha idegen gép elé kerültem. De ez persze megszokás kérdése.

Az „ömlesztett lista” az meg azért mostanra jócskán okosodott, abban én most már megtalálok mindent. Egyébként meg tök mindegy, a laptopon úgyis a Superbarról indítom a fontos cuccokat, ahogy ezelőtt is.

Mondjuk ha tényleg lesz egy év múlva valami Start menü, akkor úgyis értelmetlen lesz ezen a vita, addig meg ki-ki rakhat fel magának olyat, amilyet nem szégyell. :)

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.12.13. 17:02:40

@pushalias: Legalább te ne tegyél tönkre. Ott a desktop, rajta az 5 nyitott program, megy egy video, mittudomén. Megnyomod a startot, ezek HELYETT bejön egy startscreen, mindent kitakarva, ahelyett hogy letakarná a bal alsó sarkot.

"Pont, hogy nem, ugyanis a görgővel lehet jobbra-balra navigálni benne baromi gyorsan és kényelmesen."

Aha... És amikor nincs csúszka, ahova navigálj? Szükséges program a screen jobb oldalán. Nem kell áthúznom az egeret teljesen jobbra? De. Négyszer annyit mozog az egér? Igen.

"Szerintem itt subfolderekre gondolhatsz maximum, mert azok valóban nincsenek, és valóban akár lehetnének is. "

Arra gondolok, hogy nem akarom a startban közvetlenül látni az összes office alkalmazást, pontosan tökéletes nekem egy darab office folder, amit kinyitok, és azon belül ott az összes.

És persze, úgy látszik tán mégsem annyira rétegigény ez a start menü...

eßemfaßom meg áll 2013.12.13. 19:07:57

@Hooshee: "NEM akarok fullscreent ami kitakar mindent ami nyitva van,"

egyéni szocprobléma, de kötve hiszem, hogy a világban 1nél többször előfordult, hogy miközben a startmenüben matatott valaki, akozben a többi ablakot is aktivan követte.

"nem akarok ömlesztett alkalmazáslistát, "

Senki nem töri el a kezed ha a saját szájízed szerint elrendezed a csempéket a startscreenen, ráadásul nem kell mappákat nyitogatni, közvetlenül elérhető fulhd monitoron x> 250 program ikonja (ha valaki a mennyiségre utazik)

"gyhogy nem is hasnzálok win8at, win7 van a gépemen"

Jól kibaßtál velünk.

eßemfaßom meg áll 2013.12.13. 19:15:07

@Hooshee: "(és láthatólag a világ elég komoly hányadának)" az a komoly hányad anélkül fikázza a w8-at, hogy az életben használta volna, ha a jólmegmondóblogok fikázással kezdenek akkor a jódroidok adják tovább a fikázást. Azzal tudja elbaszni az MS ha az uj verziót nem W9 néven adja ki hanem 8.x lesz a neve. Ugyanez w9-ként valami minimális csicsaváltozással kellene kiadni és minden w8fikázó menne felszopni az MS-t mert "minden második föverzió a jóvindóz".

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.12.13. 22:10:56

@eßemfaßom meg áll: Hát te most aztán jól megmondtad. Azt hiszem ennyi reakció pont elég is rád.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása